Chutney – kryddersterk smakstilsetning

Chutney har sin opprinnelse i det indiske kjøkkenet. Navnet er avledet av ordet "catni" som betyr kryddersterk på hindi. Og det er nettopp som krydder og smakstilsetning man bruker chutney. Ikke bare i indiske retter med karri, men også til andre retter med kjøtt, fisk og fjærkre. Utnytt sommerens avling av frukt og bær, og fyll opp matlageret.

Nedenfor finner du oppskrifter på Paprika- og løkchutney, Plommechutney, Tomatchutney, Eplechutney med karry, Chutney med fiken og tomat, Gulrotchutney, Pærechutney, Aprikoschutney, Sommerchutney og Rabarbrachutney.


Paprika- og løkchutney

Paprika- og løkchutney

cirka 1 liter
Ingredienser

800 g løk
3 store røde paprika
1 syrlig eple
1/2–1 rød chili, spansk pepper
2 ss olivenolje
1 dl Dansukker Lys Sirup
1/4 dl hvitvinseddik
1 ss salt
1 ss paprikapulver
2 dl Dansukker Syltesukker
1/2 dl grønnpepperkorn


Skrell løken, og kutt den i terninger. Skyll paprikaen, ta ut kjernene og kutt i biter. Skrell eplet, ta ut kjernehuset, og del det i båter. Skyll chilien, og kutt i terninger. Varm opp oljen i en gryte, og ha i grønnsakene og eplet. Fres i et par minutter. Tilsett sirup, eddik, salt og paprikapulver, og la koke under lokk i 20 minutter. Ta av lokket, og kok videre i 10 minutter. Tilsett syltesukkeret og pepperkornene, og kok i 3–4 minutter. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommechutney

Plommechutney

cirka 1 liter
Ingredienser

1 kg plommer
1 liten rød chili i biter
1 revet Solo-hvitløk
5 dl Dansukker Brun Farin
2 1/2 dl hvitvinseddik
1 ss revet fersk ingefær
1 kanelstang
1 ss gule sennepsfrø
1 ss paprikapulver
Salt


Skåld plommene, fjern skallet, ta ut kjernene og kutt dem i biter. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte, og kok opp. Småkok til chutneyen til den har passe konsistens, ca. 45 minutter. Smak til med salt. Hell over på varme, rene glass. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tomatchutney

Tomatchutney

4 porsjoner
Ingredienser

250 g cocktailtomater
1 rødløk
1 liten rød chili
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/4 dl eddiksprit
1 ubehandlet appelsin
Olje


Skyll tomatene, og del dem i to. Skrell løken, og skjær den i terninger. Skjær chilien i bitte små biter. Skyll appelsinen grundig. Riv skallet av halve appelsinen, og press ut saften av hele. Fres løk, chili og appelsinskall i litt olje. Tilsett tomater, brun farin og eddiksprit, og la småkoke i 20 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eplechutney med karry

Eplechutney med karry

Ingredienser

1/2 kg epler
1/4 kg gulrøtter
1/4 kg tomater
1/4 kg løk
1–2 ss karry
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
3 dl eddik
6 dl vann


Skrell epler og grønnsaker, og kutt dem i små terninger. Bland alle ingrediensene i en gryte, og kok under jevnlig omrøring på svak varme til alt er mørt, ca. 45 min.

Hell over på varme glass, sett på lokk og oppbevar glassene kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Chutney med fiken og tomat

Chutney med fiken og tomat

Ingredienser

500 g tomater, skåret i små biter
4–5 friske eller tørkede fikner, hver skåret i 4 båter
1 tørket chili
2 1/2 cm frisk hakket ingefær
1 ts krydderblanding av fennikelfrø, spisskarve og sennepsfrø
4 ss Dansukker Demerarasukker
1 ss olivenolje
1 fedd hakket hvitløk
1/2 ts salt


Varm oljen i en panne. Når den er varm, har du i chili, ingefær, krydderblanding og hvitløk. Rør i noen få sekunder og tilsett tomater og sukker. La retten koke på svak varme uten lokk i ca 15 minutter, til saften fra tomatene er nesten borte og massen har fått en tykk konsistens. Tilsett fikenene og la retten trekke i ytterligere 5 minutter.

Serveres varm eller kald. Hvis du bruker tørkede fikener, tilsetter du dem samtidig med tomatene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Gulrotchutney

Gulrotchutney

Ingredienser
1 kg små, tynne gulrøtter
2 småløk (zittauer)
2 usprøytede appelsiner
2 dl vann
1 ts knust koriander
1 ss salt
2 ts svart pepper
2 ts karri
2 ts revet fersk ingefær
2 dl gule rosiner
4 dl hvitvinseddik
3 dl Dansukker Syltesukker

Skyll og skrell gulrøttene. Riv dem grovt. Skrell løkene og skjær dem i terninger. Vask appelsinene. Riv skallet, og press saften ut av appelsinene. Bland gulrøtter, løk og appelsinsaft og -skall med vannet i en kasserolle, og la det småkoke under lokk ved svak varme i 5 minutter. Tilsett resten av ingrediensene, og la det koke i ytterligere 5 minutter under omrøring. Hell blandingen på varme, rengjorte glass. Sett på tette lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pærechutney

Pærechutney

Ingredienser

2 tomater
1 gul løk
1/2 dl rosiner
Skall av 1/2 ubehandlet appelsin
100 g Dansukker Brun Farin
1 ss fersk revet ingefær
1 1/2 dl hvitvinseddik, gjerne balsamicoeddik
1 krm malt kanel
1 krm malt muskatnøtt
2 pærer


Skåld tomatene, fjern skallet og kjernene, og skjær dem i terninger. Skrell løken, og skjær den i terninger. Ha tomat, løk, rosiner, appelsin, brun farin, ingefær, hvitvinseddik, kanel og muskatnøtt i en kasserolle, og kok til det er tyktflytende. Skrell pærene, del dem i skiver og ta ut kjernehuset. Legg dem i chutneyen, og la småkoke til de er myke.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Aprikoschutney

Aprikoschutney

Ingredienser

8 ferske eller konserverte aprikoser
2 sjalottløk
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl hvitvinseddik
salt og pepper


Skjær aprikosene i terninger. Skrell løken, og skjær den i skiver. Bland alle ingrediensene i en kasserolle, og kok i ca. 7 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sommerchutney

Sommerchutney

Ingredienser

500 g kirsebær
500 g tomater
2 småløk (zittauer)
1 hel kinesisk hvitløk eller 3–4 fedd vanlig hvitløk
1/2 rød chili
1 1/4 dl balsamicoeddik
1 ts salt
1/2 ts svart pepper
3 dl Dansukker Syltesukker


Skyll kirsebærene og ta ut steinene. Skåld og flå tomatene, og skjær dem i terninger. Skrell og hakk løk og hvitløk. Skyll chilien og fjern kjernene. Hakk den fint, eller skjær den i tynne strimler. Bland alle ingrediensene unntatt syltesukkeret i en kasserolle, og kok blandingen under omrøring i 15 minutter. Tilsett syltesukkeret, og kok i 5 minutter. Ta kasserollen av platen, og skum av. Hell chutneyen på varme, rengjorte glass. Sett på tette lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbrachutney

Rabarbrachutney

Ingredienser

500 g rabarbra i biter
150 g rosiner
1 1/2 dl hvitvinseddik
3 dl Dansukker Sukker
2 ss revet, frisk ingefær
2 ts Colmans sennepspulver
1 ts salt
2 kryddermål kajennepepper


Bland alle ingrediensene i en kjele, og la det trekke på svak varme under lokk i 10 minutter. Rør om og kok under omrøring i ytterligere ca. 5 minutter til chutneyen får ønsket konsistensen. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker