Deilige epler

Eplet er blant sommerens siste frukter – lekre, saftige og gode. Det er så mye de kan brukes til. Vi har både fristende bakeoppskrifter med friske epler og forslag til hvordan du kan bevare gleden over eplene litt lenger, f.eks. ved å lage saft, eplesyltetøy eller eplegelé.

Nedenfor finner du oppskrifter på Eplekompott med salte smuler, Eplemarmelade med smak av karamell, Eplekake med pekannøtter, Toscaepler, Karamelleplepai, God og rask eplekake, Eplemuffins med smuler, Kokoseplekake, Eplesyltetøy med ingefær, Eplegelé med calvados og Eplesaft.


Eplekompott med salte smuler

Eplekompott med salte smuler

4 små glass
Ingredienser

Kompott
5 epler
2 ss vann
Saften av 1/2 sitron
1/2 dl Dansukker Sukker

Salte smuler
50 g smør
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 ss Dansukker Lys Sirup
1/2 dl hvetemel
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl mandelmel (kan sløyfes)
2 ts malt kanel
2 klyper flaksalt


Skrell og hakk eplene, legg dem i en gryte. Ha i vann, sitronsaft og sukker. Rør om.
Kok i ca. 6 minutter eller til eplene er myke. Ta gryten fra platen, og avkjøl.
Bland alle ingrediensene til de salte smulene. Fordel på en plate, og rist smulene midt i ovnen i 200 °C i ca. 15 minutter. Rør om av og til.
Når alt er avkjølt, fordeles kompotten i små skåler. Strø over salte smuler, og server med en klatt krem.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eplemarmelade med smak av karamell

Eplemarmelade med smak av karamell

25 minutter
Ingredienser

500 g epler, f.eks. aroma
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl vann
Saften av 1/2 sitron
200 g Dansukker Syltesukker
1 ts malt kardemomme


Skrell eplene, ta ut kjernehuset og kutt i små biter.
Bland epler, sirup, vann og sitronsaft i en gryte, og la småkoke under omrøring i 10 minutter.
Tilsett syltesukker og kardemomme, og kok videre i 3–6 minutter. Skum godt av hvis det er nødvendig.
Hell over på varme, rene glass. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eplekake med pekannøtter

Eplekake med pekannøtter

Ingredienser

1 liter epler kuttet i terninger
Saften av en 1/2 sitron
350 g Dansukker Sukker
2 egg
1 dl matolje
1 ts vaniljesukker
200 g mel
2 ts bakepulver
2 ts kanel
1/2 ts salt
2 dl hakkede pekannøtter


1. Sett ovnen på 175°.
2. Smør en form på 23 x 33 cm.
3. Skrell eplene, og skjær dem i terninger.
4. Bland sukker og sitronsaft med epleterningene.
5. Bland mel, bakepulver, salt, kanel og nøtter i en bolle.
6. Visp eggene til de er hvite og luftige.
7. Tilsett egg, matolje og vanilje i blandingen av eple og sukker.
8. Hell blandingen over i formen, og stek i ca. 1 time. Kontroller at en pinne er tørr når du stikker den i midten av kaken.
9. La kaken hvile et par timer før den serveres.

Visp sammen 1 dl kremfløte med 250 g mascarpone og en vaniljestang. Smak til ved å vispe inn 3–4 ss eplesider.

Oppskrift Annelie Bengtsson, Köping, Sverige


Toscaepler

Toscaepler

4 porsjoner
Ingredienser

4 store epler
2 liter vann
2 dl Dansukker Sukker

Tosca-røre
100 g smør eller margarin
1 dl Dansukker Demerarasukker
1 ts vaniljesukker
2 ss hvetemel
2 ss matfløte
50 g mandelspon


Ha vannet i en kasserolle, og tilsett sukkeret. Kok opp. Skrell eplene og ta ut kjernehusene. Legg eplene i det kokende vannet i 2 minutter. Ta eplene opp med hullsleiv, og legg dem i fire ildfaste porsjonsformer. Bland ingrediensene til tosca-røren i en kasserolle, og kok opp. Fordel røren over eplene. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 12 minutter. Server lunken med litt lettvispet krem eller crème fraîche smaksatt med vaniljesukker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Karamelleplepai

Karamelleplepai

1 paiform, 24–26 cm 1 time
Ingredienser

4–6 epler (600 g)
150 g bringebær
1-2 ts kanel
200 g smør
2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl kremfløte
2 dl hvetemel
3 dl havregryn
2 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
1/2 dl kokosflak
1 ts flaksalt


Sett ovnen på 175 °C.

Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del i biter. Legg dem i en paiform sammen med bringebær og kanel.

Smelt smør i en gryte sammen med sukker, sirup og kremfløte.

Ta bort fra platen og tilsett mel, havregryn, bakepulver, vaniljesukker, kokos og salt.

Fordel røren over eplene, og stek i 25–30 minutter.

Avkjøles, og serveres med kremfløte, is eller vaniljesaus.


Tips
Bytt gjerne ut den lyse sirupen med en mørkere type.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

God og rask eplekake

God og rask eplekake

10-12 biter
Ingredienser

6 dl hvetemel
4 ts bakepulver
1 ss vaniljesukker
1 ts malt kardemomme
3 dl Dansukker Sukker
150 g smør eller margarin, romtemperert
4 dl yoghurt naturell eller surmelk
2–3 skrelte epler i båter

Topping
3 ss Dansukker Demerarasukker 


Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Smuldre i smør/margarin i biter og ha i surmelken. Arbeid sammen til en røre, hell den i en smurt og strødd form, ca. 2 liter. Stikk eplebåtene ned i røren. Strø over demerarasukkeret, og sett formen midt i ovnen på 200 °C i ca. 45 minutter. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eplemuffins med smuler

Eplemuffins med smuler

12 stk.
Ingredienser

Smuler
40 g smør eller margarin
1 dl Special K frokostblanding
1/2 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Demerarasukker

Røre
4 1/4 dl hvetemel
2 dl Dansukker Melis
2 ts bakepulver
1 egg
1 3/4 dl melk
1/2 dl olje

Fyll
2 epler
Malt kanel


Arbeid sammen ingrediensene til smuledeigen. Skrell og del eplene i to. Ta kjernehuset, og del eplene i tynne båter som dyppes i malt kanel. Rør sammen alle ingrediensene til røren. Hell over i muffinsformer. Stikk de kaneldyppede eplebåtene ned i røren. Strø over litt smuler. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 15 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kokoseplekake

Kokoseplekake

4 porsjoner
Ingredienser

4 syrlige epler
2 egg
2 dl Dansukker Brun Farin eller Demerarasukker
1 ss vaniljesukker
1 dl flytende margarin
1 dl hvetemel
2 1/2 dl kokosmasse

Pynt
Melis


Skrell eplene, del dem i to og ta ut kjernene. Legg eplehalvdelene i en smurt form med den runde siden opp. Pisk eggedosis av egg, sukker og vaniljesukker. Bland i mel og kokos, og vend det inn i deigen sammen med margarinen. Hell deigen over eplene. Stek kaken på midterste rille i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter.
Sikt over litt melis ved servering. Serveres lunken med litt vaniljesaus, vaniljeis eller vispet krem smaksatt med vaniljesukker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eplesyltetøy med ingefær

Eplesyltetøy med ingefær

ca. 1 l 45 minutter
Ingredienser

1 kg syrlige epler
1 ts revet, frisk ingefær
2 dl vann
saft og skall fra 1 ubehandlet sitron
1/2 kg Dansukker Sukker
1 krm natriumbensoat


Skrell eplene, ta ut kjernehuset og skjær dem i tynne båter.

Bland samtlige ingredienser – med unntak av natriumbensoatet – i en gryte og la det koke under omrøring i ca. 30 minutter.

Ta gryten bort fra varmen. Skum. Tilsett natriumbensoatet.

Helles på varme, godt rengjorte glass. Sett på lokket. Oppbevares kaldt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eplegelé med calvados

Eplegelé med calvados

Ingredienser

1 kg sure epler
1/2 liter vann
2 kanelstenger
2 stjerneanis
1 ss vaniljesukker
Dansukker Gelésukker Multi, 1 dl per dl avrent saft
5 cl calvados


Skjær eplene i biter, og legg dem i en kasserolle. Tilsett vann, kanel og stjerneanis. Kok på svak varme i 20 minutter. Ha over i en silduk, og la renne av i 15 minutter. Mål opp saften, og hell den tilbake i den rengjorte kasserollen. Tilsett vaniljesukker og gelésukker. Kok opp og la koke i 1/2 minutt. Tilsett calvadosen. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eplesaft

Eplesaft

ca. 2 liter 1 time
Ingredienser

2 kg syrlige epler
4 sitroner
1 liter vann
3 ts sitronsyre
6 dl Dansukker Sukker per liter avrent saft


Skyll eplene, og del dem i mindre biter. Legg eplebitene i en kasserolle, og hell på vannet. La det småkoke under lokk i 20 minutter. Ha dem i et sileklede, og la det renne av i 30 minutter. Press saften ut av sitronene, og bland med eplesaften. Mål opp saften, og hell den tilbake i den rengjorte kasserollen. Kok opp. Tilsett sukker, 6 dl per liter saft, samt sitronsyre, og kok opp igjen. Skum godt av. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. Tilsett konserveringsmiddel (Atamon) hvis du ikke har plass til saften i kjøleskap. Eplene kan også kokes i en saftkoker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker