Bjørnebærluksus

Dette vidunderlige bæret passer veldig godt i bakverk, smoothies, syltetøy og saft. Det er dessuten supert å bruke som dekorasjon og pynt. Bjørnebærene modner på sensommeren og tidlig høst. Selv om du kanskje ikke finner dem ute i naturen der du bor, pleier det å være enkelt å finne friske bjørnebær i butikker og på markeder i løpet av sommeren.

Nedenfor finner du oppskrifter på Bjørnebærsyltetøy med gin, Bjørnebærsaft, Bjørnebærcobbler i porsjonsformer, Sjokolademousse med bjørnebærkompott, Bjørnebærsalat med kanelkrem, Bjørnebærsmoothie, Bjørnebærdessert i glass og Små bjørnebærpaier.


Bjørnebærsyltetøy med gin

Bjørnebærsyltetøy med gin

2 glass 30 minutter
Ingredienser

1 kg bjørnebær
3 dl vann
1 kg Dansukker Syltesukker
1 dl gin

Syltetøy i små mengder
250 g bjørnebær
3/4 dl vann
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
1/4 dl gin


Skyll og rens bærene. Ha bær og vann i en kasserolle, og la koke under lokk i 10 minutter. Tilsett sukkeret og kok i 3 minutter til. Rør inn ginen. Ta gryten av platen og skum godt av. Hell syltetøyet over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærsaft

Bjørnebærsaft

cirka 1 liter 25 minutter
Ingredienser

1 kg bjørnebær
3 dl vann
5 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker


Kok opp vannet og tilsett bærene. Legg på lokk, og la koke i 10 minutter.
Mos bærene mot kanten på gryten. Sil av, og tilsett muscovadorrørsukker.
Kok opp igjen i noen minutter. Hell over på rene flasker, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærcobbler i porsjonsformer

Bjørnebærcobbler i porsjonsformer

6-8 porsjoner
Ingredienser

Topping
2 dl mel
2 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 lettvispede egg

Bærfyll
500 g til 1 kg bjørnebær eller andre bær
2 ss potetmel
1 dl Dansukker Demerarasukker

125 g smeltet smør


Sett ovnen på 190 °C.

Topping: Bland mel, sukker, bakepulver og halvparten av eggene. Kna en smuldrete deig med fingrene. Tilsett mer egg etter behov.

Lag fyllet ved å blande bærene, potetmelet og sukkeret jevnt sammen.

Legg bærene i former, legg på toppingen, og hell over det smeltede smøret.

Stekes i ovnen til de er gyllenbrune (rundt 30–35 minutter).

La paien avkjøle seg litt før den serveres, gjerne med vaniljeis eller tykk yoghurt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokolademousse med bjørnebærkompott

Sjokolademousse med bjørnebærkompott

8 porsjoner
Ingredienser

Bjørnebærkompott
250 g bjørnebær
1 dl Dansukker Gelésukker Multi

Sjokolademousse
100 g mørk sjokolade 70 %
2 ss Dansukker Melis
3 ss Dansukker Lys Sirup
1 ts vaniljesukker
1 eggeplomme
2 dl kremfløte


Til bjørnebærkompotten blandes bær og sukker i en gryte. La koke i 5 minutter. Avkjøl.
Til sjokolademoussen brytes sjokoladen i mindre biter som smeltes i mikrobølgeovn eller over vannbad.
Rør inn sukker, sirup og eggeplomme i den smeltede sjokoladen. Bland til en jevn røre. Sett det til side for å avkjøles.
Visp fløten lett. Bland inn 1/3 av den i sjokoladerøren. Vend deretter inn resten av fløten.
Vend inn litt av bjørnebærkompotten i sjokolademoussen. Ta vare på resten til pynt.
Fordel moussen i glassene, og la stå i kjøleskap i minst 1 time.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærsalat med kanelkrem

Bjørnebærsalat med kanelkrem

4 porsjoner
Ingredienser

1 liter bjørnebær
2 stilker sitrongress
1 dl vann
1/2 dl Dansukker Demerarasukker

Krem
1 1/2 – 2 dl kesam
2–3 ss Dansukker Melis
2 ts vaniljesukker
1 ts malt kanel


Del sitrongresset på langs, og kok det sammen med rørsukker og vann i 3–4 minutter. Ha bjørnebærene i den varme laken, og la det avkjøles. Bland sammen ingrediensene til kremen, og server den til bærene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærsmoothie

Bjørnebærsmoothie

4 glass
Ingredienser

500 g bjørnebær
1 liter lettyoghurt naturell
1 dl Dansukker Sukker
Isbiter

Pynt
bjørnebær
trespyd 


Miks bjørnebær, yoghurt og sukker. Sil blandingen. Hell over i glass. Pynt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærdessert i glass

Bjørnebærdessert i glass

4 porsjoner
Ingredienser

200 g bjørnebær
1/2 dl Dansukker Gelésukker Multi
1 1/2 dl kremfløte
2 ss Dansukker Gelésukker Multi
1 ts vaniljesukker
8 ss eggelikør

Pynt
4 bjørnebær


Skyll bjørnebærene. Miks/mos bærene. Kok opp bær og gelésukker. Visp fløten stiv sammen med gelésukker og vaniljesukker.

Ha to spiseskjeer eggelikør i hvert av de fire glassene. Fordel deretter bjørnebærmosen i glassene. Til slutt legges fløten i glassene. Pynt med et bjørnebær. Server umiddelbart.

Bjørnebærene kan byttes ut med andre bær, for eksempel solbær eller blåbær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Små bjørnebærpaier

Små bjørnebærpaier

4-6 stk.
Ingredienser

Deig
1/2 dl kesam/kvarg
1/2 dl Dansukker Sukker, gjerne finkornet
1 ss vaniljesukker
1 kryddermål salt
1 1/2 ss olje
1 ss melk
2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver

Fyll
400 g bjørnebær
2 egg
1/2 dl Dansukker Sukker, gjerne finkornet
1 ss vaniljesukker
1 dl crème fraiche 38 %
50 g malte eller hakkede hasselnøtter
1 ss potetmel

Pynt
1 ss Dansukker Melis 


Bland sammen ingrediensene til deigen. Trykk den ut i små paiformer og sett dem i kjøleskap i 30 minutter. Fordel bjørnebærene i formene. Visp sammen alle de andre ingrediensene til fyllet og hell det over bærene.

Stek i på nederste rille i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
Avkjøl dem før de serveres. Dryss melis over rett før serveringen. Server med crème fraiche, pisket kremfløte eller vaniljeis til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker