Sommerfrokost

Endelig er feriedagene her, og du kan spise frokost og fred og ro. Husk å nyte sommerfrokosten ute sammen med friske bær og frukter. Her har vi samlet favorittene våre for en god og stressfri sommerfrokost. Hvordan vil du starte dagen?

Nedenfor finner du oppskrifter på Lapper, Bringebærsirup, Granola, Sommersmoothie, Rabarbramarmelade med kardemomme og vanilje, Bringebærcurd, Sitron- og hylleblomstsirup, Bjørnebærsmoothie, Grove rundstykker med rug og Frokostrundstykker.


Lapper

Lapper

ca. 50 stk. 1 time
Finnes det noen som ikke liker lapper? Det er en favoritt hos både barn og voksne. Både lapper og pannekaker kan dessuten lages i flere ulike smaker og varianter. Lag en pannekakekake eller server lappene med favorittsyltetøyet og rømme!
Ingredienser

2 1/2 dl hvetemel
2 ss Dansukker Melis
1/2 ts salt
6 dl melk
3 egg
25 g smør


Bland hvetemel, melis og salt i en bolle. Tilsett melken litt etter litt, og visp røren jevn. Tilsett eggene ett etter ett, og visp helt jevnt.

La røren hvile i ca. 20 minutter. Legg en liten klatt smør i lappepannen, og stek lappene.

Server med godt, hjemmelaget syltetøy.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebærsirup

Bringebærsirup

1 liten glasskrukke 25 minutter
Bruk bringebærsirupen som ekstra smakstilsetning i desserter, frokostjogurt eller drinker. Eller bland bringebærsirupen med litt eddik og sprinkle over salaten!
Ingredienser

300 g bringebær
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts lakrispulver
4 stjerneanis


Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kasserolle. La koke i 5 minutter. Rør om av og til. Ta ut stjerneanisen.

Hell over sirupen i en ren glasskrukke med lokk. Avkjøl uten lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Granola

Granola

ca 1 liter 40 minutter
Gi frokosten et løft med hjemmelaget granola i stedet for kjøpe-müsli. Denne granolaen med mandler, hasselnøtter, gresskarfrø, solsikkekjerner og rugflak sikrer deg en knallstart på dagen.
Ingredienser

1/2 dl mandler
1/2 dl hasselnøtter
1 1/2 dl solsikkefrø
5 dl havregryn
3 dl rugflak
1 1/2 dl gresskarfrø
1 dl hele linfrø
1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 dl rapsolje
1 1/2 dl vann
1 dl kokosflarn


Sett ovnen på 180 °C.

Kjør mandler, hasselnøtter og solsikkefrø i en mikser i noen sekunder. Hell deretter alle de tørre ingrediensene (bortsett fra kokosflarnene, som tilsettes senere) på en plate. Tilsett sirup, olje og vann. Rør godt om.

Stek i nedre del av ovnen i ca. 20 minutter. Rør om minst 3 ganger i løpet av steketiden.

Ta granolaen ut av ovnen, og la den avkjøles. Tilsett kokosflarnene og rør om. Oppbevares i en glasskrukke med lokk.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sommersmoothie

Sommersmoothie

ca. 1 glass
Ingredienser

75 g bær, f.eks. bringebær, blåbær eller jordbær
1 dl lettmelk
1 dl naturell lettyoghurt
1 dl isbiter
1 ss Dansukker Melis


Bland samtlige ingredienser i en foodprosessor/blender og kjør til blandingen er jevn. Hell over i et glass. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbramarmelade med kardemomme og vanilje

Rabarbramarmelade med kardemomme og vanilje

2 glass 25 minutter
Prøv deg gjerne frem med ulike krydder og smakstilsetninger, slik at du får rabarbramarmeladen akkurat slik du vil ha den. Denne rabarbramarmeladen med smak av kardemomme og vanilje passer til alt fra ristet brød til kakefyll.
Ingredienser

500 g rabarbra
500 g Dansukker Syltesukker
2 ts malt kardemomme
1 vaniljestang


Skyll rabarbraen og skjær den i skiver. Bland den deretter med syltesukker og kardemomme i en kasserolle.

Del vaniljestangen på midten og deretter en gang til på midten. Tilsett i kasserollen. La koke i 5 minutter.

Skum godt av. Ta ut vaniljestangen og miks marmeladen slik at det blir igjen litt biter.

Hell marmeladen over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bringebærcurd

Bringebærcurd

Bruk bringebærcurden som ekstra smakstilsetning i desserter og jogurt. Eller sprinkle bringebærcurden over lapper!
Ingredienser

250 g bringebær
1 egg
1 1/4 dl Dansukker Syltesukker
25 g smør, romtemperert


Press bringebærene gjennom en finmasket sil. Visp egget og rør det inn i bringebærene. Hell blandingen gjennom en finmasket sil ned i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett syltesukker, og la småkoke under omrøring i 2–3 minutter.

Ta kasserollen fra platen, og tilsett smøret. Sett kasserollen i en skål med kaldt vann, og visp med elektrisk visp til bringebærcurden er avkjølt. Hell den over i et rent glass, og sett den til kjøling i kjøleskapet.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sitron- og hylleblomstsirup

Sitron- og hylleblomstsirup

1 liten glasskrukke 25 minutter
Denne sursøte sitron- og hylleblomstsirupen kan brukes som smakstilsetning i desserter, og er perfekt til lapper og pannekaker. Sprinkle sitron- og hylleblomstsirupen over pannekakestabelen, og server med vaniljeis.
Ingredienser

1 dl konsentrert hylleblomstsaft
1 dl vann
2 dl Dansukker Lys Sirup
Saften av 1 sitron


Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kasserolle. La koke i 5 minutter. Rør om av og til.

Hell over sirupen i en ren glasskrukke med lokk. Avkjøl uten lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bjørnebærsmoothie

Bjørnebærsmoothie

4 glass
Ingredienser

500 g bjørnebær
1 liter lettyoghurt naturell
1 dl Dansukker Sukker
Isbiter

Pynt
bjørnebær
trespyd 


Miks bjørnebær, yoghurt og sukker. Sil blandingen. Hell over i glass. Pynt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Grove rundstykker med rug

Grove rundstykker med rug

50 stykker
Ingredienser

1 l lunkent vann
100 g gjær
4 dl havrekli
2 dl speltflak eller hvetekli (krusakli)
4 dl sammalt rug, grov
1 dl linfrø
75 g flytende margarin
1 ts salt
3/4–1 dl Dansukker Mørk Sirup
1 ss anis, fennikel eller karve, kan sløyfes
ca. 18 dl siktet rugmel


Smuldre gjæren i en bolle og hell på vannet. Rør til gjæren er oppløst.
Blande i havrekli, speltflak, rugmel, linfrø, margarin, salt, sirup og krydder. Tilsett melet, litt om gangen, til deigen slipper bollen. La den heve under klede i 45 minutter.
Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den blank smidig. Del deigen i 2 like store emner, og form til ruller. Skjær hver rull i 25 biter, og trill rundstykker. La dem etterheve i 30 minutter. Sett ovnen på 225 °C.
Stekes midt i ovnen i ca. 12 minutter til rundstykkene har fått en gyllenbrun farge. Avkjøl på rist under klede.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Frokostrundstykker

Frokostrundstykker

20 stykker
Ingredienser
5 dl vann
2 ss potetmel
50 g gjær
1 dl havrekli
3 ss Dansukker Mørk Sirup
1 ts salt
ca. 1 liter hvetemel
potetmel

Bland vann og potetmel i en kjele, og kok opp. Sett det til siden for å avkjøles til 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle, og hell på den avkjølte deigvæsken. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett havrekli, sirup og salt. Arbeid inn mel til deigen slipper bollen. La den heve under bakeklede i 30 minutter. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Form deigen til en rull som deles i 20 like store skiver. Dypp den ene siden av skiverne i potetmel, og legg dem på stekeplate med bakepapir. Melsiden skal være opp. La deigen heve i 30 minutter. Stek rundstykkerne midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist UTEN bakeklede.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker