Hjemmelaget godteri

Påsken er høytiden fremfor noen for store og små slikkmunner, og det aller beste godteriet lager du selv. By de voksne på eggelikørtrøfler og konjakkegg til kaffen, og la påskepastiller bli barnas nye favoritt i påskeegget.

Nedenfor finner du oppskrifter på Påskeegg med kokos, Bærtrøffel, Pistasjboller med rosevann, Påsketrøffel, Påskepastiller, Gelégodteri, Eggelikørtrøfler, En liten godbit til kaffen og Konjakkegg.


Påskeegg med kokos

Påskeegg med kokos

16 stk. 1 1/2 time
Ingredienser

50 g smør
3 1/2–4 dl revet kokos
1 1/2 dl Dansukker Melis
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl kremfløte

Pynt
200 g mørk sjokoklade
100 g hvit sjokolade
Valgfri konditorfarge
Strøssel, valgfri type og farge

Smakstilsetning
Revet skall av 1 lime, gjerne usprøytet
2–3 dråper peppermynte


Smelt smøret i en gryte, og ha deretter i de andre ingrediensene. Tilsett valgfri smakstilsetning hvis du vil.

Sett i kjøleskapet for å avkjøle, ca. 30 minutter.

Form til egg, og sett i fryseren i ca. 20 minutter. Smelt imens den mørke sjokoladen.

Dypp eggene i den smeltede sjokoladen, og sett kaldt i 20 minutter.

Pynt eggene med hvit sjokolade blandet med konditorfarge eller hvit sjokolade og strøssel.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bærtrøffel

Bærtrøffel

Ca. 30 stk.
Ingredienser

300 g mørk sjokolade i små biter
100 g bær, f.eks. solbær, multer eller bringebær
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl kremfløte
50 g smør

Pynt
Kakao
Ristede nøtter, hakkede


Legg sjokoladen i en bolle.
Kok opp bær med sirup, fløte og smør.
Hell den varme blandingen over sjokoladen, blend eller rør til den har smeltet.
La stå i kjøleskap i minst 1 time for å avkjøles.
Form små trøfler med en skje og hendene, rull dem i valgfri pynt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Pistasjboller med rosevann

Pistasjboller med rosevann

Ca. 25 stk.
Ingredienser

100 g pistasjnøtter uten skall + litt ekstra til pynt
90 g smør, romtemperert
1 dl Dansukker Melis
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 ts vaniljesukker
Finrevet skall av en ubehandlet sitron
3 dl revet sukkerbrød
1–2 ss rosevann


Fjern skallet på pistasjnøttene, og hakk dem i småbiter for hånd eller i en kjøkkenmaskin.
Rør smøret smidig med sukker og sitronskall.
Tilsett sukkerbrødet og 3/4 av pistasjnøttene, og bland til en jevn og klissete deig. Smak til med rosevann.
La stå i kjøleskap i minst 30 minutter.
Form til små boller, og rull i hakkede pistasjnøtter.
Sett tilbake i kjøleskapet til de skal nytes.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påsketrøffel

Påsketrøffel

Ingredienser

1 dl kremfløte
50 g smør eller margarin
200 g lys sjokolade av høy kvalitet
100 g mørk sjokolade av høy kvalitet
2 ss Cointreau likør
1 ubehandlet lime, revet skall

Topping
100 g skåldete og malte mandler
1 1/2 dl Dansukker Melis
1 ss Dansukker Lys Sirup
gul og grønn konditorfarge
25 g hvit sjokolade 


Begynn med å skylle limen nøye, og riv deretter skallet fint.

Kok opp kremfløte og smør/margarin i en kjele, ta den av platen. Bryt sjokoladen i mindre biter og ha den i kjelen. Rør til sjokoladen smelter. Tilsett likør og limeskall. Hell det i en folieform ca. 10 x 20 cm og la den stivne.

Bland sammen de malte mandlene, melis og sirupen. Tilsett eventuelt noen dråper vann. Del mandelmassen i to like store deler og farg dem med konditorfarge. Del trøffelmassen i to like store deler. Kjevl ut mandelmassen til samme størrelse som trøffelen, og legg dem oppå hverandre.

Skjær trøffelen opp i ruter. Ha den hvite sjokoladen i en sprøytepose av plast og knyt sammen. Legg posen i varmt vann så sjokoladen smelter. Klipp spissen av posen og sprøyt sjokoladen ut over godbitene. Oppbevares litt kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskepastiller

Påskepastiller

ca. 50 stk.
Ingredienser

1 eggehvite
1 ss konsentrat av tropisk juice
4–5 dl Dansukker Melis
50 g grønne og gule sjokoladelinser, f.eks. Nonstop


Visp eggehviten lett med en gaffel. Tilsett juicekonsentrat og melis. Rull massen til små boller. Legg dem på folie eller bakepapir. Trykk ned. Trykk fast en sjokoladelinse i hver pastill. La tørke over natten. Vend pastillene, og la andre siden tørke.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Gelégodteri

Gelégodteri

ca. 40 stk.
Ingredienser

5 dl bringebær
3 dl vann
1 dl Dansukker Glykosesirup
1 1/4 dl Dansukker Sukker
6 gelatinark
Dansukker Sukker til å vende godteriet i
Olje til formene
 


Legg bringebærene i en gryte, og hell på vannet. La koke under lokk i 10 minutter. Sil bort bringebærene. Hell tilbake bringebærsaften i gryten, og tilsett glykosesirup og sukker. Kok på svak varme til massen er 122 °C. Legg gelatinarkene i bløt i rikelig med vann i 5 minutter. Tilsett gelatinbladene i den ferdigkokte massen, og rør ordentlig. Kjøl ned til 70 °C. Smør isterningsformer eller godteriformer med olje, og hell deretter i den kjølnede massen. La stå og stivne i romtemperatur. Sett deretter formene i fryseren i et par timer, siden det da blir enklere å få godteribitene ut av formene. Vend bitene i sukker, så klistrer de ikke så lett i hverandre. Oppbevares tørt i en boks med lokk.

Bringebærene kan skiftes ut med andre bær, f.eks. stikkelsbær, blåbær eller moreller.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eggelikørtrøfler

Eggelikørtrøfler

Ingredienser

100 g mørk sjokolade av god kvalitet
50 g smør
1/2 dl Dansukker Melis med sjokoladesmak
2 ts revet ubehandlet appelsinskall
2 ss eggelikør

Pynt
1 dl Dansukker Melis


Smelt sjokolade og matfett i en kasserolle på svak varme. Ta kasserollen av varmen, og rør inn melis, appelsinskall og likør. La kjølne litt før kremen settes i kjøleskap for å bli helt kald. Form runde boller med en skje som dyppes i varmt vann. Rull trøflene i melisen. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

En liten godbit til kaffen

En liten godbit til kaffen

20-25 stk.
Ingredienser

200 g hvit sjokolade
1 dl kremfløte
1 ss Dansukker Melis
1 ss Calvados

Pynt
kakepynt


Smelt sjokolade, kremfløte og sukker i en kasserolle på svak varme. Ta av varmen og avkjøl litt før Calvadosen tilsettes. Visp kraftig til det blir luftig. Avkjøl. Ha røren i en sprøytepose og sprøyt ut topper i små papirformer. Pynt eventuelt med kakepynt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Konjakkegg

Konjakkegg

ca. 30 stk.
Ingredienser

100 g smør eller margarin
1 1/2 dl kremfløte
300 g mørk sjokolade
3 ss Dansukker Sukker
2 ts vaniljesukker
4 ss kakao
3 ss konjakk

Garnering
1 ss kakao
4 ss Dansukker Sukker


Kok opp kremfløte og matfett i en kasserolle. Knekk sjokoladen i biter og bland den i. Tilsett sukker, vaniljesukker og kakao. Rør til sjokoladen har smeltet. Bland i konjakken. La stå i kjøleskap over natten.

Form trøffelen til egg som dyppes i kakao-sukkerblandingen. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på påskegodteri finner du her »