På tide med brødbakst

Hvis du liker å bake brød, er det et par ingredienser som alltid er bra å ha i hus. Gjær, noen ulike typer mel og Dansukker Sirup er et godt utgangspunkt. Og har du lyst til å prøve og bake med din egen surdeig, så er ikke det veldig vanskelig å få til. Brød som er bakt med surdeig, er ekstra sunne og holdbare, og variasjonsmulighetene er uendelige.

Nedenfor finner du oppskrifter på Grove rundstykker med rug, Krydderbrød, Scones med ost og skinke, Surdeig, Valnøttbrød, Knekkebrød, Speltbiter, Sammenrørt brød og Rundstykker med rug og rosiner.


Scones med ost og skinke

Scones med ost og skinke

10 stykker
Ingredienser

6 dl hvetemel
1 dl havrekli
1 ss bakepulver
1 ts salt
1 ss Dansukker Lys Sirup
50 g flytende margarin
1 dl vann
2 egg
3 dl lettrømme
150 g ost i terninger
100 g røkt skinke i terninger
100 g maiskorn
25 g rød paprika i terninger eller litt finhakket rød chilli


Bland sammen alle ingrediensene til en klebrig deig. Fyll massen i smurte muffinsformer, i smurte kakeformer eller i papirformer. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter. Spises nystekte.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Grove rundstykker med rug

Grove rundstykker med rug

50 stykker
Ingredienser

1 l lunkent vann
100 g gjær
4 dl havrekli
2 dl speltflak eller hvetekli (krusakli)
4 dl sammalt rug, grov
1 dl linfrø
75 g flytende margarin
1 ts salt
3/4–1 dl Dansukker Mørk Sirup
1 ss anis, fennikel eller karve, kan sløyfes
ca. 18 dl siktet rugmel


Smuldre gjæren i en bolle og hell på vannet. Rør til gjæren er oppløst.
Blande i havrekli, speltflak, rugmel, linfrø, margarin, salt, sirup og krydder. Tilsett melet, litt om gangen, til deigen slipper bollen. La den heve under klede i 45 minutter.
Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den blank smidig. Del deigen i 2 like store emner, og form til ruller. Skjær hver rull i 25 biter, og trill rundstykker. La dem etterheve i 30 minutter. Sett ovnen på 225 °C.
Stekes midt i ovnen i ca. 12 minutter til rundstykkene har fått en gyllenbrun farge. Avkjøl på rist under klede.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Krydderbrød

Krydderbrød

2 stykker
Ingredienser

50 g gjær
1/2 liter lunkent vann
1/2 dl hvetekli
125 g kesam/kvark
1 ts salt
1/2 dl Dansukker Mørk Sirup
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 (ca. 100 g) eple

1 dl (50 g) tørkede tranebær
1 ts anis
1 ts fennikel
1 liter sigtet rugmel
ca. 5 dl hvetemel


Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett vannet og hvetekli, og rør til gjæren er oppløst. Tilsett kesam/kvark, salt, sirup og brun farin. Skrell eplet, riv det og tilsett det sammen med tranebærene og krydderne. Arbeid inn rugmelet i deigvæsken og deretter hvetemel til deigen slipper bollen. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Del deigen i to like store emner som formes til brød. Legg brødene på plate med bakepapir og la dem heve i 45 minutter. Stekes i nedre del av ovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter. Pensle de nystekte brødene med kaldt vann. Legg dem på rist, og la dem avkjøles under klede. Brødene egner seg godt til frysing.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Surdeig

Surdeig

Ingredienser
1 ½ dl vann
200 g rug- eller hvetemel
100 g skrelt og revet eple

Varm vannet til 35° C. Bland mel og eple i vannet. Hell blandingen i et toliters glass med lokk. Oppbevar glasset ved 26–30° C, for eksempel i lukket ovn, i tre dager. Rør i glasset én gang om dagen.

På dag fire skraper du surdeigen ut av glasset og ned i en stor bolle. Fyll på med 200 g mel og 2 dl lunkent vann. Rør godt, og la blandingen stå enda ett døgn ved 26–30°. På dag fem er surdeigen klar. Oppbevar den i kjøleskap. Surdeigen holder seg én uke i kjøleskap. Deretter må den "mates" med 1 dl vann og 200 g mel. Hvetesurdeig brukes til lyst brød, og rugsurdeig brukes til mørkt brød.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Valnøttbrød

Valnøttbrød

2 stykker
Ingredienser

Om kvelden:
100 g rugsurdeig
3 dl vann
3 dl hvetemel

500 g skrelt og revet eple
1 dl Dansukker Brun Farin

200 g sammalt rug, grov
3 dl kokende vann

Om morgenen:
Surdeigen, epleblandingen og skåldet rug
7 dl hvetemel
2 dl rugmel
2 dl bokhveteflak
2 dl solsikkefrø
200 g valnøtter
1 dl linfrø
1 ss anis, fennikel eller karve, kan sløyfes
3 ts salt

Oppskrift på surdeig finner du her


Bland surdeigen med vannet i en bolle, og rør deretter inn melet. Dekk bollen med lokk eller plastfilm. La det stå lunt, for eksempel i lukket ovn, natten over. Bland sammen de revne eplene og brun farin, og sett det i kjøleskapet. Ha den sammalte grove rugen i en bolle, og hell på kokende vann, for å skålde rugen. La stå. Om morgenen blander du surdeigen med epleblandingen og rugen i en stor bolle. Tilsett de andre ingrediensene, og bland godt. Dekk bollen med plastfilm, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 2–3 timer. Ha deigen over i to smurte, avlange former, 2 liter. Strø litt rugmel på brødene. La stå i 1 time. Settes inn i nedre del av ovnen ved 250°C. Senk temperaturen til 200°C, og stek til brødene har en innvendig temperatur på 98°C.Bruk steketermometer. Det tar ca. 1 time til brødene er ferdige. Lavere innvendig temperatur gir klebrige brød. Hvelv ut brødene av formene, og avkjøl på rist.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Knekkebrød

Knekkebrød

10–12 stykker
Ingredienser

100 g surdeig
2 dl lunkent vann
3 ss Dansukker Mørk Sirup
1 ts salt
1–2 ts anis, fennikel eller karve, kan sløyfes
2 dl hvetekli
2 dl Sammalt rug, grov
4 dl hvetemel

1 dl sesamfrø
1 dl linfrø

Oppskrift på surdeig finner du her


Hell vannet i en bolle, og ha i surdeigen. Bland i sirup, salt, eventuelt krydder og kli. Tilsett deretter rug- og hvetemel, og bearbeid deigen kraftig. Dekk til bollen, og la deigen heve i 2 timer. Sett inn en stekeplate midt i ovnen, og sett den på 250 °C. Legg deigen på melet bakebord, og rull den til en pølse som deles i biter. Kjevle hver del til en tynn leiv med et mønsterkjevle. Strø på sesam- og linfrø, og kjevle dem inn. Flytt leiven over på et bakepapir som dras over på den varme platen i ovnen. Stekes ca. 5 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevar brødene tørt. Frøene kan sløyfes.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Speltbiter

Speltbiter

20 stykker
Ingredienser

50 g gjær
6 dl lunkent vann
2 ss Dansukker Lys Sirup
2 ts salt
3 ss olje
1 ts malt karve, kan sløyfes
2 dl speltflak eller havrekli
1/2 dl linfrø
2 dl hvetemel
12 dl siktet speltmel


Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett vannet, og rør til gjæren er oppløst. Bland i sirup, salt, olje, karve, speltflak og linfrø. Arbeid inn melet. Hell deigen, den er ganske løs, på et melet bakebord, og klapp den ut til en ca. 2 cm tykk leiv. Strø mel over deigen, og legg den på et bakeklede. La deigen heve i 1 time. Sett ovnen på 250 °C. Skjær deigen i trekanter som legges på en stekeplate med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sammenrørt brød

Sammenrørt brød

2 stykker
Ingredienser

2 dl sammalt hvete, fin
7 dl siktet rugmel
1 dl havregryn
1/2 dl hvetekli
1 dl solsikkefrø
1 ss anis, fennikel eller karve, kan sløyfes
1 ts salt
4 ts natron
1 l kulturmelk
3/4 dl Dansukker Mørk Sirup


Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett kulturmelk og sirup, og bland godt. Fordel massen i to smurte, avlange former. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 1 time.

Variasjoner
tilsett 3 dl revne gulrøtter eller rødbeter eller
2 dl tørkede tranebær eller
revet skall av en appelsin

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rundstykker med rug og rosiner

Rundstykker med rug og rosiner

24 stykker
Ingredienser

50 g gjær
6 dl melk
1/2 dl havrekli
3/4 dl Dansukker Mørk Sirup
2 ts salt
1 ts malt anis
6 dl sammalt rug, fint
1 dl rosiner
ca. 8 dl siktet rugmel


Smuldre gjæren i en bolle. Varm opp melken til 37 °C. Hell melken over gjæren, og rør til den er oppløst. Tilsett havrekli sirup, salt og anis. Rør inn sammalt rug og rosinene. Arbeid inn siktet rugmel til deigen slipper bollen. La den heve under klede i 30 minutter. Ha deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Del deigen i to deler som rulles ut til lengder. Skjær hver lengde i 12 emner. Rull bitene til avlange boller. La heve under klede i 30 minutter. Stekes midt i ovnen ved 250 °C i ca. 8 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker