Forførende kirsebær

Det er noe romantisk over kirsebærene, ikke sant? Enkelt forklart finnes det to typer kirsebær – søtkirsebær, også kalt moreller, og surkirsebær. Morellene er gode som de er, mens surkirsebærene passer best når de tilberedes. Kirsebærsesongen er kort, men det enkelt å ta vare på bærene i syltetøy og saft. Den friske kirsebærsmaken passer også godt i oppskrifter med for eksempel sjokolade eller kanel.

Nedenfor finner du oppskrifter på Kirsebærmarmelade med mørk sjokolade, Kirsebærkake, Morellsyltetøy med Campari, Is á la Mozart, Kirsebærpai, Sjokoladepudding med kirsebærsaus, Kirsebærsaft, Syltede kirsebær, Tiramisu med kirsebær og Morellsuppe med kanelkrem.


Kirsebærmarmelade med mørk sjokolade

Kirsebærmarmelade med mørk sjokolade

Ingredienser

250 g kirsebær
1 ts sitronsaft
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
20 g revet mørk sjokolade
2 ts konjakk (kan sløyfes)


Skyll morellene og ta ut kjernene.

Mos eller finhakk bærene.

Bland bærmassen, sitronsaften og syltesukkeret i en gryte, og la koke i 4 minutter.

Ta gryten av platen, og skum godt av. Ha i sjokoladen og konjakken.

Hell over på varme, rene glass.

Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kirsebærkake

Kirsebærkake

ca. 8 stykker
Ingredienser

150 g romtemperert smør eller margarin, ev. et melkefritt alternativ
1 1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 egg
1 1/2 dl hvetemel
1 dl potetmel
2 ss vaniljesukker
1 1/2 ts bakepulver

Fyll
2 dl crème fraîche
3 egg
1 dl Dansukker Sukker
1/2 liter kirsebær uten kjerner

Til formen
Smør eller margarin
1 dl finhakkede hasselnøtter (kan sløyfes)
1/2 dl Dansukker Demerarasukker

Pynt
Dansukker Melis


Rør smør/margarin og muscovadorørsukker lett og luftig. Tilsett eggene. Bland de tørre ingrediensene, og vend dem inn i røren. Smør en springform, ca. 24 cm i diameter. Bland nøtter og demerarasukker, og strø i formen. Bre massen ut i formen, og stek midt i ovnen ved 200 °C i ca. 12 minutter. Visp sammen crème fraîche, egg og sukker. Tilsett kirsebærene. Hell over i den forhåndsstekte bunnen. Senk ovnstemperaturen til 175 °C, og stek i ca. ytterligere 40 minutter. Avkjøl i formen. Sikt over litt melis før servering. Server gjerne en skje pisket krem til kaken.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Morellsyltetøy med Campari

Morellsyltetøy med Campari

cirka 1 1/4 liter
Ingredienser

1 kg moreller
1 kg Dansukker Syltesukker
1 dl Campari


Skyll morellene, og ta ut kjernene. Finkutt halvparten av dem. Bland morellene og syltesukker i en kasserolle, og la koke i 10 minutter. Ta gryten av platen, og rør inn Camparien. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Is á la Mozart

Is á la Mozart

6 porsjoner
Ingredienser

3 eggeplommer
3/4 dl Dansukker Melis
2 ss vaniljesukker
3 dl kremfløte
1/4 dl Dansukker Finkornet Sukker

Fyll
250 g myk nougat
12 kirsebær eller moreller

Pynt
100 g mørk sjokolade av god kvalitet

Saus
250 g kirsebær eller moreller, uten kjerne
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 kanelstang
1 ss vaniljesukker


Visp eggeplommer, vaniljesukker og melis lett og luftig. Stivpisk kremfløten og det finkornede sukkeret, og vend kremen ned i eggeblandingen. Kjør blandingen i en ismaskin til den er fast, eller hell den i en form og sett den i fryseren i minst 4 timer. Rør et par ganger i isen under innfrysingen. Fordel 3/4 av isen i seks glass, og trykk isen opp langs kantene. Sett et mindre glass ned i hvert glass med is, og sett i fryseren. Smelt nougaten over vannbad eller på svak effekt i mikrobølgeovn. Hent glassene ut av fryseren, og ta ut de mindre glassene. Dekk isen med den smeltede nougaten. Legg to kirsebær i hvert glass. Legg på den resterende isen, og sett glassene tilbake i fryseren. Smelt sjokoladen over vannbad eller på svak effekt i mikrobølgeovn. Hent glassene med is ut av fryseren, og dypp dem raskt i varmt vann, slik at isen løsner fra glassene. Sett isen uten glass tilbake i fryseren i 10 minutter før den smeltede sjokoladen fordeles over med en skje. Settes tilbake i fryseren frem til servering. Bland ingrediensene til sausen i en kasserolle, og la det småkoke under lokk i 10 minutter. Ta opp kanelstangen. Server sausen til isen. Pynt gjerne med friske kirsebær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kirsebærpai

Kirsebærpai

4 porsjoner
Ingredienser

1/2 liter kirsebær uten kjerner
1/4 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 ts malt kanel

Smuldredeig
100 g kaldt smør eller margarin
1 1/2 dl hvetemel
1/2 dl kokosmasse
3/4 dl Dansukker Demerarasukker
1 ss vaniljesukker
Smør eller margarin til formen


Smuldre smør/margarin i melet og bland sammen alle ingrediensene til deigen. Smør en ildfast form. Legg morellene i formen, og strø over sukker og kanel. Fordel deigen over bærene. Sett formen inn nederst i ovnen, og stek 200 °C i ca. 20 minutter. Server lettvispet krem eller vaniljeis til paien.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladepudding med kirsebærsaus

Sjokoladepudding med kirsebærsaus

4 porsjoner
Ingredienser

5 dl kremfløte
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
3 ss kakao
1 ss vaniljesukker
3 gelatinplater

Saus
125 g kirsebær
1 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1 kanelstang
3 krydderpepperkorn
3 kryddernelliker


Legg gelatinplatene i bløt i rikelig med vann. Bland fløte, sukker, kakao og vaniljesukker i en kasserolle, og kok opp. Ha i gelatinplatene. Hell over i fire glass eller porsjonsformer. Settes i kjøleskap.

Saus

Ha sirupen og rørsukkeret i en kasserolle, og legg i krydderet. La det småkoke under lokk i 5 minutter. Ta ut krydderet. Ha i kirsebærene, og la det småkoke i 5 minutter til. Server kirsebærsausen til puddingen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kirsebærsaft

Kirsebærsaft

1 time
Ingredienser

1 kg kirsebær eller moreller
6 dl vann
6 dl Dansukker Demerarasukker per liter avrent saft


Skyll bærene, og ha dem i en kasserolle. Hell på vannet, og la det koke under lokk i 5 minutter. Klem i stykker bærene, og kok i 5 minutter til. Ha dem i et sileklede, og la det renne av i 30 minutter. Vask kasserollen, mål opp saften og hell den tilbake i kasserollen. Kok opp igjen, og rør i sukkeret. La det koke i 2 minutter. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. Hvis du ikke har plass til å oppbevare saften kaldt, bør du tilsette 1 krm natriumbensoat (salgsnavn atamon) eller kaliumsorbat per liter saft.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltede kirsebær

Syltede kirsebær

Ingredienser

2 liter kirsebær eller moreller
10 kryddernelliker
3 stk allehånde
1 kanelstang

Lake
5 dl Dansukker Lys Sirup
7 dl klar eddik 7% 


Smaker ekstra godt til vilt- og oksekjøtt.

Skyll bærene, og ta ut kjernene. Legg bær og krydder på et stort, varmt og rent glass. Bland sammen ingrediensene til laken, og kok opp. Hell den varme laken over bærene. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. Ferdige etter 2–3 uker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tiramisu med kirsebær

Tiramisu med kirsebær

4-6 porsjoner
Ingredienser

2 dl sterk kaffe
4 ss Amaretto
75–100 g Savoari-kjeks
4 eggeplommer
1 1/4 dl Dansukker Sukker
300 g kirsebær
250 g mascarponeost
250 g lett-kesella
1 ts vaniljesukker

Pynt
Kakao


Bland kaffe og likør. Legg kjeksen i en form og drypp over kaffeblandingen. La stå slik at kjeksen suger opp kaffeblandingen.

Ha eggeplommer og sukker i en glasskål og som settes i en kasserolle med varmt vann. Kok under visping til kremen har tyknet. Sett til side.

Skyll kirsebærene og ta ut kjernene. Tørk kirsebærene på husholdningspapir før de has i eggekremen.

Bland mascarpone, kesella og vaniljesukker.

Dekk kjeksen med halvparten av mascarponeblandingen. Legg på eggekremen med kirsebær. Fordel resten av mascarponeblandingen øverst. Sikt over kakao.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Morellsuppe med kanelkrem

Morellsuppe med kanelkrem

6 porsjoner
Ingredienser

1/2-1 l moreller
1/2 l vann
2 dl rødvin
2 kanelstenger
2 dl Dansukker Demerarasukker
1 ts vaniljesukker
1 ss potetmel

2 dl kremfløte
1 ts malt kanel
2 ts Dansukker Melis


Skyll morellene og ta ut kjernene.

Bland vin, vann, demerarasukker, kanel og moreller i en kasserolle. Kok opp og la koke i 5 minutter. Rør ut potetmelet i litt vann og jevn ut suppen. Tilsett vaniljesukkeret.

Avkjøl. Sil ut bærene (ta vare på dem og server til is). Visp fløten stiv sammen med melis og kanel. Server suppen med kanelkremen og eventuelt en kake eller kavring.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker