Blåbærlykke

Finnes det noe bedre enn selvplukkede blåbær? Ta vare på skogens blå perler i delikate bakverk eller i syltetøy og saft som rekker hele året rundt. Blåbærsesongen pleier å starte i juli og kan strekke seg et stykke utover høsten.

Nedenfor finner du oppskrifter på Blåbærdrøm, Blueberry Pie-biter, Blåbærkake, Blueberry Pie Cookies, Aprikosmarmelade med blåbær og timian, Sprø blåbærkakestykker, Dronningsyltetøy, Blåbærkake med eple og Blåbærpai.


Blåbærdrøm

Blåbærdrøm

ca. 20–30 stykker 1,5 time
Ingredienser

Bunn
220 g smør
1 dl Dansukker Sukker
3 1/2 dl hvetemel
1 eggeplomme
Skall av 1/2 ubehandlet sitron

Fyll
150 g blåbærsaft (300 g frosne blåbær)
2 1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1/2 dl hvetemel
4 egg
Saften av 1/2 sitron


Sett ovnen på 180 °C.
Skyll sitronen, og riv skallet. Bland sammen alle ingrediensene til bunnen, og kjør sammen til en deig.
Smør en rektangulær form, 24 x 30 cm, og kle den med bakepapir. Trykk ut deigen i formen. Stek kaken i nedre del av ovnen i 10–13 minutter. Avkjøl litt.
Press i mellomtiden saften ut av de tinte blåbærene gjennom en sil, slik at du kun har saften. Bland i sitronsaften.
Bland sukker og hvetemel i en bolle. Visp inn eggene, og hell til slutt i blåbærsaften. Visp til et glatt fyll. Hell fyllet over bunnen, og stek i nedre del av ovnen i ytterligere 15 minutter. Avkjøl, og del deretter kaken i mindre stykker. Pudre gjerne over litt melis.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Blueberry Pie-biter

Blueberry Pie-biter

Ca. 40 stk.
Ingredienser

3 dl hvetemel
125 g smør
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ss vann
100 g blåbær
3 ss Dansukker Demerarasukker
1 ts vaniljesukker
(eller en klatt blåbærsyltetøy)
1 egg + 1 ts vann + 1 krm salt til pensling


Sett ovnen på 200 °C, og kle et bakebrett med bakepapir.
Bland hvetemel, smør, sukker og vann, og arbeid sammen til en smidig deig. Rull til en pølse, og legg i kjøleskapet i 20 minutter.
Bland bærene med sukkeret.
Kjevle ut deigen tynt, og stikk ut rundinger ca. 2–3 cm Ø, eller kutt i 2 x 2 cm store biter.
Plasser et bær i midten av hver runding, og klyp sammen slik at det blir fire hjørner.
Pensle hver bit med sammenvispet egg.
Stekes i 10 minutter midt i ovnen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Blåbærkake

Blåbærkake

ca. 35 stykker
Ingredienser

Deig
9 dl hvetemel
2 dl Dansukker Sukker
2 ss vaniljesukker
2 ss bakepulver
300 g smør eller margarin, romtemperert
3 egg
250 g blåbær

Smulelokk
150 g smeltet smør eller margarin
4 1/2 dl havregryn
3 dl Dansukker Demerarasukker

Pynt
Dansukker Melis


Bland de tørre ingrediensene til deigen i en bolle. Tilsett smør/margarin, og arbeid sammen til en smuldredeig. Rør i eggene. Trykk deigen ut i en smurt langpanne, ca. 20 x 30 cm. Legg på blåbærene. Bland smeltet smør/margarin med havregryn og sukker, og strø dette over blåbærene. Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl. Del i ruter, og sikt over litt melis.

Blåbærene kan byttes ut med andre bær eller frukter, for eksempel kirsebær eller plommer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Blueberry Pie Cookies

Blueberry Pie Cookies

ca. 16 kaker 2 timer
Ingredienser

5 dl hvetemel
1 1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
250 g romtemperert smør
3 ss dl iskaldt vann

Pensling
1 egg
1 dl Dansukker Demerarasukker

Fyll
200 g blåbær
1 1/2 dl Dansukker Gelésukker Multi
1 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
Saft og skall av en halv ubehandlet sitron


Bland mel, sukker og salt i en bolle.

Del smøret i små kuber, og legg dem i melet. Arbeid sammen for hånd eller bruk en kjøkkenmaskin til det begynner å samle seg.

Tilsett det kalde vannet, litt om gangen, og rør raskt sammen.

Del deigen i to deler, og pakk inn i plastfolie. La hvile i kjøleskapet i 1 time.

Kok imens blåbærene sammen med sukker og smakstilsetningene i ca. 5 minutter.

Mos med en stavmikser. Avkjøl.

Sett ovnen på 200 °C.

Ta deigen ut av kjøleskapet, og kna den smidig.

Kjevle tynt ut de to deigdelene på melstrødd bord til to like store leiver.

Stryk et tynt lag av blåbærmosen på den ene leiven.

Skjær smale remser av den andre leiven, og legg i et kryssmønster over blåbærfyllet.

Skjær i rektangulære biter, eller stikk ut små rundinger ca. 3 cm i diameter, og legg dem på et brett med bakepapir.

Pensle kakene med egg, og strø over demerarasukker.

Stekes i ovnen i 10–14 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Aprikosmarmelade med blåbær og timian

Aprikosmarmelade med blåbær og timian

25 minutter
Ingredienser

400 g friske aprikoser
100 g (ca. 2 dl) blåbær
250 g Dansukker Syltesukker
7 kvister timian


Del aprikosene og ta ut kjernene. Skjær dem i mindre biter, og kok opp med sukkeret i en gryte. Tilsett timian.

La koke i 3 minutter. Tilsett blåbærene, og kok i ytterligere 1 minutt.

Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.


Tips
Bruk gjerne tørkede aprikoser, men la dem ligge i bløt i ca. 12 timer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sprø blåbærkakestykker

Sprø blåbærkakestykker

1 brett på 20 x 30 cm, ca.16 kaker
Ingredienser

6 1/2 dl mel
1/2 ts kanel
1 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 ts vaniljesukker
2 ss melk
125 g smør i biter
6 1/2 dl blåbær eller andre bær
1 ss saft av sitron
1 1/2 ss potetmel


Sett ovnen på 175 °C.

Bland mel, 1 dl sukker, kanel, vaniljesukker og melk i en bolle.
Ha i smørbitene, og kna til en smuldrete, porøs masse.

Legg halvparten av smuldredeigen i en ovnfast form med bakepapir, og klem slik at deigen henger sammen.

Bland bærene med sitronjuicen og resten av sukkeret, og fordel over bunnen. Tilsett potetmel hvis du bruker frosne bær.

Hell resten av smuldredeigen over bærene, og trykk ut deigen forsiktig.

Stekes i ovnen i rundt 30–35 minutter eller til skorpen begynner å få farge.

La kaken avkjøle seg, og skjær den deretter i firkanter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Dronningsyltetøy

Dronningsyltetøy

ca. 1 1/2 liter
Ingredienser

1 kg bringebær
1/2 kg blåbær
1 kg Dansukker Syltesukker

Syltetøy i små mengder
250 g bringebær
125 g blåbær
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker


Bland alle ingrediensene i en kasserolle, og kok i 5 minutter under omrøring. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Blåbærkake med eple

Blåbærkake med eple

ca. 10 stykker
Ingredienser

2 egg
1 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3/4 dl varmt vann
2 epler

Pynt
2 dl blåbær
3 ss Dansukker Demerarasukker
1/2 ts kanel


Visp egg og demerarasukker luftig. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker og vend det ned i røren. Tilsett vannet. Skrell eplene, skjær dem i båter og legg dem i røren.

Hell røren i en smurt form med avtagbar kant. Strø blåbærene over kaken. Bland demerarasukker med kanel og strø det over blåbærene.

Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i ca. 40 minutter. Server kaken med vaniljesaus.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Blåbærpai

Blåbærpai

6–8 porsjoner
Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
150 g smør
1 ss Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
3 eggeplommer
1 ss vann

Fyll
3 eggehviter
1 dl Dansukker Sukker
1 ss vaniljesukker
500 g blåbær

Pynt
Dansukker Melis


Bland ingrediensene til deigen. Trykk deigen ut i en springform, ca. 24 cm i diameter. Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og blåbær. Ha blandingen i skallet, og stek midt i ovnen ved 175 °C i ca. 45 minutter. Sikt over litt melis før servering. Server gjerne litt lettvispet kremfløte til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker