Pasjon for pærer

Man pleier jo å si at man ikke skal blande epler med pærer. Men hvis du vil at pærene skal modne fort, er det faktisk smart å legge dem i en papirpose sammen med akkurat eplene. Søte, modne pærer er gode som de er, og de passer godt i paier og kaker. Hvis du vil koke pærene, bør du derimot velge halvmodne frukter som har litt spenst igjen i kjøttet. Umodne pærer holder seg minst én uke i kjøleskapet.

Nedenfor finner du oppskrifter på Fennikel- og pæremarmelade, Smuldrepai med pærer, Vinkokte pærer på mørdeigsbunn med vaniljekrem, Pæreis med nougatkaramellsaus, Varme sitronpærer med crème fraîche, Xanté-pærer med nøttekrem, Timianpærer, Pæremarmelade med safran og chili og Pærekake.


Fennikel- og pæremarmelade

Fennikel- og pæremarmelade

1 glass 30 minutter
Ingredienser

2 pærer
1 fennikel
1 1/2 dl vann
Saften av 1 sitron
250 g Dansukker Syltesukker


Vask og skrell pærene, ta ut kjernehusene, og del dem i tynne skiver. Skyll fennikelen, skjær av den harde delen og del resten i tynne skiver .
Tilsett vann og saften av én sitron. La koke i 10 minutter.
Tilsett syltesukkeret, og kok i 5 minutter til. Skum av.
Hell marmeladen over på et varmt og rent glass. Skru på lokket. Oppbevares mørkt og kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Smuldrepai med pærer

Smuldrepai med pærer

ca. 8 porsjoner
Ingredienser

150 g smør eller margarin
3/4 dl Dansukker Demerarasukker
3 ss Dansukker Lys Sirup
1 ss vaniljesukker
2 dl hvetemel
2 dl havregryn
100 g hakkede hasselnøtter

500 g friske skrellede pærer uten kjernehus
smør eller margarin til formen


Smelt matfettet i en kasserolle. Ta kasserollen av platen, og bland inn de andre ingrediensene til en smulete masse. Smør paiformen. Del pærene i skiver, og legg dem i bunnen av formen. Fordel smuldredeigen over pærene. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter. Server paien lunken med litt lettvispet krem eller crème fraîche.

Pærene kan byttes ut med for eksempel epler.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pærekake med romis

Pærekake med romis

8-10 porsjoner
Ingredienser

Is
4 pasteuriserte eggeplommer
1 dl Dansukker Sukker
2 dl melk
1 1/2 dl kremfløte
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 ss rom
1 dl rosiner
1 dl hakkede valnøtter

Saus
1 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl rom

Kake
300 g mandelmasse
150 g smør eller margarin
2 egg
1 1/4 dl hvetemel
2 ss vaniljesukker
4–5 pærer

Pynt
Dansukker Melis


Visp sammen eggeplommer og sukker. Kok opp melk, kremfløte og lys sirup. Visp eggeblandingen ned i den varme melkeblandingen. Sil gjennom en finmasket sil. Tilsett rom, rosiner og nøtter. Kjør blandingen i en ismaskin, eller sett den i fryseren i minst 5 timer. Rør av og til.

Bland sammen sirup og rom, og sett til side frem til servering.

Riv mandelmassen fint og bland den med smør/margarin. Tilsett eggene, ett om gangen. Tilsett mel og vaniljesukker, og arbeid sammen til en jevn røre. Skrell pærene, og kutt dem i biter. Vend dem ned i røren. Hell røren i en stor, smurt form eller 8–10 smurte porsjonsformer. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter for små former, ca. 35 minutter for stor form. Sikt litt melis over kaken/kakene like før servering. Server kaken lunken eller kald med en klatt romis og sausen til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Vinkokte pærer på mørdeigsbunn med vaniljekrem

Vinkokte pærer på mørdeigsbunn med vaniljekrem

4 porsjoner
Ingredienser

Deig
50 g mykt usaltet smør
2 ss Dansukker Brun Farin
2 ts vaniljesukker
2 ss Dansukker Lys Sirup
1 eggeplomme
1 ts kakao
1 dl hvetemel
1/2 dl potetmel

Krem
3 eggeplommer
1 dl melk
1 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Melis
2 ss vaniljesukker
2 ts potetmel

4 pærer
3 dl hvitvin
1 dl Dansukker Melis
Eventuelt gul konditorfarge

Pynt
Sitronmelisse


Bland sammen ingrediensene til deigen, og arbeid dem sammen. Legg deigen i kjøleskap i minst 30 minutter. Ta ut deigen, og form den til en rull. Skjær rullen i 3 mm tykke skiver. Legg først én av skivene på et brett med bakepapir, legg deretter skiver rundt denne, slik at det blir en blomst. Lag til sammen fire slike blomster. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Bland ingrediensene til kremen i en tykkbunnet kasserolle, og la det småkoke under omrøring til det tykner. Avkjøl. Skrell pærene, fjern hamsen, men la stilken stå på. Sett pærene i en liten kasserolle, og ha i vin, melis og eventuelt noen dråper farge. Kok pærene under lokk til de er så vidt myke. Avkjøl i laken. Ta opp pærene, og la dem renne av. Legg mørdeigsblomstene på asjetter, og sett pærene på blomstene. Pynt med litt sitronmelisse. Serveres med vaniljekremen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pæreis med nougatkaramellsaus

Pæreis med nougatkaramellsaus

6-8 porsjoner
Ingredienser

4 dl vann
3 dl Dansukker Sukker
1 dl nypresset sitronsaft
750 g pærer
4 eggeplommer
1 dl Dansukker Sukker
2 dl melk
1 1/2 dl kremfløte
1 dl Dansukker Lys Sirup
grønn konditorfarge

Saus
2 dl kremfløte
1 dl Dansukker Demerarasukker
1 dl Dansukker Mørk Sirup
1 kryddermål salt
1 ss vaniljesukker
100 g bløt nougat (Odense)


Bland vann, sukker og sitronsaft i en kjele og la denne laken koke et par minutter. Skrell, del i to og fjern kjernehuset fra pærene. Ha pærehalvdelene i kokende lake og la dem trekke i ca. 15 minutter. La pærene avkjøles i laken. Kjør i foodprosessor eller mos pærer gjennom en sikt. Visp sammen eggeplommene og sukker. Kok opp melk, fløte og sirup. Visp den varme melkeblandingen inn i eggblandingen. Sil gjennom finmasket sikt. Tilsett pæremasse og vaniljesukker, samt et par dråper grønn konditorfarge om det ønskes. Kjør blandingen i en ismaskin eller sett den i fryseren i minst 5 timer og rør om av og til.

Bland sammen alle ingrediensene unntatt nougaten til sausen, og la det småkoke under omrøring til den er passe tykk. Skjær nougaten i biter, ha dem i sausen og rør til de har løst seg opp.

Legg opp isen i skåler eller på asjetter og spre sausen over.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Varme sitronpærer med crème fraîche

Varme sitronpærer med crème fraîche

4 porsjoner
Ingredienser

6 pærer
Saften av 1 sitron
4 dl vann
2 dl Dansukker Sukker
2 dl crème fraîche
2 ss Dansukker Muscovadosirup
1 ss vaniljesukker
2 krm malt kanel


Skrell pærene, ta ut kjernehuset og del dem i båter. Kok opp sitronsaft, vann og sirup. Legg i pærebåtene, og ta av varmen på platen. Ha crème fraîche, sirup, vaniljesukker og kanel i en bolle, og visp det stivt med elektrisk visp. Fordel de varme pærebåtene på fire asjetter. Sprøyt eller legg en skje crème fraîche-blanding på asjettene. Serveres umiddelbart.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Xanté-pærer med nøttekrem

Xanté-pærer med nøttekrem

4 porsjoner
Ingredienser

4 faste pærer
1 liter vann
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Xanté (pærekonjakk)

Nøttekrem
1 1/2 dl kremfløte
1 dl hakkede hasselnøtter
2 ss Xanté (pærekonjakk)
1 ts vaniljesukker


Kok opp vann og sukker. Skrell pærene, del dem i to og ta ut kjernehuset. Legg pærene i den varme laken, og kok dem akkurat møre. Ta dem opp med hullsleiv og over i en bolle. Hell pærekonjakk over dem. Kok inn sukkerlaken til det er ca. 3 dl igjen. La den avkjøle før den helles over pærene. Sett i kjøleskap til neste dag.
Visp kremfløten stiv. Bland nøttehakket og pærekonjakken i kremen, og server denne til de kalde pærene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Timianpærer

Timianpærer

4 porsjoner
Ingredienser

1 gul løk
4 pærer
2 ss smør eller margarin
1 ss friskpresset sitronsaft
2–3 grener frisk timian
1/2 dl Dansukker Sukker
2 krm salt
2 krm grovmalt sort pepper


Skrell og del løken og pærene. Skjær dem i skiver. Smelt smør/margarin i en stekepanne, og tilsett løk og pæreskiver. La det surre i et par minutter. Tilsett sitronsaft, timianblader, sukker samt salt og pepper. La det putre på svak varme til pærene er møre. Oppbevares i kjøleskap. Serveres varm, lunken eller kald til kylling eller lammekjøtt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pæremarmelade med safran og chili

Pæremarmelade med safran og chili

Ingredienser

1 kg modne pærer
1/2 g safran
1 rød chili
3 dl Dansukker Lys Sirup
2-5 dl Dansukker Syltesukker


Skrell pærene. Del dem og fjern kjernehuset. Skjær dem i tynne skiver og legg dem i en kasserolle sammen med safran og lys sirup. La koke under lokk i 5-10 minutter. Skyll chilien, del den og kutt den i svært små biter. Ha chilien og syltesukkeret i gryten og kok i 2 minutter til. Hell over på varme, rene glass. Oppbevar kjølig. Denne marmeladen er god til blant annet ost eller ristet brød.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pæredessert

Pæredessert

4 glass
Ingredienser

2 pærer
4 ss Dansukker Lys Sirup
12 cl Xanté (pærekonjakk)
1 dl ferskpresset limesaft
3–4 dl isbiter


Skrell pærene og ta ut kjernene. Bland pærer, sirup, pærekonjakk, limesaft og isbiter i en mikser og kjør til alt er moset. Hell pæredesserten i 4 glass og server straks.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pærekake

Pærekake

8 porsjoner
Ingredienser

4–6 pærer
1 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3 egg
2 1/4 dl melk
1 dl Dansukker Sukker


Still inn ovnen på 225 °C. Smør en paiform.

Skrell, del og fjern kjernehuset fra pærene. Skjær hver pærehalvdel i skiver nesten tvers igjennom. Legg i formen.

Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Visp sammen egg og melk. Tilsett melblandingen og visp til en jevn røre som helles over pærene.

Strø sukker over pærene. Stek pærene midt i ovnen i 15 minutter, senk deretter varmen til 175 °C og stek i ytterligere 20 minutter.

Serveres lunken med en klatt lettvispet kremfløte.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker