Julens beste pakke

De absolutt fineste julegavene å gi og få er de som er laget for hånd og fylt med glede. Og hva er vel mer fylt av kjærlighet enn lekre søtsaker, julete kaker og deilige marmelader? Så åpne ditt eget juleverksted i kjøkkenet, og kjenn at julestemningen sprer seg når du lager godteri og pakker inn gaver.

Nedenfor finner du oppskrifter på Sjokoladekonfekt, Fikenmarmelade, Kaker i krukke, Lime- og ingefærmarmelade, Fløtetrøfler, Marinerte fikener, Safransnaps, Jule-jitterbugg, Appelsincurd, Florentinkaker, Eple-bringebærchutney og Kanellikør.


Sjokoladekonfekt

Sjokoladekonfekt

ca. 20 stk. 1 time
Ingredienser

Karamellfyll
1 1/2 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup

Konfekttrekk
150 g mørk sjokolade

Forslag til smakstilsetninger
• 50 tyrkisk pepper-drops
• 5 krm peppermynte
• 1 g (2 pk) safran
• 2 ts malt kanel
• 2 ts malt kardemomme


Kok opp kremfløte, sukker og sirup i en tykkbunnet gryte. La koke til en tykk karamellkrem, ca. 10 minutter. La karamellkremen avkjøles litt.

Hakk sjokolade, og smelt over vannbad.

Pensle innsiden av konfekt-/folieformene med den smeltede sjokoladen, og sett dem i kjøleskapet. Pensle nok en gang, og sett dem i kjøleskapet slik at sjokoladen stivner. Ha resten av sjokoladen i en sprøytepose.

Velg en smakstilsetning. Hvis du velger tyrkisk pepper eller safran, bruker du en morter og knuser dropsene til småbiter, eller du blander safran med 1 ss sukker i morteren og blander dette.

Tilsett smakstilsetningen i karamellkremen, og ha kremen i en sprøytepose. Fyll formene 2/3 fulle, og sprøyt på resten av sjokoladen som et lokk.

La stivne i kjøleskapet, og ta deretter konfektbitene ut av formene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fikenmarmelade

Fikenmarmelade

1 glass 30 minutter
Ingredienser

200 g tørkede fiken
1 dl vann
1 dl Dansukker Demerarasukker
1 dl Dansukker Syltesukker


Bløtlegg fiken i vann i en bolle i 10 minutter. Gni deretter av skallet, og del fikenene i mindre biter.

Ha fikenene i en gryte, og tilsett vann, demerarasukker og syltesukker.

Kok i ca. 5 minutter. Skum godt av, og kjør deretter til marmelade i kjøkkenmaskin.

Hell marmeladen over på et varmt og rent glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kaker i krukke

Kaker i krukke

Ca. 25 stk.
Ingredienser

Glasskrukke, bånd, instruksjon til mottakeren

I krukken
2 1/2 dl hvetemel
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 ts vaniljesukker
2 1/2 ts bakepulver
2 1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker

Smakstilsetning
1/2 dl tørkede blåbær/tranebær
1/2 dl hvite sjokoladeknapper
1/2 dl mørke sjokoladeknapper
1/2 dl rosiner
1 ts malt kanel


Legg alle ingrediensene som skal være i krukken lagvis. Begynn med å blande mel, bakepulver og vaniljesukker som legges i bunnen, fortsett med sukker, havregryn og avslutt med smakstilsetningen.

Instruksjon til mottakeren
Sett ovnen på 200 °C.

Rør sammen 225 g smør og 1 egg til det blir hvitt og porøst.

Tilsett innholdet i krukken, og arbeid sammen til en deig. Form deretter boller, og legg dem på bakebrett. Trykk dem lett på toppen.

Stek kakene midt i ovnen i ca. 10-15 minutter eller til de har fått en lett gyllen farge i kantene. Avkjøl helt på rist. Lykke til!

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Lime- og ingefærmarmelade

Lime- og ingefærmarmelade

30 minutter
Ingredienser

3 ubehandlede lime + skall
1 ubehandlet sitron + skall
50 g fersk ingefær
3 dl Dansukker Syltesukker
1 dl vann


Vask limene og sitronen. Riv skallet. Skjær ut fruktkjøttet, men fjern alt det hvite. Del i mindre biter.
Skrell og riv ingefæren.
Ha fruktkjøtt, skall og ingefær i en gryte, tilsett vann, og kok opp.
Bland i syltesukkeret, og la det småkoke under omrøring i 5–10 minutter. Ta en marmeladetest for å sjekke konsistensen.
Hell marmeladen over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fløtetrøfler

Fløtetrøfler

Ca. 45 stk.
Ingredienser

300 g lys sjokolade av god kvalitet
250 g mørk sjokolade 70%
1 dl kremfløte
100 g usaltet smør
1 ts vaniljesukker

Smak 1: 1-2 ts kanel
Smak 2: 1 ts finrevet frisk ingefær
Smak 3: 2 dråper peppermynteolje

Pynt 1: Dansukker Melis
Pynt 2: Dansukker Melis med sjokoladesmak
Pynt 3: Dansukker Finkornet Sukker


Del all sjokoladen i mindre biter. Kok opp kremfløte, smør og vaniljesukker. Tilsett sjokoladen og rør til blandingen er helt jevn. Del den i tre like store deler og tilsett de forskjellige smaksretningene. Sett dem i kjøleskapet minst en time før trøflene trilles til kuler. Rull kulene i de ulike sukkervariantene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Marinerte fikener

Marinerte fikener

Ingredienser

1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 dl balsamicoeddik
10 tørkede fiken


Kok opp eddik og sukker. Ha i fikenene, og gi dem et oppkok. La fikenene avkjøles i laken før de legges på glass. Fikenene passer godt til en kraftig ost.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Safransnaps

Safransnaps

Ingredienser

7 dl ukrydret brennevin
1/4 g safran 

1 ss Dansukker Lys Sirup


Bland brennevin, safran og sirup på en flaske. Rist så sirupen blander seg i. La det stå over natten. Sil bort safranet.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jule-jitterbugg

Jule-jitterbugg

ca. 35 stk.
Ingredienser

4 dl hvetemel
1 dl Dansukker Melis
200 g romtemperert smør eller margarin
1 eggeplomme

Marengsmasse
2 eggehviter
3/4 dl Dansukker Brun Farin
2 ts pepperkakekrydder


Bland hvetemel og melis i en bolle. Tilsett smør eller margarin i terninger og finfordel dette med en gaffel. Ha i eggeplommen og arbeid det sammen til en deig. Sett den tildekket i kjøleskapet i minst 1/2 time. Stivpisk eggehvitene og bland i brun farin og krydder.

Kjevle deigen ut til en flate på ca. 50 x 30 cm. Bre marengsmassen jevnt ut over deigen. Rull sammen. Sett den i fryseren i ca. 1/2 time så kakerullen blir ganske kald. Sett ovnen på 160 °C. Skjær rullen i drøyt 1/2 cm tykke skiver og legg dem på stekeplate med bakepapir. Stek dem midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Appelsincurd

Appelsincurd

Ingredienser

2 dl nypresset appelsinsaft
3 egg 

5 dl Dansukker Syltesukker 

200 g smør


Bland egg, syltesukker og appelsinsaft i en tykkbunnet kjele. Sett kjelen på platen og visp hele tiden til det begynner å tykne.


Tilsett smør i små terninger under fortsatt visping. Ta kjelen fra varmen. Sil appelsincurden, og hell den deretter opp på varme, grundig rengjorte glass. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Florentinkaker

Florentinkaker

ca. 35 stk.
Ingredienser

2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl kremfløte
40 g smør
1/2 dl hakkede valnøtter
1/2 dl hakkede mandler
1 dl tørkede, finhakkede aprikoser
små papirformer


Smelt sukker og sirup i en gryte. Tilsett fløte og smør og kok til røren tykner (125 °C). Ta gryten av varmen og tilsett valnøtter, mandler og aprikoser. Hell deigen i små papirformer. Oppbevar florentinkakene i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eple-bringebærchutney

Eple-bringebærchutney

Ingredienser

1 kg syrlige epler
1/2 kg løk
2 1/2 dl eplesidereddik
3 dl Dansukker Brun Farin
1/2 ts cayennepepper
1 ss knust ingefær
1 knivsodd knust nellik
1/2 kg bringebær (frosne, tinte)


Skrell eplene, fjern kjernen og del eplene. Skrell og hakk løken. Kok eplesidereddik, sukker og krydder. Legg i epler og løk og kok under lokk i 30 minutter. Rør om av og til slik at det ikke svir seg. Tilsett bringebærene og kok i ytterligere 5 minutter. Hell chutneyen på flotte, varme glass og fest med tett lokk. Oppbevar chutneyen kaldt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kanellikør

Kanellikør

Ingredienser

Saft av 1 appelsin
6 kanelstenger
7 dl konjakk eller vodka
1 dl Dansukker Brun Farin


Bland appelsinsaft, kanelstenger og alkohol i et tett glass eller plastboks i 2 uker. Sil og tilsett brun farin. Smak til, dersom det ønskes søtere likør, tilsettes mer sirup. Hell likøren i en pen karaffel eller flaske. Hyggelig julegave eller ”gåbort-presang”.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker