Søte sommerpaier

Paier – enkle å bake, enkle å like. Dessuten passer neste alle typer frukter og bær ypperlig i paier. Bruk plommer, bringebær eller solbær fra hagen, og server en pai som du har laget av din egen avling. Vaniljeis, vispet krem eller vaniljesaus ved siden av – og du er garantert suksess!

Nedenfor finner du oppskrifter på Enkel bærpai, Tarteletter med vaniljekrem og friske bær, Karamelleplepai, Bjørnebærcobbler i porsjonsformer, Sommerpai, Små bjørnebærpaier, Jordbærpai, Bærpai med sjokoladefyll, Blåbærpai, Dessertpai med friske bær eller frukt, Smuldrepai med rips og Plommepai.


Enkel bærpai

Enkel bærpai

1 paiform 40 minutter
Ingredienser

1 dl blandede bær
1 dl Dansukker Demerarasukker
1 ss vaniljesukker
2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 1/2 dl hvetemel
1 ts malt kanel
2 dl havregryn
100 g romtemperert smør


Sett ovnen på 200 °C.
Bland bærene med demerarasukker og vaniljesukker, og legg i en paiform.
Til toppingen røres muscovado, hvetemel, kanel og havregryn sammen.
Tilsett smøret, og bland til en smulete masse.
Fordel jevnt over bærene, og stek i ovnen i ca. 15–20 minutter eller til den er gyllen.
Server paien varm med hjemmelaget vaniljekrem, se oppskrift.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tarteletter med vaniljekrem og friske bær

Tarteletter med vaniljekrem og friske bær

12 stk. 2 timer
Ingredienser

Paiskall
300 g hvetemel eller mandelmel
2 dl Dansukker Melis
125 g smør i biter
Revet skall av 1 ubehandlet sitron
1 eggeplomme
4-6 ss iskaldt vann

Vaniljekrem
5 dl melk
3 ss vaniljesukker
1 ts vaniljepulver
1 dl Dansukker Sukker
6 eggeplommer
3 ss maisstivelse
50 g mykt smør

Friske bær og Dansukker Melis til pynt


Paiskall
Arbeid sammen smør sukker, mel og egg til det blir en smuldrete deig. Tilsett sitronskallet.
Rør inn eggeplommen.
Tilsett vannet én spiseskje om gangen til det blir en smidig deig.
Rull sammen, og la hvile i kjøleskap i minst 1 time.
Sett ovnen på 200 °C.
Kjevle eller trykk ut paideigen i former med avtakbar bunn eller sandkakeformer.
Stek i ovnen i 10–12 minutter.
Avkjøl, og løsne deretter forsiktig paiskallene fra formene. Obs! Paiskallene blir skjørere hvis mandelmel brukes.
Fyll skallene med vaniljekrem, og pynt med valgfrie bær og melis.

Vaniljekrem
Kok opp melken, rør inn vaniljesukker og vaniljepulver.
Visp sukker, eggeplommer og maisstivelse luftig. Hell i den varme melken under visping.
Hell tilbake blandingen i gryten, og varm forsiktig opp under visping til det begynner å tykne. Ta gryten av platen, og ha vaniljekremen i en bolle. Tilsett smøret, og rør til det er smeltet.
Dekk til, og sett kremen til avkjøling i kjøleskapet.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Karamelleplepai

Karamelleplepai

1 paiform, 24–26 cm 1 time
Ingredienser

4–6 epler (600 g)
150 g bringebær
1-2 ts kanel
200 g smør
2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl kremfløte
2 dl hvetemel
3 dl havregryn
2 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
1/2 dl kokosflak
1 ts flaksalt


Sett ovnen på 175 °C.

Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del i biter. Legg dem i en paiform sammen med bringebær og kanel.

Smelt smør i en gryte sammen med sukker, sirup og kremfløte.

Ta bort fra platen og tilsett mel, havregryn, bakepulver, vaniljesukker, kokos og salt.

Fordel røren over eplene, og stek i 25–30 minutter.

Avkjøles, og serveres med kremfløte, is eller vaniljesaus.


Tips
Bytt gjerne ut den lyse sirupen med en mørkere type.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærcobbler i porsjonsformer

Bjørnebærcobbler i porsjonsformer

6-8 porsjoner
Ingredienser

Topping
2 dl mel
2 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 lettvispede egg

Bærfyll
500 g til 1 kg bjørnebær eller andre bær
2 ss potetmel
1 dl Dansukker Demerarasukker

125 g smeltet smør


Sett ovnen på 190 °C.

Topping: Bland mel, sukker, bakepulver og halvparten av eggene. Kna en smuldrete deig med fingrene. Tilsett mer egg etter behov.

Lag fyllet ved å blande bærene, potetmelet og sukkeret jevnt sammen.

Legg bærene i former, legg på toppingen, og hell over det smeltede smøret.

Stekes i ovnen til de er gyllenbrune (rundt 30–35 minutter).

La paien avkjøle seg litt før den serveres, gjerne med vaniljeis eller tykk yoghurt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sommerpai

Sommerpai

6-8 porsjoner
Ingredienser

Paideig
3 dl hvetemel
3/4 dl Dansukker Melis
125 g smør eller margarin
1 eggeplomme

Fyll
5 dl kremfløte
1 dl nypresset sitron- eller limesaft
1 1/2 dl Dansukker Melis
2-3 ss potetmel

Pynt
1 liter valgfrie bær

Tilbehør
Lettvispet kremfløte


Arbeid sammen ingrediensene til deigen og trykk ut den i en form med avtakbar kant. Sett formen i fryseren i en halvtime.
Stek paiskallet midt i ovnen i 175 grader i ca. 20 minutter. Sett det til avkjøling.

Bland sammen ingrediensene til fyllet i en kjele og kok opp under omrøring til kremen tykner. Avkjøl den før blandingen helles i paiskallet.
Ta av kanten på formen. Pynt med valgfrie bær, gjerne en blanding av flere, og server sammen med pisket krem.

Paien kan også bakes i porsjonsformer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Små bjørnebærpaier

Små bjørnebærpaier

4-6 stk.
Ingredienser

Deig
1/2 dl kesam/kvarg
1/2 dl Dansukker Sukker, gjerne finkornet
1 ss vaniljesukker
1 kryddermål salt
1 1/2 ss olje
1 ss melk
2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver

Fyll
400 g bjørnebær
2 egg
1/2 dl Dansukker Sukker, gjerne finkornet
1 ss vaniljesukker
1 dl crème fraiche 38 %
50 g malte eller hakkede hasselnøtter
1 ss potetmel

Pynt
1 ss Dansukker Melis 


Bland sammen ingrediensene til deigen. Trykk den ut i små paiformer og sett dem i kjøleskap i 30 minutter. Fordel bjørnebærene i formene. Visp sammen alle de andre ingrediensene til fyllet og hell det over bærene.

Stek i på nederste rille i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
Avkjøl dem før de serveres. Dryss melis over rett før serveringen. Server med crème fraiche, pisket kremfløte eller vaniljeis til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærpai

Jordbærpai

10-12 biter
Ingredienser

Paiskall
100 g smør eller margarin
3 dl hvetemel
150 g mandelmasse
1 ss vann

Fyll
1 1/2 kremfløte
3 gelatinplater
2 eggeplommer
1 dl Dansukker Lys Sirup
250 g kesam
1 ts vaniljesukker
1/2-1 l jordbær

Garnering
sitronmelisse


Bland sammen smør, mel og mandelmasse. Tilsett vannet og jobb raskt sammen til en deig. Sett deigen kaldt i 15 minutter. Sett ovnen på 175 °C.

Trykk ut deigen i en form på ca. 27 cm i diameter. Stek midt i ovnen i 20 minutter. Avkjøl.

Legg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann. Pisk fløten til krem.

Småkok eggeplommene og sirupen på svak varme til massen tykner. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem ut i eggekremen sammen med kesam og vaniljesukker. Avkjøl. Vend forsiktig ned i den piskede fløten.

Fyll det kalde paiskallet med fyllet. Skyll og rens jordbærene. Legg dem på fyllet. Pynt med sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bærpai med sjokoladefyll

Bærpai med sjokoladefyll

12 stykker
Ingredienser

Sjokoladekrem
150 g hvit sjokolade
2 1/2 dl kremfløte
2 cl Cointreau, kan sløyfes

Deig
4 dl hvetemel
2 ss Dansukker Melis
1 krm salt
150 g smør eller margarin, romtemperert

Pynt
Bær
Hvit sjokolade


Bryt sjokoladen i mindre biter og ha den i en kasserolle sammen med fløte og likør. Smelt på svak varme. Pass på at sjokoladen ikke brenner seg fast i kasserollen. Avkjøles i kjøleskapet.

Bland ingrediensene til deigen. Hvis den ikke vil henge sammen, tilsettes et par dråper vann. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Trykk deigen ut i en smurt paiform, ca. 25 cm i diameter. Prikk med en gaffel. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Ta skallet ut av formen og la avkjøles.

Ta sjokoladekremen ut av kjøleskapet og visp den med en elektrisk visp. Skyll og rens bærene. Legg halvparten av bærene nederst i paiskallet. Legg sjokoladekremen oppå bærene. Legg på resten av bærene. Strø over høvlet, hvit sjokolade.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Blåbærpai

Blåbærpai

6–8 porsjoner
Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
150 g smør
1 ss Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
3 eggeplommer
1 ss vann

Fyll
3 eggehviter
1 dl Dansukker Sukker
1 ss vaniljesukker
500 g blåbær

Pynt
Dansukker Melis


Bland ingrediensene til deigen. Trykk deigen ut i en springform, ca. 24 cm i diameter. Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og blåbær. Ha blandingen i skallet, og stek midt i ovnen ved 175 °C i ca. 45 minutter. Sikt over litt melis før servering. Server gjerne litt lettvispet kremfløte til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Dessertpai med friske bær eller frukt

Dessertpai med friske bær eller frukt

ca. 6 porsjoner
Ingredienser

Paiskall
3 dl (150 g) knuste digestivekjeks
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 dl hakkede hasselnøtter
1 dl smeltet smør eller margarin

Fyll
400 g Philadelphia-ost naturell, lettvarianten
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl crème fraîche
50 g hakkede hasselnøtter

Pynt
Bær og/eller frukt
Dansukker Melis


Bland ingrediensene til paiskallet. Trykk massen ut i en paiform, ca. 24 cm i diameter eller i 6 porsjonsformer. Stek kaken i nedre del av ovnen i 175 °C i 10 minutter. Visp osten smidig med elektrisk visp. Ha i de andre ingrediensene. Hell røren i formen, og stek i ytterligere 30 minutter. Avkjøl. Pynt med dine favorittfrukter og/eller -bær. Sikt over litt melis like før servering.

Du kan også la paiskallet kjøle av og deretter ha i fyllet uten å steke det videre. Pynt med frukt og/eller bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Smuldrepai med rips

Smuldrepai med rips

6 porsjoner
Ingredienser

1 liter rips
1 dl Dansukker Syltesukker
1 ss potetmel

Smuldredeig
1 1/2 dl havregryn
1 dl hvetemel
3/4–1 dl Dansukker Demerarasukker
1 ss vaniljesukker
125 g smør eller margarin
Smør eller margarin til formen 


Skyll og rens bærene. Legg dem på et håndkle for å renne av. Legg de tørre ingrediensene til deigen i en bolle. Tilsett kaldt smør/margarin i terninger, og smuldre til det blir en grynete masse. Smør en ildfast form. Bland bærene med syltesukker og potetmel, og ha dem i formen. Strø på smuldredeigen. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus, vaniljeis eller lettvispet krem.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommepai

Plommepai

ca. 10 porsjoner
Ingredienser

Deig
125 g romtemperert smør eller margarin
3 dl hvetemel
2 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss vann

Fyll
150 g skåldede mandler
1 1/2 dl Dansukker Sukker
2 egg
3 dl crème fraîche
revet skall av en halv ubehandlet sitron
1 liter friske plommer

Pynt
Dansukker Melis


Bland sammen matfett, hvetemel, sukker og vann til en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform, ca. 28 cm i diameter. Prikk med en gaffel. La deigen stå kaldt i 30 minutter.

Mal mandlene. Bland deretter alle ingrediensene til fyllet, og ha dette i paiskallet. Del plommene i to og fjern kjernene. Trykk de halve plommene ned i røren. Stekes i nedre delen av ovnen ved 225 °C i ca. 30 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus, is eller lettvispet krem. Sikt over litt melis like før servering.

Plommene kan byttes ut med andre frukter eller bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker