Plommeplukking

Grønne, gule, gulrøde eller vakkert plommelilla … Det finnes rundt 2000 ulike plommesorter, og plommene er blant våre aller vanligste hagefrukter. Når plommene er modne, er de deilige å spise som de er, direkte fra treet, men de kan også bli til lekre desserter og fristende marmelader. Og hvorfor ikke lage en hjemmelaget plommekompott til ostefatet?

Nedenfor finner du oppskrifter på Plommepai, Plommechutney, Plommesyltetøy med solbær eller rips, Plommer i rom, Sol på glass, Tildekte plommer, Plommesyltetøy med kanel og anis, Eple- og plommemarmelade og Plommekompott til ost.


Plommepai

Plommepai

ca. 10 porsjoner
Ingredienser

Deig
125 g romtemperert smør eller margarin
3 dl hvetemel
2 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss vann

Fyll
150 g skåldede mandler
1 1/2 dl Dansukker Sukker
2 egg
3 dl crème fraîche
revet skall av en halv ubehandlet sitron
1 liter friske plommer

Pynt
Dansukker Melis


Bland sammen matfett, hvetemel, sukker og vann til en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform, ca. 28 cm i diameter. Prikk med en gaffel. La deigen stå kaldt i 30 minutter.

Mal mandlene. Bland deretter alle ingrediensene til fyllet, og ha dette i paiskallet. Del plommene i to og fjern kjernene. Trykk de halve plommene ned i røren. Stekes i nedre delen av ovnen ved 225 °C i ca. 30 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus, is eller lettvispet krem. Sikt over litt melis like før servering.

Plommene kan byttes ut med andre frukter eller bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommechutney

Plommechutney

cirka 1 liter
Ingredienser

1 kg plommer
1 liten rød chili i biter
1 revet Solo-hvitløk
5 dl Dansukker Brun Farin
2 1/2 dl hvitvinseddik
1 ss revet fersk ingefær
1 kanelstang
1 ss gule sennepsfrø
1 ss paprikapulver
Salt


Skåld plommene, fjern skallet, ta ut kjernene og kutt dem i biter. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte, og kok opp. Småkok til chutneyen til den har passe konsistens, ca. 45 minutter. Smak til med salt. Hell over på varme, rene glass. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommesyltetøy med solbær eller rips

Plommesyltetøy med solbær eller rips

cirka 1 1/2 liter
Ingredienser

1 kg plommer
1/2 kg solbær og/eller rips
1 kg Dansukker Syltesukker
50 g skivede mandler uten skall


Skåld plommene, og fjern skallet og steinen. Kutt dem i mindre biter. Skyll og rens solbærene/ripsen.
Bland plommer, solbær/rips og syltesukker i en gryte, og kok i 10 minutter. Tilsett mandelsponene. Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommer i rom

Plommer i rom

ca. 1 1/2 liter
Ingredienser

7 dl lys rom
5 dl Dansukker Lys Sirup
1 1/4 kg plommer
1 sitron, helst økologisk


Bland rom og sirup, og rør til det er blandet. Skyll plommene. Prikk plommene med en nål, gaffel eller lignende. Skyll og del sitronen i skiver. Legg plommer og sitronskiver lagvis på et glass, og hell på laken. La det stå i kjøleskap i minst tre uker. Server plommene med lettvispet krem smaksatt med vaniljesukker, eller med vaniljeis.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sol på glass

Sol på glass

ca. 1 liter
Ingredienser

250 g plommer
2 fersken eller nektariner
5 aprikoser
500 g Dansukker Syltesukker
1/2 rød chilifrukt i små biter
1 ss vaniljesukker 


Skåld, skrell og fjern steinen fra fruktene. Skjær fruktene i mindre biter og bland med syltesukker i en kjele og kok det under omrøring i 5 minutter.
Tilsett chilibiter og vaniljesukker og kok i ytterligere et minutt. Skum av nøye. Hell opp på varme, grundig rengjorte glass. Lukk igjen. Oppbevares mørkt og kjølig.

Marmeladen er ikke god bare til ost og ristet brød, den smaker også fortreffelig til iskrem. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tildekte plommer

Tildekte plommer

ca. 6 porsjoner
Ingredienser

750 g plommer
3/4 dl Dansukker Brun Farin
1 ss vaniljesukker

Deig
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
3/4 dl Dansukker Sukker
125 g kaldt smør eller margarin i terninger
1 egg
1 dl melk

Pynt
1 ss Dansukker Melis
1 krm malt kanel


Skyll plommene, del dem og ta ut kjernene. Legg plommene med den runde siden ned i en ildfast form. Strø over en blanding av sukker og vaniljesukker. Bland mel, bakepulver og sukker i en bolle. Tilsett smør/margarin, og smuldre med fingrene til en grynet masse. Tilsett egg og melk, og rør til en jevn røre. Sett røren med skje ut over plommene. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 30 minutter. Bland melis og kanel, og sikt over før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommesyltetøy med kanel og anis

Plommesyltetøy med kanel og anis

1 time
Ingredienser

1-1 1/2 kg plommer
1 kg Dansukker Syltesukker
2 kanelstenger
4 stjerneanis
200 g søtmandel


Skold plommene, og fjern skallet og steinen. Skjær plommene i mindre biter. Skold mandlene og fjern skallet. Rør plommene og krydderet sammen i en gryte, og kok i 10 minutter under omrøring. Tilsett syltesukker og mandler, og kok i ytterligere 2-3 minutter. Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over i varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eple- og plommemarmelade

Eple- og plommemarmelade

Ingredienser

1 kg plommer
1 kg epler
3 dl vann
2 kanelstenger
2 kvister timian
1 kg Dansukker Syltesukker


Skold plommene, og fjern skallet og steinen. Skjær dem i biter. Skrell, ta ut kjernen og del eplene i båter. Ha plommer, epler, vann, kanelstenger og timian i en kasserolle og la koke under lokk i 5-10 minutter. Tilsett syltesukkeret og kok i 2 minutter til. Ta gryten av platen og skum godt av. Hell marmeladen over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevares kjølig.

Plommene kan byttes ut med blåbær eller bjørnebær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommekompott til ost

Plommekompott til ost

Ingredienser

8 plommer
1/3 rød paprika
2 stjerneanis
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts friskpresset sitronsaft


Skåld og skrell plommene hvis skallet er tykt. Skjær dem i biter. Bland plommene med paprika, stjerneanis, sirup og sitronsaft i en kasserolle, og la småkoke under omrøring til plommene er myke.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker