Deilige lunsjretter

I påsken gjør våren virkelig sitt inntog, og nå er det litt lettere retter med mye smak og farge som gjelder. La deg inspirere av lunsjforslagene våre der laks, sild, kylling og selvsagt egg er basisingrediensene.

Nedenfor finner du oppskrifter på Påskesalat, Posjert egg med asparges og laks på salatseng, Påskekylling, Påskesalat med bacon, Marinert asparges, Påskesalsa med reker, Sennepsmarinert sild og Sildesalat.


Påskesalat

Påskesalat

4 porsjoner
Ingredienser

2 laksefileter á 125 g
1 liter vann
2 ts salt
1 ss Dansukker Sukker
10 hvite pepperkorn
1/2 liter salatblader etter eget valg
100 g dypfryst grønn asparges
100 g varmrøkt laks
250 g reker med skall, frosne eller ferske
4 kokte egg

Saus
3 ss majones
1 1/2 dl crème fraîche
2 krm salt
2 krm hvitpepper
1/2 ts Colmans sennepspulver
2–3 ts Dansukker Melis
1/2 dl finhakket dill
1/2 dl finhakket persille
1 finhakket salatløk

Pynt
Frisk dill


Skyll laksefiletene i kaldt vann. Bland vann, salt, sukker og pepperkorn i en kasserolle, og kok opp. Legg i laksen, og kok opp igjen. Ta kasserollen fra platen, og la den stå i 15–20 minutter.

Skyll salaten, og la den renne av på husholdningspapir. Legg salaten i fire porsjonsskåler eller på asjetter. Del laksen i biter, og fordel den i skålene eller på asjettene.

Kok opp én liter vann med en teskje salt i en kasserolle, og legg i aspargesen. Ta kasserollen fra platen, og la den stå i 5 minutter. Kutt aspargesen i biter.

Ta av skall på egg og reker. Del eggene i båter. Skjær den røkte laksen i strimler. Fordel asparges, egg, reker og laksestrimler i skålene eller på asjettene. Bland sammen alle ingrediensene til sausen. Drypp sausen over salaten. Pynt med et par dillkvister. Server brød til salaten.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Posjert egg med asparges og laks på salatseng

Posjert egg med asparges og laks på salatseng

4 porsjoner
Ingredienser

4 egg
1/2 ts salt
1 ts hvitvinseddik
200 g grønn asparges
200 g varmrøkt laks
100 g salat etter eget valg

Saus
1 egg
1 ss dijonsennep
1 hvitløksfedd
1 ss Dansukker Lys Sirup
1 ss hvitvinseddik
1 ss kyllingfond
2 ss revet ost
2 dl rapsolje


Fyll en stor gryte med vann. Tilsett salt og eddik. Varm vannet til det småkoker. Knekk et egg på en asjett, og slipp egget forsiktig ned i det småkokende vannet. Kok i 4 minutter, da er eggeplommen kremete. Hvis du vil ha en fastere eller mer flytende plomme, økes eller reduseres koketiden med 1 minutt. Legg egget på husholdningspapir, slik at vannet absorberes. Gjenta til alle eggene er posjerte.

Gi aspargesen et raskt oppkok. Ta kasserollen fra platen, og la den stå i 2–3 minutter.

Ha alt utenom oljen til sausen i en blender, og miks til alt er blandet. Drypp i oljen i små porsjoner, og kjør til en jevn saus.

Fordel salaten på fire tallerkener. Fordel aspargesen og laksen på salaten. Legg et egg på hver tallerken, og server med saus og brød til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskekylling

Påskekylling

4 porsjoner
Ingredienser

600–700 g kyllingfileter

Marinade
1 dl hvitvin
1/2 dl rapsolje
1 ts vaniljesukker
2 ss kyllingfond
revet skall av en halv sitron
2 krm hvitpepper

Saus
1 gul løk i terninger
1 ss smør eller margarin
1 ss Dansukker Lys Sirup

Marinade
1 dl appelsinjuice
2 ts potetmel

Grønnsaker
1 rød paprika
1 gul paprika
1 lite stykke purre
1 rødløk
1 ss smør eller margarin
1 ss Dansukker Mørk Sirup


Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en tykk plastpose. Legg kyllingfiletene i posen, og knytt den igjen. Vend godt, slik at marinaden dekker kyllingkjøttet. La hvile i kjøleskap et par timer. Legg kyllingfiletene i en smurt ildfast form, og stek dem i ovnen ved 175 °C til den indre temperaturen er 70 °C. Smelt smør/margarin i en kasserolle, tilsett løken og sirupen, og fres til løken er myk. Tilsett marinade og juice, og kok opp. Rør ut potetmelet i litt kaldt vann og jevn ut sjyen. Sil sausen.

Skyll paprika og purre. Skjær paprikaen i store biter. Skjær purren i ringer. Skrell rødløken, og skjær den i båter. Smelt smør/margarin i en stekepanne. Tilsett grønnsakene og sirupen, og fres til de er varme, men fremdeles er litt sprø.

Legg kylling, saus og grønnsaker på varme tallerkener, og server med kokt ris, pasta eller poteter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskesalat med bacon

Påskesalat med bacon

4 porsjoner
Ingredienser

2 1/2 dl ruccola
2 1/2 dl rød mangold
2 1/2 dl babyspinat
100 g grønn asparges
150 g gule cocktailtomater
2 avokadoer
1 rødløk
2 pakke bacon
4 kokte egg

Pynt
50 g ristede pistasjnøtter
Basilikum

Dressing
1 ss Dansukker Lys Sirup
2 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
1 ss friskpresset sitronsaft
1 krm salt
1 krm sort pepper


Skyll salaten, og la den renne av på husholdningspapir. Kok opp aspargesen i lettsaltet vann. Hell av vannet, og la dem avkjøle. Del tomatene i to. Skrell avokadoen, og skjær den i båter. Skrell løken, og skjær den i terninger. Stek baconet. Del eggene i to. Legg samtlige ingredienser på et fat. Strø over pistasjnøtter og basilikumblader.

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Server dressingen til salaten, gjerne sammen med en brødbit.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Marinert asparges

Marinert asparges

4 pers.
Ingredienser

400 g dypfryst grønn asparges
1 rødløk i terninger
1/2 dl hakket persille

Marinade
3 ss olje
2 ss hvit balsamicoeddik
1 revet eller finhakket hvitløksfedd
1 ts Dansukker Brun Farin
1 krm salt
2-3 krm grovmalt svartpepper


Legg aspargesbitene i kokende, lettsaltet vann. Hell av vannet og legg aspargesen på et fat. Strø løk og persille over aspargesen.

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Drypp marinaden over aspargesen. Server med godt brød og røkt fisk eller skinke til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskesalsa med reker

Påskesalsa med reker

4 porsjoner
Ingredienser

2 ferske mangoer
2 avokadoer
1/2–1 finhakket rød chili
1 1/2 dl finstrimlet purreløk
1 dl hakket persille
1 kg reker med skall, størrelse 70/90

Marinade
2 ss rapsolje
2 ss Dansukker Lys Sirup
2 ss hvitvinseddik
2 krm salt
2 krm grovmalt sort pepper
1 raspet hvitløksfedd (kan sløyfes)


Skrell mangoene, og skjær dem i terninger. Skrell avokadoene, del dem, ta ut kjernen og skjær i biter. Skrell rekene. Bland sammen ingrediensene til marinaden i en bolle. Bland alle de andre ingrediensene, og rør om, slik at marinaden kommer til over alt. La stå en ca. 1 time før salsaen serveres. Server med godt brød til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sennepsmarinert sild

Sennepsmarinert sild

4 porsj.
Ingredienser

1 kg urenset sild eller 600 g sildefilet
2 dl crème fraiche lett eller ekstra lett rømme
2 ss grov sennep
1 ss Dijonsennep
1 ss Dansukker Lys Sirup
1 eggeplomme
1 dl grovt sammalt rugmel
2 ts Dansukker Brun Farin
1 ts salt
2 krm hvit pepper 


Rens og skyll sildefiletene og legg dem på papirhåndkle for avrenning.

Bland sammen crème fraiche/rømme, senneper og sirup. Legg i sildefiletene og la dem stå kaldt i 2-3 timer. Pass på at alle sildefiletene er dekket av marinaden. Ta silden opp av marinaden og legg dem sammen to og to.

Bland rugmel, brun farin, salt og pepper og vend sildefiletene i dette. Stek silden gyllenbrun i margarin eller smør.

Server den nystekte silden med kokt potet eller på en skive grovbrød som smørbrød. Eller kanskje et hamburgerbrød med frisk salat og en skje rømme.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sildesalat

Sildesalat

4 porsjoner
Ingredienser

200 g spekesild- eller kryddersildfilet, skåret i terninger
2 dl crème fraiche
1 ss Dansukker Lys Sirup
2 dl finhakket agurk
1 dl finstrimlet purre
1 ubehandlet lime, revet skall
1 ubehandlet sitron, revet skall
1 ss hakket, frisk estragon
1 ss hakket persille 


Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. La det stå i kjøleskapet 1 døgn for å modnes. Server godt brød til salaten. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på lunsjretter finner du her »