Julebakst

Endelig tid for julebakst! Bak vakre kaker som skal nytes. Spiskammers, kjøleskap og fryser skal fylles med alle slags kaker for å dekke hvert minste behov for noe å bite i foran TV-en, i juleselskapene og under åpningen av julegavene.

Nedenfor finner du oppskrifter på Mammas mazarinkake, Ostekake med karamell, Julemunker, Nougatines, Canelés med smak av vanilje og appelsin, Julekyss, Ingefærstenger, Makeløse nøttekaker, Fristende appelsinruter, og Julekake med fyll.

Mammas mazarinkake

Mammas mazarinkake


Rektangulær form 30 x 23 cm eller rund form 26 cm

Ingredienser

200 g smeltet smør
2 egg
2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 dl Dansukker Melis
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts bittermandelolje
1 1/2 dl melk
50 g reven mandelmasse


Sett ovnen på 175 °C.

Kle formen med bakepapir.

Smelt smøret. Rør imens sammen egg og sukker i en bolle med en sleiv (ikke elektrisk visp).

Mål opp hvetemel og bakepulver i en bolle, og sett den til side.

Bland inn melk og bittermandelolje i det smeltede smøret.

Tilsett mandelmassen og melk/olje i eggeblandingen og deretter i smørblandingen.
Det gjør ingenting om det er litt klumper, de forsvinner under stekingen.

Ha røren i formen, og stek nederst i ovnen i 15-20 minutter.

Avkjøl, og sikt over litt melis.


Tips
Pynt med glasur eller smeltet sjokolade.

Ostekake med karamell

Ostekake med karamell


1 form 24 cm diameter med avtakbar bunn

Ingredienser

12 stk. Digestive-kjeks
75 g smeltet smør
3 ts kanel

600 g kremost
3 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
4 ts Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
Skall av en halv sitron
4 store egg
1 1/2 dl kremfløte

Karamellsaus
2 dl kremfløte
1 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
100 g smør
1/2 ts Dansukker Vaniljesukker Fairtrade


Bland fløte, sukker, smør og sirup i en gryte, og kok til sausen tykner. Tilsett vaniljesukkeret.
Tips: Tilsett 4-5 ts flaksalt hvis du vil ha en salt karamell.


Sett ovnen på 175 °C.

Knus kjeksene og bland dem med det smeltede smøret og kanelen.

Trykk ned kjekssmulene i bunnen av formen med en skje, slik at det blir jevnt. La stå i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Ostekake
Rør sammen kremost, sukker og sitronskallet.

Tilsett eggene og kremfløten under omrøring.

Ha fyllet over kjeksbunnen, og spre over litt karamellsaus (ca. 1 dl). Rør om et par ganger med en gaffel.

Stekes i ovnen i ca. 60 minutter eller til røren har stivnet.

Avkjøl, og sett deretter kaken i kjøleskapet. Når den er helt avkjølt, løsner du forsiktig kanten på formen og tar den av. Ha mer av karamellsausen over ostekaken, og server.

Julemunker

Julemunker


8-10 stk.

Ingredienser

2 1/2 dl hvetemel
1 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 1/4 ts bakepulver
2 ts Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
3/4 ts salt
1 dl melk
50 g smør
1 ts sitronsaft
1 egg, lett vispet
50 g smeltet smør
Rapsolje til pensling av brett


Sett ovnen på 200 °C. Pensle munkebrettet grundig med rapsolje.

Bland mel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle.

Mål opp melken i en liten bolle, og tilsett sitronsaften. Rør om.

Smeltet smøret. Tilsett melken, det lett vispede egget og det smeltede smøret i den tørre blandingen, og rør om.

Fyll munkehullene i formen halvveis opp med røre. Ha gjerne røren i en sprøytepose, slik at det blir enklere å fylle hullene.

Stekes i nedre del av ovnen i ca. 6-8 minutter. Avkjøl i noen minutter før de tas ut av formen. Pensle formene mellom hver omgang.


TRE VARIASJONER AV TOPPING

Kanel og sukker
1/2 dl Dansukker Sukker
1-2 ts malt kanel
50 g smeltet smør

Bland sukker og kanel. Pensle munkene med smør mens de fremdeles er varme, og dypp dem i sukkeret.

Glasur og polkagrisstrø
2 dl Dansukker Melis
1-2 ss vann
1 dl knuste polkagriser

Bland sammen melis og vann til en jevn røre. Smør på munkene, og pynt med knuste polkagriser.

Pepperkakeglasur
2 dl Dansukker Melis
1-2 ss vann
2 ts pepperkakekrydder

Bland sammen melis og vann til en jevn røre. Tilsett 2 ts pepperkakekrydder i glasuren.
Smør glasuren på munkene.

Nougatines

Nougatines


nougatines-no

Ingredienser

1 dl Dansukker Sukker
1 dl glukose
2 ss vann
2 dl hvite sesamfrø
20 g smør
200 g Nutella


Sett ovnen på 180 °C.

Ha sukker, vann og glukose i en gryte, og kok opp til 112 °C.

Ta gryten av platen, tilsett smør og sesamfrø. Rør om til smøret er helt smeltet.

Legg en halv teskje av røren i hver sirkel på en makronmatte av silikon eller på et bakepapir.

Stekes i 10-12 minutter, kontroller dem hele tiden. De skal være gylne uten å bli brent. La dem avkjøle litt før Nutellaen legges på.

Sprøyt eller legg på Nutellaen med skje på halvparten av nougatinene på den flate siden.
Legg den andre nougatinen på nougatfyllet, og trykk forsiktig slik at de ikke går i stykker.

Canelés med smak av vanilje og appelsin

Canelés med smak av vanilje og appelsin


20 små caneléformer, 4,5 cm i diameter

Ingredienser

50 g smør
5 dl melk
1 ts havsalt
1/2 ts vaniljepulver
3 ts Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
4 dl Dansukker Melis
1 1/2 dl hvetemel
2 egg
2 eggeplommer
3 ss mørk rom
Skall av 1 appelsin
(25 g smør og 25 g bivoks til formene, bivoks finner du på f.eks. www.honning.no)


Dag 1
Mål opp smør, melk og salt i en gryte.

Varm melken sammen med vaniljepulver og vaniljesukker nesten til kokepunktet. Ta gryten fra platen, og avkjøl.

Mål opp melis og mel, og sikt dette ned i en bolle.

Rør forsiktig sammen egg og eggeplommer med en gaffel.

Rør ned eggene i mel- og sukkerblandingen, og rør inn melkeblandingen litt etter litt med en slikkepott. Hvis det blir klumper, kan røren siles.

Tilsett rom og appelsinskallet, og rør sammen.

Dekk bollen med plastfolie, og la stå i kjøleskapet i minst et døgn.


Dag 2
Sett ovnen på 250 °C.

Smelt smør og bivoks til formene på lav varme i en gryte, varm formene en stund i ovnen (ellers blir det for mye bivoks på formenes vegger). Fyll den første formen med bivoksblandingen. Pass på at hele formen dekkes, og hell deretter over i neste form, og så i neste osv. Sett formene opp-ned, og la dem renne av litt. Sett dem deretter i kjøleskapet i 10 minutter.

Hell røren i formene til det gjenstår 5 mm til kanten.

Sett inn platen i ovnen, og senk temperaturen til 175 °C.

Stek i 60-90 minutter. Ta ut en kake, og løsne den fra formen. Hvis kaken er for blek, lar du resten stå i ovnen en stund til. Kaken skal være brun på utsiden og litt kremet i midten. Ta ut alle kakene, og løsne dem fra formene. Oppbevar dem luftig, slik at den sprø yttersiden ikke ødelegges.

Julekyss

Julekyss


40 stk.

Ingredienser

200 g romtemperert smør
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
4 1/4 dl hvetemel

Pynt
1 eggehvite
100 g finhakkede hasselnøtter

Topping
100 g myk nougat
50 g mørk sjokolade
1 ss Dansukker Lys Sirup


Start med å finhakke nøttene. Arbeid sammen ingrediensene til deigen. Legg deigen på arbeidsbenken, og del den i 40 deler. Form runde kaker som pensles med eggehvite og dyppes i de hakkede nøttene. Lag en fordypning i midten av hver kake. Legg på brett med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Smelt sammen ingrediensene til toppingen i en bolle over vannbad. Avkjøl blandingen før den vispes med elektrisk visp. Klatt eller sprøyt ut topper på kakene. Oppbevares kjølig.

Ingefærstenger

Ingefærstenger


ca. 35 stk.

Ingredienser

200 g smør eller margarin
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
4 1/2 dl hvetemel
1 dl finhakket syltet ingefær
1 dl finhakkede mandler
1 dl finhakket mørk sjokolade

Pynt
Dansukker Demerarasukker


Rør margarin og sukker lett og luftig. Tilsett de andre ingrediensene, og arbeid sammen til en deig. Legg deigen på melet bakebord, og rull den til en pølse på ca. 60 x 10 cm. Klapp den litt flat. Skjær i 2 cm brede remser. Dypp dem i demerarasukker, og legg remsene på brett med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter.

Makeløse nøttekaker

Makeløse nøttekaker


20 stk.

Ingredienser

200 g smør eller margarin
1 3/4 dl Dansukker Sukker
3 1/2 dl hvetemel
1 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
2 ts bakepulver
100 g hasselnøttkjerner


Visp matfett og begge sukkertypene porøst. Bland mel, bakepulver og nøtter, og vend det inn i røren. Rull 20 boller av røren, og legg dem på bakepapirkledd brett med god avstand mellom hver. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter.

Fristende appelsinruter

Fristende appelsinruter


ca. 20 kaker

Ingredienser

3 3/4 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
150 g smør eller margarin, romtemperert

Fyll
3 dl kremfløte
175 g smør eller margarin
2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
Revet skall av økologisk appelsin
1 ss appelsinjuicekonsentrat

Pynt
200 g Marabou Appelsinkrokan


Arbeid sammen ingrediensene til deigen, og trykk den ut i en lett smurt form, 20 x 30 cm. Stek midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter.

Vask appelsinen grundig, og riv skallet fint. Bland alle ingrediensene til fyllet i en kasserolle, og la det koke i ca. 20 minutter. Ta en kuleprøve og å sjekke om karamellen er passelig fast. Smør karamellrøren over bunnen. Settes i kjøleskap for å stivne.

Smelt sjokoladen over vannbad. Smør sjokoladen over karamellen. Når sjokoladen begynner å stivne, lager du et mønster i den med en gaffel. Oppbevares kjølig. Skjæres i ruter ved servering.

Julekake med fyll

Julekake med fyll


Ingredienser

50 g smør eller margarin
2 dl melk
25 g gjær
3/4 dl Dansukker Sukker
1 krm salt
1 ts malt kardemomme
ca. 5 dl hvetemel

Fyll
50 g mandelmel
1 dl Dansukker Melis
75 g smør eller margarin
1/4–1/2 g safran eller revet skall av en økologisk appelsin

Pynt
1 egg
1–2 ss Dansukker Demerarasukker


Smelt matfettet. Tilsett melken, og varm til ca. 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett sukker, salt og kardemomme. Arbeid inn mel til deigen slipper bollen. La heve under klede i 1 time.
Rør sammen ingrediensene til fyllet.

Legg deigen på melet bakebord, og kjevle den ut til en leiv på ca. 25 x 50 cm. Smør på fyllet. Rull sammen, og form til en snurr som legges i smurt springform, 24 cm i diameter. La heve under klede i 1 time.

Pensle kaken med sammenvispet egg, og strø på demerarasukkeret. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter.