Tid for rabarbra

Nå skyter rabarbraen i været, og det er på tide å høste de første spede stilkene. Rabarbraen, som opprinnelig kommer fra Kina, ble tidligere ansett for å ha styrkende egenskaper. Rabarbrapai er en klassiker, men alternativene er mange og lekre. La deg inspirere av oppskriftene våre.

Nedenfor finner du oppskrifter på Minirabarbrapaier med varmvispet marengs, Rabarbramarmelade, Jordbær- og rabarbramuffins med smuldretrekk, Rabarbramargarita, Rabarbracurd, Rabarbraparfait, Rabarbrachutney, Rabarbrakompott med kanelis, Rabarbra- og jordbærsyltetøy, Lettlaget rabarbradessert og Rabarbrasaft.


Minirabarbrapaier med varmvispet marengs

Minirabarbrapaier med varmvispet marengs

6–8 minipaier 1,5 time
Ingredienser

Deig
250 g smør
2 1/2 dl hvetemel
2 ss vann
2 ss Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker

Rabarbrafyll
400 g rabarbra
1/2 dl Dansukker Sukker

Marengs
3 eggehviter
2 dl Dansukker Sukker


Bland raskt sammen alle ingrediensene til en jevn paideig. Ha plast rundt, og la den hvile i kjøleskapet i 30 min. Sett ovnen på 200 °C.
Skyll og skrell rabarbraen, skjær den i små biter. Kok rabarbra og sukker i en gryte i 2 minutter.Smør formene, og trykk ut deigen med fingrene. Fordel rabarbraen i paiskallene, og stek nederst i ovnen i ca. 10–15 minutter. Ta ut paiene, og la dem hvile litt.
Gjør imens klart for marengsen ved å ha eggehviter og sukker i en tørr og ren bolle. Visp eggehvitene over vannbad, og la temperaturen stige til 50–65 °C. Kjenn på marengsrøren mellom fingrene. Den skal være uten sukkerkrystaller. Ha røren i en bolle, og visp marengsen til den har kjølnet og blitt luftig.
Ha røren i en sprøytepose med valgfri tupp, og sprøyt på paiene. Brenn av marengsen med en brenner.
Serveres med is eller vaniljesaus.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbramarmelade

Rabarbramarmelade

ca. 1 liter 25 minutter
Ingredienser

500 g rabarbra i biter
Saften av 1 økologisk sitron
500 g Dansukker Syltesukker
1/2 ts malt kardemomme 


Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp under omrøring i 4 minutter. Helles på varme, grundig rengjorte glass. Sett på lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Kardemommen kan erstattes av 1-2 ss revet, frisk ingefær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbær- og rabarbramuffins med smuldretrekk

Jordbær- og rabarbramuffins med smuldretrekk

ca 16 stykker
Ingredienser

Muffinsrøre
1 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
3 egg
100 g smeltet smør
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Revet skall av 1 sitron
4 dl hvetemel
1 dl yoghurt naturell
1 1/2 dl melk
10 jordbær i biter
2 rabarbrastilker i biter

Smuldretrekk
50 g smør
1 dl hvetemel
1 dl Dansukker Demerarasukker
1 ts malt kardemomme


Visp egg og sukker til luftig eggedosis.

Bland i smeltet smør, melk og yoghurt.

Bland hvetemelet med vaniljesukker og sitronskall. Rør til en jevn røre.

Rør de oppkuttede jordbærene og rabarbraen forsiktig inn i røren.
Fyll muffinsformene 2/3 fulle med røre.

Bland alle ingrediensene til smuldretrekket til en smuldrende deig, og fordel jevnt over muffinsrøren.

Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 20–25 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbramargarita

Rabarbramargarita

1 glass
Ingredienser

4 cl tequila
2 cl Cointreau
4 cl limejuice
4 cl rabarbrasirup
salt

Rabarbrasirup
3 rabarbrastilker i biter
3 1/2 dl vann
3 1/2 dl Dansukker Sukker


Begynn med rabarbrasirupen: La ingrediensene koke i rundt 15 minutter.

Sil gjennom en grov sil. Press rabarbraen forsiktig, slik at all saft renner ut. Avkjøl.

Rist tequila, Cointreau, limejuice og rabarbrasirup.

Server i cocktailglass med saltet kant.

Tips!
Du får finest saltrand ved å gni en sitronskive mot den utvendige kanten øverst på glasset, snu glasset opp-ned og strø på salt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbracurd

Rabarbracurd

cirka 1/2 liter
Ingredienser

500 g rabarbra
1 1/2 dl vann
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
2 krm kardemomme
2 egg
50 g mykt usaltet smør


Skyll rabarbraen, og kutt den i små biter. Kok rabarbraen til den er most. Visp eggene lett, og rør dem inn i mosen. Press mosen gjennom en sil og ned i en ren gryte. Tilsett syltesukker og kardemomme, og kok under omrøring i 2–3 minutter. Ta kasserollen fra platen, og tilsett smøret. Sett kasserollen i en bolle med kaldt vann, og visp med elektrisk visp til curden er helt avkjølt. Hell over på rene glass. Sett på lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbraparfait

Rabarbraparfait

4 porsjoner
Ingredienser

400 g rabarbra
1 dl vann
2 kvister estragon
1 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
2 ss vaniljesukker
2 1/2 dl lett crème fraîche


Skyll rabarbraen, og kutt den i biter. Ha rabarbraen i en gryte sammen med vannet og estragonen, og kok under lokk i 5 minutter. Bland i sukker, lys sirup og vaniljesukker. Avkjøl. Tilsett crème fraîche. Kjør blandingen i en ismaskin, eller hell den i en form og sett den i fryseren i minst 4 timer. Server gjerne noen jordbær til parfaiten.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbrachutney

Rabarbrachutney

Ingredienser

500 g rabarbra i biter
150 g rosiner
1 1/2 dl hvitvinseddik
3 dl Dansukker Sukker
2 ss revet, frisk ingefær
2 ts Colmans sennepspulver
1 ts salt
2 kryddermål kajennepepper


Bland alle ingrediensene i en kjele, og la det trekke på svak varme under lokk i 10 minutter. Rør om og kok under omrøring i ytterligere ca. 5 minutter til chutneyen får ønsket konsistensen. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbrakompott med kanelis

Rabarbrakompott med kanelis

4 porsjoner
Ingredienser

Is
4 eggeplommer
1 dl Dansukker Sukker
2 ss vaniljesukker
2 dl melk
1 1/2 dl kremfløte
1–2 ts malt kanel

Kompott
500 g rabarbra i biter
1/4 liter utblandet jordbærsaft eller annen saft
1 ss friskpresset sitronsaft
1 dl Dansukker Melis
1 ss vaniljesukker
2 ss potetmel 


Visp sammen eggeplommer, sukker og vaniljesukker. Kok opp melk, kremfløte og kanel. Visp den varme melkeblandingen inn i eggblandingen. Sil gjennom en finmasket sil. Kjør blandingen i en ismaskin, eller sett den i fryseren i minst 5 timer. Rør av og til.

Ha rabarbrabitene, de to safttypene samt melis i en kasserolle, og kok til rabarbraen er mør. Rør i vaniljesukkeret. Rør ut potetmelet i litt kaldt vann, og hell det i, i en tynn stråle under omrøring for å jevne kompotten. Server kompotten lunken eller kald sammen med isen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbra- og jordbærsyltetøy

Rabarbra- og jordbærsyltetøy

ca. 3/4 liter
Ingredienser

250 g rabarbra i biter
250 g jordbær i biter
Revet skall av 1 ubehandlet sitron
1/2 kg Dansukker Syltesukker 

Syltetøy i små mengder
125 g jordbær
125 g rabarbra
1 1/2–2 dl Dansukker Syltesukker


Bland alle ingrediensene i en kasserolle, og kok i 5 minutter under omrøring. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Lettlaget rabarbradessert

Lettlaget rabarbradessert

4–6 porsjoner
Ingredienser

750 g rabarbra i biter
1 1/2 dl Dansukker Økologisk Sukker
3/4 dl mandler
200 g kesam
1 ss vaniljesukker
3 små egg
3/4 dl lett crème fraîche
Smør eller margarin til formen 


Smør en ildfast form. Legg i rabarbrabitene. Strø over sukkeret, og sett formen i ovnen på 200 °C i 5 minutter. Finhakk mandlene. Bland mandler, kesam, vaniljesukker, egg og crème fraîche, og hell blandingen over rabarbraen. Sett tilbake i ovnen, og stek i ca. 30 minutter. Serveres med lettvispet krem, crème fraîche eller vaniljeis. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbrasaft

Rabarbrasaft

ca. 2 liter 45 minutter
Ingredienser

2 kg rabarbra
1 1/2 liter vann
saften av 1 sitron
1 kg Dansukker Sukker


Skyll rabarbraen. Kutt den i biter. Kok rabarbrabitene i vannet til de er helt myke. Ha dem i en silduk, og la renne av i 30 minutter. Vask kasserollen, og hell tilbake saften. Tilsett sukker og sitronsaft.

La koke til saften er helt klar. Skum godt av under kokingen. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på kork. Oppbevar kjølig.

Rabarbraen kan byttes ut med annen type frukt eller bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker