Godteri til jul

Julen er en perfekt unnskyldning for alle som er glad i søtsaker. Her finner du klassikere for godtegrisene og alternativene for feinschmeckeren.

Nedenfor finner du oppskrifter på Julete sjokoladeboller, Bars med sjokoladetrekk, Sjokoladekonfekt, Gløggtrøffel, Brente mandler, Sjokoladekarameller med muscovadorørsukker, Brente mandler med smak av lakris og salt, Nøtte-sjokoladekarameller, Sjokoladetrøfler med stjerneanis, Lakrisknekk med mandler, Peppermyntefudge og Snøballer.


Julete sjokoladeboller

Julete sjokoladeboller

ca. 10 stk. 25 minutter
Ingredienser

2–3 ss kaffe
100 g smør, romtemperert
1 1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
4 ss kakao
2 ts vaniljesukker
3 dl havregryn
1 ts malt kanel
1 krm malt kardemomme

Dekorasjon
1 dl Dansukker Perlesukker
rød konditorfarge


Lag kaffe, og la den avkjøle. Bland de øvrige ingrediensene i en bolle.

Tilsett kaffe, og bland godt. Rull røren til små boller.

Farg perlesukkeret med rød konditorfarge for å gjøre sjokoladebollene litt julete, og rull dem i sukkeret.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bars med sjokoladetrekk

Bars med sjokoladetrekk

Ca. 20–25 stykker 50 minutter
Ingredienser

Bars
1 dl mandler
1 dl hasselnøtter
3 dl peanøtter
25 g smør
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 dl sesamfrø
1 dl revet kokos

Sjokoladetrekk
200 g sjokolade
50 g smør

Pynt
hakkede nøtter


Sett ovnen på 150 °C.

Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin. Smelt smøret, og rør det inn i nøtteblandingen.

Bland i resten av ingrediensene, og rør til en tykk røre.

Fordel røren tynt i en bakepapirkledd form på 24 x 30 cm.

Stekes midt i ovnen i 20–25 minutter. La avkjøles.

Smelt sjokolade og smør over vannbad i mellomtiden.

Smør sjokoladeblandingen på nøttebunnen, og strø over hakkede nøtter. Sett i kjøleskapet.

Skjær i små bars.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladekonfekt

Sjokoladekonfekt

ca. 20 stk. 1 time
Ingredienser

Karamellfyll
1 1/2 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup

Konfekttrekk
150 g mørk sjokolade

Forslag til smakstilsetninger
• 50 tyrkisk pepper-drops
• 5 krm peppermynte
• 1 g (2 pk) safran
• 2 ts malt kanel
• 2 ts malt kardemomme


Kok opp kremfløte, sukker og sirup i en tykkbunnet gryte. La koke til en tykk karamellkrem, ca. 10 minutter. La karamellkremen avkjøles litt.

Hakk sjokolade, og smelt over vannbad.

Pensle innsiden av konfekt-/folieformene med den smeltede sjokoladen, og sett dem i kjøleskapet. Pensle nok en gang, og sett dem i kjøleskapet slik at sjokoladen stivner. Ha resten av sjokoladen i en sprøytepose.

Velg en smakstilsetning. Hvis du velger tyrkisk pepper eller safran, bruker du en morter og knuser dropsene til småbiter, eller du blander safran med 1 ss sukker i morteren og blander dette.

Tilsett smakstilsetningen i karamellkremen, og ha kremen i en sprøytepose. Fyll formene 2/3 fulle, og sprøyt på resten av sjokoladen som et lokk.

La stivne i kjøleskapet, og ta deretter konfektbitene ut av formene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Gløggtrøffel

Gløggtrøffel

20 stk.
Ingredienser

250 g hakket mørk sjokolade
1 dl kremfløte
5 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
25 g smør
2–3 ss gløgg


Hakk sjokoladen.
Kok opp fløte og muscovadorørsukker i en gryte.
Ta gryten av varmen, tilsett sjokolade, smør og gløgg, og rør til en jevn masse. Avkjøl litt.
Sett eller sprøyt ut trøfler i små former, og la stivne i kjøleskap.
Sikt over litt kakao, og server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Brente mandler

Brente mandler

Ingredienser

250 g mandler (uskoldede)
250 g (2 3/4 dl) Dansukker Sukker
3/4 dl vann


Ha mandler, sukker og vann i en gryte, og sett den på høy varme til vannet koker og massen begynner å boble. Rør ofte med en gaffel.
Reduser varmen til vannet er helt fordampet og sukkeret har krystallisert seg igjen.
Sukkeret skal smelte, men bare delvis, slik at det legger seg i klumper rundt nøttene.
Hell mandlene ut på matpapir, og skill dem med en gaffel.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladekarameller med muscovadorørsukker

Sjokoladekarameller med muscovadorørsukker

ca. 40 stk.
Ingredienser

100 g smør
1/2 dl kakao
2 dl kremfløte
3 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 ts Dansukker Vaniljesukker
100 g smeltet mørk sjokolade til pynt


Bland alle ingrediensene utenom sjokoladen i en tykkbunnet kasserolle, og kok opp. La småkoke
til temperaturen er 125 °C. Rør av og til. Det er enklest å bruke et steketermometer, men det går også an å teste ved å dryppe litt av karamellmassen i et glass kaldt vann: Hvis den blir en rund, halvmyk karamell, er den klar.  Det tar ca. 30–40 minutter før karamellmassen får riktig temperatur.
Hell karamellmassen i en form med bakepapir, og la den stivne.
Del karamellen i passe store biter.
Smelt sjokoladen over vannbad, og dypp hver av bitene i sjokoladen. Legges på rist for å stivne.
Pakk eventuelt inn karamellene i pent papir.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Brente mandler med smak av lakris og salt

Brente mandler med smak av lakris og salt

Ingredienser

200 g mandler
1 dl Dansukker Melis
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 ss vann
Flaksalt


Ha mandler, melis, muscovadorørsukker og vann i en gryte. Sett på høyeste varme, og bland godt.
Reduser varmen, og tilsett saltet. Rør om til sukkeret har smeltet helt. Juster varmen hele tiden, slik at sukkeret ikke brenner.
Hell mandlene over på et bakepapir. Strø over litt flaksalt. Bryt fra hverandre mandlene når de er avkjølt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Nøtte-sjokoladekarameller

Nøtte-sjokoladekarameller

Ca. 40 stk.
Ingredienser

100 g smør
1 1/2 dl kremfløte
1 3/4 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
125 g hakket mørk sjokolade
1 klype salt
1 1/2 dl hele hasselnøtter


Smelt smør og kremfløte i en gryte. Tilsett sukker og sirup. Kok opp.
Tilsett hakket sjokolade og en klype salt.
La koke til temperaturen er 125 °C. Rør av og til. Det er enklest å bruke et steketermometer, men du kan også foreta en kuleprøve. Drypp litt av karamellmassen i et glass kaldt vann: Hvis den blir en rund, halvmyk karamell, er den klar.  Det tar ca. 30–40 minutter før karamellmassen får riktig temperatur.
Rør inn hasselnøttene, og hell røren over i en smurt eller kledd avlang form på 30 x 10 cm. La stivne.
Skjær i firkanter, og server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladetrøfler med stjerneanis

Sjokoladetrøfler med stjerneanis

50 stk.
Ingredienser

200 g melkesjokolade
250 g mørk sjokolade
2 dl kremfløte
3 stk. stjerneanis
3 ss Dansukker Mørk Sirup
Kakao


Kle en form (20 x 20 cm) med bakepapir.
Hakk sjokoladen.
Varm opp kremfløten sammen med stjerneanisen nesten til kokepunktet, ta gryten av platen og la hvile i 5 minutter.
Varm opp kremfløten igjen, og rør inn den hakkede sjokoladen og sirupen. Ta ut stjerneanisen.
Hell røren over i formen som er kledd med bakepapir.
Dekk med plastfolie, og la stå minst 24 timer i kjøleskap.
Del opp i 50–60 biter, og sikt kakao over.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Lakrisknekk med mandler

Lakrisknekk med mandler

1 lite brett
Ingredienser

3 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl kremfløte
2 dl hakkede mandler
1 dl knuste tyrkisk pepper-drops


Kok opp sukker, sirup og kremfløte i en tykkbunnet gryte. Rør av og til.
Reduser varmen, og la småkoke ca. 20–30 minutter (134 °C) til det tykner. Eller ta en kuletest.
Imens hakker du mandler og tyrkisk pepper-drops, og legger halvparten på et brett som er kledd med bakepapir.
Når knekken er klar, blander du inn resten av mandlene og dropsene, og heller over brettet.
La stå og stivne i romtemperatur.
Bryt knekken i biter, og oppbevar dem i en boks med matpapir mellom lagene, slik at de ikke klistrer seg sammen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Peppermyntefudge

Peppermyntefudge

ca. 50 biter
Ingredienser

3 dl kremfløte
3 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts vaniljesukker
1/2 dl Dansukker Glykosesirup
50 g smør
100 g mørk sjokolade
1 dl knuste polkagriser


Bland kremfløte, muscovadorørsukker, sirup og vaniljesukker i en kjele og kok til massen holder 120 grader, eller lag en kuleprøve. Rør hele tiden så blandingen ikke svir seg i bunnen. Dra kjelen fra varmen og rør inn glykosesirup og smør. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp igjen. Bryt sjokoladen i mindre biter og rør den inn i blandingen.
Kle en form ca. 15 x 20 cm med bakepapir. Strø de knuste polkagrisene i bunnen av formen og hell massen over. Sett det kjølig for å stivne. Skjær opp i ruter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Snøballer

Snøballer

ca. 30 stk.
Ingredienser

200 g smør, romtemperert
3 dl Dansukker Melis
5 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl potetmel, kaldrørt
2–4 ss dl kaldt vann
200 g hvit sjokolade
kokosflak


Rør sammen smør og melis. Tilsett havregryn, potetmelet og det kalde vannet. Trill kuler som settes i fryseren. Smelt sjokoladen over vannbad. Dypp kulene i den smeltede sjokoladen og deretter i kokosflak. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på julegodteri finner du her »