Julebakst

Endelig tid for julebakst! Bak vakre kaker som skal nytes. Spiskammers, kjøleskap og fryser skal fylles med alle slags kaker for å dekke hvert minste behov for noe å bite i foran TV-en, i juleselskapene og under åpningen av julegavene.

Nedenfor finner du oppskrifter på Sukkerbrød med tyttebær- og kokostosca, Tindvedkaker, Krydret eple- og valnøttkake, Rullekake med fiken og mascarponekrem, Fruktkake, Naked Frozen Cake, Krumkaker med tyttebærsmørkrem, Sjokoladekaken Rocky Road, Mammas mazarinkake, Ostekake med karamell, Julemunker og Nougatines.


Sukkerbrød med tyttebær- og kokostosca

Sukkerbrød med tyttebær- og kokostosca

1 time
Ingredienser

Sukkerbrød
3 egg
2 1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 ts vaniljesukker
50 g smør
1 dl melk
3 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
1 klype salt
150 g frosne tyttebær

Kokostosca
25 g smør
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
3/4 dl kremfløte
2 dl revet kokos
5 ss Dansukker Brun Farin


Sett ovnen på 175 °C.

Visp egg, sukker og vaniljesukker lyst og luftig.

Smelt smør i en gryte, ha i melken, og bland sammen med eggeblandingen.

Bland hvetemel, bakepulver, kardemomme og salt i en bolle. Tin tyttebærene, og vend dem ned i melblandingen. Vend deretter alt forsiktig inn eggeblandingen.

Hell røren i en smurt form med avtakbar kant, ca. 22 cm i diameter. Stek kaken midt i ovnen i ca. 20–25 minutter.

I mellomtiden lager du kokostoscaen. Smelt smør i en gryte, og rør inn de andre ingrediensene. Bland godt, og la koke noen minutter.

Ta ut kaken etter ca 20 minutter, sett ovnen på 200 °C, og plasser ovnsristen ett trinn opp. Smør kokostoscaen over kaken. Sett kaken tilbake i ovnen, og stek i ytterligere 5–10 minutter til den er gyllenbrun.

Ta ut kaken, og la den avkjøle.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tindvedkaker

Tindvedkaker

6 porsjoner 1,5-2 timer
Ingredienser

Bunn
130 g hasselnøtter
130 g mandler
6 eggehviter
3 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 ss mandelmel

Tindvedmousse
1 1/2 dl tindvedsaft (ca. 4 1/4 dl frosne bær)
6 gelatinark
3 ss vann
1 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
3 eggehviter
3 dl kremfløte

Pynt
tinte tindvedbær


Sett ovnen på 150 °C. Kjør hasselnøtter og mandler i kjøkkenmaskinen.

Tilsett en eggehvite og halvparten av sukkeret.

Visp de andre eggehvitene til hvitt skum i en bolle. Senk hastigheten, og tilsett resten av sukkeret litt etter litt. Ha til slutt i mandelmel. Bland sammen alt.

Fordel røren på en plate med bakepapir, ca. 30 x 40 cm.

Stek midt i ovnen i ca. 10–15 minutter. Marengsen skal slippe papiret og føles lett. Avkjøl.

I mellomtiden lager du moussen. Tin tindvedbærene, miks dem og sil gjennom en finmasket sil, slik at bare saften blir igjen.

Legg gelatinarkene i kaldt vann. Kok opp vann og demerarasukker. Når sukkerlaken er 110 °C, vispes eggehvitene stive. Når sukkerlaken er 121 °C, helles den i en tynn stråle ned i eggehviteskummet mens du visper. Visp til marengsen er avkjølt.

Visp kremfløten luftig. Varm tindvedsaften til ca. 40 °C, klem vannet av gelatinarkene og legg dem i saften. Rør til de er løst opp. Vend forsiktig inn marengsen, og deretter den vispede kremfløten. Hell moussen i en sprøytepose, og sett i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Stikk ut 20 rundinger á 7 cm av marengsbunnen. Sprøyt deretter moussen på den første bunnen. Legg på en bunn, deretter et lag mousse og så en bunn til. Pynt med tinte tindvedbær og hakkede nøtter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Krydret eple- og valnøttkake

Krydret eple- og valnøttkake

Ingredienser

3 syrlige epler i terninger
3 dl Dansukker Lys Sirup
3 egg
2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ts vaniljesukker
1 1/2 dl solsikkeolje
6 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts natron
1 ss malt kanel
1 ts malt kardemomme
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts flaksalt
2 dl hakkede valnøtter

Glasur
2 1/2 dl Dansukker Melis
4 ss kremfløte
1 dl kremost
2 ts vaniljesukker
3 ss vann (ev. mer etter behov)


Sett ovnen på 175 °C, og smør en 2-liters rund kakeform.
Rør sammen epleterninger, sirup, egg, muscovadorørsukker, vaniljesukker og olje i en stor bolle.
Bland de tørre ingrediensene i en annen bolle, og rør deretter dette inn i epleblandingen, litt om gangen, til det blir en jevn røre. Tilsett valnøttene.
Hell røren i formen, og stek kaken midt i ovnen i 55–60 minutter. Ta kaken ut og avkjøl.
Til glasuren blandes alle ingrediensene jevnt i en kjøkkenmaskin. Tilsett eventuelt mer vann hvis glasuren blir for tykk.
Spre over kaken og la stivne i kjøleskapet i minst 20 minutter før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rullekake med fiken og mascarponekrem

Rullekake med fiken og mascarponekrem

Ingredienser

Kakebunn
3 egg
1 1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts Dansukker Vaniljesukker
2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
Skall av 1 ubehandlet sitron
2 ts malt kanel

Mascarponekrem
3 1/2 dl kremfløte
250 g mascarpone
3 ss Dansukker Melis
6 ss fikenmarmelade


Sett ovnen på 250 °C, og kle et bakebrett med bakepapir.
Visp egg, sukker og vaniljesukker lyst og luftig.
Bland hvetemel og bakepulver, kanel og sitronskall, rør dette forsiktig ned i eggedosisen, og spre jevnt ut over bakepapiret.
Stekes midt i ovnen i ca. 5 minutter. Strø litt sukker på rullekaken, hvelv den på et bakepapir og dra forsiktig av papiret.
Til mascarponekremen vispes kremfløten lett og blandes med mascarponeosten. Sikt inn melis, og bland forsiktig inn fikenmarmeladen.
Spre kremen over rullekaken, og rull sammen. Oppbevar kjølig.
Sikt over melis ved servering, og legg på bær etter eget ønske.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fruktkake

Fruktkake

Ingredienser

250 g (4 dl) rosiner
10 tørkede fiken
10 tørkede aprikoser
1 1/2 dl konjakk eller appelsinjuice
250 g smør
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
4 egg
4 dl hvetemel
1 dl hele mandler
1 dl hele hasselnøtter
2 ts bakepulver
Smør og brødrasp til formen


Skjær frukten i biter, bland med konjakk eller juice i en bolle. La dette trekke i 1 time.
Smør og strø en avlang 2-liters brødform. Sett ovnen på 175 °C.
Rør smør og brunt sukker luftig. Tilsett eggene, ett om gangen. Tilsett halvparten av melet, halvparten av fruktblandingen, og deretter resten av ingrediensene. Bland godt.
Hell opp i formen, og stek midt i ovnen i 1 ½ time. La kaken avkjøles i formen i 10 minutter før den hvelves.
Sikt over melis, og server fruktkaken i tynne skiver, gjerne med et glass sherry.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Naked Frozen Cake

Naked Frozen Cake

1 kake 8–10 biter
Ingredienser

Kakebunn 3 stk.
225 g romtemperert smør
4 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
5 egg
7 1/2 dl hvetemel
2 ss maisennamel
2 ts bakepulver
1 ts salt
1 1/2 dl melk

Syltetøy
500 g valgfrie bær (f.eks. bringebær eller blåbær)
3 dl Dansukker Gelésukker Multi

Kremostglasur
100 g romtemperert smør
300 g kremost
6 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
3 ts pepperkakekrydder

Pynt isfjell
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl vann
60 g / 1/2 dl Dansukker Glykosesirup
Blå Konditorfarge


Kakebunn
Sett ovnen på 175 °C.
Smør tre runde former (16–20 cm i diameter).
Visp smør, sukker og sirup lyst og kremaktig i en stor bolle.
Tilsett ett egg om gangen.
Sikt i hvetemel, maisennamel, bakepulver og salt, og tilsett melken. Rør til en jevn røre.
Fordel røren i de tre formene, og stek i 35–40 minutter.

Syltetøy
Bland bær og gelésukkeret i en gryte, og kok i 5–10 minutter avhengig av bærtypen. Syltetøyet skal være ganske stivt. Avkjøl.

Kremostglasur
Visp sammen alle ingrediensene.

Pynt isfjell
Kok opp vann, sirup og vann til ca. 160 °C.
Tilsett blå farge.
Hell sukkerlaken på et bakepapir, og la avkjøles helt. Knekk i biter.

Montering av kaken
Del kakebunnene på midten hvis de blir for tykke. Smør et lag med syltetøy på bunnen, men ikke helt ut i kantene. Legg bunner og syltetøy vekselvis oppå hverandre. Smør glasur over toppen av kaken, og pynt med isfjell og valgfritt strøssel.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Krumkaker med tyttebærsmørkrem

Krumkaker med tyttebærsmørkrem

ca. 20-25 stk.
Ingredienser

Krumkaker
1 1/2 dl smeltet smør
1 1/2 dl Dansukker Sukker
3 dl hvetemel
3 dl mineralvann eller vanlig vann

Smørkrem
200 g romtemperert smør
5 dl Dansukker Melis
3 ss tyttebærpulver eller tyttebærsyltetøy
100 g kremost


Krumkaker
Rør sammen smør, sukker og mel og spe med vannet til det blir en klumpefri røre.
Varm krumkakejernet, smør grundig før første stekeomgang.
Legg ca. 1 ss røre i jevnet, trykk sammen og stek i 1–3 minutter avhengig av varmen.
Løsne med en stekespade, og rull raskt sammen.

Smørkrem
Visp smøret til det blir hvitt. Tilsett melis, tyttebærpulver og kremosten.
Fortsett å vispe en liten stund.
Ha kremen i en sprøytepose, og sprøyt inn i endene av krumkakene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladekaken Rocky Road

Sjokoladekaken Rocky Road

10-12 biter
Ingredienser

100 g smør
100 g hakket mørk sjokolade
3 egg
1 1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl hvetemel
2 dl Non Stop
2 dl mini-marshmallows
2 dl peanøtter eller cashewnøtter


Sett ovnen på 175 °C.
Smør en form med avtakbar kant (22–26 cm i diameter).
Smelt smøret, ta gryten bort fra platen, ha i den hakkede sjokoladen og rør til det smelter.
Visp egg, sukker og sirup luftig.
Vend inn melet, og tilsett den smeltede sjokoladen.
Bland forsiktig inn Non Stop, marshmallows og nøtter.
Hell blandingen i formen.
Stekes i ovnen i 20–30 minutter.
Pynt med marshmallows og sjokoladesaus.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Mammas mazarinkake

Mammas mazarinkake

Ingredienser

200 g smeltet smør
2 egg
2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 dl Dansukker Melis
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts bittermandelolje
1 1/2 dl melk
50 g reven mandelmasse


Sett ovnen på 175 °C.

Kle en rektangulær form 30 x 23 cm eller rund form 26 cm med bakepapir.

Smelt smøret. Rør imens sammen egg og sukker i en bolle med en sleiv (ikke elektrisk visp).

Mål opp hvetemel og bakepulver i en bolle, og sett den til side.

Bland inn melk og bittermandelolje i det smeltede smøret.

Tilsett mandelmassen og melk/olje i eggeblandingen og deretter i smørblandingen.
Det gjør ingenting om det er litt klumper, de forsvinner under stekingen.

Ha røren i formen, og stek nederst i ovnen i 15-20 minutter.

Avkjøl, og sikt over litt melis.


Tips
Pynt med glasur eller smeltet sjokolade.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Ostekake med karamell

Ostekake med karamell

1 form 24 cm diameter med avtakbar bunn
Ingredienser

12 stk. Digestive-kjeks
75 g smeltet smør
3 ts kanel

600 g kremost
3 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 ts vaniljesukker
Skall av en halv ubehandlet sitron
4 store egg
1 1/2 dl kremfløte

Karamellsaus
2 dl kremfløte
1 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
100 g smør
1/2 ts vaniljesukker


Bland fløte, sukker, smør og sirup i en gryte, og kok til sausen tykner. Tilsett vaniljesukkeret.
Tips: Tilsett 4-5 ts flaksalt hvis du vil ha en salt karamell.


Sett ovnen på 175 °C.

Knus kjeksene og bland dem med det smeltede smøret og kanelen.

Trykk ned kjekssmulene i bunnen av formen med en skje, slik at det blir jevnt. La stå i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Ostekake
Rør sammen kremost, sukker og sitronskallet.

Tilsett eggene og kremfløten under omrøring.

Ha fyllet over kjeksbunnen, og spre over litt karamellsaus (ca. 1 dl). Rør om et par ganger med en gaffel.

Stekes i ovnen i ca. 60 minutter eller til røren har stivnet.

Avkjøl, og sett deretter kaken i kjøleskapet. Når den er helt avkjølt, løsner du forsiktig kanten på formen og tar den av. Ha mer av karamellsausen over ostekaken, og server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Julemunker

Julemunker

8-10 stk.
Ingredienser

2 1/2 dl hvetemel
1 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 1/4 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3/4 ts salt
1 dl melk
50 g smør
1 ts sitronsaft
1 egg, lett vispet
50 g smeltet smør
Rapsolje til pensling av brett


Sett ovnen på 200 °C. Pensle munkebrettet grundig med rapsolje.

Bland mel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle.

Mål opp melken i en liten bolle, og tilsett sitronsaften. Rør om.

Smeltet smøret. Tilsett melken, det lett vispede egget og det smeltede smøret i den tørre blandingen, og rør om.

Fyll munkehullene i formen halvveis opp med røre. Ha gjerne røren i en sprøytepose, slik at det blir enklere å fylle hullene.

Stekes i nedre del av ovnen i ca. 6-8 minutter. Avkjøl i noen minutter før de tas ut av formen. Pensle formene mellom hver omgang.


TRE VARIASJONER AV TOPPING

Kanel og sukker
1/2 dl Dansukker Sukker
1-2 ts malt kanel
50 g smeltet smør

Bland sukker og kanel. Pensle munkene med smør mens de fremdeles er varme, og dypp dem i sukkeret.

Glasur og polkagrisstrø
2 dl Dansukker Melis
1-2 ss vann
1 dl knuste polkagriser

Bland sammen melis og vann til en jevn røre. Smør på munkene, og pynt med knuste polkagriser.

Pepperkakeglasur
2 dl Dansukker Melis
1-2 ss vann
2 ts pepperkakekrydder

Bland sammen melis og vann til en jevn røre. Tilsett 2 ts pepperkakekrydder i glasuren.
Smør glasuren på munkene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Nougatines

Nougatines

ca. 20 stk. doble
Ingredienser

1 dl Dansukker Sukker
2 ss vann
1 dl Dansukker Glykosesirup
20 g smør
2 dl hvite sesamfrø
200 g Nutella


Sett ovnen på 180 °C. Ha sukker, vann og glykosesirup i en gryte, og la koke opp til 112 °C.

Ta gryten av varmen, tilsett smør og sesamfrø. Rør om til smøret er helt smeltet.

Legg en halv teskje av røren på en makronmatte av silikon, ellers flyter de ut.

Stekes i ovnen i 10–12 minutter, sjekk dem ofte. De skal være gylne uten å bli svidd. Avkjøles i noen minutter.

Lagg flarnene samme med den flate siden mot nutellafyllet. Trykk lett slik at de ikke brekker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på julekaker finner du her »