Variasjoner over solbær og rips

Bladene på solbær- og ripsbuskene har tradisjonelt vært brukt til vinsetting. I dag er det imidlertid mye vanligere å bruke bærene – svarte, røde og hvite. De C-vitaminrike solbærene er søte og aromatiske, mens den røde og hvite ripsen er friskt syrlig. Solbær og rips gjør seg godt i syltetøy, desserter og bakverk. Velg den typen du liker best, eller bland dem etter egen smak og behag.

Nedenfor finner du oppskrifter på Bærmuffins, Smuldrepai med rips, Cumberland, Mormor Ruths salatsolbær, Solbærsyltetøy, Dessertpai med friske bær eller frukt, Plommesyltetøy med solbær eller rips og Ripssaft med vanilje.


Bærmuffins

Bærmuffins

12 stk.
Ingredienser

3 egg
3 dl Dansukker Sukker
200 g kokosmasse
1 1/4 dl hvetemel
1–2 ss vaniljesukker
2 dl flytende margarin
2–3 dl bær, f.eks. solbær, bringebær og/eller blåbær


Visp egg og sukker luftig. Bland i kokosmasse, hvetemel, vaniljesukker og margarin. Fordel røren i 12 muffinsformer. Trykk bær ned i røren. Stekes midt i ovnen ved 190 °C i ca. 15 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Smuldrepai med rips

Smuldrepai med rips

6 porsjoner
Ingredienser

1 liter rips
1 dl Dansukker Syltesukker
1 ss potetmel

Smuldredeig
1 1/2 dl havregryn
1 dl hvetemel
3/4–1 dl Dansukker Demerarasukker
1 ss vaniljesukker
125 g smør eller margarin
Smør eller margarin til formen 


Skyll og rens bærene. Legg dem på et håndkle for å renne av. Legg de tørre ingrediensene til deigen i en bolle. Tilsett kaldt smør/margarin i terninger, og smuldre til det blir en grynete masse. Smør en ildfast form. Bland bærene med syltesukker og potetmel, og ha dem i formen. Strø på smuldredeigen. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus, vaniljeis eller lettvispet krem.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Cumberland

Cumberland

Ingredienser

1 ubehandlet appelsin
6 hg røde solbær
4 hg svarte solbær
1 dl vann
1 kg Dansukker Syltesukker


Skrell appelsinen med potetskreller og strimle skallet fint. Fjern skinnet av båtene og skjær dem i små biter. Bland alt utenom sukkeret i en gryte, og la koke under lokk i 10 minutter. Tilsett sukkeret og kok i 2 minutter til.

Det er et syltetøy som passer godt til kjøtt eller paté som alternativ til cumberlandsaus. Bland bare inn vin og sennep og rør sammen. Det blir ikke så flytende som vanlig cumberlandsaus.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Mormor Ruths salatsolbær

Mormor Ruths salatsolbær

Ingredienser

2 1/2 kg røde solbær
2 1/2 kg Dansukker Sukker
1 ss malt kanel
1 ss malt allehånde
1 ss malt kryddernellik
2 dl eddiksprit 12 %


Skyll og rens bærene. Kok bær og sukker i 15 minutter. Skum av. Tilsett krydder og eddik, og la småkoke i 30 minutter. Skum godt av. Hell over i varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar syltetøyet kjølig.

Salatsolbær er et annerledes tilbehør til maten og brukes i stedet for chutney, gelé og tyttebærsyltetøy.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Solbærsyltetøy

Solbærsyltetøy

20 minutter
Ingredienser

1 1/2 kg røde solbær
2 dl rosiner
1 kg Dansukker Syltesukker


Skyll og rens solbærene. Skyll rosinene. Rør ingrediensene sammen i en gryte og la koke i 5 minutter under omrøring. Ta gryten av platen og skum godt av. Hell syltetøyet over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar syltetøyet kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Dessertpai med friske bær eller frukt

Dessertpai med friske bær eller frukt

ca. 6 porsjoner
Ingredienser

Paiskall
3 dl (150 g) knuste digestivekjeks
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 dl hakkede hasselnøtter
1 dl smeltet smør eller margarin

Fyll
400 g Philadelphia-ost naturell, lettvarianten
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl crème fraîche
50 g hakkede hasselnøtter

Pynt
Bær og/eller frukt
Dansukker Melis


Bland ingrediensene til paiskallet. Trykk massen ut i en paiform, ca. 24 cm i diameter eller i 6 porsjonsformer. Stek kaken i nedre del av ovnen i 175 °C i 10 minutter. Visp osten smidig med elektrisk visp. Ha i de andre ingrediensene. Hell røren i formen, og stek i ytterligere 30 minutter. Avkjøl. Pynt med dine favorittfrukter og/eller -bær. Sikt over litt melis like før servering.

Du kan også la paiskallet kjøle av og deretter ha i fyllet uten å steke det videre. Pynt med frukt og/eller bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommesyltetøy med solbær eller rips

Plommesyltetøy med solbær eller rips

cirka 1 1/2 liter
Ingredienser

1 kg plommer
1/2 kg solbær og/eller rips
1 kg Dansukker Syltesukker
50 g skivede mandler uten skall


Skåld plommene, og fjern skallet og steinen. Kutt dem i mindre biter. Skyll og rens solbærene/ripsen.
Bland plommer, solbær/rips og syltesukker i en gryte, og kok i 10 minutter. Tilsett mandelsponene. Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Ripssaft med vanilje

Ripssaft med vanilje

Ingredienser

2 l rips
8 dl vann
6 dl Dansukker Sukker
1 ss vaniljesukker
1 krm natriumbensoat


Skyll bærene i vann. Legg dem i en rustfri kasserolle og hell på vannet. Kok opp og la det småkoke under lokk i 10 minutter.

Mos bærene mot kanten på kasserollen. Sil bærmassen gjennom en fin sil og la den renne av i 30 minutter.

Hell saften tilbake i kasserollen. Rør inn sukker og småkok i 10 minutter. Ta kasserollen av platen. Skum av.

Ta opp litt av saften og rør i vaniljesukkeret og natriumbensonatet i denne. Rør det deretter blandingen ned i saften.

Fyll saften på varme, rene flasker. Oppbevares kaldt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker