Himmelske søte bringebær

Bringebær har vært dyrket i Norden siden renessansen, og i dag er de søte bærene nesten like selvfølgelige hos oss som jordbærene. Bringebærene finnes både i hagen og viltvoksende, og den stadig vanligere gule varianten er en vakker fargeklatt når bærene blandes med de røde. Skap litt luksus med en bringebærispai og gi det klassiske bringebærsyltetøyet en lekker touch av lakris.

Nedenfor finner du oppskrifter på Makroner med bringebærkrem, Bringebærsaft, Miniostekaker med bringebærswirl, Bringebærsyltetøy med ingefær og lime, Bringebærruller med bær, Bringebærsyltetøy med lakris, Italiensk bringebæris, Porsjonsostekake med bringebærtopp, Pannacottaruter med bringebær, Bringebær-kladdekake, Bringebærispai og Leskende bringebærsuppe.


Makroner med bringebærkrem

Makroner med bringebærkrem

Ca. 30 stk. 1,5 time
Ingredienser

Bunn
200 g mandelmasse
2 eggehviter
1 dl Dansukker Brun Farin

Smørkrem
3-4 ss bringebærsaft (4 dl friske eller frosne bringebær)
1 eggeplomme
3 dl Dansukker Melis
1 1/2 ss vaniljesukker
200 g smør, romtemperert

Pynt
250 g hvit sjokolade
Frysetørkede bringebær


Sett ovnen på 180 °C. Riv mandelmasse på et rivjern. Visp sammen mandelmasse, eggeplomme og brun farin til en jevn røre.
Klatt/sprøyt røren ut på et brett med bakepapir, ca. på størrelse med femkroner.  Stek i nederste del av ovnen i 10–12 minutter, avhengig av hvilken bunn du ønsker. Kortere tid, seigere bunn.
Varm bringebærene i en gryte under omrøring, og sil deretter bort kjernene, slik at du kun har saften igjen. Avkjøl.
Visp sammen eggeplomme, melis og vaniljesukker. Ha i det romtempererte smøret, litt om gangen, og visp i ca. 10 minutter. Tilsett bringebærsaften, og visp til en jevn og luftig røre. La stå i kjøleskapet i 20 minutter.
Smør ut smørkremen med en kniv eller skje på bunnene, og lag små topper. Sett makronene i fryseren i 20 minutter.
Smelt sjokoladen over vannbad, og dypp makronene. Strø over frysetørkede bringebær, og la stivne.
Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebærsaft

Bringebærsaft

cirka 1 liter 25 minutter
Ingredienser

6 dl vann
1 kg bringebær
3 dl Dansukker Sukker
3 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
Saft av en halv sitron


Kok opp vannet og tilsett bærene. Legg på lokk, og la koke i 10 minutter.
Mos bærene mot kanten på gryten. Sil av, og tilsett sukker, muscovadorrørsukker og sitron.
La koke noen minutter til sukkeret har løst seg opp.
Hell over på rene flasker, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Miniostekaker med bringebærswirl

Miniostekaker med bringebærswirl

ca. 12 stk. muffinsformer 1,5 time
Ingredienser

Bunn
8 stk. Digestive-kjeks
25 g smeltet smør
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker

Bringebærswirl
1 1/2 dl bringebær
2 ss Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker

Fyll
1 1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 ss hvetemel
400 g kremost
1 ts ubehandlet sitronskall
1 ts vaniljesukker
2 store egg
2 ss kremfløte


Varm opp ovnen til 175 °C.

Knus kjeksene, og bland inn det smeltede smøret og sukkeret.

Legg en spiseskje av smulene i bunnen av formene. Trykk ut til et jevnt lag.

Stekes i ovnen i 5 minutter.

Miks sammen bringebær, melis og vaniljesukker.

Press blandingen gjennom en finmasket sil for å fjerne frøene fra bringebærmosen.

Sett til side.

Visp sammen sukker og mel, tilsett kremost, sitronskall og vaniljesukker, og bland til det blir en jevn røre.

Ha i eggene, ett om gangen, og tilsett kremfløten.

Fordel kremostblandingen i formene.

Ringle en sirkel av bringebærsaus over hver muffins, og bruk deretter en tannpirker til å røre litt ekstra for å lage en «swirl».

Stekes i 15-20 minutter til fyllet har stivnet.

La kakene avkjøles helt, og plasser dem deretter i kjøleskapet slik at de setter seg.

Pynt med friske bringebær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebærsyltetøy med ingefær og lime

Bringebærsyltetøy med ingefær og lime

20 minutter
Ingredienser

500 g bringebær
250 g Dansukker Syltesukker
3 ts raspet frisk ingefær
Skall og saft av 1 vasket økologisk sitron


Skyll bærene, tilsett syltesukker, ingefær og lime.

La koke i 3–6 minutter til ønsket konsistens.

Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebærruller med bær

Bringebærruller med bær

ca. 12 stk.
Ingredienser

Kake
3 egg
2 dl Dansukker Demerarasukker
2 dl hvetemel
2 ss vaniljesukker
1 1/2 ts bakepulver
2 ss kokende vann

Fyll
5 dl kremfløte
150 g bringebær
400 g hvit sjokolade
2 ss Dansukker Glykosesirup

Pynt
3 dl kremfløte
valgfrie bær
mynteblader


Visp egg og sukker luftig. Bland hvetemel, vaniljesukker og bakepulver, og bland det i røren sammen med vannet. Hell røren i en langpanne, 30 x 40 cm, kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 250 °C i ca. 5 minutter. Hvelv kaken på sukret papir. Kutt remser av kaken, og rull sammen til ruller som settes på et fat eller brett. Knytt et fint bånd rundt kaken, slik at den holdes sammen.

Kok opp fløte, bringebær og glykosesirup. Bryt sjokoladen i biter, og ha dem i den varme fløteblandingen. Rør til sjokoladen er oppløst. Settes i kjøleskap til blandingen er avkjølt. Visp til passe fast mousse med elektrisk visp. Fyll moussen i kakerullene.

Visp fløten stiv. Sett klatter eller sprøyt fløten over moussen på kakene. Pynt med valgfrie bær og mynteblad.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebærsyltetøy med lakris

Bringebærsyltetøy med lakris

cirka 1/2 liter
Ingredienser

1 dl vann
12 tyrkisk pepper-drops
250 g bringebær
3 dl Dansukker Syltesukker


Bland vann og drops i en gryte, og la småkoke til dropsene har løst seg opp. Tilsett bringebærene og syltesukkeret, og kok i 3 minutter. Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Italiensk bringebæris

Italiensk bringebæris

4 porsjoner
Ingredienser

500 g bringebær
4 eggeplommer
1 dl Dansukker Sukker
2 dl melk
1 1/2 dl kremfløte
1 dl Dansukker Lys Sirup 


Visp sammen eggeplommer og sukker. Kok opp melk, kremfløte og sirup. Visp varm melkeblanding inn i eggeblandingen. Tilsett bringebær. Sil gjennom finmasket sikt.
Kjør blandingen i en ismaskin eller sett den i fryseren i minst 5 timer og rør om av og til. Server gjerne en liten kake til isen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Porsjonsostekake med bringebærtopp

Porsjonsostekake med bringebærtopp

4 porsjoner
Ingredienser

100 g knuste digestivekjeks
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 ss vaniljesukker
1/2 dl hakkede hasselnøtter, kan sløyfes
75 g smeltet smør eller margarin

Fyll
3 plater gelatin
3 dl kremfløte
1/2 dl tropisk nektar
1 dl Dansukker Sukker
1 dl kesam/kvarg

Pynt
4 dl bringebær
2 dl vann
1/2 sitron, saften
1/4 dl Dansukker Sukker
3 plater gelatin


Bland sammen ingrediensene til bunnen og trykk ut former. Sett dem i kjøleskap for å stivne.

Legg gelatinplatene til fyllet i bløt i rikelig med kaldt vann i 5 minutter. Bland kremfløte, nektar og sukker i en kjele og kok opp. Ta opp gelatinbladene av vannet og ha dem i den varme blandingen. La det avkjøles en del før kesam blandes i. Bre fyllet utover i formene, og sett dem i kjøleskap for å stivne.

Legg gelatinplatene til pynten i bløt i rikelig med kaldt vann i 5 minutter. Bland vann, sukker og sitronsaft i en kjele og kok opp. Ta kjelen av platen og rør inn gelatinplatene. Sett det til side for avkjøling. Fordel bringebærene på fyllet i formene. Hell på den nå avkjølte geleen. Sett dem i kjøleskap for å stivne.

Bringebærene kan byttes ut med jordbær eller blåbær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pannacottaruter med bringebær

Pannacottaruter med bringebær

8–10 porsjoner
Ingredienser

Bunn
200 g digestivekjeks
2 dl cornflakes
2 ss vaniljesukker
125 g smør eller margarin
200 g lys sjokolade

Fyll
500 g bringebær
1 liter kremfløte
1/2 dl friskpresset appelsinjuice
2 1/2 dl Dansukker Sukker
6 gelatinplater

Pynt
Mynteblader


Når du får lyst på noe godt og enkelt – du trenger ikke ovn.

Kle en form, 20 x 30 cm, med plastfilm. Knus kjeksene, og bland dem i en bolle sammen med cornflakes og vaniljesukker. Smelt smør/margarin, og ha det i bollen. Bland godt, og trykk massen ut i formen. Settes i kjøleskap. Smelt sjokoladen over vannbad eller på svak effekt i mikrobølgeovn. Pensle sjokoladen over bunnen. Når sjokoladen har stivnet, strøs bringebærene over. Legg gelatinarkene i bløt i rikelig med kaldt vann. Kok opp fløte og sukker. Tilsett gelatinarkene. Avkjøl litt før appelsinjuice tilsettes og geleen helles over bringebærene. Settes i kjøleskap. Skjær kaken i ruter. Pynt med mynteblader. Godt både som dessert eller som kake til kaffen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebær-kladdekake

Bringebær-kladdekake

ca. 35 stykker
Ingredienser

250 g smør eller margarin
300 g mørk sjokolade
5 egg
2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 dl kakao
1 1/4 dl melk
1 3/4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
3 ss vaniljesukker
1 liter bringebær

Topping
200 g smør eller margarin
300 g sjokolade, valgfri type
3 dl Dansukker Melis med sjokoladesmak


Smelt smør/margarin og sjokolade i en gryte på svak varme. Visp sammen egg og muscovadorørsukker. Tilsett melk i sjokoladeblandingen. Bland de tørre ingrediensene, og vend dette ned i røren. Hell røren i en langpanne, 30 x 40 cm, med smurt bakepapir. Strø på bringebærene. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl.

Smelt smør/margarin og sjokolade i en gryte på svak varme. Rør inn melis med sjokoladesmak. Smør toppingen over kaken. Server gjerne litt lettvispet kremfløte og bringebær til kaken.

Den mørke sjokoladen kan byttes ut med lys eller hvit sjokolade. Bytt da ut muscovadorørsukkeret med finkornet sukker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebærispai

Bringebærispai

8-10 personer
Ingredienser

Paiskallet
15 oppsmuldrede digestive-kjeks
125 g smeltet smør eller margarin
1/2 dl Dansukker Lys Sirup

Fyll
1/2 l bringebær
1 dl uutspedd bringebærsaft
1 dl Dansukker Melis
3 eggeplommer
250 g kvarg
2 dl kremfløte

Garnering
1/2 l bringebær
sitronmelisse


Bland kjekssmuler, sirup og det smeltede smøret. Trykk ut deigen i en paiform.

Pisk eggeplommene og melisen til en lys og luftig masse.

Mos bringebærene. Bland dem med bringebærsaften og kvargen, og vend ned i eggerøren.

Pisk fløten i en annen bolle. Vend ned i bærrøren. Tøm røren i paiskallet, og la det hele stå i fryseren i minst 5 timer.

Ta paien ut ca. 30 minutter før servering. Pynt med bringebær og sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Leskende bringebærsuppe

Leskende bringebærsuppe

4 porsjoner
Ingredienser

1/2 l bringebær
3 dl vann
2 dl hvitvin
2-4 ts potetmel
1/2 dl vann
1 ss friskpresset sitronsaft
1/2-3/4 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker

Pynt
Bringebær


Kok opp bringebær, vann og vin. Visp slik at bringebærene går i stykker. Rør ut potetmelet i vannet og jevn ut suppen. Avkjøl. Sil suppen. Smak til med sitronsaft, sukker og vaniljesukker. Serveres godt avkjølt. Server gjerne kjeks/kake/kavring til suppen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker