Inviter til gløggparty

Å invitere til gløggparty er en enkel måte å komme sammen med venner på før jul. Ofte krever det heller ikke så mange forberedelser å skape en koselig stemning. Vi har hentet frem noen gode oppskrifter som kan gi deg litt inspirasjon til drikke og tilbehør.

Nedenfor finner du oppskrifter på Gløgg, Varm eplemost, Hvit gløgg, Varm appelsin-/eplepunsj, Bars med sjokoladetrekk, Gløggtrøffel, Brente mandler med smak av appelsin og pepperkake, Sjokolade-mintkaramell, Krydret eple- og valnøttkake, Safrangifler, Aromapepperkaker og Sjokoladedyppede marengser.


Gløgg

Gløgg

Ingredienser

70 cl rødvin
35 cl Martini Rosso
25 cl vodka
2–3 biter kanel
8 kryddernelliker
1 bit tørket ingefær
1 ts kardemomme eller
en pose ferdigblandet gløggkrydder
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin


Bland krydderet med rødvinen og den brune farinen i en gryte, og varm opp til 70 °C. La stå et par timer. Sil bort krydderet. Tilsett spriten. Varm gløggen under lokk et par minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Varm eplemost

Varm eplemost

4 glass
Ingredienser

8 dl eplejuice
2 ts vaniljesukker
4 ss Dansukker Lys Sirup
Saften av 2 sitroner
1 kanelstang
1 ts malt kardemomme


Varm eplejuicen, og bland inn vaniljesukker, sirup, sitronsaft og krydder. La det stå en stund.
Serveres varm eller kald.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hvit gløgg

Hvit gløgg

8–10 glass
Ingredienser

70 cl tørr hvitvin
1 1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker
2 biter tørket ingefær
2 biter pomeransskall
1 kanelstang
10 cl gin (kan utelates eller byttes ut)


Bland vin, sukker, ingefær, pomeransskall og kanel, og la småkoke i 5 minutter. Tilsett gin. Server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Varm appelsin-/eplepunsj

Varm appelsin-/eplepunsj

4 glass
Ingredienser

5 dl eplejuice
4 ss Dansukker Brun Farin
2 kanelstenger
3 dl blodappelsinjuice
1 appelsin, gjerne blodappelsin


Bland eplejuice, brunt sukker og kanelstenger i en kasserolle, og la småkoke under lokk i 5 minutter. Ta opp kanelstengene. Tilsett appelsinjuicen og varm opp. Vask appelsinen grundig, og kutt den i skiver som deretter kuttes i biter. Legg noen appelsinbiter i hvert glass, og hell over den varme drikken. Server umiddelbart.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bars med sjokoladetrekk

Bars med sjokoladetrekk

Ca. 20–25 stykker 50 minutter
Ingredienser

Bars
1 dl mandler
1 dl hasselnøtter
3 dl peanøtter
25 g smør
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 dl sesamfrø
1 dl revet kokos

Sjokoladetrekk
200 g sjokolade
50 g smør

Pynt
hakkede nøtter


Sett ovnen på 150 °C.

Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin. Smelt smøret, og rør det inn i nøtteblandingen.

Bland i resten av ingrediensene, og rør til en tykk røre.

Fordel røren tynt i en bakepapirkledd form på 24 x 30 cm.

Stekes midt i ovnen i 20–25 minutter. La avkjøles.

Smelt sjokolade og smør over vannbad i mellomtiden.

Smør sjokoladeblandingen på nøttebunnen, og strø over hakkede nøtter. Sett i kjøleskapet.

Skjær i små bars.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Gløggtrøffel

Gløggtrøffel

20 stk.
Ingredienser

250 g hakket mørk sjokolade
1 dl kremfløte
5 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
25 g smør
2–3 ss gløgg


Hakk sjokoladen.
Kok opp fløte og muscovadorørsukker i en gryte.
Ta gryten av varmen, tilsett sjokolade, smør og gløgg, og rør til en jevn masse. Avkjøl litt.
Sett eller sprøyt ut trøfler i små former, og la stivne i kjøleskap.
Sikt over litt kakao, og server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Brente mandler med smak av appelsin og pepperkake

Brente mandler med smak av appelsin og pepperkake

Ingredienser

250 g mandler (uskoldede)
250 g (2 3/4 dl) Dansukker Sukker
3/4 dl vann

Smakstilsetning
Skall av 1 ubehandlet appelsin
1/2 ss malt kanel
1 ts malt kardemomme
1/2 ts malt ingefær


Ha mandler, sukker, vann, appelsinskall og krydder i en gryte, og sett den på høy varme til vannet koker og massen begynner å boble. Rør ofte med en gaffel.
Reduser varmen til vannet er helt fordampet og sukkeret har krystallisert seg igjen.
Sukkeret skal smelte, men bare delvis, slik at det legger seg i klumper rundt nøttene.
Hell mandlene ut på matpapir, og skill dem med en gaffel.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokolade-mintkaramell

Sjokolade-mintkaramell

ca. 35 stk.
Ingredienser

1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl Dansukker Glykosesirup
3 dl kremfløte
2 ss kakao
8 After Eight-sjokolader
1 krm eddiksyre 24 %


Bland sukker, de to sirupstypene, fløte og kakao i en kasserolle, og kok i 20 minutter. Tilsett sjokoladene og eddiken, og rør om. Kok i ytterligere 5 minutter. Ta en kuleprøve, og sjekk at konsistensen er passelig karamellseig, eller bruk termometer (120–125 °C). Kok ellers i noen ekstra minutter til konsistensen blir riktig. Hell i en lett oljet form, ca. 15 x 20 cm. Avkjøl. Kuttes i biter som pakkes i cellofan eller bakepapir.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Krydret eple- og valnøttkake

Krydret eple- og valnøttkake

Ingredienser

3 syrlige epler i terninger
3 dl Dansukker Lys Sirup
3 egg
2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ts vaniljesukker
1 1/2 dl solsikkeolje
6 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts natron
1 ss malt kanel
1 ts malt kardemomme
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts flaksalt
2 dl hakkede valnøtter

Glasur
2 1/2 dl Dansukker Melis
4 ss kremfløte
1 dl kremost
2 ts vaniljesukker
3 ss vann (ev. mer etter behov)


Sett ovnen på 175 °C, og smør en 2-liters rund kakeform.
Rør sammen epleterninger, sirup, egg, muscovadorørsukker, vaniljesukker og olje i en stor bolle.
Bland de tørre ingrediensene i en annen bolle, og rør deretter dette inn i epleblandingen, litt om gangen, til det blir en jevn røre. Tilsett valnøttene.
Hell røren i formen, og stek kaken midt i ovnen i 55–60 minutter. Ta kaken ut og avkjøl.
Til glasuren blandes alle ingrediensene jevnt i en kjøkkenmaskin. Tilsett eventuelt mer vann hvis glasuren blir for tykk.
Spre over kaken og la stivne i kjøleskapet i minst 20 minutter før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Safrangifler

Safrangifler

32 gifler 2 timer
Ingredienser

1 g (2 pk.) safran (ev. 2 ts gurkemeie, kun for å få farge)
1 ss Dansukker Sukker
50 g gjær
5 dl melk
150 g smør, romtemperert
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts salt
13–14 dl hvetemel

Fyll
150 g mandelmasse
100 g smør, romtemperert
1 ts vaniljesukker
50 g hvit sjokolade

Pynt
1 egg til pensling
Dansukker Perlesukker


Knus safranen med 1 ss sukker i en morter, og varm melken til 37 °C.

Smuldre gjæren i en bolle, og hell melken over.

Bland i smør, safran, sirup og salt. Tilsett nesten alt hvetemelet, og arbeid sammen til en smidig deig.

La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.

I mellomtiden forbereder du fyllet. Riv mandelmassen, og bland den med smør, vaniljesukker og hakket sjokolade.

Del deigen i fire biter, og kjevle ut til rektangler, ca. 0,5 cm tykke, på melet bakebord. Del rektanglene i åtte trekanter.

Legg på en klatt fyll på den brede enden av trekanten, og rull sammen fra den brede enden til den smale. Legg giflene med spissen ned på et brett med bakepapir. La heve under bakeklede i ca. 40 minutter. Sett ovnen på 225 °C.

Pensle med sammenvispet egg og strø på perlesukker.

Stekes midt i ovnen i 7–8 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Aromapepperkaker

Aromapepperkaker

Ingredienser

150 g Dansukker Sukker
3/4 dl Dansukker Lys eller Mørk Sirup
150 g margarin eller smør
2 små egg
1/2 ss revet pomeransskall
1/2 ss ingefær
1/2 ss nellik
1/2 ss natron
400 g hvetemel


Kok opp sukker og sirup. Tilsett fettet og la det smelte. La massen avkjøles.
Rør i egg, krydder, natron og mesteparten av melet. Dekk deigen med litt mel og la den stå kjølig et par timer eller til neste dag.

Elt deigen smidig på bakebordet. Kjevles tynt ut, ca. 2 mm. Stikk ut kaker med ønsket form. Legg dem på smurt plate. Stek kakene ved 175 °C i 8–10 minutter. La kakene avkjøles på platen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladedyppede marengser

Sjokoladedyppede marengser

40 små marengser
Ingredienser

3 eggehviter
2 dl Dansukker Sukker
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1/2 dl Dansukker Melis

Med konjakk
1 ss konjakk
100 g smeltet hvit sjokolade
100 g hakkede pistasjnøtter

Med peppermynte
3 dråper peppermynte
100 g smeltet mørk sjokolade
50 g ristede hasselnøtter, hakket


Sett ovnen på 125 °C.
Bland eggehvite, sukker og muscovadorørsukker i en rustfri bolle. Sett bollen i vannbad (over kokende vann). Visp for hånd til sukkerkrystallene har smeltet. Kjenn på eggehviten mellom fingrene, den skal være helt glatt.
Ta bollen ut av vannbadet, og visp marengsmassen lenge med elektrisk visp på høy hastighet til den er avkjølt. Tilsett melis mens du visper.
Del røren, og tilsett henholdsvis konjakk og peppermynte i hver sin halvdel av røren.
Sprøyt ut små topper på et brett med bakepapir, og stek i ovnen i 2–3 timer eller til toppene er tørre.
Dypp konjakkmarengsene i hvit sjokolade og hakkede pistasjnøtter. Dypp myntemarengsene i mørk sjokolade og hakkede, ristede hasselnøtter.
Oppbevares i en lufttett boks.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker