Herlige jordbærtider

Nå er det på tide å ta vare på de gode jordbærene! De kan enkelt legges i fryseren til vinteren. Men de er naturligvis også deilige å spise som de er. La deg inspirere av de lekre oppskriftene våre med jordbær som ingrediens.

Nedenfor finner du oppskrifter på Jordbærkake med pasjonscurd, Grapefruktmarmelade med jordbær, Leskende jordbærshrub, Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær, Jordbærsyltetøy med sitron og mynte, Jordbærmuffins med jordbærglasur, Syltetøy av vannmelon og jordbær, Jordbærflan, Frisk sommerdrikk med jordbærsirup, Jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper, Jordbærblomster og Jordbærtequila.


Jordbærkake med pasjonscurd

Jordbærkake med pasjonscurd

8–10 stykker 2 timer
Ingredienser

Kakebunn
4 egg
2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 ts vaniljesukker
1 dl hvetemel
1 dl potetmel
2 ts bakepulver
1 liter jordbær
Pasjonscurd
Vaniljekrem

Pynt
3 dl kremfløte
1 liter friske bær av ulike slag


Sett ovnen på 175 °C.
Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Bland sammen de andre ingrediensene i en bolle, og rør ned i eggeblandingen. Smør en form med avtakbar kant, 19 cm i diameter.
Hell røren i formen, og stek nederste i ovnen i ca. 35–40 minutter. Stikk en pinne i midten av kaken for å sjekke at den er ferdig. Avkjøl på rist.
Lag imens pasjonscurd og vaniljekrem. Skjær halvparten av jordbærene i skiver. Ta vare på de fineste til pynt.
Når kakebunnen er helt avkjølt, deles den i tre bunner med en skarp brødkniv.
Legg den nederste bunnen på et serveringsfat, stryk på et lag med vaniljekrem, og dekk det med jordbærskiver. Legg på neste bunn, stryk på et lag med pasjonscurd og legg på et lag med jordbærskiver. Legg på den øverste bunnen, og fordel krem over hele kaken. Pynt med jordbær og friske bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Grapefruktmarmelade med jordbær

Grapefruktmarmelade med jordbær

1 glass 30 minutter
Ingredienser

1 stor grapefrukt
200 g dypfryste jordbær
500 g Dansukker Syltesukker


Vask grapefrukten grundig. Skjær den i tynne båter, som igjen skjæres i tynne skiver. Tin jordbærene og skjær dem i mindre biter. Bland grapefrukt- og jordbærbitene med syltesukkeret i en gryte og kok i 10–15 minutter. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevar mørkt og kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Leskende jordbærshrub

Leskende jordbærshrub

1 glass 30 minutter
Ingredienser

Grunnoppskrift shrub (eddiksirup)
3 dl jordbær
3 dl balsamicoeddik eller rødvinseddik
3 dl Dansukker Demerarasukker

Jordbærshrub
3 ss shrub
20 cl vann med kullsyre
2–3 friske jordbær
1 lime
4 cl gin (kan sløyfes)


Shrub
Skyll og hakk jordbærene. Ha dem på et rent glass med tettsittende lokk.
Varm opp eddiken i en gryte, men unngå at den koker. Hell den over jordbærene, og skru lokket godt på. Sett det i kjøleskapet, og la stå i minst 2 døgn.
Sil eddiken gjennom en finmasket sil noen ganger til væsken er helt klar. Kok opp eddiken med sukkeret. Rør til sukkeret har løst seg helt opp, og hell over på et rent glass. Skru på lokket. Oppbevares i kjøleskapet.

Jordbærshrub
Hell shruben i et glass, og fyll på med kullsyrevann.
Skyll og ha i jordbærene. Tilsett til slutt gin og limeskiver.


Tips!
Lag shruben minst et par dager før servering. Smaken blir kraftigere jo lengre den står.
 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær

Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær

4 porsjoner 1 time
Ingredienser

Pannacotta
100 g hvit sjokolade
2 st gelatinplater
4 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker

Marinerte jordbær
200 g jordbær
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
Saften av 1 lime


Finhakk den hvite sjokoladen, og legg den i en bolle. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.
Bland gelésukker, fløte og vaniljesukker i en gryte, og la koke i et 1/2 minutt. Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet ordentlig. Rør gelatinplatene inn i den varme fløten.
Hell den varme røren over sjokoladen, og rør til en jevn røre.
Hell over i 4 glass, og sett i kjøleskapet i 1 time for å stivne.
Skyll jordbærene, og skjær dem i biter. Legg dem i en bolle, og tilsett sukker og limesaft. La stå i ca. 30 minutter, slik at de trekker til seg mye smak.
Ved servering legges de marinerte jordbærene på pannacottaen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærsyltetøy med sitron og mynte

Jordbærsyltetøy med sitron og mynte

2 glass 25 minutter
Ingredienser

500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
Saft og skall av 1 ubehandlet sitron
Frisk mynte


Rens og skyll bærene. Hvis bærene er store, kan de deles eller moses.
Ha bærene i en gryte sammen med syltesukker og sitron. Kok opp, og la koke i 2–5 minutter. Ta en konsistensprøve ved å legge litt syltetøy på en kald tallerken og kjenn om den er passe.
Ta gryten av platen, og skum godt av. Tilsett mynteblad i syltetøyet og rør om. Hell syltetøyet over på varme, rene glass, og skru straks på lokk. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærmuffins med jordbærglasur

Jordbærmuffins med jordbærglasur

16 store eller 24 små 1 time
Ingredienser

Muffins
200 g smeltet smør
4 egg, gjerne økologiske
3 dl Dansukker Økologisk Sukker
2 ss vaniljesukker
2 dl melk
Skallet av 1 sitron, gjerne økologisk
6 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 klype salt
1 dl friske jordbær i biter

Glasur
200 g romtemperert smør
5 dl Dansukker Økologisk Melis, siktet
2 ss jordbærpulver (finnes i velassorterte butikker)
300 g kremost
Saften av 1/2 sitron
3 ss jordbærsyltetøy


Muffins
Sett ovnen på 200 °C.
Smelt smøret.
Visp egg og sukker til luftig eggedosis.
Bland i smeltet smør, melk og revet sitronskall.
Bland hvetemel, bakepulver og salt, og sikt det ned i røren.
Skyll jordbærene og kutt dem i små biter. Vend bitene inn i røren.
Plasser papirformer i et muffinsbrett, og fordel røren jevnt i formene.
Stek muffinsene midt i ovnen i ca. 10 minutter eller til de er gylne (prøv med en kakenål, den skal være helt tørr når du drar den ut).
Sprøyt over glasuren før servering.

Glasur
Visp smør, siktet melis og jordbærpulver luftig.
Visp inn kremosten og sitronsaften.
Rør inn jordbærsyltetøyet.
Sprøyt eller smør glasuren på muffinsene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltetøy av vannmelon og jordbær

Syltetøy av vannmelon og jordbær

20 minutter
Ingredienser

250 g vannmelon
250 g jordbær
Saften av 1 sitron
300 g Dansukker Syltesukker


Fjern kjernene fra vannmelonen ved å presse den gjennom en sil.
Skyll og rens jordbærene.
Legg i en gryte, og mos alt med en stavmikser.
Tilsett sitronsaft og syltesukker.
La koke i 3–6 minutter eller til konsistensen er fast.
Hell over på varme, rene glass. Skru på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærflan

Jordbærflan

ca. 10 porsjoner
Ingredienser

Deig
4 dl hvetemel
150 g smør eller margarin, romtemperert
1 egg
1 dl Dansukker Sukker
1 ss vaniljesukker
1/2 ts salt
1/2 dl mandler, malte
100 g firkløversjokolade

Fyll
3 dl crème fraiche 38 %
1/2 dl Dansukker Melis
2 ss vaniljesukker

Pynt
4-500 g jordbær
1 1/2 dl vann
1 ss sitronsaft
2 plater gelatin


Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett egg og smør/margarin og arbeid det sammen til en deig. Ha deigen i en plastpose og legg den i kjøleskap minst en time.

Trykk deigen ut i en smurt pai- eller springform. Klipp et bakepapir til en sirkel som er like stor som bunnen av formen og legg det oppå deigen. Fyll paiskallet med tørkede erter eller bønner så de holder formen under stekingen. Stek ved 200 grader i ca. 12 minutter. Hell av bønnene/ertene og fjern papiret.

Hakk sjokoladen i små biter og ha den på den varme bunnen. Dekk hele skallet med den smeltete sjokoladen ved hjelp av en bakepensel. La paiskallet bli avkjølt.

Bland sammen ingrediensene til fyllet og bre dette over bunnen. Skyll og rens jordbærene og legg dem på toppen.
Legg gelatinplatene i bløt i rikelig kaldt vann i 5 minutter. Bland sammen vann, sukker og sitronsaft i en kjele og kok opp. Ta opp gelatinen og ha dem i den varme blandingen. La det bli kjølig før det øses med spiseskje over jordbærene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Frisk sommerdrikk med jordbærsirup

Frisk sommerdrikk med jordbærsirup

ca. 10 glass
Ingredienser

1 sitron
2 lime
2 nektariner
2 dl friske bringebær
1 dl friske bjørnebær
2 dl jordbær
1 dl jordbærsirup
2 l fruktsoda
isbiter

Jordbærsirup
500 g jordbær
1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 dl Dansukker Sukker


Begynn med jordbærsirupen: Kok opp jordbærene sammen med sukkeret, og la koke i 5-10 minutter.

Press blandingen gjennom en fin sil.

Hell over i en ren flaske. Oppbevares kjølig.

Til drikken: Skjær opp sitroner, lime og nektarin.

Legg isbiter i en skål, og legg i frukten og bærene. Hell over fruktsoda og jordbærsirup.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper

Jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper

20 minutter
Ingredienser

500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
4 ss balsamicoeddik
2–3 ts kvernet svart pepper


Skyll og rens bærene.

Kok jordbærene sammen med syltesukkeret i 5 minutter.

Tilsett balsamicoeddik og svart pepper, og kok videre i noen minutter eller til ønsket konsistens.

Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærblomster

Jordbærblomster

8 stk.
Ingredienser

Kake
3 egg
2 dl Dansukker Sukker
2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
2 ss kokende vann

Krem
200 g Philadelphiaost eller kremost naturell
1/2 dl Dansukker Melis
2 ss vaniljesukker

Syltetøy
100 g jordbær i små biter eller andre bær
1 dl Dansukker Syltesukker

Pynt
marengs
jordbær
bringebær


Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland hvetemel og bakepulver, og vend dem og vannet inn i deigen med slikkepott. Ha deigen i langpanne med bakepapir.

Stek midt i ovnen ved 250 grader i ca. 5 minutter. Hvelv opp på sukret papir. Trykk ut 24 runde kaker ved hjelp av et glass.

Bland sammen ingrediensene til kremen. Bre krem på 8 av kakene.

Bland syltesukker og jordbær i en kjele og kok i 3 minutter. Avkjøl det.

Bre syltetøy på 8 av kakene.

Legg sammen kaker i tre lag; kaken med krem nederst, med syltetøy i midten og kaken uten noe fyll på toppen. Bre krem rundt kantene på kakene og rull dem i knust marengs. Legg dem på et fat. Skjær jordbærskiver og legg dem som en blomst oppå hver kake. Sett et bringebær midt på “blomsten”.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærtequila

Jordbærtequila

4 glass
Ingredienser

250 g jordbær
3/4 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl tequila


Bland samtlige ingredienser i en kjøkkenmaskin/blender, og kjør til blandingen er jevn. Hell over i fire glass. Pynt eventuelt med et jordbær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker