Tryll med tomater

Tomaten er én av våre mest populære grønnsaker, og norske smaksrike tomater får du tak i fra april til langt ut på høsten. Tomater har et høyt innhold av blant annet C-vitamin og beta-karoten som omdannes til A-vitamin i kroppen. Tomater passer i en lang rekke varme og kalde retter, men husk at de ikke skal oppbevares kaldt, da mister de smak og spenst.

Nedenfor finner du oppskrifter på Hjemmelaget chilisaus, Tomatmarmelade med rosmarin, Halvtørkede tomater, Tomatbruschetta, Tomatpai, Tomatmarmelade som varmer, Syltede cocktailtomater, Devils-relish, Tomatdipp og Tomatchutney.


Hjemmelaget chilisaus

Hjemmelaget chilisaus

Ingredienser

1 kg modne tomater
1 syrlig eple
2 små gule løk
3–4 hvitløksbåter eller 1 kinesisk hvitløk (solo)
1 dl vann
1 dl hvitvinseddik
1 dl Dansukker Sukker
1 ts Colmans sennepspulver
1 ss paprikapulver
1 ss chilipulver
1 ts salt


Skåld tomatene, fjern skallet og kjernene. Kutt i biter. Skrell eplet, ta ut kjernehuset og del i terninger. Skrell løk og hvitløk og skjær dem i terninger. Legg alt i en kasserolle sammen med vannet. Småkok under lokk i ca. 15 minutter. Ha blandingen i en foodprosessor/blender, og kjør til en jevn blanding, eller mos blandingen gjennom en finmasket sil. Hell tilbake i kasserollen, og tilsett de andre ingrediensene. Småkok i 5 minutter under omrøring. Hell over på varme, rene flasker eller glass. Sett på lokk. La chilisausen stå og modne i kjøleskap i noen uker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tomatmarmelade med rosmarin

Tomatmarmelade med rosmarin

cirka 1 liter
Ingredienser

1 kg økologiske tomater
1/2 kg Dansukker Syltesukker
2 kvister rosmarin
2 økologiske sitroner, saft og skall


Skåld tomatene og fjern skallet. Ta bort blomsterfestet og kjernene. Kutt tomatkjøttet i små biter. Bland tomatkjøtt, syltesukker, rosmarin, revet sitronskall og sitronsaft. La koke i 5 minutter. Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Halvtørkede tomater

Halvtørkede tomater

ca. 6 porsjoner
Ingredienser

12 plommetomater
1/2 dl Dansukker Sukker
1 ss flaksalt
1 ts grovmalt sort pepper
1 dl olivenolje
2 ss sitronsaft
1 hvitløk
1 potte timian
6 kvister rosmarin
Olivenolje


Del hver tomat i fire, og legg dem i en langpanne. Strø på sukker, salt og pepper. Drypp over olje og sitronsaft. Skrell hvitløken, og fordel feddene over tomatene. Legg på timian- og rosmarinkvistene.

Bakes midt i ovnen ved 75 °C i 12 timer. Ta bort de tørre urtene. Legg tomatene og hvitløksfeddene på glass. Hell på olje til det dekker. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tomatbruschetta

Tomatbruschetta

4 porsjoner
Ingredienser

1 baguette
1 ss Dansukker Lys Sirup
6 tomater
2 ss olje
2 hvitløksfedd
Frisk basilikum
100 g revet mozzarella
Salt, pepper


Skyll tomatene, og skjær dem i terninger. Bland tomater, olje, sirup, hvitløk, hakket basilikum, salt og pepper i en bolle, og la stå i 30 min. Skjær åtte skiver av baguetten på skrå. Press ut litt væske av fyllet, og fordel det på skivene. Riv mozzarellaen, og legg oppå fyllet. Stek på 200 °C til osten er gyllenbrun, 5–10 minutter. Serveres umiddelbart.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tomatpai

Tomatpai

ca. 6 porsjoner
Ingredienser

Deig
150 g smør eller margarin
1 1/2 dl sammalt hvete grov
1 1/2 dl hvetemel
1 ss dl kaldt vann

Fyll
400 g cocktailtomater
2–3 gule løk
2 ss flytende margarin
2 ts Dansukker Brun Farin
3 ss tomatpuré
1 ss Dansukker Lys eller Mørk Sirup
1–2 hvitløksfedd (kan sløyfes)
1 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk basilikum
1/2 ts salt
1–2 ts sambal oelek
4 dl revet sterk ost (f.eks. cheddar)
2 dl kremfløte


Arbeid sammen ingrediensene til paideigen. Trykk deigen ut i en smurt paiform, ca. 28 cm i diameter. Prikk med en gaffel. La hvile i kjøleskap i 30 minutter. Forstek skallet i ved 225 °C i ca. 10 minutter.
Skrell og hakk løkene. Fres løken i matfettet sammen med det brun farin. Tilsett tomatpuré, sirup, hvitløk, urter, salt og sambal oelek. Smak til og tilsett eventuelt mer krydder. Legg et lag ost i bunnen av paiskallet. Bre ut fyllet oppå osten. Legg på tomatene. Strø over resten av osten. Hell på fløten. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter. Server en frisk salat til paien.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tomatmarmelade som varmer

Tomatmarmelade som varmer

Ingredienser

1 kg modne tomater
2 røde chili
5 kryddernelliker
1 kg Dansukker Syltesukker
1 ts vaniljesukker


Skold tomatene, fjern skallet og skjær dem i terninger. Skyll chiliene, strimle dem og ta ut kjernene. Bland alt utenom vaniljesukkeret i en gryte og la koke i 7-8 minutter under omrøring. Ta gryten av platen og skum godt av.

Tilsett vaniljesukker. Hell marmeladen over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltede cocktailtomater

Syltede cocktailtomater

ca. 1 kg
Ingredienser

1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3–4 kvister frisk timian

Lake
4 1/2 dl eddik 7%
1/2 dl vann
3 dl Dansukker Sukker
1 ss vaniljesukker
1 kanelstang
1 ts finkuttet fersk ingefær
3 kryddernelliker 


Skyll tomatene. Del dem, og strø på saltet. La dem stå kaldt i 3–4 timer. Skyll av saltet, og legg tomatene på et håndkle for å renne av. Ha tomatene på varme, rene glass. Legg i et par timiankvister. Bland alle ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Skum av. Sil laken over tomatene. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Devils-relish

Devils-relish

Ingredienser

1 kg tomater
500 g røde paprika
4–6 røde chili
8–10 hvitløksfedd
1–2 ts salt
1–2 ts svart pepper
1 ss oregano
1/2 dl hvitvinseddik
4 dl Dansukker Syltesukker


Skåld tomatene, fjern skallet og skjær dem i terninger. Skyll paprikaene og fjern kjernene. Finhakk eller miks paprikaer, chili og hvitløk. Bland tomat, paprika, chili, hvitløk, salt, svart pepper, oregano og eddik i en kasserolle, og kok i 20 minutter under omrøring. Tilsett syltesukkeret, og kok i 2 minutter til. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevar kjølig. Serveres til kjøtt-, pølse- og pastaretter, eller brukes som smakstilsetning i gryter og sauser.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tomatdipp

Tomatdipp

Ingredienser

1 ss smør eller margarin
1 finhakket gul løk
500 g tomater
1 revet hvitløksfedd
1 dl vann
1 ss Dansukker Lys Sirup tilsatt 1 ss eddik
1 ss finhakket frisk koriander
1/2 finhakket rød chili


Skåld tomatene, fjern skallet og skjær dem i terninger. Smelt matfettet i en kasserolle og tilsett de andre ingrediensene. La småkoke i 10 minutter. Visp kraftig med en stavmikser i blandingen slik at det ikke er noen store biter igjen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tomatchutney

Tomatchutney

4 porsjoner
Ingredienser

250 g cocktailtomater
1 rødløk
1 liten rød chili
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/4 dl eddiksprit
1 ubehandlet appelsin
Olje


Skyll tomatene, og del dem i to. Skrell løken, og skjær den i terninger. Skjær chilien i bitte små biter. Skyll appelsinen grundig. Riv skallet av halve appelsinen, og press ut saften av hele. Fres løk, chili og appelsinskall i litt olje. Tilsett tomater, brun farin og eddiksprit, og la småkoke i 20 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker