Sukkerarter

Sukker (sakkarose eller vanlig sukker) er en naturlig sukkerart som består av både fruktsukker og druesukker. I alle frukter, bær og grønnsaker finnes det en blanding av vanlig sukker, fruktsukker og druesukker i varierende mengder. Sukkerroer og sukkerrør inneholder ekstra mye vanlig sukker. Det er derfor disse vekstene egner seg utmerket til fremstilling av sukker. Rent kjemisk er sukkeret i en sukkerroe identisk med det sukkeret som finnes i f.eks. en banan.

 

Druesukker, som også kalles glukose, er byggesteinen i bl.a. stivelse. Druesukker er den sukkerarten som tas hurtigst opp i kroppen.

 

Fruktsukker kalles også fruktose, og er den søteste av alle naturlig forekommende sukkerarter. Fruktsukker har en særlig god evne til å fremheve frukt- og bærsmak.

 

 

 

 

 

Sukkerarter, sukkerprodukter og sukkeralkoholer

 

Navn Synonymer Fremstilling Relativ søthet Energi-
innhold kJ/g
Sukker Sakkarose Ekstraksjon (utlaking) av sukkerroer eller sukkerrør med varmt vann. 1,0 17
Druesukker Glukose, dekstrose Nedbryting (hydrolyse) av hvete-, potet- eller maisstivelse med syre og/eller enzymer. 0,6-0,7 17
Fruktsukker Fruktose Først nedbryting (hydrolyse eller invertering) av sakkarose til glukose og fruktose med enzymer eller syre. Deretter frafiltrering av fruktose og enzymatisk omdanning av glukose til fruktose. 1,0-1,3 17
Maltsukker Maltose Nedbryting (hydrolyse) av stivelse 0,5 17
Melkesukker Laktose Utvinnes fra myse fra ostefremstilling 0,4 17
Tagatose   Utvinnes fra laktose 0,9 6
Trehalose   Enzymatisk omdanning av stivelse 0,4-0,5 17
Invertsukker Invert Nedbryting (invertering) av sakkarose med enzymer eller syre til like deler glukose og fruktose 1,0 17
Glukosesirup Stivelsessirup, glukose Nedbryting (hydrolyse) av hvete- eller maisstivelse med syre og/eller enzymer 0,4-0,6 17*
Isoglukose Maissirup, High Fructose Corn Syrup (HFCS) Basert på glukosesirup, hvor en del glukose (42 eller 55 %) ved hjelp av enzymer omdannes (isomeriseres) til fruktose 0,8-1,0 17*
Mannitol   Hydrogenering av fruktose. Hydrogenering er en kjemisk prosess der sukkermolekylene (fruktose) tilføres fuktighet i form av en såkalt alkoholgruppe, derav navnet sukkeralkoholer. 0,6-0,7 10
Xylitol Bjørkesukker Hydrogenering (se under Mannitol) av xylose utvunnet fra bjørkemasse eller annen løvtremasse 0,9-1,0 10
Laktitol   Hydrogenering (se under Mannitol) av laktose 0,4 10
Sorbitol   Hydrogenering (se under Mannitol) av glukose 0,6 10
Isomalt   Enzymatisk behandling av sakkarose 0,5-0,6 10
Maltitol   Hydrogenering (se under Mannitol) av maltose 0,8 10
Maltitol-, sorbitolsirup   Hydrogenering (se under Mannitol) av stivelsesbasert sirup med høyt maltoseinnhold 0,6-0,8 10*

* Beregnet ut fra tørrstoff