Pepperkaker

Finnes det noe bedre enn duften av nybakte pepperkaker? Ja, det må vel i så fall være smaken av dem. Pepperkaker kan lages harde eller myke, med eller uten glasur, som små, søte figurer eller som hele hus. Du bestemmer selv hvordan du vil ha dem.

Nedenfor finner du oppskrifter på Pepperkakelykter, Julepepperkaker, Pepperkakebiscotti, Pepperkakecookies, Teddybjørnpepperkaker, Gaffelpepperkaker, Sprø pepperkaker, Pepperkakehus, Pepperkakeeske, Pepperkakegrissini og Myk pepperkake i langpanne.


Pepperkakelykter

Pepperkakelykter

2,5-3 timer + én natt i kjøleskapet
Ingredienser

Pepperkakedeig
200 g smør
2 1/2 dl Dansukker Sukker
2 dl Dansukker Lys Sirup
1 egg
1 1/2 ts natron
2 ts malt kryddernellik
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
ca. 8 dl hvetemel

Montering
3 dl smeltet Dansukker Sukker

Glasur til dekorasjon
1 eggehvite
2 krm eddiksprit
4 dl Dansukker Melis


Smelt smør sammen med sukker og sirup. Rør til det er avkjølt. Tilsett egget.

Løs opp natron i litt vann, og rør det inn sammen med krydderet.

Tilsett hvetemel, og arbeid sammen til en deig. La hvile over natten.

Sett ovnen på 175 °C, og ta deigen ut av kjøleskapet en stund før du skal kjevle den ut.

Kjevle ut deigen ca. 3 mm tykk på bakepapir. Stikk ut eller skjær til ønsket form, og fjern overflødig deig.

Stekes midt i ovnen i 5–7 minutter. Skjær kantene rette om nødvendig. Avkjøles.

Smelt sukker i en gryte på komfyren, og sett sammen lyktene/småhusene. Vær forsiktig, det er lett å brenne seg. La stå for å stivne.

I mellomtiden lager du glasur til dekorasjon. Visp sammen ingrediensene til en fast, seig røre med elektrisk visp. Fyll i en sprøytepose, og dekorer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Julepepperkaker

Julepepperkaker

ca. 150 stk.
Ingredienser

2 dl Dansuker Lys Sirup
2 1/4 dl Dansukker Sukker
200 g smør eller margarin
1 stort egg
2 ts malt kryddernellik
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
ca. 8 dl hvetemel
1 1/2 ts natron

Glasur
4 dl Dansukker Melis eller Dansukker Melis med sjokoladesmak
1 eggehvite
2 krm eddiksprit


Kos deg med barna, og bak fine julepyntkaker! Bruk enten kjøpeformer, maler som kan skrives ut her eller dine egne sjablonger i papp til figurene. Når juledamene og julemennene, stjerner og hjerter - eller hva dere enn finner på av former - er ferdige, kommer det aller morsomste: La barna pynte kakene!

Smelt smør, sukker og sirup. Rør til det er avkjølt. Tilsett egget. Løs opp natronet i litt vann, og rør det inn sammen med krydderet. Tilsett melet. Arbeid sammen deigen, og la hvile over natten. Kjevle deigen tynt ut, og stikk ut figurer. Stek ved 200 °C i ca. 8 minutter.
 

Glasur
Visp sammen ingrediensene til en fast, seig røre, helst med elektrisk visp. Ha glasuren i en plastpose, og sprøyt ut på pepperkakene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pepperkakebiscotti

Pepperkakebiscotti

ca. 40 stk.
Ingredienser

1 dl matolje
2 dl Dansukker Brun Farin
1 ss vaniljesukker
3 egg
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
7 dl hvetemel
1 ss bakepulver
2 ts malt ingefær
3/4 ss malt kanel
1 ts malt kryddernellik
1/4 ts malt muskatnøtt
Eller 4 ss pepperkakekrydder


Sett ovnen på 175 °C.

Bland sammen olje, sukker, egg og sirup i en stor bolle.

Rør sammen mel, bakepulver, ingefær, kanel, kryddernellik og muskatnøtt i en annen bolle. Bland inn melblandingen i eggeblandingen, og rør sammen.

Del deigen i to, og form hver av delene til en pølse. Legg pølsen på brett med bakepapir, og trykk den ut litt.

Stekes i ca. 20 minutter. Ta brettet ut, og sett det til side for å avkjøle i ca. 10 min.

Skjær 2 cm tykke skiver diagonalt. Legg dem tilbake på brettet, og stek i ytterligere 5-7 minutter på hver side, eller la dem tørke på ettervarmen i 2 timer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pepperkakecookies

Pepperkakecookies

ca. 25 stk.
Ingredienser

125 g romtemperert smør eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 egg
3 1/2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ss pepperkakekrydder
1 1/2 dl rosiner
1 dl finhakket lys sjokolade
1 dl hakkede eller strimlede mandler


Visp matfettet og begge sukkertypene. Tilsett egget. Bland de øvrige ingrediensene, og arbeid dem inn i røren. Form boller av deigen som legges på plate med bakepapir. Strø eventuelt på litt hakkede eller strimlede mandler. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 12 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Teddybjørnpepperkaker

Teddybjørnpepperkaker

ca. 30 stk.
Ingredienser

1 1/2 dl kaffefløte
4 dl Dansukker Brun Farin
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
2 1/2 ts natron
1 ss vann
11 dl hvetemel


Rør sammen fløte, sukker, sirup og krydder. Løs opp natronet i vannet, og ha dette i røren. Arbeid inn melet i røren slik at det blir en smidig deig. La deigen hvile over natten.

Del deigen i fire deler. Av hver deigdel skal det bli 10 større biter til kroppen, 10 litt mindre biter til hodet og 40 biter til armer og ben samt 20 små biter til ører. Form stenger av de som skal bli armer og ben, de andre rulles til kuler. Sett sammen til teddybjørner som legges på brett med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Stikk en pinne i hver teddy så snart de tas ut av ovnen. Avkjøl på rist. Pynt med glasur.

Deigen kan også bakes ut til vanlige runde pepperkaker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Gaffelpepperkaker

Gaffelpepperkaker

ca. 60 stk
Ingredienser

200 g smør eller margarin
2 dl Dansukker Sukker
2 ss Dansukker Lys Sirup
2 ss rømme
2 ts kanel
1 ts malt kardemomme
1 ts ingefær
1 ts malt nellik
6 dl hvetemel
2 ts natron

Pynt
ca. 60 skåldede mandler


Svært lettlagde pepperkaker. Deigen skal ikke hvile. Den skal heller ikke kjevles eller skjæres.

Sett ovnen på 175 grader.

Rør smør, sukker og sirup sammen til en jevn og smidig blanding. Rør i rømme og krydder.

Bland mel og natron og rør det deretter inn i blandingen. Arbeid sammen til en deig.

Rull kuler, ca. 2 cm i diameter, og legg på bakepapirkledd plate. Trykk til hver kule med en gaffel. Legg en mandel på hver kake.

Stekes midt i ovnen i ca. 18 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sprø pepperkaker

Sprø pepperkaker

ca. 200 stk. små
Ingredienser

300 g smør eller margarin
4 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl vann
1 ss malt ingefær
1 1/2 ss malt kanel
1/2 ss malt kryddernellik
1 ss natron
ca. 13 dl hvetemel


Smelt smør, sukker og sirup i en kasserolle. Tilsett vann, krydder og melet med iblandet natron. Arbeid deigen smidig på melet bakebord. La deigen hvile i kjøleskap i en plastbolle eller pakket i plastfolie over natten. Kjevle deigen ut på et melet bakebord, og trykk ut kaker ved hjelp av former. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 6 minutter.

Hvis du rører smør og sukker hvitt i stedet for å smelte smøret, blir pepperkakene møre.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pepperkakehus

Pepperkakehus

Ingredienser

2 dl Dansukker Lys Sirup
2 1/4 dl Dansukker Sukker
200 g smør
1 stort egg
2 ts knust nellik
1 ts knust ingefær
1 ts kanel
ca. 8 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver


Smelt smør, sukker og sirup. Rør det sammen og la det avkjøles. Rør egget i. Løs opp bakepulveret i litt vann og rør det sammen med de øvrige ingrediensene. Så tilsetter du melet og rører deigen godt sammen. La den stå over natten.

Last ned pepperkakehuset som PDF-fil her. Tegn malene til huset over på tykk kartong eller kraftig plast. Sett ovnen på 175 °C.

Kjevl ut deigen i ca. 3 mm tykkelse på bakepapir. Legg malene på deigen og skjær ut de ulike delene. Ta bort overflødig deig. Skjær eventuelt ut vinduer, men det er enklere å sprøyte glasur på for å markere vinduer.

Større deler stekes midt i ovnen i 10–15 minutter, mindre deler stekes i 5–7 minutter. Legg malene på de bakte delene slik at målene stemmer. Skjær eventuelt til kantene slik at de blir rette.

Når delene er avkjølt, settes de sammen med glasur. Både huset, taket og skorsteinen settes sammen hver for seg.

Når glasuren på de ulike delene er stivnet, setter man taket på huset og deretter "murer" man fast skorsteinen.
 

Glasur til pepperkakehus
1 eggehvite
2 kryddermål eddiksprit
3 1/2 – 4 dl Dansukker Melis

Visp sammen ingrediensene til en fast, seig røre med miksmaster. Bruk glasuren til å skjøte og pynte pepperkakehuset.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pepperkakeeske

Pepperkakeeske

Ingredienser

Trivelig ”gi bort” presang! Fyll den med godteri, hjemmelaget eller kjøpt, eller med dine favorittjulekaker som for eksempel ”Sprø pepperkakeskiver”.

Bruk hjemmelaget eller kjøpt pepperkakedeig.


Kjevl ut pepperkakedeigen ca. 4 mm tykk. Bruk en springform som mål. Skjær ut to sirkler som er like store som formen og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Stek ved 190 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl.

Mål omkretsen på formen. Del det aktuelle målet i to, og skjær ut to remser i ønsket høyde av deigen. Legg remsene på en stekeplate med bakepapir, og skjær ut et håndtak til lokket som legges på samme plate. Stek dem. Legg remsene rundt springformen straks de er kommet ut av ovnen. OBS! De er svært varme så pass hendene, bruk grytelapper eller hansker. Hold fast begge remsene rundt formen til de er avkjølt.

Fest sammen skjøtene i remsene med melisglasur, og la det stivne. Fest deretter den nå runde kanten på en av platene med melisglasur, og la det stå og stivne. Sett fast håndtaket med melisglasur på den andre runde kaken. Dekorer esken med melisglasur. Fyll esken.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pepperkakegrissini

Pepperkakegrissini

Ca. 30 stk.
Ingredienser

25 g gjær for søte deiger
1 1/4 dl lunkent vann
1 dl Dansukker Brun Farin
1 krm salt
1 ss pepperkakekrydder
50 g romtemperert smør eller margarin
5 dl hvetemel


Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett vannet og rør til gjæren er oppløst. Brun farin, salt, krydder og smør/margarin has i. Arbeid inn hvetemelet til deigen slipper bollens kanter. La deigen heve under klede i 40 minutter. Ta opp deigen på et melet bakebord og arbeid den smidig. Kjevl deigen ut til en ca. 20 x 50 cm stor leiv. Skjær remser, ca. 1 1/2 cm brede og vri dem til spiraler. Legg dem på stekeplate med bakepapir.

Stek dem midt i ovn ved 175 grader i ca. 15 minutter.

Nå har du to alternativer, enten spises de nystekte, gjerne til en kopp varm sjokolade, eller så senker du ovnstemperaturen til 100 grader og lar pinnene stå i ytterligere to timer, da får du knasende sprø grissini.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Myk pepperkake i langpanne

Myk pepperkake i langpanne

ca. 40 biter
Ingredienser

4 egg
8 dl Dansukker Brun Farin
6 dl surmelk
1 ss ingefær
1 1/2 ss kardemomme
2 ts kryddernellik
1 1/2 ss kanel
12 dl hvetemel
1 ss natron
200 g smeltet smør eller margarin
2 dl tyttebærsyltetøy eller frosne tyttebær

Topping
400 g Philadelphia-ost naturell, gjerne lettvarianten
4 dl Dansukker Melis
2 ss vaniljesukker
Frosne tyttebær kan sløyfes.


Visp egg og sukker luftig. Tilsett surmelken. Bland de tørre ingrediensene og vend ned i røren. Rør inn smøret og tyttebærsyltetøyet. Hell røren i en langpanne med smurt og strødd bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Hvelv kaken på bakepapir. Avkjøl.

Bland osten med melis og vaniljesukker, og smør over kaken. Strø over tyttebær, og skjær kaken i ruter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker