Vinterutflukter

Løype!
Fyll på med energi i vinterferiens løyper og bakker. Her har vi samlet gode oppskrifter som passer perfekt til vinterturen, og som enkelt kan fylles på termosen og ha i ryggsekken. Ta en pause og hold varmen med gode supper og drikker, og avslutt med noe ordentlig godt til kaffen eller saften.

Nedenfor finner du oppskrifter på Stekepannebrød, Kokos- og cashewboller, Piknikhorn med skinke, Muffins med smuler, Sleigh Ride, Sprø blåbærkakestykker, Muffins med mat i, Tomatsuppe, Fruktboller, Varm appelsin-/eplepunsj og Sirupskaker med tørkede bær.


Stekepannebrød

Stekepannebrød

10 stykker
Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
1 dl hvetespirer
1/2 ts salt
2 ts vanis, fennikel eller karve, kan sløyfes
1 ts natron
50 g flytende margarin
2 dl kulturmelk
3 ss Dansukker Mørk Sirup


Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett margarin, kulturmelk og sirup, og arbeid sammen til en deig. Legg deigen på melet bakebord, og form den til en rull. Kutt i 10 biter. Kjevle ut hver bit til en rund kake, gjerne med mønsterkjevle, eller prikk med en gaffel. Stek kakene 1 1/2 minutt på hver side i en tørr, middels varm stekepanne.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kokos- og cashewboller

Kokos- og cashewboller

Ca. 30–40 stk.
Ingredienser

Fruktpuré
500 g frosne bær etter eget valg
3 dl Dansukker Gelésukker Multi

Boller
250 g cashewnøtter
4 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
6 dl revet kokos

Pynt
Revet kokos


Til fruktpureen blandes bær og sukker i en gryte. La koke i 5 minutter, kjør i blender, sil og sett i fryseren.
Til bollene kjøres nøtter, sukker og kokos i blender. Tilsett frossen fruktpuré til ønsket konsistens. Massen skal kunne rulles til små boller.
Rull bollene i kokos.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Piknikhorn med skinke

Piknikhorn med skinke

32 stykker
Ingredienser

50 g gjær
5 dl lunkent vann
1 1/2 dl flytende margarin
1/2 dl sesamfrø
1 dl hvetekim
2 ts salt
2 ss Dansukker Lys Sirup
2 egg
ca. 16 dl hvetemel

Fyll
16 skiver røkt skinke
32 skiver ost
1 rød paprika


Smuldre gjæren i en bolle. Hell over vannet, og rør til gjæren er oppløst. Tilsett margarin, sesamfrø, hvetekim, salt, sirup og egg. Arbeid inn mel til deigen slipper bollen. La heve under klede i 30 minutter. I mellomtiden forbereder du fyllet. Skyll paprikaen og fjern stilkfestet og kjernene. Skjær lange biter av paprikaen. Del skinkeskivene i to. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Del deigen i fire like store deler. Kjevle ut hver del til en rund leiv som skjæres i åtte trekanter. Legg en osteskive, en halv skinkeskive og en bit paprika på den brede delen av hver trekant. Rull sammen fra den brede enden mot spissen. Bøy hvert horn til en halvmåne. Legg dem på stekeplatemed bakepapir. La deigen heve i 20 minutter. Pensle med sammenvispet egg, og strø på sesamfrø. Stekes i nedre del av ovnen ved 250 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist under klede. Hornene egner seg godt til frysing.

Tips: Får du ikke tak i hvetekim, bruk havrekli isteden.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Muffins med smuler

Muffins med smuler

ca. 12 stk.
Ingredienser

Smuledeig
40 g smør eller margarin
1 dl Special K frokostblanding
1/2 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Demerarasukker

Røre
4 1/4 dl hvetemel
2 dl Dansukker Melis
2 ts bakepulver
1 egg
1 3/4 dl melk
1/2 dl olje

Smakstilsetning
For eksempel kakao, pepperkakekrydder, safran, rosiner, blåbær, Nonstop, eplebåter vendt i kanel.


Arbeid sammen ingrediensene til smuledeigen. Rør sammen alle ingrediensene til røren. Tilsett ønsket smakstilsetning. Hell over i muffinsformer. Strø over litt smuler. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 15 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sleigh Ride

Sleigh Ride

6 kopper
Ingredienser

120 g mørk sjokolade med 70 % kakaoinnhold
1 l sterk, varm kaffe
1 dl Dansukker Melis
2 ts vaniljesukker
3 dl melk
2 dl kremfløte


Smelt sjokoladen i en bolle over vannbad. Tilsett melis, vaniljesukker og kaffe, og rør til alt er godt blandet. Tilsett melken. Visp til skum med elektrisk visp før den helles i kopper. Fløten vispes stiv og legges i drikken.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sprø blåbærkakestykker

Sprø blåbærkakestykker

1 brett på 20 x 30 cm, ca.16 kaker
Ingredienser

6 1/2 dl mel
1/2 ts kanel
1 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 ts vaniljesukker
2 ss melk
125 g smør i biter
6 1/2 dl blåbær eller andre bær
1 ss saft av sitron
1 1/2 ss potetmel


Sett ovnen på 175 °C.

Bland mel, 1 dl sukker, kanel, vaniljesukker og melk i en bolle.
Ha i smørbitene, og kna til en smuldrete, porøs masse.

Legg halvparten av smuldredeigen i en ovnfast form med bakepapir, og klem slik at deigen henger sammen.

Bland bærene med sitronjuicen og resten av sukkeret, og fordel over bunnen. Tilsett potetmel hvis du bruker frosne bær.

Hell resten av smuldredeigen over bærene, og trykk ut deigen forsiktig.

Stekes i ovnen i rundt 30–35 minutter eller til skorpen begynner å få farge.

La kaken avkjøle seg, og skjær den deretter i firkanter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Muffins med mat i

Muffins med mat i

6 store eller 12 små muffins
Ingredienser

8 dl hvetemel
1 ss bakepulver
2 ts Dansukker Demerarasukker
1/2 ts salt
100 g smør
4 dl melk
2 dl revet, vellagret ost

Fyll
3 dl finsnittede purreløk
100 g salami i strimler

Eller
1 dl hakkede, soltørkede tomater
100 g fetaost i terninger
1/2 dl hakket, frisk basilikum

Eller
100 g røkt skinke i terninger
1/2 rød paprika i terninger
1 ss hakket, frisk oregano


Serveres til suppe, salat eller te. Sett ovnen på 250 °C.

Bland sammen mel, bakepulver, salt, sukker og smør, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett melken og bland deigen godt. Til slutt rører du inn det valgte fyllet.

Fordel deigen i muffinsformer. Strø over ost. Bakes midt i ovnen i ca 12 minutter (små) eller ca 18 minutter (store).

Serveres lune eller kalde – ypperlige til piknikkurven.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tomatsuppe

Tomatsuppe

4 porsjoner
Ingredienser

1 kg tomater
2 gule løk
4–5 hvitløksbåter
1 sitron
2 ss olivenolje
6 dl vann
1 ss Dansukker Brun Farin
1 ts salt
1 ss Harissa krydderblandning
frisk koriander eller persille


Skåld tomatene, fjern skallet og skjær dem i terninger. Skrell løk og hvitløk og skjær dem i terninger. Press saften ut av sitronen.

Varm opp oljen i en gryte og fres løkhakket. Tilsett tomatene, sitronsaften og vannet. La koke under lokk i 20 minutter. Tilsett farin, salt og krydderblandning og kok opp på nytt. Smak til og tilsett eventuelt mer krydder. Hakk koriander/persille og strø over suppen ved servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fruktboller

Fruktboller

ca. 35 stk.
Ingredienser

1/2 dl rosiner
1/2 dl tørkede aprikoser
1 dl appelsinjuice
1 liter hvetemel (600 g)
1 pakke tørrgjær (helst rød)
1/2 dl Dansukker Sukker
150 g romtemperert smør eller margarin
1 1/2 dl vaniljeyoghurt
3 egg

Fyll
100 g smør eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Melis
1 ss vaniljesukker
1 dl hakkede mandler, kan sløyfes

Pensling
1 egg

Pynt
Dansukker Perlesukker 


Legg aprikoser og rosiner i en bolle og hell på juicen. La det stå i 2 timer. Hakk frukten i små biter.

Bland hvetemel, gjær og sukker i en bolle. Tilsett smør/margarin, yoghurt, egg og den hakkede frukten og arbeid det sammen til en deig. Ta opp deigen på et melet bakebord og kjevl ut til en avlang leiv.

Rør sammen ingrediensene til fyllet og bre dette utover på leiven. Rull sammen og skjær rullen i skiver som legges i papirformer. Sett formene på stekeplater og la dem heve tildekket på et lunt sted i minst to timer.

Pensle dem med sammenvispet egg og strø på perlesukker. Stek dem i ovnen på midterste rille ved 250 °C i ca. 7 minutter. La dem avkjøle på rist under et klede.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Varm appelsin-/eplepunsj

Varm appelsin-/eplepunsj

4 glass
Ingredienser

5 dl eplejuice
4 ss Dansukker Brun Farin
2 kanelstenger
3 dl blodappelsinjuice
1 appelsin, gjerne blodappelsin


Bland eplejuice, brunt sukker og kanelstenger i en kasserolle, og la småkoke under lokk i 5 minutter. Ta opp kanelstengene. Tilsett appelsinjuicen og varm opp. Vask appelsinen grundig, og kutt den i skiver som deretter kuttes i biter. Legg noen appelsinbiter i hvert glass, og hell over den varme drikken. Server umiddelbart.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sirupskaker med tørkede bær

Sirupskaker med tørkede bær

ca. 20–30 stykker
Ingredienser

2 1/2 dl speltmel
1/2 dl sesamfrø
2 ts vaniljesukker
100 g smør
0,75 dl Dansukker Lys Sirup
50 g hakket mørk sjokolade
30 g tørkede bær, f.eks. blåbær, physalis eller kirsebær


Bland mel, sesamfrø, vaniljesukker og smør til smuler.

Tilsett sirup, og bland sammen til en ball.

Tilsett sjokolade og bær, og kna dem inn i deigen. Form deigen til en rull.

Rull deigen i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i 1 time.

Sett ovnen på 175 °C, og skjær skiver på ca. 1 cm av deigrullen.

Legg skivene på plate, og stek i rundt 10 minutter.

Avkjøles på brettet.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker