Sommerdesserter

Overrask med en lekker dessert som avrunding av grillkvelden eller sommerfesten. Hva med en kremete bærfool eller en forfriskende bærsorbet?

Nedenfor finner du oppskrifter på Pavlovamarengs med bringebærcurd, Raske churros med sitronkrem, Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær, Dianas sommerdessert, Eton mess, Bærsorbet, Bær-fool, Porsjonsostekake med bringebærtopp, Bjørnebærsalat med kanelkrem, Stikkelsbærdessert og Fruktgrøt.


Pavlovamarengs med bringebærcurd

Pavlovamarengs med bringebærcurd

ca. 8 porsjoner 2 timer
By gjestene på en lekker og eksklusiv pavlovamarengs med bringebærcurd. Den søte pavlovamarengsen balanseres her perfekt med den friske bringebærcurden.
Ingredienser

Pavlova
4 eggehviter
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss maisennamel
1 ts eplesidereddik

Bringebærcurd
250 g bringebær
1 egg
1 1/4 dl Dansukker Syltesukker
25 g smør, romtemperert

Pynt
3 dl kremfløte
Friske bringebær


Sett ovnen på 125 °C.

Visp eggehvitene til fast skum, og tilsett halvparten av sukkeret under visping. Tilsett resten av sukkeret og vaniljesukkeret etter 5 minutter, og visp deretter videre i 5 minutter til.

Rør inn maisennamelet og eddiken. Hell ut røren på et bakepapir. Stek kaken i ovnen i ca. 1 1/2 time. Den skal være seig i midten. Slå av ovnen, men ikke ta ut platen.

Lag bringebærcurden. Press bringebærene gjennom en finmasket sil. Visp egget og rør det inn i bringebærene. Hell blandingen gjennom en finmasket sil ned i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett syltesukker, og la småkoke under omrøring i 2–3 minutter.

Ta kasserollen fra platen, og tilsett smøret. Sett kasserollen i en skål med kaldt vann, og visp med elektrisk visp til bringebærcurden er avkjølt. Hell den over i et rent glass, og sett den til kjøling i kjøleskapet.

Visp kremfløten luftig. Legg pavlovaen på et fat, og ha over kremen. Legg på bringebærcurden med skje, og strø over ferske bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Raske churros med sitronkrem

Raske churros med sitronkrem

6 glass 1 time
Churros er et spansk bakverk som minner om munker i smaken. Disse churrosene er raske og enkle å lage. Server dem gjerne med en forfriskende sitronkrem.
Ingredienser

Bringebærgelé
200 g bringebær
200 g Dansukker Syltesukker

Sitronkrem
3 dl crème fraîche
2 dl kesam
4 1/2 ss Dansukker Melis
Saften av 1/2 sitron

Churros
5 skiver lyst toastbrød
100 g smeltet smør
1 dl Dansukker Finkornet Sukker
3 ts kanel

Pynt
Skallet av 1/2 sitron, gjerne usprøytet


Sett ovnen på 175 °C.

Start med å blande bringebær og syltesukker i en kasserolle, og la koke i 1 minutt. Avkjøl en liten stund, og sett så blandingen i kjøleskapet for å få den helt kald.

Rør deretter sammen ingrediensene til sitronkremen, og sett den i kjøleskapet.

Kjevle over brødskivene for å få dem tynne, og skjær bort skorpen. Pensle med smør på begge sider, og skjær skivene i fire like store lengder. Stek i ovnen i ca. 15–20 minutter.

I mellomtiden blander du sukker og kanel i en bolle. Ta ut churrosene og dypp dem direkte i sukkerblandingen. Avkjøl.

Legg en klatt bringebærgelé i 6 glass. Hell deretter over sitronkremen og en klatt til med bringebærgelé. Strø over litt revet sitronskall, og server sammen med churrosene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær

Hvit sjokoladepannacotta med Muscovadomarinerte jordbær

4 porsjoner 1 time
Ingredienser

Pannacotta
100 g hvit sjokolade
2 st gelatinplater
4 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker

Marinerte jordbær
200 g jordbær
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
Saften av 1 lime


Finhakk den hvite sjokoladen, og legg den i en bolle. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.
Bland gelésukker, fløte og vaniljesukker i en gryte, og la koke i et 1/2 minutt. Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet ordentlig. Rør gelatinplatene inn i den varme fløten.
Hell den varme røren over sjokoladen, og rør til en jevn røre.
Hell over i 4 glass, og sett i kjøleskapet i 1 time for å stivne.
Skyll jordbærene, og skjær dem i biter. Legg dem i en bolle, og tilsett sukker og limesaft. La stå i ca. 30 minutter, slik at de trekker til seg mye smak.
Ved servering legges de marinerte jordbærene på pannacottaen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Dianas sommerdessert

Dianas sommerdessert

4 porsjoner 2 timer
Ingredienser

Sjokolademousse
150 g mørk sjokolade
4 ss Dansukker Lys Sirup
3 dl kremfløte
3 egg, eggehvite og plomme for seg

Ostekrem
200 g kremost
1 dl Dansukker Melis
2 ss lemoncurd

Marinerte jordbær
2 dl jordbær
Skall og saft av 1 ubehandlet lime
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker

Tilbehør
6–8 stk. Digestive-kjeks


Sjokolademousse
Smelt sjokoladen over vannbad, og tilsett sirupen.
Visp kremfløten stiv, og sett til side.
Skill hviter og plommer, og visp eggehvitene til stivt skum. Sett til side.
Visp eggeplommene lett, og rør inn i sjokoladen.
Bland sjokoladen i den vispede kremen, og vendt til slutt inn eggehvitene. Avkjøl i kjøleskapet.

Ostekrem
Visp sammen kremost med melis og lemoncurd.

Marinerte jordbær
Rens bærene og del dem. Riv skal og press ut saften av limen, og bland med bærene og muscovadorørsukkeret.

Montering
Smuldre Digestive-kjeksene. Legg mousse, ostekrem, bær og smuldret kjekt lagvis i glassene. Avslutt med bær på toppen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Eton mess

Eton mess

4 porsjoner
Ingredienser

15–20 små marengser
3 dl kremfløte
200 g friske bringebær

Bringebærsirup
200 g frosne bringebær
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 stjerneanis
ristede mandler


Kok sammen alle ingrediensene til bringebærsirupen i rundt 5 minutter i en kasserolle. Rør hele tiden, slik at blandingen ikke setter seg fast i bunnen. La blandingen avkjøle seg, og sil.

Visp fløten.

Hell marengs, bringebær, fløte og bringebærsirup i en skål, og server med én gang.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bærsorbet

Bærsorbet

4-6 porsjoner
Ingredienser

1 dl Dansukker Sukker
3 kvister frisk mynte
1 dl vann
1 1/2 dl Dansukker Glykosesirup
2 ss sitronsaft
1 liter (500 g) bær, f.eks. bringebær, jordbær eller solbær
2 eggehviter
1/2 dl Dansukker Sukker


Kok opp sukker, mynte og vann. Kjør sukkerlaken og bærene til en jevn blanding i en mikser. Bland glykosesirup og sitronsaft i bærblandingen. Visp eggehvitene og sukkeret stivt, og vend ned i bærblandingen. Kjør i en ismaskin, eller sett i fryseren i en form.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bær-fool

Bær-fool

4 porsjoner
Ingredienser

250 g bær etter eget valg
1 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
Saften av 1/2 sitron
2 dl kremfløte
1–1 1/2 dl knuste mandelkjeks
Sitronmelisse


Mos bærene, og bland dem med melis, vaniljesukker og sitronsaft. Visp fløten stiv, og bland i bærmosen. Ha over i skåler, og sett i kjøleskap i minst 1 time. Strø over den knuste kjeksen, og pynt med sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Porsjonsostekake med bringebærtopp

Porsjonsostekake med bringebærtopp

4 porsjoner
Ingredienser

100 g knuste digestivekjeks
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 ts vaniljesukker
1/2 dl hakkede hasselnøtter, kan sløyfes
75 g smeltet smør eller margarin

Fyll
3 plater gelatin
3 dl kremfløte
1/2 dl tropisk nektar
1 dl Dansukker Sukker
1 dl kesam/kvarg eller kremost

Pynt
4 dl bringebær
2 dl vann
1/2 sitron, saften
1/4 dl Dansukker Sukker
3 plater gelatin


Bland sammen ingrediensene til bunnen og trykk ut former. Sett dem i kjøleskap for å stivne.

Legg gelatinplatene til fyllet i bløt i rikelig med kaldt vann i 5 minutter. Bland kremfløte, nektar og sukker i en kjele og kok opp. Ta opp gelatinbladene av vannet og ha dem i den varme blandingen. La det avkjøles en del før kesam blandes i. Bre fyllet utover i formene, og sett dem i kjøleskap for å stivne.

Legg gelatinplatene til pynten i bløt i rikelig med kaldt vann i 5 minutter. Bland vann, sukker og sitronsaft i en kjele og kok opp. Ta kjelen av platen og rør inn gelatinplatene. Sett det til side for avkjøling. Fordel bringebærene på fyllet i formene. Hell på den nå avkjølte geleen. Sett dem i kjøleskap for å stivne.

Bringebærene kan byttes ut med jordbær eller blåbær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærsalat med kanelkrem

Bjørnebærsalat med kanelkrem

4 porsjoner
Ingredienser

1 liter bjørnebær
2 stilker sitrongress
1 dl vann
1/2 dl Dansukker Demerarasukker

Krem
1 1/2 – 2 dl kesam
2–3 ss Dansukker Melis
2 ts vaniljesukker
1 ts malt kanel


Del sitrongresset på langs, og kok det sammen med rørsukker og vann i 3–4 minutter. Ha bjørnebærene i den varme laken, og la det avkjøles. Bland sammen ingrediensene til kremen, og server den til bærene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Stikkelsbærdessert

Stikkelsbærdessert

4 porsjoner
Ingredienser

250 g (1/2 liter) stikkelsbær
2 dl vann
1 ts vaniljesukker
2 dl Dansukker Syltesukker
200 g Philadelphia-ost naturell, gjerne lettvarianten
1 dl naturell lettyoghurt
1/2 dl Dansukker Melis
12 havrekjeks, f.eks. Bixit


Skyll og rens stikkelsbærene. Ha stikkelsbær og vann i en kasserolle, og la koke i 5 minutter. Tilsett vaniljesukker og syltesukker, og kok i 2 minutter. Visp sammen ost, yoghurt og melis. Bryt kjeksene i biter. Legg stikkelsbær, ostekrem og kjeks lagvis i 4 glass.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fruktgrøt

Fruktgrøt

4 porsjoner
Ingredienser

250 g (1/2 liter) frukt eller bær etter eget valg
4 dl vann
1 1/2 – 2 dl Dansukker Sukker eller Demerarasukker
3 ss potetmel

Til servering
melk eller fløte


Skyll og rens bærene. Kok opp vann og sukker. Ha i bærene, og kok forsiktig i 2–5 minutter avhengig av bærenes konsistens. Stikkelsbær og moreller trenger lengre koketid enn bringebær og jordbær. Rør ut potetmelet i 1 dl vann før det røres ned i bærene. Ta kasserollen bort fra varmen. Avkjøl grøten under lokk. Serveres lunken eller kald med melk eller fløte.
Fruktgrøten kan tilsettes mandelmakroner eller knuste skorper for å gjøre den mektigere.

Bærene kan byttes ut med plommer, pærer, rabarbra eller epler i biter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker