Søte sommerpaier

Søte sommerpaier – enkle å bake, enkle å like. Dessuten passer neste alle sommerens frukter og bær ypperlig i en pai. Ta vare på det hagen byr på, og bak en sommerpai av din egen avling! Server gjerne sammen med vaniljeis eller vispet krem.

Nedenfor finner du oppskrifter på Limepai med sjokolade og bringebærcurd, Minipaier med stikkelsbærmarmelade, Limepai med jordbær, Limepai med graham og rabarbratopping, Tarteletter med vaniljekrem og friske bær, Bjørnebærcobbler i porsjonsformer, Sommerpai, Jordbærpai, Bærpai med sjokoladefyll, Blåbærpai, Smuldrepai med rips og Plommepai.


Limepai med sjokolade og bringebærcurd

Limepai med sjokolade og bringebærcurd

ca. 12 stykker 1 time + 3 timer i kjøleskap
Sett tennene i en limepai med smak av sjokolade- og bringebærcurd! Du kan variere limepaien etter smak og behag. Denne limepaien har saftig sjokoladebunn og frisk bringebærcurd.
Ingredienser

Sjokoladebunn
150 g smør
1 1/4 dl Dansukker Melis
4 ss kakao
1 ts vaniljesukker
3 1/2 dl hvetemel
1 eggeplomme

Limefyll
4 eggeplommer
300 g crème fraîche
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 1/2 ss maisennamel
Skallet av 1/2 lime, gjerne usprøytet
3/4 dl ferskpresset limesaft

Bringebærcurd
250 g bringebær
1 egg
1 1/4 dl Dansukker Syltesukker
25 g smør, romtemperert

Pynt
Ferske bringebær


Sett ovnen på 175 °C.

Skjær smøret i terninger og bland sammen alle ingrediensene til mørdeigen. Arbeid sammen deigen på et melet bakebord. Dekk over med plast og la hvile i kjøleskap i ca. 30 minutter. Trykk ut deigen i en avlang paiform med avtakbar bunn (ca. 13 x 36 cm).

Stek paiskallet midt i ovnen i ca. 10 minutter. I mellomtiden lager du fyllet. Visp sammen alle ingrediensene til en jevn røre.

Hell fyllet i paiskallet og stek i ytterligere 15–20 minutter midt i ovnen. Ta kaken ut og avkjøl. La hvile i kjøleskap i ca. 3 timer.

Lag bringebærcurden. Press bringebærene gjennom en finmasket sil. Visp egget og rør det inn i bringebærene. Hell blandingen gjennom en finmasket sil ned i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett syltesukker, og la småkoke under omrøring i 2–3 minutter.

Ta kasserollen fra platen, og tilsett smøret. Sett kasserollen i en skål med kaldt vann, og visp med elektrisk visp til bringebærcurden er avkjølt. Hell den over i et rent glass, og sett den til kjøling i kjøleskapet.

Sprinkle curden over paien, og pynt med ferske bringebær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Minipaier med stikkelsbærmarmelade

Minipaier med stikkelsbærmarmelade

ca. 20 små paier 1 1/2 time
Disk opp med artige minipaier i porsjonsstørrelse til festen. Sammen med stikkelsbærmarmeladen blir minipaiene garantert en smaksfavoritt blant gjestene.
Ingredienser

Mørdeig
300 g smør
2 1/2 dl Dansukker Melis
7 dl hvetemel
1 klype salt
1 egg

Stikkelsbærmarmelade
500 g stikkelsbær
500 g Dansukker Syltesukker
1 kanelstang


Skjær det kalde smøret i biter, og tilsett melis og hvetemel. Bland i en mikser. Tilsett egget og en klype salt. Miks en kort stund til, og legg deretter deigen på et melet bakebord.

Arbeid sammen deigen, men ikke kna den for mye. Dekk over med plast og la stå i kjøleskapet i 30 minutter.

Lag stikkelsbærmarmelade. Skyll stikkelsbærene og kok dem i ca. 3 minutter.

Mos stikkelsbærene grovt, slik at det blir igjen litt biter. Bland i syltesukker og kanelstang. La koke i ca. 10 minutter.

Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar kjølig.

Sett ovnen på 185 °C. Kjevl ut deigen til ca. 1 mm tykkelse på et melet bakebord, og bruk en rund form til å trykke ut 20 kaker med ca. 7 cm diameter. Pensle en muffinsplate, og trykk de runde paideigene jevnt inn i formene.

Legg på en klatt stikkelsbærmarmelade. Bruk en rund form til å trykke ut 20 lokk med ca. 6 cm diameter. Stikk ut et mønster midt på lokket. Legg lokket på paiene og trykk fint til kantene.

Stek paiene midt i ovnen i ca. 17–20 minutter. La avkjøles.

Server med vaniljeis.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Limepai med jordbær

Limepai med jordbær

ca. 12 stykker 1 time + 3 timer i kjøleskap
Dekorer den syrlige limepaien med ferske jordbær. Lime og jordbær – en herlig smak av sommer på dessertbordet.
Ingredienser

Grunnoppskrift på paideig   
150 g smør
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
3 1/2 dl hvetemel
1 eggeplomme

Limefyll
4 eggeplommer
300 g crème fraîche
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 1/2 ss maisennamel
Skallet av 1/2 lime, gjerne usprøytet
3/4 dl ferskpresset limesaft

Pynt
Friske jordbær
Skallet av 1 lime, gjerne usprøytet


Sett ovnen på 175 °C.

Skjær smøret i terninger og bland sammen alle ingrediensene til mørdeigen. Arbeid sammen deigen på et melet bakebord. Dekk over med plast og la hvile i kjøleskap i ca. 30 minutter. Trykk ut deigen i en avlang paiform med avtakbar bunn (ca. 13 x 36 cm).

Stek paiskallet midt i ovnen i ca. 10 minutter. I mellomtiden lager du fyllet. Visp sammen alle ingrediensene til en jevn røre.

Hell fyllet i paiskallet og stek i ytterligere 15–20 minutter midt i ovnen. Ta kaken ut og avkjøl.

La hvile i kjøleskap i ca. 3 timer. Pynt med ferske jordbær og revet limeskall.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Limepai med graham og rabarbratopping

Limepai med graham og rabarbratopping

ca. 12 stykker 1 time + 3 timer i kjøleskap
Vil du at det skal være «litt mer mat» i limepaien? Da er denne limepaien med grahamsbunn og rabarbratopping midt i blinken for deg! Et friskt og godt alternativ til ettermiddagskaffen.
Ingredienser

Grahamsbunn
150 g smør
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
2 1/2 dl grahamsmel
1 dl hvetemel
1 eggeplomme

Limefyll
4 eggeplommer
300 g crème fraîche
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 1/2 ss maisennamel
Skallet av 1/2 lime, gjerne usprøytet
3/4 dl ferskpresset limesaft

Marinert rabarbra
2 rabarbrastilker
200 g jordbær
1 dl Dansukker Demerarasukker
Saften av 1/2 lime, gjerne usprøytet


Sett ovnen på 175 °C.

Skjær smøret i terninger og bland sammen alle ingrediensene til mørdeigen. Arbeid sammen deigen på et melet bakebord. Dekk over med plast og la hvile i kjøleskap i ca. 30 minutter. Trykk ut deigen i en avlang paiform med avtakbar bunn (ca. 13 x 36 cm).

Stek paiskallet midt i ovnen i ca. 10 minutter. I mellomtiden lager du fyllet. Visp sammen alle ingrediensene til en jevn røre.

Hell fyllet i paiskallet og stek i ytterligere 15–20 minutter midt i ovnen. Ta kaken ut og avkjøl.

La hvile i kjøleskap i ca. 3 timer. Skyll rabarbraen og jordbærene, og skjær dem i biter. Bland med demerarasukker og lime, og la stå i minst 30 minutter.

Dekorer paien med den marinerte rabarbraen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Tarteletter med vaniljekrem og friske bær

Tarteletter med vaniljekrem og friske bær

12 stk. 2 timer
Ingredienser

Paiskall
300 g hvetemel eller mandelmel
2 dl Dansukker Melis
125 g smør i biter
Revet skall av 1 ubehandlet sitron
1 eggeplomme
4-6 ss iskaldt vann

Vaniljekrem
5 dl melk
1 ts vaniljesukker
1 ts vaniljepulver
1 dl Dansukker Sukker
6 eggeplommer
3 ss maisstivelse
50 g mykt smør

Friske bær og Dansukker Melis til pynt


Paiskall
Arbeid sammen smør sukker, mel og egg til det blir en smuldrete deig. Tilsett sitronskallet.
Rør inn eggeplommen.
Tilsett vannet én spiseskje om gangen til det blir en smidig deig.
Rull sammen, og la hvile i kjøleskap i minst 1 time.
Sett ovnen på 200 °C.
Kjevle eller trykk ut paideigen i former med avtakbar bunn eller sandkakeformer.
Stek i ovnen i 10–12 minutter.
Avkjøl, og løsne deretter forsiktig paiskallene fra formene. Obs! Paiskallene blir skjørere hvis mandelmel brukes.
Fyll skallene med vaniljekrem, og pynt med valgfrie bær og melis.

Vaniljekrem
Kok opp melken, rør inn vaniljesukker og vaniljepulver.
Visp sukker, eggeplommer og maisstivelse luftig. Hell i den varme melken under visping.
Hell tilbake blandingen i gryten, og varm forsiktig opp under visping til det begynner å tykne. Ta gryten av platen, og ha vaniljekremen i en bolle. Tilsett smøret, og rør til det er smeltet.
Dekk til, og sett kremen til avkjøling i kjøleskapet.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærcobbler i porsjonsformer

Bjørnebærcobbler i porsjonsformer

6-8 porsjoner
Ingredienser

Topping
2 dl mel
2 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 lettvispede egg

Bærfyll
500 g til 1 kg bjørnebær eller andre bær
2 ss potetmel
1 dl Dansukker Demerarasukker

125 g smeltet smør


Sett ovnen på 190 °C.

Topping: Bland mel, sukker, bakepulver og halvparten av eggene. Kna en smuldrete deig med fingrene. Tilsett mer egg etter behov.

Lag fyllet ved å blande bærene, potetmelet og sukkeret jevnt sammen.

Legg bærene i former, legg på toppingen, og hell over det smeltede smøret.

Stekes i ovnen til de er gyllenbrune (rundt 30–35 minutter).

La paien avkjøle seg litt før den serveres, gjerne med vaniljeis eller tykk yoghurt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sommerpai

Sommerpai

6-8 porsjoner
Ingredienser

Paideig
3 dl hvetemel
3/4 dl Dansukker Melis
125 g smør eller margarin
1 eggeplomme

Fyll
5 dl kremfløte
1 dl nypresset sitron- eller limesaft
1 1/2 dl Dansukker Melis
2-3 ss potetmel

Pynt
1 liter valgfrie bær

Tilbehør
Lettvispet kremfløte


Arbeid sammen ingrediensene til deigen og trykk ut den i en form med avtakbar kant. Sett formen i fryseren i en halvtime.
Stek paiskallet midt i ovnen i 175 grader i ca. 20 minutter. Sett det til avkjøling.

Bland sammen ingrediensene til fyllet i en kjele og kok opp under omrøring til kremen tykner. Avkjøl den før blandingen helles i paiskallet.
Ta av kanten på formen. Pynt med valgfrie bær, gjerne en blanding av flere, og server sammen med pisket krem.

Paien kan også bakes i porsjonsformer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærpai

Jordbærpai

10-12 biter
Ingredienser

Paiskall
100 g smør eller margarin
3 dl hvetemel
150 g mandelmasse
1 ss vann

Fyll
1 1/2 kremfløte
3 gelatinplater
2 eggeplommer
1 dl Dansukker Lys Sirup
250 g kesam
1 ts vaniljesukker
1/2-1 l jordbær

Garnering
sitronmelisse


Bland sammen smør, mel og mandelmasse. Tilsett vannet og jobb raskt sammen til en deig. Sett deigen kaldt i 15 minutter. Sett ovnen på 175 °C.

Trykk ut deigen i en form på ca. 27 cm i diameter. Stek midt i ovnen i 20 minutter. Avkjøl.

Legg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann. Pisk fløten til krem.

Småkok eggeplommene og sirupen på svak varme til massen tykner. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem ut i eggekremen sammen med kesam og vaniljesukker. Avkjøl. Vend forsiktig ned i den piskede fløten.

Fyll det kalde paiskallet med fyllet. Skyll og rens jordbærene. Legg dem på fyllet. Pynt med sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bærpai med sjokoladefyll

Bærpai med sjokoladefyll

12 stykker
Ingredienser

Sjokoladekrem
150 g hvit sjokolade
2 1/2 dl kremfløte
2 cl Cointreau, kan sløyfes

Deig
4 dl hvetemel
2 ss Dansukker Melis
1 krm salt
150 g smør eller margarin, romtemperert

Pynt
Bær
Hvit sjokolade


Bryt sjokoladen i mindre biter og ha den i en kasserolle sammen med fløte og likør. Smelt på svak varme. Pass på at sjokoladen ikke brenner seg fast i kasserollen. Avkjøles i kjøleskapet.

Bland ingrediensene til deigen. Hvis den ikke vil henge sammen, tilsettes et par dråper vann. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Trykk deigen ut i en smurt paiform, ca. 25 cm i diameter. Prikk med en gaffel. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Ta skallet ut av formen og la avkjøles.

Ta sjokoladekremen ut av kjøleskapet og visp den med en elektrisk visp. Skyll og rens bærene. Legg halvparten av bærene nederst i paiskallet. Legg sjokoladekremen oppå bærene. Legg på resten av bærene. Strø over høvlet, hvit sjokolade.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Blåbærpai

Blåbærpai

6–8 porsjoner
Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
150 g smør
1 ss Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
3 eggeplommer
1 ss vann

Fyll
3 eggehviter
1 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
500 g blåbær

Pynt
Dansukker Melis


Bland ingrediensene til deigen. Trykk deigen ut i en springform, ca. 24 cm i diameter. Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og blåbær. Ha blandingen i skallet, og stek midt i ovnen ved 175 °C i ca. 45 minutter. Sikt over litt melis før servering. Server gjerne litt lettvispet kremfløte til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Smuldrepai med rips

Smuldrepai med rips

6 porsjoner
Ingredienser

1 liter rips
1 dl Dansukker Syltesukker
1 ss potetmel

Smuldredeig
1 1/2 dl havregryn
1 dl hvetemel
3/4–1 dl Dansukker Demerarasukker
1 ss vaniljesukker
125 g smør eller margarin
Smør eller margarin til formen 


Skyll og rens bærene. Legg dem på et håndkle for å renne av. Legg de tørre ingrediensene til deigen i en bolle. Tilsett kaldt smør/margarin i terninger, og smuldre til det blir en grynete masse. Smør en ildfast form. Bland bærene med syltesukker og potetmel, og ha dem i formen. Strø på smuldredeigen. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus, vaniljeis eller lettvispet krem.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Plommepai

Plommepai

ca. 10 porsjoner
Ingredienser

Deig
125 g romtemperert smør eller margarin
3 dl hvetemel
2 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss vann

Fyll
150 g skåldede mandler
1 1/2 dl Dansukker Sukker
2 egg
3 dl crème fraîche
revet skall av en halv ubehandlet sitron
1 liter friske plommer

Pynt
Dansukker Melis


Bland sammen matfett, hvetemel, sukker og vann til en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform, ca. 28 cm i diameter. Prikk med en gaffel. La deigen stå kaldt i 30 minutter.

Mal mandlene. Bland deretter alle ingrediensene til fyllet, og ha dette i paiskallet. Del plommene i to og fjern kjernene. Trykk de halve plommene ned i røren. Stekes i nedre delen av ovnen ved 225 °C i ca. 30 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus, is eller lettvispet krem. Sikt over litt melis like før servering.

Plommene kan byttes ut med andre frukter eller bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker