Sommerdesserter

Overrask med en lekker dessert som avrunding av grillkvelden eller sommerfesten. Hva med en kremete bærfool eller en forfriskende bærsorbet?

Nedenfor finner du oppskrifter på Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær, Dianas sommerdessert, Matcha-pannacotta, Vafler med salt karamell, banan og bær, Hylleblomstpannacotta med limemarinerte bær, Eton mess, Bærsorbet, Bær-fool, Porsjonsostekake med bringebærtopp, Bjørnebærsalat med kanelkrem, Stikkelsbærdessert og Fruktgrøt.


Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær

Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær

4 porsjoner 1 time
Ingredienser

Pannacotta
100 g hvit sjokolade
2 st gelatinplater
4 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker

Marinerte jordbær
200 g jordbær
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
Saften av 1 lime


Finhakk den hvite sjokoladen, og legg den i en bolle. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.
Bland gelésukker, fløte og vaniljesukker i en gryte, og la koke i et 1/2 minutt. Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet ordentlig. Rør gelatinplatene inn i den varme fløten.
Hell den varme røren over sjokoladen, og rør til en jevn røre.
Hell over i 4 glass, og sett i kjøleskapet i 1 time for å stivne.
Skyll jordbærene, og skjær dem i biter. Legg dem i en bolle, og tilsett sukker og limesaft. La stå i ca. 30 minutter, slik at de trekker til seg mye smak.
Ved servering legges de marinerte jordbærene på pannacottaen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Dianas sommerdessert

Dianas sommerdessert

4 porsjoner 2 timer
Ingredienser

Sjokolademousse
150 g mørk sjokolade
4 ss Dansukker Lys Sirup
3 dl kremfløte
3 egg, eggehvite og plomme for seg

Ostekrem
200 g kremost
1 dl Dansukker Melis
2 ss lemoncurd

Marinerte jordbær
2 dl jordbær
Skall og saft av 1 ubehandlet lime
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker

Tilbehør
6–8 stk. Digestive-kjeks


Sjokolademousse
Smelt sjokoladen over vannbad, og tilsett sirupen.
Visp kremfløten stiv, og sett til side.
Skill hviter og plommer, og visp eggehvitene til stivt skum. Sett til side.
Visp eggeplommene lett, og rør inn i sjokoladen.
Bland sjokoladen i den vispede kremen, og vendt til slutt inn eggehvitene. Avkjøl i kjøleskapet.

Ostekrem
Visp sammen kremost med melis og lemoncurd.

Marinerte jordbær
Rens bærene og del dem. Riv skal og press ut saften av limen, og bland med bærene og muscovadorørsukkeret.

Montering
Smuldre Digestive-kjeksene. Legg mousse, ostekrem, bær og smuldret kjekt lagvis i glassene. Avslutt med bær på toppen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Matcha-pannacotta

Matcha-pannacotta

4 porsjoner 2 timer
Ingredienser

Bærlag
2 dl bjørnebær
1/2 dl Dansukker Gelésukker Multi
2 ss Dansukker Lys Sirup

Lag 1
3 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Gelésukker Multi
1 ss vaniljesukker
50 g hakket hvit sjokolade

Lag 2
3 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Gelésukker Multi
1/2–1 ts pulver av matcha-te
50 g hakket hvit sjokolade


Bærene
Bland bærene med sukker og sirup i en liten gryte. La koke i 1 minutt. Fordel syltetøyet i bunnen av 4 glass. Avkjøl.

Lag 1
Bland fløte, gelésukker og vaniljesukker i en gryte, og la koke i et halvt minutt. Ha i den hakkede sjokoladen, og la den smelte. Hell forsiktig over syltetøyet, og sett i kjøleskapet for å stivne.

Lag 2
Bland fløte og gelésukker i en gryte, og la koke i et halvt minutt. Ha i den hakkede sjokoladen og en halv teskje matcha-pulver, og rør rundt. Hell forsiktig over det andre laget i de fire glassene. Sett til avkjøling i kjøleskap.

Pynt med revet hvit sjokolade.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Vafler med salt karamell, banan og bær

Vafler med salt karamell, banan og bær

ca. 16 stk. 40 minutter
Ingredienser

Vafler
4 egg, eggehvite og plomme for seg
300 g (5 dl) hvetemel
1/2 ts natron
2 ss Dansukker Demerarasukker
50 g smeltet smør
6 dl melk

Salt karamellsaus
2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ss Dansukker Lys Sirup
50 g smør
3 dl kremfløte
1 klype flaksalt


Vafler
Pisk eggehvitene stive, og sett til side.
Bland mel, natron og sukker i en egen bolle. Tilsett eggeplommene, smeltet smør og sukker, og bland alt.
Tilsett melken under omrøring, og rør til det blir en jevn røre.
Vend til slutt inn eggehvitene.
Stek vaflene i vaffeljern.
Server med banan, bær og is. Spre karamellsausen over.

Salt karamellsaus
Ha alle ingrediensene til karamellsausen, unntatt kremfløten, i en liten gryte. Varm opp på svak varme, og rør av og til inntil alt har løst seg opp.
Øk varmen, og tilsett fløten når det begynner å boble. Kok i 2–3 minutter, ta gryten av varmen og tilsett flaksalt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hylleblomstpannacotta med limemarinerte bær

Hylleblomstpannacotta med limemarinerte bær

4 porsjoner 2 timer
Ingredienser

4 dl kremfløte
1/2 dl konsentrert hylleblomstsaft
1 dl Dansukker Gelésukker Multi
4 dl bær av valgfri type
Skall og saft av 1 ubehandlet lime
1/2 dl Dansukker Demerarasukker
2 ts vaniljesukker


Bland kremfløte, saft og gelésukker i en gryte, og kok i et halvt minutt.

Hell over i fire glass, og sett i kjøleskapet for å stivne.

Skyll og rens bærene, bland dem med limeskallet, saften og sukkeret.

La stå til de skal legges på pannacottaen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eton mess

Eton mess

4 porsjoner
Ingredienser

15–20 små marengser
3 dl kremfløte
200 g friske bringebær

Bringebærsirup
200 g frosne bringebær
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 stjerneanis
ristede mandler


Kok sammen alle ingrediensene til bringebærsirupen i rundt 5 minutter i en kasserolle. Rør hele tiden, slik at blandingen ikke setter seg fast i bunnen. La blandingen avkjøle seg, og sil.

Visp fløten.

Hell marengs, bringebær, fløte og bringebærsirup i en skål, og server med én gang.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bærsorbet

Bærsorbet

4-6 porsjoner
Ingredienser

1 dl Dansukker Sukker
3 kvister frisk mynte
1 dl vann
1 1/2 dl Dansukker Glykosesirup
2 ss sitronsaft
1 liter (500 g) bær, f.eks. bringebær, jordbær eller solbær
2 eggehviter
1/2 dl Dansukker Sukker


Kok opp sukker, mynte og vann. Kjør sukkerlaken og bærene til en jevn blanding i en mikser. Bland glykosesirup og sitronsaft i bærblandingen. Visp eggehvitene og sukkeret stivt, og vend ned i bærblandingen. Kjør i en ismaskin, eller sett i fryseren i en form.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bær-fool

Bær-fool

4 porsjoner
Ingredienser

250 g bær etter eget valg
1 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
Saften av 1/2 sitron
2 dl kremfløte
1–1 1/2 dl knuste mandelkjeks
Sitronmelisse


Mos bærene, og bland dem med melis, vaniljesukker og sitronsaft. Visp fløten stiv, og bland i bærmosen. Ha over i skåler, og sett i kjøleskap i minst 1 time. Strø over den knuste kjeksen, og pynt med sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Porsjonsostekake med bringebærtopp

Porsjonsostekake med bringebærtopp

4 porsjoner
Ingredienser

100 g knuste digestivekjeks
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 ss vaniljesukker
1/2 dl hakkede hasselnøtter, kan sløyfes
75 g smeltet smør eller margarin

Fyll
3 plater gelatin
3 dl kremfløte
1/2 dl tropisk nektar
1 dl Dansukker Sukker
1 dl kesam/kvarg

Pynt
4 dl bringebær
2 dl vann
1/2 sitron, saften
1/4 dl Dansukker Sukker
3 plater gelatin


Bland sammen ingrediensene til bunnen og trykk ut former. Sett dem i kjøleskap for å stivne.

Legg gelatinplatene til fyllet i bløt i rikelig med kaldt vann i 5 minutter. Bland kremfløte, nektar og sukker i en kjele og kok opp. Ta opp gelatinbladene av vannet og ha dem i den varme blandingen. La det avkjøles en del før kesam blandes i. Bre fyllet utover i formene, og sett dem i kjøleskap for å stivne.

Legg gelatinplatene til pynten i bløt i rikelig med kaldt vann i 5 minutter. Bland vann, sukker og sitronsaft i en kjele og kok opp. Ta kjelen av platen og rør inn gelatinplatene. Sett det til side for avkjøling. Fordel bringebærene på fyllet i formene. Hell på den nå avkjølte geleen. Sett dem i kjøleskap for å stivne.

Bringebærene kan byttes ut med jordbær eller blåbær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærsalat med kanelkrem

Bjørnebærsalat med kanelkrem

4 porsjoner
Ingredienser

1 liter bjørnebær
2 stilker sitrongress
1 dl vann
1/2 dl Dansukker Demerarasukker

Krem
1 1/2 – 2 dl kesam
2–3 ss Dansukker Melis
2 ts vaniljesukker
1 ts malt kanel


Del sitrongresset på langs, og kok det sammen med rørsukker og vann i 3–4 minutter. Ha bjørnebærene i den varme laken, og la det avkjøles. Bland sammen ingrediensene til kremen, og server den til bærene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Stikkelsbærdessert

Stikkelsbærdessert

4 porsjoner
Ingredienser

250 g (1/2 liter) stikkelsbær
2 dl vann
1 ss vaniljesukker
2 dl Dansukker Gelésukker Multi
200 g Philadelphia-ost naturell, gjerne lettvarianten
1 dl naturell lettyoghurt
1/2 dl Dansukker Melis
12 havrekjeks, f.eks. Bixit


Skyll og rens stikkelsbærene. Ha stikkelsbær og vann i en kasserolle, og la koke i 5 minutter. Tilsett vaniljesukker og gelésukker, og kok i 1/2 minutt. Visp sammen ost, yoghurt og melis. Bryt kjeksene i biter. Legg stikkelsbær, ostekrem og kjeks lagvis i 4 glass.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fruktgrøt

Fruktgrøt

4 porsjoner
Ingredienser

250 g (1/2 liter) frukt eller bær etter eget valg
4 dl vann
1 1/2 – 2 dl Dansukker Sukker eller Demerarasukker
3 ss potetmel

Til servering
melk eller fløte


Skyll og rens bærene. Kok opp vann og sukker. Ha i bærene, og kok forsiktig i 2–5 minutter avhengig av bærenes konsistens. Stikkelsbær og moreller trenger lengre koketid enn bringebær og jordbær. Rør ut potetmelet i 1 dl vann før det røres ned i bærene. Ta kasserollen bort fra varmen. Avkjøl grøten under lokk. Serveres lunken eller kald med melk eller fløte.
Fruktgrøten kan tilsettes mandelmakroner eller knuste skorper for å gjøre den mektigere.

Bærene kan byttes ut med plommer, pærer, rabarbra eller epler i biter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker