Lekkert med tyttebær

De vakre, mørkerøde tyttebærene vokser vilt i lyngheier og furuskog over store deler av Skandinavia. I august–september er de modne og klare til å plukkes. Tyttebærene inneholder et konserverende stoff, benzosyre, som gjør dem ekstra holdbare – og den syrlige smaken til bærene passer godt i alt fra klassisk tyttebærsyltetøy til desserter og bakverk.

Nedenfor finner du oppskrifter på Konjakkssyltede tyttebær, Rørte tyttebær med gin, Krydret tyttebærsyltetøy, Taste of Dansukker – Panna cotta, Myk pepperkake med tyttebærsyltetøy, Tyttebærkake og Petits choux med tyttebær i karamellkrem.


Konjakkssyltede tyttebær

Konjakkssyltede tyttebær

1 time
Ingredienser

1 kg (2 liter) tyttebær
4 dl vann
1 kanelstang
1 kg Dansukker Syltesukker
1 dl konjakk


Skyll og rens bærene. Hell vannet i en gryte og kok opp. Legg i bærene sammen med kanelstangen, og kok under lokk i 5 minutter. Tilsett syltesukkeret og kok i 2 minutter til. Ta gryten av platen og tilsett konjakken. Rør til syltetøyet er avkjølt, ellers flyter bærene opp. Hell over i varme, rene glass. Oppbevar syltetøyet kjølig. Du kan også bruke frosne rognebær, men kok da i 10 minutter. Kan serveres til vilt, fugl og oksestek.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rørte tyttebær med gin

Rørte tyttebær med gin

Ingredienser

250 g (1/2 liter) tyttebær
1 dl Dansukker Demerarasukker
2–3 ss gin


Bland sammen ingrediensene i en bolle, og rør til sukkeret har løst seg opp. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Krydret tyttebærsyltetøy

Krydret tyttebærsyltetøy

cirka 1 liter
Ingredienser

5 dl rødvin
1 stjerneanis
6 kryddernelliker
2 kanelstenger
1/2 kg tyttebær
5 dl Dansukker Syltesukker


Kok rødvin og krydder i 10 minutter. Ta opp krydderet, og ha i tyttebærene. Kok i 5 minutter. Tilsett syltesukkeret, og kok videre i 3 minutter. Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Taste of Dansukker – Panna cotta

Taste of Dansukker – Panna cotta

6 porsjoner
Ingredienser

Lag 1 – Tyttebærkaramell
2 dl kremfløte
1 dl tyttebær
1 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
100 g smør
1/2 ts vaniljesukker

Lag 2 – Panna cotta
4 dl fløte
0,75 dl Dansukker Gelésukker Multi
1 ss voatsiperiferypepper (kan sløyfes eller erstattes med svart pepper)
1/2 dl frisk sitronmelisse
100 g hvit sjokolade

Lag 3 – Tyttebær - og jordbærsyltetøy
2 dl tyttebær
1 dl jordbær
1 dl Dansukker Gelésukker Multi
2 krm sitronsyre


Lag 1 – Tyttebærkaramell
Bland fløte, tyttebær, sukker, muscovadorørsukker og smør i en kasserolle, og la blandingen småkoke i rundt 5 minutter til den tykner. Rør hele tiden.

Tilsett vaniljesukkeret, og rør.

Hell over i 6 glass, og oppbevar kjølig.

Lag 2 – Panna cotta
Varm fløten og sukkeret, og la koke i 2–3 minutter. Ta kasserollen av platen.

Knus pepperen, finhakk sitronmelissen og den hvite sjokoladen, og rør inn fløten.

Strø den avkjølte karamellen over blandingen. Sett tilbake i kjøleskapet.

Lag 3 – Tyttebær - og jordbærsyltetøy
Bland bær og sukker i en kasserolle, og la koke i 4 minutter. Bland syltetøyet godt.

Smør et dekorativt trekk med syltetøy på panna cottaen.

La stivne i kjøleskapet før servering. Pynt hver panna cotta med et par blad sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Myk pepperkake med tyttebærsyltetøy

Myk pepperkake med tyttebærsyltetøy

Ingredienser

100 g smør eller margarin, romtemperert
2 1/2 dl Dansukker Brun Farin
2 egg
1 1/2 dl rømme
1 dl tyttebærsyltetøy
3 dl hvetemel
1 ss malt kanel
1 ts malt kryddernellik
1 ts malt ingefær
1 krm allehånde
1 ts natron


Rør matfett og brunt sukker luftig. Tilsett eggene, ett om gangen. Ha i rømme og syltetøy. Bland melet med krydderet og natronet, og vend dette ned i røren. Hell røren i en smurt og strødd form, ca. 2 liter. Stek kaken i nedre del av ovnen ved 175 °C i ca. 55 minutter. Avkjøl. Server gjerne vispet kremfløte med tyttebærsyltetøy til kaken.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tyttebærkake

Tyttebærkake

ca. 12 porsjoner
Ingredienser

150 g smør eller margarin
2 dl Dansukker Sukker, gjerne økologisk
2 ss vaniljesukker
3 egg
4 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1-2 dl ferske eller fryste tyttebær (eller andre bær som f.eks. blåbær, bringebær eller rips)

Pynt
Melis 


Rør smør eller margarin, sukker og vaniljesukker mykt og smidig. Tilsett eggene, ett av gangen, under omrøring. Bland hvetemel og bakepulver og vend det ned i deigen. Hell 3/4 av deigen i en smurt og strødd form, ca. 2 liter. Legg på bærene som deretter dekkes med resten av deigen.
Stek i ovnen på nederste rille ved 175 °C i ca. 1 time. La kaken bli i formen i 10 minutter, før den legges over på rist. Oppbevares i kjøleskap eller fryses.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Petits choux med tyttebær i karamellkrem

Petits choux med tyttebær i karamellkrem

ca. 25 stk.
Ingredienser

3 dl vann
100 g smør eller margarin
2 dl hvetemel
4 mellomstore egg

Fyll
2 dl kremfløte
1 dl Kesam
1 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
100 g (2 dl) tyttebær

Pynt
Dansukker Melis


Kok opp vannet og matfettet i en kasserolle. Ha i melet og rør til det slipper kasserollens kanter. Ta kasserollen bort fra varmen. Tilsett eggene, ett om gangen, og visp kraftig, helst med elektrisk visp. Det er viktig å vispe inn mye luft slik at kakene får volum ved stekingen. Sett eller sprøyt ut runde topper på en plate med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Obs! Ikke åpne ovnsdøren. Ta kakene ut og stikk et hull i siden med en gaffel. Sett dem deretter inn i ovnen igjen et par minutter slik at de også tørker på innsiden.

Visp fløten og melisen til et fast skum. Bland i kesam og vaniljesukker. Rør inn tyttebærene. Klipp opp kakene på den ene siden og fordel fyllet i dem. Sikt over litt melis før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker