Syltede sommergrønnsaker

Det hadde vært fint å kunne ta sommeren og legge den på boks, ikke sant? Og det er faktisk mulig! Handle sesongens nye grønnsaker i butikken nå som er rimeligst og best, og lag dine egne konserver, akkurat slik de gjorde før i tiden. Vanskelig? Nei, bare følg oppskriften, så har du snart fylt kjøleskapet med hjemmelagede og holdbare godsaker som kan serveres til at fra fugl til fisk.

Nedenfor finner du oppskrifter på Sommerkonservering, Syltet squash, Innlagte sitroner, Hvitløksagurker, Syltede cocktailtomater, Syltet løk, Rødkålsalat, 3-døgnsagurk, Marinert agurk og Krydrede rødbeter.


Sommerkonservering

Sommerkonservering

Ingredienser

3 squash
6 paprika i ulike farger
6 tynne gulrøtter
1 lite blomkålhode
10 små løk
1 hvitløk (kan sløyfes)
ca. 5 cm pepperrot
1 dl salt

Lake
1 1/2 liter eddik lys 7%
7 dl Dansukker Sukker
3 ss sennepsfrø


En knasende og frisk blanding som smaker fortreffelig til grillmat.

Skyll grønnsakene, og skjær dem i passelig store biter. Skrell løken og hvitløken. Legg alle grønnsakene i en bolle, og strø på saltet. La stå kaldt i ett døgn. Skyll av saltet. Kok opp vann, og la grønnsakene koke i et par minutter. Paprika og squash trenger bare dyppes i det kokende vannet. Ha grønnsakene på varme, rene glass. Bland ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Skum av. Hell den varme laken over grønnsakene. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.
Holder seg flere måneder i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltet squash

Syltet squash

Ingredienser

1 kg squash
4 dl eddik 7 %
6 dl Dansukker Sukker
2 ts salt
1 kanelstang
4 kryddernelliker
1 ts sorte pepperkorn
Skall av en halv ubehandlet sitron


Skrell squashene, del dem i to og ta ut kjernehuset. Kutt dem i 2–3 cm store biter. Kok opp eddik, sukker og salt, og legg i squashbitene, og kok i 2 minutter. Ta opp squashen med en hullsleiv, og ha den på varme, rene glass. Legg krydder og sitronskall i laken, og kok uten lokk i 15 minutter. Avkjøl. Hell laken over squashen, og sett på lokk. Oppbevares kjølig. Squashen kan byttes ut med gresskar.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Innlagte sitroner

Innlagte sitroner

Ingredienser

2 kg økologiske sitroner
10 dl vann
1 dl havsalt
1/2 dl hvitvinseddik
2 dl Dansukker Sukker
2 laurbærblader
1 kanelstang
3 kryddernelliker
1 ts hel pepper 


Vask sitronene nøye og legg dem på varme, grundig rengjorte glass. Bland alle ingrediensene til laken og kok opp. Hell den varme laken over og lukk godt til. La dem modne i minst fire uker før de serveres.

Sitronene kan også deles i fire båter eller skjæres i skiver. Disse vil være klare til å spises allerede etter 1-2 uker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hvitløksagurker

Hvitløksagurker

ca. 1 1/2 kg
Ingredienser

15 normalt store sylteagurker eller 30 små
1 løk
2 røde chilifrukter
10 fedd hvitløk

Lake
2 1/2 dl vann
4 dl eddik
2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl salt
1 bit fersk pepperrot


Vask agurkene nøye. Skrell løken, del den i to og skjær den i skiver. Skyll chili, del dem på langs og ta bort frøene.
Skrell hvitløken. Bland agurk med løk, hvitløk og chili i godt rengjorte glass.

Bland sammen ingrediensene til laken og kok den opp. Avkjøl den før den helles over agurkene. Ha et par pepperotbiter i hvert glass. Lukk igjen. La det stå i 4 uker før servering. Oppbevares kaldt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltede cocktailtomater

Syltede cocktailtomater

ca. 1 kg
Ingredienser

1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3–4 kvister frisk timian

Lake
4 1/2 dl eddik 7%
1/2 dl vann
3 dl Dansukker Sukker
1 ss vaniljesukker
1 kanelstang
1 ts finkuttet fersk ingefær
3 kryddernelliker 


Skyll tomatene. Del dem, og strø på saltet. La dem stå kaldt i 3–4 timer. Skyll av saltet, og legg tomatene på et håndkle for å renne av. Ha tomatene på varme, rene glass. Legg i et par timiankvister. Bland alle ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Skum av. Sil laken over tomatene. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltet løk

Syltet løk

Ingredienser

1 kg sylteløk eller annen type småløk
2 kinesiske hvitløk (solo)
5–6 kvister frisk timian
1 rød chili
1 dl eplecider
13 dl eplecidereddik
5 dl Dansukker Sukker
1 kanelstang
1 stjerneanis
10 hvite pepperkorn
1/2 ts salt 


Ha løken i kokende vann. Hell av vannet, og skyll løken i kaldt vann. Skrell dem. Skrell og del hvitløkene i skiver. Del chilien, fjern kjernene og kutt den i tynne strimler. Bland eplecider, eplecidereddik, sukker og krydder i en kasserolle, og kok opp. Skum av. Legg løken lagvis med hvitløk, timian og chili på varme, rene glass. Hell på den varme laken. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. La det stå en uke før det spises. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rødkålsalat

Rødkålsalat

Ingredienser

1 kg strimlet rødkål
1 dl salt
1 rød chili
4 dl hvitvinseddik
2 dl vann
1–1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts grovmalt sort pepper
1 krm malt kryddernellik
2 ts raspet fersk ingefær 


Legg kål og salt lagvis i en bolle, og la det stå over natten. Skyll kålen i kaldt vann til alt saltet er borte. Skyll chilien, og fjern kjernene. Skjær den i tynne strimler, og bland den med kålen. Legg kålblandingen på et glass. Kok opp eddik, vann, sirup, pepper, nellik og ingefær. Avkjøl i 5 minutter før den helles på glasset. Sett på lokk. Oppbevares i kjøleskap. Godt til bl.a. grillet svin og kylling. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

3-døgnsagurk

3-døgnsagurk

Ingredienser

1 kg slangeagurk
1/2 dl gule sennepsfrø

Smakstilsetning
3–4 kvister dill eller 2 kinesiske hvitløk (solo) samt 2 røde chili

Lake
5 dl eddik 7%
4 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl salt
1/2 ts hvite pepperkorn


Vask agurkene grundig. Kutt dem i centimetertykke skiver. Skrell og del hvitløkene. Skyll chili og dill. Legg agurkskiver lagvis på glass med sennepsfrø og dill eller hvitløk og chili. Bland ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Hell laken over agurkene. Agurkene er klare etter 3 døgn.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Marinert agurk

Marinert agurk

4 porsjoner
Ingredienser

1 slangeagurk
1 dl friskpresset sitronsaft
1 dl hvitvinseddik
1 dl Dansukker Sukker
1 rødløk
1/2 dl hakket persille
2 krm salt
2 krm grovmalt sort pepper


Skrell agurken, del den på langs og fjern frøene. Kutt de delte agurkene i centimetertykke biter. Skrell og del løken. Skjær den i skiver. Legg agurk, løk og persille i en serveringsskål. Bland sitronsaft, eddik, sukker, salt og pepper, og hell dette over blandingen i skålen. La stå i minst 1 time før servering. Server til grillet kjøtt, gjerne litt sterkt krydret.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Krydrede rødbeter

Krydrede rødbeter

Ingredienser

1 kg rødbeter
Pepperrot

Lake
4 1/2 dl eddik 7%
1/2 dl vann
6 dl Dansukker Demerarasukker
1 bit tørket ingefær
1 ts hvite pepperkorn
1 ts kryddernelliker
1 kanelstang


Børst rødbetene grundig i kaldt vann. Skjær av bladene, men la bladfestet være. Fjern eventuelt det ytterste av roten. Kok betene knapt møre i vann, 15–20 minutter avhengig av størrelsen. Hell av vannet. Skrell rødbetene ved å holde dem mellom hendene og gni av skallet. Skjær betene i båter, og legg dem på glass. Skrell pepperroten, og del i biter. Bland sammen ingrediensene til laken, og kok opp. Sil bort krydderet, og hell den varme laken over betene. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker