Julens småkaker

Julens kaker er så mye mer enn bare pepperkaker! Klassiske småkaker med en julete vri passer perfekt til julekosen på et pent fat eller som små julegaver for den kreative. Eller hvorfor ikke la dem være en del av julepynten i fine bokser og skåler.

Nedenfor finner du oppskrifter på Nøtte- og karamellkaker, Minipaier med salt karamell og sjokoladeganache, Fikengrotter, Ingefærkaker, Mørdeig, Sjokoladesnitter, Jule-jitterbugg, Knuste drømmer, Julekyss, Fine peppernøtter, Nougatdrømmer, Vaniljekranser og Julebønder.


Nøtte- og karamellkaker

Nøtte- og karamellkaker

ca. 25–30 stk. 50 minutter
Ingredienser

125 g smør, romtemperert
1 dl Dansukker Melis
2 ts vaniljesukker
2 klyper salt
1 eggehvite
2 1/2 dl hvetemel

Fyll
20 g smør
1 ss Dansukker Glykosesirup
1 1/2 ss Dansukker Brun Farin
1/2 dl hakkede mandler


Sett ovnen på 190 °C.

Visp sammen smør, melis, vaniljesukker og salt. Tilsett eggehvite og hvetemel, og bland til en smidig deig.

Del deigen i to deler, og rull ut til pølser, ca. 2 cm tykke. Trykk ut pølsene tynt på et bakepapir, og lag en grop midt på i lengderetning der fyllet skal legges. La stå i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Smelt alle ingrediensene til fyllet på lav varme i en gryte. Hell blandingen på en silikonmatte eller oljet bakepapir. Avkjøl.

Rull fyllet til to pølser, og legg disse på langs i gropen.

Stek kakene i 8–10 minutter. Ta ut av ovnen, og skjær dem umiddelbart i ruter. Avkjøl.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Minipaier med salt karamell og sjokoladeganache

Minipaier med salt karamell og sjokoladeganache

ca. 20 stk. 2 timer
Ingredienser

Paiskall
100 g smør, romtemperert
3/4 dl Dansukker Melis
1 eggeplomme
2 dl hvetemel
4 ss kakao
1 ts vaniljesukker
2 ts malt kanel

Fyll
3 dl kremfløte
120 g smør
2 ts vaniljesukker
1 dl Dansukker Glykosesirup
1 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 ts salt
3 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker

Sjokoladeganache
100 g mørk sjokolade
1 dl kremfløte

Pynt
flaksalt


Visp smør og melis luftig i en bolle, og bland deretter i eggeplommen.
Bland hvetemel, kakao, vaniljesukker og kanel i en annen bolle, og vend dette deretter ned i smørblandingen.

Arbeid sammen til en deig, og legg den i plast. Legg i kjøleskapet i ca. 20 minutter.

Sett ovnen på 180 °C.

Del deigen i 20 biter, og trykk ut i små folieformer. Prikk med gaffel, og stek i ovnen i 10 minutter. Avkjøles.

I mellomtiden lager du karamellfyllet. Varm opp kremfløte, smør og vaniljesukker i en gryte. Sett til side, og kok opp glykosesirup, lys sirup, salt og sukker til 120 °C. Rør av og til.

Rør forsiktig fløteblandingen ned i sirupsblandingen, og kok opp til 124 °C. Rør av og til.

Hell fyllet i formen, og la avkjøle ved romtemperatur.

Hakk sjokoladen, og kok opp kremfløten. Hell fløten over sjokoladen, og rør til en jevn røre. Sett i kjøleskap i minst 20 minutter.

Smør ganachen over karamellfyllet, og strø på flaksalt. Sett i kjøleskap. Ta paiene ut en stund før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fikengrotter

Fikengrotter

ca. 20 stk. 50 minutter
Ingredienser

250 g smør, romtemperert
1 1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 1/2 ts vaniljesukker
4 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 klype salt
Fikenmarmelade


Sett ovnen på 200 °C.

Visp smør, sukker og vaniljesukker luftig.

Bland hvetemel, bakepulver og salt i en bolle, og vend inn smørblandingen.

Fordel deigen i 20 små muffinsformer, og trykk et lite hull i deigen med en melet finger.

Fyll hullet med fikenmarmelade.

Stekes i nedre delen av ovnen i 14–16 minutter til de har fått fin farge. Ta ut kakene, og la dem avkjøle.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Ingefærkaker

Ingefærkaker

ca. 20 stk. 50 minutter + én natt i kjøleskapet
Ingredienser

200 g smør, romtemperert
1 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1 ss Dansukker Lys Sirup
1/2 dl mandler
1/2 dl hasselnøtter
75 g sjokolade
5 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 1/2 ts malt ingefær


Visp godt sammen smør, sukker og sirup.

Hakk mandler, hasselnøtter og sjokolade, og ha det i smørblandingen.

Bland hvetemel, natron, vaniljesukker og ingefær i en bolle, og vend dette inn. Arbeid sammen til en smidig deig.

Form deigen til 2 pølser, ca. 4–5 cm tykke. Ha plastfolie rundt pølsene, og la dem ligge kaldt over natten.

Sett ovnen på 175 °C.

Skjær pølsene i skiver, ca. 1 cm tykke, og legg på plate med bakepapir. Stek i ca. 10–12 minutter.


Tips

Kake i krukke. Sikt ingrediensene i en krukke, og gi bort en kake klar til baking!

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Mørdeig

Mørdeig

ca. 50 stk. ca. 2 timer
Basis for mye godt!
Ingredienser

5 dl hvetemel
1 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 ts vaniljesukker
200 g kaldt smør
1 eggeplomme


Arbeid sammen hvetemel, sukker, vaniljesukker og smør i en kjøkkenmaskin eller på et bakebord. Tilsett eggeplommen. Ikke kna deigen for lenge. Sett i kjøleskapet i minst 1 time. Sett ovnen på 200 °C. Bak ut deigen, og stek nederst i ovnen i 8 min. Ta ut kakene, og la dem avkjøles. Pynt ved å følge noen av forslagene som er beskrevet her.

Glasur
1 eggehvite
2 krm eddiksprit
4 dl Dansukker Melis

Visp sammen ingrediensene til en fast, seig røre med elektrisk visp.


Kakekalender
Kjevle deigen tynt, ca. 2 cm. Stikk ut runde kaker. Lag glasur til å dekorere med. Smelt sjokoladen. Når kaken er ferdig stekt og avkjølt, smører du over glasuren og lar den stivne. Deretter skriver du tallene 1–24 på adventskakene. Eller skriv tallene 1–24 direkte på kakene med glasuren.

Bordkort
Du skaper garantert både glede og oppmerksomhet ved å la gjestene spise opp bordkortet sitt!

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladesnitter

Sjokoladesnitter

40 stk.
Ingredienser

175 g smør
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
4 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
5 ss kakao
3 1/2 dl hvetemel
4 ts bakepulver
Skall av en halv ubehandlet appelsin
1 egg til pensling
Dansukker Perlesukker til pynt


Sett ovnen på 200 °C.
Rør smør, sukker, vaniljesukker og sirup til en luftig røre.
Ha i de tørre ingrediensene.
Rull deigen til ca. 1 cm brede ruller. Legg dem på et brett med bakepapir, og trykk dem lett ned.
Pensle med egg og strø over perlesukker.
Stekes i ovnen i 10–12 minutter. Ta ut av ovnen, og avkjøl. Skjæres i skrå biter mens remsene fortsatt er litt varme.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jule-jitterbugg

Jule-jitterbugg

ca. 35 stk.
Ingredienser

4 dl hvetemel
1 dl Dansukker Melis
200 g romtemperert smør eller margarin
1 eggeplomme

Marengsmasse
2 eggehviter
3/4 dl Dansukker Brun Farin
2 ts pepperkakekrydder


Bland hvetemel og melis i en bolle. Tilsett smør eller margarin i terninger og finfordel dette med en gaffel. Ha i eggeplommen og arbeid det sammen til en deig. Sett den tildekket i kjøleskapet i minst 1/2 time. Stivpisk eggehvitene og bland i brun farin og krydder.

Kjevle deigen ut til en flate på ca. 50 x 30 cm. Bre marengsmassen jevnt ut over deigen. Rull sammen. Sett den i fryseren i ca. 1/2 time så kakerullen blir ganske kald. Sett ovnen på 160 °C. Skjær rullen i drøyt 1/2 cm tykke skiver og legg dem på stekeplate med bakepapir. Stek dem midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Knuste drømmer

Knuste drømmer

ca. 35 stk.
Ingredienser

2 dl Dansukker Finkornet Sukker
3 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 krm salt
1 ts vaniljesukker
2-3 ss kakao
2 egg
1/2 dl rapsolje

Til å dyppe i
Dansukker Melis


Bland alle tørre ingredienser i en bolle. Tilsett olje og egg og arbeid det sammen til en deig. Ha deigen i en plastpose, og la den hvile i kjøleskap 1 time. Rull kuler av deigen som dyppes i melis før de legges på en stekeplate med bakepapir. Stek dem midt i ovnen ved 150 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Julekyss

Julekyss

40 stk.
Ingredienser

200 g romtemperert smør
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
4 1/4 dl hvetemel

Pynt
1 eggehvite
100 g finhakkede hasselnøtter

Topping
100 g myk nougat
50 g mørk sjokolade
1 ss Dansukker Lys Sirup


Start med å finhakke nøttene. Arbeid sammen ingrediensene til deigen. Legg deigen på arbeidsbenken, og del den i 40 deler. Form runde kaker som pensles med eggehvite og dyppes i de hakkede nøttene. Lag en fordypning i midten av hver kake. Legg på brett med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Smelt sammen ingrediensene til toppingen i en bolle over vannbad. Avkjøl blandingen før den vispes med elektrisk visp. Klatt eller sprøyt ut topper på kakene. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fine peppernøtter

Fine peppernøtter

Ingredienser

250 g margarin eller smør
200 g Dansukker Sukker
1 ss Dansukker Lys eller Mørk Sirup
1 egg
1 ts ingefær
1 ts kanel
1 ts nellik
2 ts natronca.
6 1/2 dl hvetemel


Rør fett, sukker og sirup sammen til en porøs blanding. Tilsett egget og bland godt.

Bland i krydder, natron og mesteparten av melet. Elt deigen smidig på bakebordet med resten av melet.

Rull deigen til valnøttstore boller. Legg dem på smurt plate. Stek kakene ved 150 °C i 15 minutter.

La kakene avkjøles på platen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Nougatdrømmer

Nougatdrømmer

25 stk.
Ingredienser

Deig
125 g romtemperert smør eller margarin
1 dl Dansukker Melis
2 ss vaniljesukker
1 eggeplomme
3 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver

Nougatfyll
50 g bløt nougat (Odense)
25 g hakkede valnøtter
1 ss mørk rom

Pynt
50 g bløt nougat


Rør smør/margarin, melis og vaniljesukker porøst. Tilsett eggeplommen. Bland hvetemel og bakepulver sammen og arbeid det inn i deigen. La deigen hvile i 1 time i kjøleskap. Smelt nougaten i en bolle i vannbad. Tilsett nøtter og rom. Sett det i kjøleskap for stivne. Form deretter 25 kuler av massen.

Form deigen til en pølse som skjæres i 25 skiver. Legg en nougatkule på hver deigskive og form deigen rundt nougaten. Legg kakene på en stekeplate med bakepapir og stek midt i ovn ved 160 grader (varmluft 140 grader) i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

Legg nougaten i en plastpose og knyt ordentlig til. Legg posen i en bolle med varmt vann så nougaten smelter. Klipp av litt av en spiss på posen og spre nougat over kakene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Vaniljekranser

Vaniljekranser

75 stk.
Ingredienser

8 dl hvetemel
375 g smør
3 dl Dansukker Sukker
2 1/2 dl mandler
1 egg
2 ts Dansukker Vaniljesukker


Smuldre smøret i melet. Tilsett sukker og vaniljesukker.

Skåld mandlene og finhakk dem. Rør de hakkede mandlene inn i deigen sammen med egget. Kna deigen godt. La deigen hvile i kjøleskap i 1 time.

Form til kranser, og legg dem på smurt eller bakepapirkledd plate. Stek vaniljekransene midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Julebønder

Julebønder

Ca. 40 stk.
Ingredienser

4 1/4 dl hvetemel
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 ts vaniljesukker
1 ss Dansukker Lys Sirup
1 1/2 ts bakepulver
1 ss pepperkakekrydder
50 g hakkede mandler
150 g romtemperet smør eller margarin


Bland alle ingrediensene i en bolle og arbeid det sammen til en deig. Ha deigen i en plastpose, og la den hvile i kjøleskap i en time.

Form deigen til en pølse, ca. 5 cm i diameter, og skjær den i halvcentimetertykke skiver. Legg dem på en stekeplate med bakepapir og stek dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på julekaker finner du her »