Friske desserter

Unn deg en lekker dessert etter påskemiddagen. Hvis du vil gjøre det helt enkelt, disker du raskt opp med en frisk og fruktig yoghurtdessert. Eller hvorfor ikke bake Vafler - med kaffesaus som også passer godt til ettermiddagskaffen.

Nedenfor finner du oppskrifter på Porsjonsostekake lag på lag, Sitronparfait på knekkbunn og sitronsaus, Hylleblomstgranité, Crème brûlée, Påskepavlova fylt med sitronkrem og pasjonsfruktsaus, Påskepannacotta med kanelflarn, Påskedessert, Fersken på marsipanbunn med champagnesaus, Zabaglione, Enkel yoghurtdessert og Vafler med kaffesaus.


Porsjonsostekake lag på lag

Porsjonsostekake lag på lag

5 porsjonsostekaker 2 1/2 time + 2 timer i fryseren
Ingredienser

Småkaker
100 g smør
1 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts vaniljesukker
2 1/2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver

Fyll
3 eggeplommer
1 1/2 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
150 g naturell kremost
3 dl kremfløte
1 dl bringebær
Saften av 1/2 sitron, usprøytet
1 dl blåbær

Pynt
Bringebær
blåbær
sitronmelisse


Start med småkaker. Sett ovnen på 200 °C.
Bland alle ingrediensene i en bolle, og kna sammen til en deig. Del deigen i 8 emner, og rull dem til lange stenger. Legg dem på stekeplate med bakepapir, og trykk dem lett ned. Stek i ca. 10 minutter.

Skjær lengdene til ruter mens de er varme. La avkjøles, og oppbevar kakene tørt.
Kjør 10 ruter i kjøkkenmaskin, og legg i 5 små runde former, 7 cm i diameter.

Visp eggeplommer, melis og vaniljesukker luftig. Tillsett kremosten. Visp kremfløten i en annen bolle, og bland dem sammen med eggeblandingen.

Fordel røren likt i tre ulike boller. Tilsett 1 dl miksede bringebær i den første bollen, saften av ½ sitron i den andre bollen og 1 dl miksede blåbær i den tredje bollen.

Fordel bringebærostekakemassen i de fem runde formene, og sett dem i fryseren i minst 30 minutter. Ta så ut formene, og ha på sitronostekakemassen. La stå i fryseren i minst 30 minutter. Ha til slutt på blåbærostekakemassen, og sett i fryseren i minst 2 timer.

Ta ut formene av fryseren 5–10 minutter før servering. Løsne kakene fra formene, og pynkt med friske bringebær, blåbær og sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sitronparfait på knekkbunn og sitronsaus

Sitronparfait på knekkbunn og sitronsaus

5 porsjoner 1 time + 6 timer i fryseren
Ingredienser

Parfait
3 eggeplommer
1 1/2 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
Saften av 1 sitron, gjerne usprøytet

Mandel- og havreknekk
3/4 dl mandler
1 dl Dansukker Brun Farin
100 g smør
1 dl havregryn
1 1/2 ss hvetemel
2 ss kremfløte
2 ss Dansukker Lys Sirup
1 klype salt

Sitronsaus
50 g smør
1 dl Dansukker Sukker
2 ss Dansukker Lys Sirup
Saften av 1 sitron, gjerne usprøytet
1 dl kremfløte

Pynt
Sitronmelisse


Sett ovnen på 200 °C.

Visp eggeplommer og muscovadorørsukker luftig i en bolle. Visp kremfløten, og tilsett vaniljesukker og sitronsaft. Vend melet ned i eggedosisen.

Fordel røren i en silikonform med halvkuler eller annen valgfri form. Sett den i fryseren i minst 6 timer.

Lag imens mandel- og havreknekken. Finhakk mandlene, og rør sammen alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte. Kok opp under omrøring. Legg klatter av røren på et bakepapir, og stek i ca. 5–8 minutter, til knekken har fått en gyllenbrun farge.

La knekken avkjøle helt, og bryt den deretter i biter.

Bland alle ingrediensene til sitronsausen i en tykkbunnet gryte, og kok opp. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Avkjøles.

Legg en bit knekk på en tallerken, og ta sitronparfaiten ut av formene. Legg parfaiten på knekken, og hell over litt sitronsaus. Strø over små knekkbiter, og pynt med en sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hylleblomstgranité

Hylleblomstgranité

Ingredienser

1 1/2 ss Dansukker Melis
3 dl vann
1/2 dl Dansukker Glykosesirup
Saft presset av 1 ubehandlet lime + skall
1/2 dl konsentrert hylleblomstsaft
Frisk mynte
3 ss hvitvin (kan sløyfes)


Bland alle ingrediensene i en bolle. Hell blandningen i en langpanne, og sett den i fryseren.
Rør jevnlig om med en gaffel, slik at det blir fine iskrystaller.
Server gjerne i frosne glass, da smelter graniteen langsommere.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Crème brûlée

Crème brûlée

6 små former
Ingredienser

6 eggeplommer
1 dl Dansukker Finkornet Sukker
5 dl kremfløte
1 dl melk
1 vaniljestang
Dansukker Demerarasukker (til å brenne på toppen)


Sett ovnen på 125 °C.
Visp sammen eggeplommer og sukker.
Ha fløten og melken i en liten gryte. Del vaniljestangen og skrap frøene ned i fløtemelken. Kok opp.
Hell den varme fløtemelken over egg- og sukkerblandingen under omrøring.
Fordel røren i små porsjonsformen, og sett dem i en ildfast form i nedre del av ovnen. Hell varmt vann i formen til det dekker nesten halve porsjonsformen.
Stek i 40–50 minutter til røren har stivnet. Når du rister på formen, skal det ikke være for mye bevegelse i midten.
Avkjøl brûléene i kjøleskap (gjerne over natten).
Før servering: Strø over et tynt lag med Demerarasukker, og brenn sukkeret med en gassbrenner eller i ovnen under grillen på 250 °C i noen minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskepavlova fylt med sitronkrem og pasjonsfruktsaus

Påskepavlova fylt med sitronkrem og pasjonsfruktsaus

6–8 porsjoner
Ingredienser

4 eggehviter
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 ss maisennamel
1 ts hvitvinseddik

Fyll
1/2 + 2 dl kremfløte
3 dl lemoncurd (se oppskrift)

Saus
4 pasjonsfrukter
1 dl vann
1 ts friskpresset sitronsaft
4 ss Dansukker Syltesukker

Pynt
Aprikoser


Visp eggehvitene stive med elektrisk visp. Tilsett halvparten av sukkeret mens du hele tiden visper på høy hastighet. Tilsett resten av sukkeret, og visp videre i 5 minutter. Bland inn maisennamel og eddik. Fordel røren i en sirkel, ca. 30 cm i diameter, på et smurt og melet bakepapir. Trekk opp sidene litt ved hjelp av en slikkepott, slik at det blir et krater. Stekes midt i ovnen ved 150 °C i 75 minutter. Slå av ovnen, og la kaken bli stående til den er kald.

Rør ut lemoncurden i en 1/2 dl kremfløte. Resten av kremen vispes stiv. Vend inn lemoncurdblandingen i den vispede kremen.

Del pasjonsfruktene, og skrap ut kjøtt og kjerner. Bland alle ingrediensene til sausen i en kasserolle, og la det koke i 2 minutter. Avkjøl. Fyll lemoncurdkremen i pavlovaen. Legg på aprikosene. Spre over sausen, og server umiddelbart.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskepannacotta med kanelflarn

Påskepannacotta med kanelflarn

4 porsjoner
Ingredienser

2 gelatinark
4 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl finhakkede, tørkede aprikoser

Flarn
50 g smør eller margarin
1/2 dl Dansukker Brun Farin
3 ss Dansukker Lys Sirup
6 ss hvetemel
2 krm malt kanel
50 g mandelspon

Pynt
Konfektbiter


Legg gelatinarkene i bløt i rikelig med vann i 5 minutter. Bland kremfløte, sukker og hakkede aprikoser i en kasserolle. Kok opp, og la koke i 1 minutt. Tilsett gelatinarkene. Avkjøl blandingen litt før den fordeles i pene glass. Settes i kjøleskap.

Smelt matfettet i en kasserolle på komfyren. Tilsett de andre ingrediensene, og bland godt. Ha klatter av røren på brett med bakepapir med god avstand mellom. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 8 minutter. Avkjøles helt. Pynt pannacottaen med et flarn og en konfektbit ved servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskedessert

Påskedessert

4 porsjoner
Ingredienser

3 dl crème fraîche
1 dl Dansukker Sukker
2 sitroner
1/2 dl friskpresset sitronsaft
2 eggehviter

Pynt
1 1/2 dl kremfløte
revet ubehandlet sitronskall


Visp eggehvitene stive. Visp crème fraîche og sukker kraftig. Skyll sitronene grundig, og riv deretter skallet helt fint. Bland sitronskall og -saft i crème fraîchen. Pass på at bolle og visp er helt rene. Visp eggehvitene stive, og vend forsiktig ned i crème fraîche-blandingen. Fordel blandingen på fire tallerkener, og form til en topp. Pisk fløten stiv, og sprøyt den på dessertporsjonene. Strø over litt revet sitronskall, og server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fersken på marsipanbunn med champagnesaus

Fersken på marsipanbunn med champagnesaus

8 porsjoner
Ingredienser

150 g revet mandelmasse eller ekte marsipan
2 egg
100 g bløt nougat
4 ferskenhalvdeler

”Champagnesaus”
2 dl tørr musserende vin
2 ts maisenna stivelse
1/2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1+1 dl kremfløte
50 g smør

Pynt
150 g fryste bringebær
1/2 dl vann
1/2 dl Dansukker Sukker


Visp mandelmasse og egg til en jevn masse i en mikser. Ha deigen over i 4 godt smurte porsjonsformer. Stek dem i ovnen på nederste rille i 175 °C i ca. 15 minutter.
Hvelv ut bunnene på et bakepapir. Fordel nougaten over de varme bunnene.
Bland sammen vin, maisenna, sukker, sirup og en desiliter kremfløte i en kjele og kok opp under omrøring. Tilsett smøret og rør om til det er smeltet. Avkjøl sausen. Visp den gjenværende kremfløten og vend den inn i når sausen er kald.

Bland bringebær, vann og sukker i en kjele. Kok opp og la den koke i et halvt minutt.
Legg en ferskenhalvdel på hver bunn som så settes på 4 asjetter. Pynt med bringebærsausen og server ”champagnesaus” til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Zabaglione

Zabaglione

4 porsjoner
Ingredienser

4 eggeplommer
3/4 dl Dansukker Demerarasukker
1 dl Marsalavin eller annen søt vin
frukt eller bær 


Begynn med å gjøre klar fire pene glass med frukt og/eller bær.

Pisk eggeplommer og sukker luftig, ha det over i en metallbolle.

Kok opp vann i en kjele og sett bollen med eggedosis i kjelen slik at bollebunnen har kontakt med vannet. Hell vinen i eggedosisen og visp til det blir en tykk kremet saus.

Fordel zabaglionen over frukten/bærene. Serveres straks.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Enkel yoghurtdessert

Enkel yoghurtdessert

4 porsjoner
Ingredienser

1 moden mango
2 ss Dansukker Lys Sirup
2 dl tyrkisk yoghurt (naturell)
1 ts vaniljesukker
5 dl knuste marengser


Skrell mangoen, og skjær fruktkjøttet løs fra kjernen. Miks fruktkjøttet sammen med sirupen.
Bland yoghurt og vaniljesukker. Legg halvparten av mangomiksen i fire pene glass. Deretter et lag med knust marengs, og deretter fordeles yoghurten i glassene. Et nytt lag med mangomiks, og til slutt et lag med knust marengs. Server umiddelbart.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Vafler med kaffesaus

Vafler med kaffesaus

4 porsjoner
Ingredienser

3 dl mel
En klype salt
1 ts vaniljesukker
2 dl kaldt vann
3 dl kremfløte
Smør eller margarin til baking

Saus
2 dl Dansukker Mørk Sirup
1 dl sterk kaffe
1 ts malt kanel
1 ss smør 


Start med sausen. Bland alle ingrediensene i en kjele og kok til den er tykk saus. Sett til side og forbered vaflene.

Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett vannet og pisk til en jevn røre. Pisk fløte, i en annen bolle. Fold kremen inn i blandingen. Forvarm vaffeljern og pensle den med matlagingsfett. Hell ca 1 dl av røren og stek vaflene gyllen.

Sett på et stativ slik at de ikke mykner. Server vaflene med sausen, og hvis mulig med en klatt pisket krem eller iskrem.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på påskedesserter finner du her »