Lekre oppskrifter på syltetøy og marmelade

Sylte kan du egentlig gjøre når du vil. Og det er en stor fordel at du vet nøyaktig hva syltetøyet inneholder. Du tar ganske enkelt det naturen eller fryseren byr på, tilsetter syltesukker, rører om og koker i et par minutter. Vanskeligere enn det er det ikke å by på nykokt nytelse til pannekaker, ostefatet, til rullekaken og mye annet.


Grunnoppskrift syltetøy

Grunnoppskrift syltetøy

Ingredienser

Med Dansukker Syltesukker er det enkelt å lykkes med hjemmelaget syltetøy. Velg bær etter egen smak eller etter hva som er tilgjengelig. Her har du tre ulike varianter av grunnoppskriften, tilpasset hvor mye du vil lage og hvor søtt du vil ha syltetøyet ditt.


2 liter bær
1 kg Dansukker Syltesukker

Mindre søtt syltetøy
4 liter bær
1 kg Dansukker Syltesukker
Obs! Her kan det være nødvendig å forlenge koketiden.

Mindre mengde syltetøy
500 g bær
3 dl Dansukker Syltesukker


Skyll og rens bærene. Bland bær (store bær deles) og syltesukker i en kasserolle, og kok i 3–10 minutter avhengig av bærtype. Syltetøyet skal ikke være for fast, men heller ikke for flytende. Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Dronningsyltetøy med et hint av lime

Dronningsyltetøy med et hint av lime

2 glass 25 minutter
Ingredienser

250 g blåbær
250 g bringebær
250 g Dansukker Syltesukker
Skall og saft av 2 ubehandlede lime


Skyll bærene, og ha dem i en gryte sammen med syltesukkeret.
Skyll limen og riv skallet. Ha skallet og limesaften i gryten.
La koke i 5–6 minutter. Skum av.
Hell syltetøyet over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevares mørkt og kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærsyltetøy med sitron og mynte

Jordbærsyltetøy med sitron og mynte

2 glass 25 minutter
Ingredienser

500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
Saft og skall av 1 ubehandlet sitron
Frisk mynte


Rens og skyll bærene. Hvis bærene er store, kan de deles eller moses.
Ha bærene i en gryte sammen med syltesukker og sitron. Kok opp, og la koke i 2–5 minutter. Ta en konsistensprøve ved å legge litt syltetøy på en kald tallerken og kjenn om den er passe.
Ta gryten av platen, og skum godt av. Tilsett mynteblad i syltetøyet og rør om. Hell syltetøyet over på varme, rene glass, og skru straks på lokk. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fennikel- og pæremarmelade

Fennikel- og pæremarmelade

1 glass 30 minutter
Ingredienser

2 pærer
1 fennikel
1 1/2 dl vann
Saften av 1 sitron
250 g Dansukker Syltesukker


Vask og skrell pærene, ta ut kjernehusene, og del dem i tynne skiver. Skyll fennikelen, skjær av den harde delen og del resten i tynne skiver .
Tilsett vann og saften av én sitron. La koke i 10 minutter.
Tilsett syltesukkeret, og kok i 5 minutter til. Skum av.
Hell marmeladen over på et varmt og rent glass. Skru på lokket. Oppbevares mørkt og kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærsyltetøy med gin

Bjørnebærsyltetøy med gin

2 glass 30 minutter
Ingredienser

1 kg bjørnebær
3 dl vann
1 kg Dansukker Syltesukker
1 dl gin

Syltetøy i små mengder
250 g bjørnebær
3/4 dl vann
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
1/4 dl gin


Skyll og rens bærene. Ha bær og vann i en kasserolle, og la koke under lokk i 10 minutter. Tilsett sukkeret og kok i 3 minutter til. Rør inn ginen. Ta gryten av platen og skum godt av. Hell syltetøyet over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pasjonscurd

Pasjonscurd

30 minutter
Ingredienser

5 pasjonsfrukter
Saften av 1 sitron
2 eggeplommer
250 g Dansukker Syltesukker
1 egg
50 g smør, romtemperert


Del pasjonsfruktene og ta ut fruktkjøttet. Ha det i en gryte sammen med sitronsaften. Varm i ca. 1 minutt mens du rører, og sil det deretter gjennom en finmasket sil for å få bort fruktkjernene. Bruk en skje for å få ut så mye saft som mulig.
Hell pasjonsfruktsaften i en gryte, og visp inn eggeplommene, egget og syltesukkeret. Kok under konstant omrøring i ca. 5 minutter. Ta av fra platen, og ha i smøret litt etter litt.
Hell curden over på et rent glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig og mørkt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Grapefruktmarmelade med jordbær

Grapefruktmarmelade med jordbær

1 glass 30 minutter
Ingredienser

1 stor grapefrukt
200 g dypfryste jordbær
500 g Dansukker Syltesukker


Vask grapefrukten grundig. Skjær den i tynne båter, som igjen skjæres i tynne skiver. Tin jordbærene og skjær dem i mindre biter. Bland grapefrukt- og jordbærbitene med syltesukkeret i en gryte og kok i 10–15 minutter. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevar mørkt og kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eplemarmelade med smak av karamell

Eplemarmelade med smak av karamell

25 minutter
Ingredienser

500 g epler, f.eks. aroma
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl vann
Saften av 1/2 sitron
200 g Dansukker Syltesukker
1 ts malt kardemomme


Skrell eplene, ta ut kjernehuset og kutt i små biter.
Bland epler, sirup, vann og sitronsaft i en gryte, og la småkoke under omrøring i 10 minutter.
Tilsett syltesukker og kardemomme, og kok videre i 3–6 minutter. Skum godt av hvis det er nødvendig.
Hell over på varme, rene glass. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltetøy av vannmelon og jordbær

Syltetøy av vannmelon og jordbær

20 minutter
Ingredienser

250 g vannmelon
250 g jordbær
Saften av 1 sitron
300 g Dansukker Syltesukker


Fjern kjernene fra vannmelonen ved å presse den gjennom en sil.
Skyll og rens jordbærene.
Legg i en gryte, og mos alt med en stavmikser.
Tilsett sitronsaft og syltesukker.
La koke i 3–6 minutter eller til konsistensen er fast.
Hell over på varme, rene glass. Skru på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebærsyltetøy med ingefær og lime

Bringebærsyltetøy med ingefær og lime

20 minutter
Ingredienser

500 g bringebær
250 g Dansukker Syltesukker
3 ts raspet frisk ingefær
Skall og saft av 1 vasket økologisk sitron


Skyll bærene, tilsett syltesukker, ingefær og lime.

La koke i 3–6 minutter til ønsket konsistens.

Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Aprikosmarmelade med blåbær og timian

Aprikosmarmelade med blåbær og timian

25 minutter
Ingredienser

400 g friske aprikoser
100 g (ca. 2 dl) blåbær
250 g Dansukker Syltesukker
7 kvister timian


Del aprikosene og ta ut kjernene. Skjær dem i mindre biter, og kok opp med sukkeret i en gryte. Tilsett timian.

La koke i 3 minutter. Tilsett blåbærene, og kok i ytterligere 1 minutt.

Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.


Tips
Bruk gjerne tørkede aprikoser, men la dem ligge i bløt i ca. 12 timer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærsyltetøy med Sambuca

Jordbærsyltetøy med Sambuca

20 minutter
Ingredienser

500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
3 ss Sambuca (anislikør)


Skyll og rens jordbærene. Mos dem med en stavmikser.

Bland jordbær og sukker i en gryte. Tilsett Sambuca.

La koke i 3–6 minutter til ønsket konsistens.

Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kirsebærmarmelade med mørk sjokolade

Kirsebærmarmelade med mørk sjokolade

Ingredienser

250 g kirsebær
1 ts sitronsaft
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
20 g revet mørk sjokolade
2 ts konjakk (kan sløyfes)


Skyll morellene og ta ut kjernene.

Mos eller finhakk bærene.

Bland bærmassen, sitronsaften og syltesukkeret i en gryte, og la koke i 4 minutter.

Ta gryten av platen, og skum godt av. Ha i sjokoladen og konjakken.

Hell over på varme, rene glass.

Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper

Jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper

20 minutter
Ingredienser

500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
4 ss balsamicoeddik
2–3 ts kvernet svart pepper


Skyll og rens bærene.

Kok jordbærene sammen med syltesukkeret i 5 minutter.

Tilsett balsamicoeddik og svart pepper, og kok videre i noen minutter eller til ønsket konsistens.

Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på syltetøy og marmelade »