Bak med sommerens bær

Sommerens bær er selvsagt deilige akkurat som de er. Men iblant kan det være litt festligere å bruke dem til å bake noe ordentlig godt. En sommerpai eller kake er perfekt når du skal feire en bursdag eller at en god venn kommer på besøk … Eller ganske enkelt for å feire at det er ferie!

Nedenfor finner du oppskrifter på Minibrioche med vaniljekrem og friske bær, Blåbærdrøm, Jordbærkake med pasjonscurd, Makroner med bringebærkrem, Tarteletter med vaniljekrem og friske bær, Sukkerbrød med sommerbær, Miniostekaker med bringebærswirl, Rullekake med marengssmørkrem og ville bær, Sommerpai og Lettbakt bærkake i langpanne.


Minibrioche med vaniljekrem og friske bær

Minibrioche med vaniljekrem og friske bær

ca. 30–35 stk. 1 time+
Ingredienser

Brioche
25 g gjær
5 egg
3/4 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts salt
7–8 dl hvetemel
350 g smør, temperert
1 egg til pensling

Vaniljekrem
1/2 vaniljestang
2 1/2 dl kremfløte
4 eggeplommer
1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss maisstivelse (f.eks. Maizena)
25 g smør, romtemperert

Pynt
Friske bær
Dansukker Melis


Vaniljekrem
Skrap frøene ut av vaniljestangen, og kok både stang og frø sammen med fløten.
Ta vaniljestangen ut av fløten.
Visp eggeplomme, sukker, vaniljesukker og maisstivelse luftig.
Ha fløten over eggeblandingen mens du visper. Hell tilbake i gryten, og kok opp under konstant visping. Løft av platen når kremen har tyknet. Hell vaniljekremen i en bolle, og tilsett smøret litt om gangen mens du visper. Settes kaldt.

Brioche
Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett eggene. Rør med en eltekrok til gjæren er oppløst.
Tilsett sirup, salt og hvetemel, og elt deigen myk og jevn. Ha i litt smør om gangen. Bland i ytterligere 10 minutter. La deigen stå tildekket i kjøleskapet i minst 5 timer.
Elt deretter deigen på et melet bakebord. Kjevle tynt, ca. 1 cm, og stikk ut runde kaker på ca. 10 cm i diameter. La heve på plate med bakepapir i 1 time.
Trykk ned deigen i midten med to fingrer, slik at det dannes en grop. Pensle med sammenvispet egg, og sprøyt vaniljekrem i gropen. Stek ved 220 °C i ca. 5 minutter.
La briochene avkjøles, og ha deretter på friske bær. Pudre melis over til slutt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Blåbærdrøm

Blåbærdrøm

ca. 20–30 stykker 1,5 time
Ingredienser

Bunn
220 g smør
1 dl Dansukker Sukker
3 1/2 dl hvetemel
1 eggeplomme
Skall av 1/2 ubehandlet sitron

Fyll
150 g blåbærsaft (300 g frosne blåbær)
2 1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1/2 dl hvetemel
4 egg
Saften av 1/2 sitron


Sett ovnen på 180 °C.
Skyll sitronen, og riv skallet. Bland sammen alle ingrediensene til bunnen, og kjør sammen til en deig.
Smør en rektangulær form, 24 x 30 cm, og kle den med bakepapir. Trykk ut deigen i formen. Stek kaken i nedre del av ovnen i 10–13 minutter. Avkjøl litt.
Press i mellomtiden saften ut av de tinte blåbærene gjennom en sil, slik at du kun har saften. Bland i sitronsaften.
Bland sukker og hvetemel i en bolle. Visp inn eggene, og hell til slutt i blåbærsaften. Visp til et glatt fyll. Hell fyllet over bunnen, og stek i nedre del av ovnen i ytterligere 15 minutter. Avkjøl, og del deretter kaken i mindre stykker. Pudre gjerne over litt melis.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærkake med pasjonscurd

Jordbærkake med pasjonscurd

8–10 stykker 2 timer
Ingredienser

Kakebunn
4 egg
2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 ts vaniljesukker
1 dl hvetemel
1 dl potetmel
2 ts bakepulver
1 liter jordbær
Pasjonscurd
Vaniljekrem

Pynt
3 dl kremfløte
1 liter friske bær av ulike slag


Sett ovnen på 175 °C.
Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Bland sammen de andre ingrediensene i en bolle, og rør ned i eggeblandingen. Smør en form med avtakbar kant, 19 cm i diameter.
Hell røren i formen, og stek nederste i ovnen i ca. 35–40 minutter. Stikk en pinne i midten av kaken for å sjekke at den er ferdig. Avkjøl på rist.
Lag imens pasjonscurd og vaniljekrem. Skjær halvparten av jordbærene i skiver. Ta vare på de fineste til pynt.
Når kakebunnen er helt avkjølt, deles den i tre bunner med en skarp brødkniv.
Legg den nederste bunnen på et serveringsfat, stryk på et lag med vaniljekrem, og dekk det med jordbærskiver. Legg på neste bunn, stryk på et lag med pasjonscurd og legg på et lag med jordbærskiver. Legg på den øverste bunnen, og fordel krem over hele kaken. Pynt med jordbær og friske bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Makroner med bringebærkrem

Makroner med bringebærkrem

Ca. 30 stk. 1,5 time
Ingredienser

Bunn
200 g mandelmasse
2 eggehviter
1 dl Dansukker Brun Farin

Smørkrem
3-4 ss bringebærsaft (4 dl friske eller frosne bringebær)
1 eggeplomme
3 dl Dansukker Melis
1 1/2 ss vaniljesukker
200 g smør, romtemperert

Pynt
250 g hvit sjokolade
Frysetørkede bringebær


Sett ovnen på 180 °C. Riv mandelmasse på et rivjern. Visp sammen mandelmasse, eggeplomme og brun farin til en jevn røre.
Klatt/sprøyt røren ut på et brett med bakepapir, ca. på størrelse med femkroner.  Stek i nederste del av ovnen i 10–12 minutter, avhengig av hvilken bunn du ønsker. Kortere tid, seigere bunn.
Varm bringebærene i en gryte under omrøring, og sil deretter bort kjernene, slik at du kun har saften igjen. Avkjøl.
Visp sammen eggeplomme, melis og vaniljesukker. Ha i det romtempererte smøret, litt om gangen, og visp i ca. 10 minutter. Tilsett bringebærsaften, og visp til en jevn og luftig røre. La stå i kjøleskapet i 20 minutter.
Smør ut smørkremen med en kniv eller skje på bunnene, og lag små topper. Sett makronene i fryseren i 20 minutter.
Smelt sjokoladen over vannbad, og dypp makronene. Strø over frysetørkede bringebær, og la stivne.
Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tarteletter med vaniljekrem og friske bær

Tarteletter med vaniljekrem og friske bær

12 stk. 2 timer
Ingredienser

Paiskall
300 g hvetemel eller mandelmel
2 dl Dansukker Melis
125 g smør i biter
Revet skall av 1 ubehandlet sitron
1 eggeplomme
4-6 ss iskaldt vann

Vaniljekrem
5 dl melk
3 ss vaniljesukker
1 ts vaniljepulver
1 dl Dansukker Sukker
6 eggeplommer
3 ss maisstivelse
50 g mykt smør

Friske bær og Dansukker Melis til pynt


Paiskall
Arbeid sammen smør sukker, mel og egg til det blir en smuldrete deig. Tilsett sitronskallet.
Rør inn eggeplommen.
Tilsett vannet én spiseskje om gangen til det blir en smidig deig.
Rull sammen, og la hvile i kjøleskap i minst 1 time.
Sett ovnen på 200 °C.
Kjevle eller trykk ut paideigen i former med avtakbar bunn eller sandkakeformer.
Stek i ovnen i 10–12 minutter.
Avkjøl, og løsne deretter forsiktig paiskallene fra formene. Obs! Paiskallene blir skjørere hvis mandelmel brukes.
Fyll skallene med vaniljekrem, og pynt med valgfrie bær og melis.

Vaniljekrem
Kok opp melken, rør inn vaniljesukker og vaniljepulver.
Visp sukker, eggeplommer og maisstivelse luftig. Hell i den varme melken under visping.
Hell tilbake blandingen i gryten, og varm forsiktig opp under visping til det begynner å tykne. Ta gryten av platen, og ha vaniljekremen i en bolle. Tilsett smøret, og rør til det er smeltet.
Dekk til, og sett kremen til avkjøling i kjøleskapet.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sukkerbrød med sommerbær

Sukkerbrød med sommerbær

1 kakeform, ca. 2,4 liter 1,5 time
Ingredienser

200 g smør
4 egg
4 dl Dansukker Finkornet Sukker
6 dl hvetemel
4 ts bakepulver
1 ss vaniljesukker
Skall av 1 ubehandlet sitron, godt vasket
2 dl melk
3 dl valgfrie sommerbær


Sett ovnen på 175 °C.

Smør og strø sukkerbrødformen.

Smelt smøret og avkjøl det.

Visp sammen egg og sukker til en porøs røre.

Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og sitronskall.

Rør dette inn i eggeblandingen.

Tilsett smør og melk, og rør til røren er glatt.

Hell røren i formen, og stek i 50–60 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Miniostekaker med bringebærswirl

Miniostekaker med bringebærswirl

ca. 12 stk. muffinsformer 1,5 time
Ingredienser

Bunn
8 stk. Digestive-kjeks
25 g smeltet smør
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker

Bringebærswirl
1 1/2 dl bringebær
2 ss Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker

Fyll
1 1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 ss hvetemel
400 g kremost
1 ts ubehandlet sitronskall
1 ts vaniljesukker
2 store egg
2 ss kremfløte


Varm opp ovnen til 175 °C.

Knus kjeksene, og bland inn det smeltede smøret og sukkeret.

Legg en spiseskje av smulene i bunnen av formene. Trykk ut til et jevnt lag.

Stekes i ovnen i 5 minutter.

Miks sammen bringebær, melis og vaniljesukker.

Press blandingen gjennom en finmasket sil for å fjerne frøene fra bringebærmosen.

Sett til side.

Visp sammen sukker og mel, tilsett kremost, sitronskall og vaniljesukker, og bland til det blir en jevn røre.

Ha i eggene, ett om gangen, og tilsett kremfløten.

Fordel kremostblandingen i formene.

Ringle en sirkel av bringebærsaus over hver muffins, og bruk deretter en tannpirker til å røre litt ekstra for å lage en «swirl».

Stekes i 15-20 minutter til fyllet har stivnet.

La kakene avkjøles helt, og plasser dem deretter i kjøleskapet slik at de setter seg.

Pynt med friske bringebær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rullekake med marengssmørkrem og ville bær

Rullekake med marengssmørkrem og ville bær

2 rullekaker
Ingredienser

Grunnoppskrift for rullekake
3 egg
2 dl Dansukker Sukker
2 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 1/2 ts bakepulver
2 ss kokende vann

Marengssmørkrem
Holder til 2 rullekaker

4 store eggehviter
2 dl Dansukker Sukker
150–200 g romtemperert smør
2 ts vaniljesukker
4 ss bærpuré
2 dl valgfrie sommerbær (både til pureen og topping)


Grunnoppskrift for rullekake
Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Bland hvetemel, vaniljesukker og bakepulver, og bland det i røren sammen med vannet.

Fordel røren over to bakepapir, og spre den tynt utover.

Stekes midt i ovnen ved 250 °C i ca. 5 minutter. Sett kaken på sukret papir.

Marengssmørkrem
Visp eggehvitene og sukkeret i en bolle over vannbad til sukkeret er oppløst.

Fjern bollen fra varmen, og hell eggehvitene i en mikserskål. Visp marengsen raskt i rundt 5–10 minutter.

Visp i lav til middels høy hastighet, og tilsett det romtempererte smøret – litt om gangen. La smøret blande seg fullstendig med marengsen før du tilsetter den neste smørbiten, og visp til marengsen er helt jevn.

Lag puré av halvparten av bærene i en mikser eller med stavmikser. Sil gjennom en fin sil hvis du ikke ønsker å ha med kjernene. Bland pureen i smørkremen, og rør forsiktig til kremen er jevn. Kremen skal være luftig og jevn.

Tips
Hvis kremen skiller seg, er dette lett å løse. Hvis den er for kald, varmer du den opp en liten stund over vannbad og visper den. Hvis den er for varm, kan du la skålen stå i kjøleskapet en stund før du fortsetter å vispe.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sommerpai

Sommerpai

6-8 porsjoner
Ingredienser

Paideig
3 dl hvetemel
3/4 dl Dansukker Melis
125 g smør eller margarin
1 eggeplomme

Fyll
5 dl kremfløte
1 dl nypresset sitron- eller limesaft
1 1/2 dl Dansukker Melis
2-3 ss potetmel

Pynt
1 liter valgfrie bær

Tilbehør
Lettvispet kremfløte


Arbeid sammen ingrediensene til deigen og trykk ut den i en form med avtakbar kant. Sett formen i fryseren i en halvtime.
Stek paiskallet midt i ovnen i 175 grader i ca. 20 minutter. Sett det til avkjøling.

Bland sammen ingrediensene til fyllet i en kjele og kok opp under omrøring til kremen tykner. Avkjøl den før blandingen helles i paiskallet.
Ta av kanten på formen. Pynt med valgfrie bær, gjerne en blanding av flere, og server sammen med pisket krem.

Paien kan også bakes i porsjonsformer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Lettbakt bærkake i langpanne

Lettbakt bærkake i langpanne

ca. 30 biter
Ingredienser

4 egg
6 dl Dansukker Demerarasukker
4 1/2 dl hvetemel
2 ss vaniljesukker
2 ts bakepulver
10 dl bær, f.eks bringebær, blåbær, rips eller bjørnebær
200 g kaldt smør

Pynt
Dansukker Melis


Visp eggedosis av egg og sukker. Bland hvetemel, vaniljesukker og bakepulver og vend det ned i eggedosisen. Hell deigen i en smurt og strødd langpanne, 30 x 40 cm, og strø over bærene. Høvle smøret med ostehøvel og legg oppå bærene. Stek midt i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter. Avkjøl kaken. Skjær den i ruter. Dryss litt melis over rett før servering.

Kaken kan også serveres som dessert med litt pisket kremfløte til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker