Juledesserter

Midt på vinteren dufter det av klementiner og safran, dufter som gir oss assosiasjoner til steder der det ikke er like mørkt og kaldt som her i nord. Flaks for oss, for hva hadde julen vært uten risengrynsgrøt, appelsiner og fiken som lokker frem smilene rundt det granbarduftende juletreet? Her finner du noen flere gode smakskombinasjoner som du kan overraske med i julematen.

Nedenfor finner du oppskrifter på Ris à la malta med rømme, Sjokoladekrem med myntemarengstopp, Pannacotta med gløggtyttebær, Risdessert med kokosmelk, Sjokoladefondant, Polkagrispannacotta, Semifreddo med sjokolade og appelsin, Pepperkakepannekaker, Appelsinclafouti, Appelsinsalat med juleiskrem og Frisk sitrusis med kardemomme.


Ris à la malta med rømme

Ris à la malta med rømme

8 porsjoner 2,5-3 timer
Ingredienser

Grøtris
2 dl grøtris
4 dl vann
1/2 ts salt
1 l melk
2 dl rømme
1/2 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker

Kirsebærsaus
225 g frosne kirsebær
3 dl vann
1 dl Dansukker Demerarasukker
2 kanelstenger
1 ss potetmel


Kok grøtrisen med vann og salt i en gryte i ca. 10 minutter under lokk.

Tilsett melken, og la stå og svelle på svak varme i ca. 45 minutter under lokk.

Ta gryten av varmen, og la grøten avkjøles.

Visp rømmen lett, og vend den ned i den kalde grøten.

Tilsett melis og vaniljesukker.

Lag kirsebærsausen. Kok opp kirsebær, vann, demerarasukker og kanelstenger.

Rør ut potetmelet i 1–2 ts vann, og rør dette ned i kirsebærsausen.  La avkjøles, og fyll deretter 8 glass lagvis med ris á la malta og kirsebærsaus.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladekrem med myntemarengstopp

Sjokoladekrem med myntemarengstopp

6 små porsjoner
Ingredienser

75 g hakket mørk sjokolade
2 dl kremfløte
3 ss Dansukker Gelésukker Multi
1 ss Dansukker Mørk Sirup
1 ts Dansukker Vaniljesukker

Marengs
3 eggehviter
2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Melis
Hakkede ristede hasselnøtter til pynt
1–2 dråper peppermynte


Hakk sjokoladen, og sett til side.
Bland kremfløte og gelésukker i en liten gryte. Kok opp, og la koke i 30 sekunder.
Hell den varme fløten over den hakkede sjokoladen. Tilsett muscovadosukker og vaniljesukker. Rør til en jevn røre, hell over i seks små skåler, og la stivne.
Til marengsen varmes eggehvitene og sukkeret i en bolle over vannbad til sukkeret er oppløst.
Fjern bollen fra varmen, og hell eggehvitene i en skål. Visp marengsen i 5–10 minutter, tilsett melis litt etter litt, og smak til med peppermynte.
Sprøyt marengsen over sjokoladekremen, og brun utsiden med en gassbrenner.
Topp med hakkede ristede hasselnøtter.

Tips
Lag små marengser av resten av røren.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pannacotta med gløggtyttebær

Pannacotta med gløggtyttebær

6 porsjoner
Ingredienser

4 dl kremfløte
2 ts Dansukker Vaniljesukker
1 dl Dansukker Gelésukker Multi
1 ss hvit gløgg

Gløggtyttebær
1/2 dl gløgg
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 dl tyttebær


Bland kremfløte, vaniljesukker og gelésukker i en gryte, og la koke i et halvt minutt.
Hell over i fire glass, og sett i kjøleskapet for å stivne.
Til gløggtyttebærene koker du opp gløgg og muscovadorørsukker. Ta gryten fra platen, og tilsett tyttebærene.
La stå og trekke i minst 1 time.
Legg bærene på pannacottaen, og server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Risdessert med kokosmelk

Risdessert med kokosmelk

6 porsjoner
Ingredienser

2 dl risengryn
2 dl vann
1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 bokser kokosmelk (à 400 g)
1/2 dl revet kokos
2 ts vaniljesukker
1 ts knust kardemomme


Bland risengryn, vann og muscovadorørsukker i en gryte.
La koke i 10 minutter.
Tilsett kokosmelken.
La koke i 20–30 minutter eller til det tykner.
Ha i revet kokos, vaniljesukker og kardemomme.
Spe med vann hvis konsistensen blir for tykk.
Serveres lunken med mango, revet kokos og hakkede mandler.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladefondant

Sjokoladefondant

6 ildfaste porsjonsformer av crème brulée-typen
Ingredienser

100 g smør
150 g mørk kvalitetssjokolade
2 egg
2 eggeplommer
1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss hvetemel
1/2 ts malt ingefær
Smør + sukker til formene
Tranebær eller andre bær til servering


Smelt smøret i en gryte, og ta gryten av platen.

Bryt sjokoladen i biter, og la den smelte i smøret.

Visp egg, eggeplommer og sukker i en bolle.

Rør inn melet, og tilsett deretter sjokolade- og smørblandingen.

Rør til en jevn og blank krem.

Smør formene og strø dem med sukker.

Fordel røren i formene. Frem til dette trinnet kan du forberede.

Sett ovnen på 200 °C, og sett inn formene midt i ovnen.

Stek dem i 6-8 min. Pass nøye på så de ikke blir overstekt. Midten skal være myk og rennende.

Server dem umiddelbart med litt is eller krem og valgfri type bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Polkagrispannacotta

Polkagrispannacotta

4 porsjoner
Ingredienser

4 dl kremfløte
200 g knuste polkagriser
3/4 dl Dansukker Gelésukker Multi


Bland kremfløte og de knuste polkagrisene i en gryte, og la smelte. Tilsett gelésukker, og kok i 1/2 minutt. Hell over i porsjonsglass, og sett i kjøleskapet for å stivne.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Semifreddo med sjokolade og appelsin

Semifreddo med sjokolade og appelsin

2 liter
Ingredienser

3 egg
2 eggeplommer
1 ts vaniljesukker
2 dl Dansukker Finkornet Sukker
5 dl kremfløte
250 g mørk sjokolade, smeltet
100 g nougat, hakket
Skall av 1 ubehandlet appelsin


Ha egg, eggeplommer, vaniljesukker og sukker i en varmebestandig bolle.

Sett bollen over en gryte med kokende vann, og visp med elektrisk visp i 6-8 minutter eller til massen er lys og tykk. Ta bollen av varmen, og avkjøl litt.

Visp fløten. Bland kremen forsiktig inn i eggeblandingen til det blir en jevn røre.

Tilsett smeltet sjokolade - litt om gangen - samt nougaten i små biter. Rør sammen.
Bland inn appelsinskallet.

Hell over i en 2 liters form eller to mindre former, og frys i 6 timer eller over natten.

Ta ut en stund før servering. Server rett fra formen eller i porsjonsskåler.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pepperkakepannekaker

Pepperkakepannekaker

8-10 stk.
Ingredienser

3 1/2 dl hvetemel
1 dl Dansukker Brun Farin
1/2 ss bakepulver
1 ts natron
1/2 ts salt
1 ts kanel
1 ts malt ingefær
1/2 ts revet muskatnøtt
1/2 ts malt kryddernellik
1 dl vann
1 dl kald kaffe
2 store egg
4 ss smeltet smør
1 ss friskpresset sitronsaft + skall av 1 ubehandlet sitron
Olje eller smør til pensling av stekepannen


Bland mel, brun farin, bakepulver, natron, salt og krydder i en bolle.

Visp sammen vann, kaffe, egg, smør og sitronsaft i en stor bolle. Tilsett melblandingen, og visp til det er godt blandet. La stå i 15 minutter (røren sveller).

Pensle stekepannen med olje/smør, hell i litt røre og stek pannekakene på middels varme, 1-2 minutter på hver side eller til de er gylne.


Tips
Server med lys sirup og en klatt krem.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Appelsinclafouti

Appelsinclafouti

6-8 porsjoner
Ingredienser

125 g mandelmel
1/2 dl hvetemel
1/2 krm salt
1 1/2 dl Dansukker Sukker
4 egg
4 eggeplommer
3 dl kremfløte
1–2 appelsiner

Pynt
Dansukker Melis


Bland mandelmel, hvetemel og salt i en bolle. Tilsett sukker, egg, eggeplommer og fløte, og visp til en kremaktig røre. Smør en større form eller 6–8 porsjonsformer, og hell i røren. Skrell og del appelsinene i skiver. Legg dem på røren. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i 20–25 minutter. Sikt over melis før servering. Smaker best lunkne.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Appelsinsalat med juleiskrem

Appelsinsalat med juleiskrem

4 porsjoner
Ingredienser

4 eggeplommer
1 dl Dansukker Finkornet Sukker
2 dl créme fraiche lett
1/2 dl Dansukker Glykosesirup (eller apotekvare)
1 ts kanel
1/2 ts kardemumme
1 krm kryddernellik

Salat
4 appelsiner
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts vaniljesukker
2 kanelstenger
2 nellikspiker
1 stjerneanis
1/2 rød chili, finhakket
1 dl hakkede pistasjnøtter


Visp sammen eggeplommer og sukker. Tilsett créme fraiche, glykosesirup og krydder. Sil gjennom finmasket sil. Kjør blandingen i en ismaskin eller sett den i fryseren i minst 5 timer og rør jevnlig underveis i innfrysingen.

Bland sirup, vaniljesukker, kanel, nelliker og stjerneanis i en kjele og kok i 2-3 minutter. Ha i chili. Avkjøl. Skrell appelsinene, skjær bort alle hinner og skjær dem i skiver. Del skivene i to og legg dem i en bolle med sirupsblandingen. La det stå minst en time. Legg opp appelsinene på asjetter. Ha iskrem ved siden av appelsinsalaten og strø pistasjnøtter over.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Frisk sitrusis med kardemomme

Frisk sitrusis med kardemomme

Ingredienser

3 ss kardemommekapsler, gjerne grønne
2 usprøytede appelsiner
2 usprøytede klementiner
4 eggeplommer
1 dl Dansukker Finkornet Sukker
5 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Lys Sirup

Pynt
1 usprøytet appelsin
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 dl Dansukker Melis med sjokoladesmak
2 ts vaniljesukker
1 dl kremfløte


Trykk i stykker kardemommekapslene, og ta bort skallet. Riv skallet på sitrusfruktene, og press ut saften. Ha saften, skallet og kardemommen i en kasserolle, og kok inn til halvparten. Avkjøl. Visp eggeplommer og sukkeret lett og luftig. Kok opp fløten og sirupen. Hell den varme fløten i små skvetter ned i eggedosisen uten kraftig visping. Sil deretter inn den avkjølte saften. Kjør blandingen i en ismaskin, eller hell den i en form og sett den i fryseren i minst 5 timer. Rør om én gang i halvtimen. Skjær skallet av appelsinen, og strimle det fint. Kok det mykt i sirupen. Bland sjokolademelis, vaniljesukker og fløte i en kasserolle, og kok opp. Legg is med skje i glass eller på asjetter, og pynt med appelsinskall og litt sjokoladesaus.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på juledesserter finner du her »