Klassisk påskebakst

Sommervarm vårsol eller isende vinterkulde? Hjemmebakt brød og nybrygget kaffe passer like godt uansett hvordan påskeværet ser ut. Her finner du deilige, fargeglade kaker som varer fra skjærtorsdag til 2. påskedag, eller enda lengre om du vil.

Nedenfor finner du oppskrifter på Sjokoladepai med italiensk marengs, Påskekake, Kremet sitronpai, Påskeformer, Påskemakroner, Påskete langpannekake, Gulrotkake til påske, Aprikosmuffins, Påskekjeks, Mandelkake og Sitronruter.


Sjokoladepai med italiensk marengs

Sjokoladepai med italiensk marengs

10–12 porsjoner 1 time + ca. 2–3 timer i kjøleskap
Ingredienser

Bunn
50 g smør
10 stk. Digestive-kjeks
3 ss Dansukker Brun Farin

Sjokoladekrem
1 1/2 dl kremfløte
1 dl Dansukker Demerarasukker
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
3 eggeplommer
150 g mørk sjokolade
90 g smør, romtemperert
1 klype salt

Italiensk marengs
2 eggehviter
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl vann
Skallet av 1/2 sitron, gjerne usprøytet


Smelt smøret, og kjør det i kjøkkenmaskin sammen med Digistive-kjeks og brun farin. Trykk ut smuldredeigen i en rund form med avtakbar bunn, ca. 18 cm i diameter.

Varm opp fløte, demerarasukker og muscovadorørsukker i en gryte. Sett nøttene til side.

Visp lett sammen eggeplommene i en bolle. Tilsett fløteblandingen mens du visper, og hell deretter alt tilbake i gryten. Varm opp til ca. 85 °C.

Finhakk sjokoladen, og ha den i fløteblandingen. Rør til en jevn røre, og tilsett deretter smøret, litt om gangen, og til slutt en klype salt. Rør til en jevn røre.

Hell sjokoladekremen over bunnen, og la den stivne i kjøleskapet i ca. 2–3 timer.

Visp eggehvitene til et fast skum. Kok opp sukker, vann og sitronskall i en tykkbunnet gryte, og varm til 120 °C. Hell sukkerlaken i en tynn stråle ned i eggehviteskummet mens du visper. Visp til marengsen er avkjølt.

Ha marengsmassen i en sprøytepose med valgfri tupp, og sprøyt over sjokoladepaien. Brenn av marengsen med en brenner, og server paien.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskekake

Påskekake

ca. 12 stykker
Ingredienser

Deig
3 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
100 g smør eller margarin
1/2 dl Dansukker Sukker

Fyll
150 g mandler
75 g smør eller margarin
3 egg
1 1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker

Pynt
4 dl Dansukker Melis
vann
gul konditorfarge
påskegodt


Arbeid sammen ingrediensene til deigen, og legg den i en plastpose som får hvile 1 time i kjøleskap. Kjevle ut deigen, og trykk den ut i en springform, ca. 25 cm i diameter. Mal mandlene. Smelt matfettet. Visp egg og begge sukkertypene til eggedosis. Bland inn mandler og matfett. Hell røren i den deigkledde formen. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl. Ta kaken ut av formen. Bland sammen melis, vann og konditorfarge til en jevn glasur. Pynt med påskegodt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kremet sitronpai

Kremet sitronpai

Søt, syrlig og enkel.
Ingredienser

2,5 dl økologisk hvetemel
1 ss Dansukker Lys Sirup
1 ss Dansukker Økologisk Sukker
1 ts vaniljesukker
100 g kaldt smør i terninger
1 eggeplomme

Fyll
2 egg
5 eggeplommer
2,5 dl Dansukker Økologisk Sukker
1 ts vaniljesukker
0,75 dl kremfløte
Sitronjuice av 3 sitroner, gjerne økologiske
Skall av 1 sitron, godt vasket
Dansukker Økologisk Melis til å sikte over når kaken er ferdig


Sett ovnen på 175 °C.

Bland mel og de andre ingrediensene til paiskallet i en kjøkkenmaskin til en fast, jevn deig.

Trykk ut deigen i en paiform med avtakbar bunn, 24–27 cm i diameter, og forstek den i ovnen i ca. 20 minutter.

Visp sammen egg, eggeplommer og sukker, tilsett kremfløten og til slutt sitronjuice og -skall.

Ha fyllet i paiskallet, og stek i ca. 30–35 minutter.

Avkjøles helt, gjerne i kjøleskapet slik at fyllet setter seg.

Sikt over melis før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskeformer

Påskeformer

12 stk.
Ingredienser

Deig
250 g hvetemel
1 1/4 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
125 g smør eller margarin i terninger
2 eggeplommer
1 ss dl kaldt vann

Fyll
3 eggehviter
1 krm salt
1/2 dl Dansukker Sukker
125 g smør eller margarin, romtemperert
100 g malte mandler uten skall
1 1/4 dl hvetemel
1 dl syltetøy, valgfri type

Pynt
Dansukker Melis
påskegodt


Smør 12 briocheformer eller andre riflede former. Bland mel, sukker, vaniljesukker, salt og matfett i en bolle, og rør sammen til fettet er finfordelt. Tilsett eggeplommer og vann, og arbeid sammen til en deig. Legg deigen i en plastpose, og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Visp eggehviter og salt stivt. Tilsett deretter sukkeret under visping. Arbeid inn matfettet og deretter mandler og hvetemel.

Trykk ut deigen i formene. Legg en knapp spiseskje syltetøy i hver form. Fyll deretter formene med mandelrøren. Stek midt i ovnen ved 175 °C (varmluft 150 °C) i ca. 30 minutter. Legg en bit påskegodt på hver kake. Sikt melis over kakene før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskemakroner

Påskemakroner

Ingredienser

100 g mandler
3 dl Dansukker Melis
3 eggehviter
1/2 dl Dansukker Sukker
gul konditorfarge

Fyll
100 g Philadelphia ost naturell
1 dl Dansukker Melis
1/2 g safran 


Skåld og mal mandlene. Bland mandler og melis. Stivpisk eggehvitene i maskin. Tilsett sukker og visp videre til en stiv marengsmasse. Bland forsiktig inn mandel-melisblandingen.

Sprøyt ut eller legg massen på med skje på en bakepapirkledd plate. Det skal bli 40 kaker. La dem hvile i 15 minutter innen de settes inn i på nederste rille i ovnen ved 150 °C og stekes i ca. 12-15 minutter.

Dra bakepapiret fra platen over på en rist og la kakene avkjøles. Bland sammen ingrediensene til fyllet. Fordel fyllet på halvparten av kakene. Sett de resterende kakene oppå. Oppbevares kaldt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskete langpannekake

Påskete langpannekake

Ca. 40 stykker
Ingredienser

5 egg
4 dl Dansukker Brun Farin
2 dl flytende margarin
2 dl vann
4 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
100 g revne gulrøtter
200 g finhakket ananas, avrent
50 g hakkede valnøtter
Smør/margarin og Dansukker Demerarasukker til formen

Topping
3 dl kremfløte
150 g marshmallows
1 ts vaniljesukker

Pynt
Påskegodteri


Smør en form, ca 30 x 40 cm, og strø på demerarasukkeret. Visp egg og brunt sukker til eggedosis. Rør inn margarin og vann. Bland de tørre ingrediensene, og vend ned i røren. Tilsett gulrot, ananas og valnøtter. Hell opp i formen, og stek midt i ovnen ved 175 °C i 25–40 minutter. Hvelv kaken.

Bland fløte, marshmallows og vaniljesukker i en kasserolle på komfyren, og la det smelte på lav varme. Det må ikke koke. Avkjøl blandingen litt før den settes i kjøleskap i 3–4 timer. Visp massen med elektrisk visp til den har en glatt og luftig konsistens. Fordel marshmallowmassen over kaken, og pynt med påskegodteri. Skjær kaken i ruter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Gulrotkake til påske

Gulrotkake til påske

ca. 12 stykker
Ingredienser

300 g gulrøtter
3 1/2 dl Dansukker Melis
5 egg
3 1/2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 toppet ts bakepulver
100 g malte hasselnøtter
100 g hakkede mandler
125 g smør eller margarin, romtemperert
1 dl appelsinmarmelade

Pynt
200 g Philadelphia Light Naturell
1 usprøytet sitron
1 dl Dansukker Melis
100 g kokosflak
grønn konditorfarge
et par dråper vann
marsipangodteri


Skrell og rasp gulrøttene. Skill eggene. Visp eggehvitene og melisen til et fast skum. Bland mel, vaniljesukker, bakepulver, hasselnøtter og mandler, og vend dette inn i eggehviterøren. Tilsett eggeplommene, matfettet og marmeladen, og rør til det er blandet. Bland i gulrøttene. Hell over i en smurt og strødd form, ca. 24 cm i diameter. Stekes i nedre del av ovnen ved 175 °C i 45–60 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Skyll sitronen, og rasp skallet fint. Bland skallet med osten og melisen, og smør over kaken. Ha kokosflakene i en bolle. Bland konditorfarge med litt vann, og hell over i bollen med kokos. Rør om, slik at kokosen blir grønn. Dryss kokosen over ostekremen. Pynt med marsipangodteri.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Aprikosmuffins

Aprikosmuffins

12 stk.
Ingredienser

1 boks aprikoser (425 g)
2 egg
1/2 dl rapsolje
1 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
3 dl hvetemel
1/2 dl potetmel
3/4 ts bakepulver
1 3/4 dl melk

Pynt
Dansukker Melis


Sil all laken av aprikosene. Skill eggene, og ha plommer og hviten i to ulike boller. Visp sammen eggeplommer og olje. Bland sammen de tørre ingrediensene, og rør dette ned i røren vekselvis med melken. Visp hvitene stive, og vend dem ned i røren. Fordel røren i 12 papirformer eller i et smurt muffinsbrett. Legg en halv aprikos i hver muffins, med toppen opp. Stekes ved 175 °C (varmluft 150 °C) i ca. 20 minutter. Sikt over litt melis ved servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Påskekjeks

Påskekjeks

Ca. 50 stk.
Ingredienser

5 dl hvetemel
1 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
200 g smør eller margarin

Pynt
2 dl Dansukker Perlesukker
Gul og/eller grønn konditorfarge
1 eggehvite


Start med pynten ved å farge en spiseskje vann med valgfri konditorfarge i et glass. Ha i perlesukkeret, og bland godt. Fordel de fargede perlene på et fat.

Bland ingrediensene til deigen. Form deigen til en pølse, ca. 5 cm i diameter. Pensle pølsen med vispet eggehvite, og rull den deretter i perlesukkeret. Skjær i skiver, 3–4 mm tykke, og legg skivene på brett med bakepapir.

Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Mandelkake

Mandelkake

ca. 15 stykker
Ingredienser

5 egg
1 1/2 dl Dansukker Sukker eller Rørsukker
3/4 dl kokende vann
1 krm salt
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
75 g malte mandler

Fyll
100 g tørkede aprikoser
2 dl vann
2 dl Dansukker Syltesukker
5 dl fløte
4 eggeplommer
2 1/2 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
1 ss maisennamel
100 g romtemperert smør

Pynt
Dansukker Melis
påskegodt


Start med aprikosene til fyllet. Kutt aprikosene i svært små biter, eller miks dem med vannet. Bland aprikoser, vann og syltesukker i en kasserolle, og kok i 5 minutter under omrøring. Skum av. Sett til side.

Skill eggene. Visp eggeplommer og halvparten av sukkeret lett og luftig. Tilsett vannet. Hvitene og saltet vispes til fast skum før resten av sukkeret vispes inn. Bland hvetemel, bakepulver og mandler, og vend dette inn i eggeplommerøren. Vend forsiktig inn eggehviterøren. Hell over i en smurt og strødd springform, ca. 26 cm i diameter. Stekes i nedre delen av ovnen ved 175 °C i ca. 40 minutter. Hvelv kaken, og la den avkjøle før den deles i fire bunner.

Bland fløte, eggeplommer, melis og maisennamel i en kasserolle, og kok under omrøring til det tykner. Sil kremen, og hell den tilbake i kasserollen. Tilsett vaniljesukker og smør, og rør til smøret har blandet seg med kremen. Sett lokk på kasserollen, og plasser i kjøleskap for å kjølne. Smør aprikossyltetøy på tre av bunnene. Fordel kremen oppå syltetøyet, og legg sammen bunnene. Pynt kaken med melis og godteri.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sitronruter

Sitronruter

25 stk.
Ingredienser

100 g smør eller margarin
125 g mel
30 g malte mandler
1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker

Fyll
2 egg
1 dl Dansukker Sukker
2 ss hvetemel
saft og skall av 1 ubehandlet sitron

Pynt
Dansukker Melis


Smør en firkantet springform, 23 x 23 cm, og strø den med mel, eller lag en form med samme størrelse av aluminiumsfolie. Sett ovnen på 175 °C.

Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av varmen og rør inn de andre ingrediensene. Trykk ut deigen i formen. Stekes midt i ovnen i 12 minutter. Ta ut og sett til side. Senk ovnstemperaturen til 150 °C.

Visp egg og sukker luftig. Tilsett mel og sitronskall. Rør til slutt inn sitronsaften. Hell røren over bunnen og stek den midt i ovnen i ca. 15 minutter. Fyllet skal stivne, men ikke bli brunt. Avkjøl kaken før den skjæres i ruter. Sikt melis over kakene før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på påskekaker finner du her »