Herlig hyll

Hyllplanten er fantastisk! I juni–juli kommer de gulhvite blomstene, og i august modnes de mørkelilla bærene. Og både av blomster og bær kan du lage mye godt. Saften er en ordentlig klassiker som er enkel å lage selv, men hvorfor ikke prøve godbiten Friterte hyllebærblomster?

Nedenfor finner du oppskrifter på Hylleblomstgranité, Hylleblomstsaft, Hylleblomstpannacotta med limemarinerte bær, Hylleblomstcurd, Hyllebærsaft, Friterte hyllebærblomster, Jordbær-hylleblomstsaft, Leskende sommerdrikk og Jordbær/hyll-tonic.


Hylleblomstgranité

Hylleblomstgranité

Ingredienser

1 1/2 ss Dansukker Melis
3 dl vann
1/2 dl Dansukker Glykosesirup
Saft presset av 1 ubehandlet lime + skall
1/2 dl konsentrert hylleblomstsaft
Frisk mynte
3 ss hvitvin (kan sløyfes)


Bland alle ingrediensene i en bolle. Hell blandningen i en langpanne, og sett den i fryseren.
Rør jevnlig om med en gaffel, slik at det blir fine iskrystaller.
Server gjerne i frosne glass, da smelter graniteen langsommere.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hylleblomstsaft

Hylleblomstsaft

ca. 2 1/2 liter 15 minutter + 3 dager i kjøleskap
Ingredienser

40 blomsterklaser
3 sitroner
2 liter kokende vann
1 1/2 kg Dansukker Sukker
50 g sitronsyre


Skyll blomsterklasene og legg dem på et håndkle for å renne av. Legg blomstene i en bøtte eller en stor skål. Skyll sitronene grundig, og skjær dem i tynne skiver. Legg sitronskivene på blomstene. Kok opp vannet, og hell det over blomster og sitroner. Tilsett sukkeret, og rør til det er oppløst. Rør inn sitronsyren. Sett blandingen kjølig og godt tildekket i 3 døgn. Hell over i en fin sil og la det renne av seg selv. Hell over på grundig rengjorte flasker. Oppbevar i kjøleskap eller frys ned saften.

Du kan også tilsette en kanelstang eller 1 ss revet frisk ingefær for å få en smaksbrytning på saften.

Hylleblomstene kan byttes ut med andre syrinblomster eller solbærblad.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hylleblomstpannacotta med limemarinerte bær

Hylleblomstpannacotta med limemarinerte bær

4 porsjoner 2 timer
Ingredienser

4 dl kremfløte
1/2 dl konsentrert hylleblomstsaft
1 dl Dansukker Gelésukker Multi
4 dl bær av valgfri type
Skall og saft av 1 ubehandlet lime
1/2 dl Dansukker Demerarasukker
2 ts vaniljesukker


Bland kremfløte, saft og gelésukker i en gryte, og kok i et halvt minutt.

Hell over i fire glass, og sett i kjøleskapet for å stivne.

Skyll og rens bærene, bland dem med limeskallet, saften og sukkeret.

La stå til de skal legges på pannacottaen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hylleblomstcurd

Hylleblomstcurd

Ingredienser

1 1/2 dl konsentrert hylleblomstsaft (gjerne hjemmelagd)
2 ss Dansukker Demerarasukker
2 egg
75 g smør


Bland, saft, sukker og egg i en bolle, og varm over vannbad til marengsen blir tykk.

Ta kasserollen av platen, og rør inn smøret – litt om gangen.

Hell curden over i en ren skål eller et rent glass. Sett i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hyllebærsaft

Hyllebærsaft

Ingredienser

2 kg hyllebærklaser
1/2 kg epler
1/2 liter vann
6 dl Dansukker Sukker per liter avrent saft 


Skyll bær og epler. Fjern de grove stilkene fra bærene, og del eplene i båter. Ha bær og eplebåter i en kasserolle, og hell på vannet. Kok opp, og la det deretter småkoke under lokk i 30 minutter. Hell over i et sileklede, og la det renne av i 30 minutter. Mål opp saften, og hell den tilbake i en kasserolle. Tilsett 6 dl sukker per liter saft, og kok i 5 minutter under omrøring. Skum godt av. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Friterte hyllebærblomster

Friterte hyllebærblomster

4 porsjoner
Ingredienser

8–12 hyllebærblomstklaser

2 1/2 dl hvetemel
1 ss Dansukker Sukker
1/2 ts salt
2 eggeplommer
2 eggehviter
3 dl vann
2 ss flytende margarin
olje til fritering

Til å dyppe i
Dansukker Sukker

Jordbærsaus
1/2 liter jordbær
2–3 ss Dansukker Melis


Begynn med sausen ved å mose jordbærene med en gaffel eller i en mikser. Tilsett melisen, og sett til side. Rist hyllebærblomstene, slik at eventuelt løse blomster faller av. Bland hvetemel, sukker og salt i en bolle. Visp inn vannet, litt om gangen. Visp røren glatt. Tilsett eggeplommene. Ha i margarin. Visp hvitene stive, og vend dem ned i røren. Dypp hyllebærblomstene i røren, og friter dem i 180 °C varm olje. Dypp de nyfriterte blomstene i sukker, og legg dem på asjetter. Server umiddelbart med jordbærsausen til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbær-hylleblomstsaft

Jordbær-hylleblomstsaft

ca. 2 l
Ingredienser

1 l jordbær
10 hylleblomstklaser
1 ubehandlet sitron i skiver
15 g sitronsyre
1 l vann
1 kg Dansukker Sukker
1 krm natriumbensoat


Skyll blomsterklasene og jordbærene godt. Mos jordbærene. Legg bær og blomster i en krukke eller et stort glass. Tilsett sitronskivene og sitronsyren. Kok opp vann og sukker. Rør ut natriumbensoat i litt av sukkerlaken og hell det tilbake i resten av laken. Hell laken over bærene og blomstene. Sett blandingen kjølig og godt tildekket i 3 døgn. Hell over i en fin sil og la det renne av seg selv. Hell saften over på varme, godt rengjorte flasker. Forsegle flaskene. Oppbevares kaldt. Saften kan også fryses i frysebokser.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Leskende sommerdrikk

Leskende sommerdrikk

6 glass
Ingredienser

3 ss Dansukker Sukker
Saften av 2 sitroner
Knuste isbiter
1 dl konsentrert hylleblomstsaft
1 liter mineralvann 


Bland saftene med sukkeret i en mugge, og rør til sukkeret har løst seg opp. Ha i de knuste isbitene, og fyll på med mineralvann. Server umiddelbart. Kan også serveres varm og er god som "dessertvin". 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbær/hyll-tonic

Jordbær/hyll-tonic

4 glass
Ingredienser

1/2 liter jordbær
2 dl konsentrert hylleblomstsaft
2 ss Dansukker Sukker
2 ts vaniljesukker
8 cl gin
4 dl Schweppes Tonic Water 


Fyll fire glass halvveis opp med is. Fordel gin i glassene. Miks jordbær, saft og de to sukkertypene. Sil, og hell over i glassene. Spe med vann.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker