Julebakst

Endelig tid for julebakst! Bak vakre kaker som skal nytes. Spiskammers, kjøleskap og fryser skal fylles med alle slags kaker for å dekke hvert minste behov for noe å bite i foran TV-en, i juleselskapene og under åpningen av julegavene.

Nedenfor finner du oppskrifter på Julekyss, Ingefærstenger, Makeløse nøttekaker, Fristende appelsinruter, Cherry Christmas, Klissete hasselnøttkake, Myk pepperkake med tyttebærsyltetøy, Julekake med fyll, Frokostboller med safran og Raske juleboller.

Julekyss


40 stk.

Ingredienser

200 g romtemperert smør
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
4 1/4 dl hvetemel

Pynt
1 eggehvite
100 g finhakkede hasselnøtter

Topping
100 g myk nougat
50 g mørk sjokolade
1 ss Dansukker Lys Sirup


Start med å finhakke nøttene. Arbeid sammen ingrediensene til deigen. Legg deigen på arbeidsbenken, og del den i 40 deler. Form runde kaker som pensles med eggehvite og dyppes i de hakkede nøttene. Lag en fordypning i midten av hver kake. Legg på brett med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Smelt sammen ingrediensene til toppingen i en bolle over vannbad. Avkjøl blandingen før den vispes med elektrisk visp. Klatt eller sprøyt ut topper på kakene. Oppbevares kjølig.

Ingefærstenger


ca. 35 stk.

Ingredienser

200 g smør eller margarin
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
4 1/2 dl hvetemel
1 dl finhakket syltet ingefær
1 dl finhakkede mandler
1 dl finhakket mørk sjokolade

Pynt
Dansukker Demerarasukker


Rør margarin og sukker lett og luftig. Tilsett de andre ingrediensene, og arbeid sammen til en deig. Legg deigen på melet bakebord, og rull den til en pølse på ca. 60 x 10 cm. Klapp den litt flat. Skjær i 2 cm brede remser. Dypp dem i demerarasukker, og legg remsene på brett med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter.

Makeløse nøttekaker


20 stk.

Ingredienser

200 g smør eller margarin
1 3/4 dl Dansukker Sukker
3 1/2 dl hvetemel
1 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
2 ts bakepulver
100 g hasselnøttkjerner


Visp matfett og begge sukkertypene porøst. Bland mel, bakepulver og nøtter, og vend det inn i røren. Rull 20 boller av røren, og legg dem på bakepapirkledd brett med god avstand mellom hver. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter.

Fristende appelsinruter


ca. 20 kaker

Ingredienser

3 3/4 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
150 g smør eller margarin, romtemperert

Fyll
3 dl kremfløte
175 g smør eller margarin
2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
Revet skall av økologisk appelsin
1 ss appelsinjuicekonsentrat

Pynt
200 g Marabou Appelsinkrokan


Arbeid sammen ingrediensene til deigen, og trykk den ut i en lett smurt form, 20 x 30 cm. Stek midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter.

Vask appelsinen grundig, og riv skallet fint. Bland alle ingrediensene til fyllet i en kasserolle, og la det koke i ca. 20 minutter. Ta en kuleprøve og å sjekke om karamellen er passelig fast. Smør karamellrøren over bunnen. Settes i kjøleskap for å stivne.

Smelt sjokoladen over vannbad. Smør sjokoladen over karamellen. Når sjokoladen begynner å stivne, lager du et mønster i den med en gaffel. Oppbevares kjølig. Skjæres i ruter ved servering.

Cherry Christmas


ca. 20 skiver

Ingredienser

3 egg
1 1/2 dl Dansukker Finkornet sukker
3/4 dl potetmel
2 ss kakao
1 ts bakepulver
250 g kirsebær eller moreller, uten kjerne
1 dl vann
2 dl Dansukker Syltesukker
1 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1 krm malt kanel

Trøffelfyll
300 g mørk sjokolade
1 1/2 dl kremfløte
2 ss Dansukker Melis med sjokoladesmak
1 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade

Pynt
Dansukker Melis


Start med å kutte kirsebærene/morellene i små biter. Ha bærbiter og vann i en kasserolle, og la koke under lokk i 10 minutter. Tilsett de andre ingrediensene og kok i 3–4 minutter til. Skum godt av. Avkjøl.

Sett ovnen på 250 °C. Dekk en langpanne, 30 x 40 cm, med smurt bakepapir.

Visp egg og sukker luftig. Bland potetmel med kakao og bakepulver, og sikt det ned i eggedosisen. Smør røren utover papiret i langpannen. Stekes midt i ovnen i 5 minutter. Strø litt sukker på kaken, og hvelv den på et matpapir eller bakepapir. Dra papiret av kaken. Legg over langpannen, og la kaken avkjøles.

Kok opp fløten. Bryt sjokoladen i små biter, og ha den i den varme fløten sammen med melisen og vaniljesukkeret. Rør til sjokoladen har smeltet. Settes i kjøleskap for å avkjøle.

Smør først trøffelen over kaken og deretter syltetøyet. Rull sammen. Sikt over litt melis før servering.

Klissete hasselnøttkake


Ingredienser

200 g smør eller margarin
200 g mørk sjokolade
4 egg
3 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 1/2 dl hasselnøtter
3 ss hvetemel


Smelt smør/margarin og sjokolade i en gryte på svak varme.

Visp eggene luftige med elektrisk visp. Tilsett muscovadorørsukkeret, og visp røren lett og luftig. Bland nøttene med hvetemelet, og vend det inn i røren. Tilsett sjokoladeblandingen. Hell røren i en springform med smurte kanter og bakepapir i bunnen.

Stek midt i ovnen ved 175 °C i 20–25 minutter. Kaken skal være klissete i midten. Avkjøl i formen.

Myk pepperkake med tyttebærsyltetøy


Ingredienser

100 g smør eller margarin, romtemperert
2 1/2 dl Dansukker Brun Farin
2 egg
1 1/2 dl rømme
1 dl tyttebærsyltetøy
3 dl hvetemel
1 ss malt kanel
1 ts malt kryddernellik
1 ts malt ingefær
1 krm allehånde
1 ts natron


Rør matfett og brunt sukker luftig. Tilsett eggene, ett om gangen. Ha i rømme og syltetøy. Bland melet med krydderet og natronet, og vend dette ned i røren. Hell røren i en smurt og strødd form, ca. 2 liter. Stek kaken i nedre del av ovnen ved 175 °C i ca. 55 minutter. Avkjøl. Server gjerne vispet kremfløte med tyttebærsyltetøy til kaken.

Julekake med fyll


Ingredienser

50 g smør eller margarin
2 dl melk
25 g gjær
3/4 dl Dansukker Sukker
1 krm salt
1 ts malt kardemomme
ca. 5 dl hvetemel

Fyll
50 g mandelmel
1 dl Dansukker Melis
75 g smør eller margarin
1/4–1/2 g safran eller revet skall av en økologisk appelsin

Pynt
1 egg
1–2 ss Dansukker Demerarasukker


Smelt matfettet. Tilsett melken, og varm til ca. 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett sukker, salt og kardemomme. Arbeid inn mel til deigen slipper bollen. La heve under klede i 1 time.
Rør sammen ingrediensene til fyllet.

Legg deigen på melet bakebord, og kjevle den ut til en leiv på ca. 25 x 50 cm. Smør på fyllet. Rull sammen, og form til en snurr som legges i smurt springform, 24 cm i diameter. La heve under klede i 1 time.

Pensle kaken med sammenvispet egg, og strø på demerarasukkeret. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter.

Frokostboller med safran


ca. 36 stk.

Ingredienser

50 g gjær for søte deiger
5 dl melk
1 dl rapsolje
1/2 g safran
1 ss malt anis
1/2 ts salt
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
Ca. 18 dl Manitoba Cream (hvetemel)

Pynt
Frø etter eget valg


Smuldre gjæren i en bolle. Varm melken til ca. 37 °C, og hell over melken. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett olje, safran, anis, salt og sirup. Arbeid inn melet til deigen slipper bollen. La heve under klede i 30 minutter. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Del deigen i to deler som rulles avlange. Kutt i biter som igjen rulles avlange og deretter snurres sammen til boller. Pensle bollene med vann, og dypp dem i frø etter eget valg, gjerne blandede. Legg på brett med bakepapir. La heve i 30 minutter til. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 8 minutter.

Raske juleboller


ca. 12 stk.

Ingredienser

4 dl finmalt rugmel
4 dl hvetemel
1 1/2 dl rosiner
1 ss natron
1 ss malt spisskummen
1 ss malt anis
1 ts kanel
1 1/2 dl Dansukker Mørk sirup
5 dl surmelk


Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett sirup og surmelk, og arbeid sammen til en røre. Fordel røren i et smurt muffinsbrett eller i doble papirformer. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 35 minutter. Du kan også ha røren i en avlang form på 2 liter og steke i 90 minutter.

Flere oppskrifter

Flere oppskrifter på julekaker finner du her »