Syltede sommergrønnsaker

Legg en liten bit av sommeren på glass. Med syltede sommergrønnsaker forlenger du smaken av sommeren. Perfekt til sene grillkvelder. Følg oppskriften, så har du snart kjøleskapet fullt av hjemmesyltede sommergrønnsaker.

Nedenfor finner du oppskrifter på Syltet rødløk med chili, Chilisirup, Rotfruktmarmelade med timian, Sommerkonservering, Innlagte sitroner, Hvitløksagurker, Syltede cocktailtomater, Syltet løk, Rødkålsalat, 3-døgnsagurk og Marinert agurk.


Syltet rødløk med chili

Syltet rødløk med chili

1 krukke 25 minutter
Syltet rødløk med chili er knallgodt tilbehør til de fleste matretter, og er svært enkelt å lage selv. Gi fredagstacoen eller hamburgerne det lille ekstra med syltet rødløk med chili.
Ingredienser

2 rødløk
1 chili
1 dl eddik (12 %)
2 dl Dansukker Demerarasukker
3 dl vann


Skjær rødløken i tynne skiver. Skyll og finhakk chilien. Legg det hele i en ren krukke.

Kok eddik, sukker og vann til sukkeret har løst seg opp. La blandingen avkjøle seg litt før du heller over rødløken og chilien. Avkjøl i kjøleskap i ca. 1 time. Oppbevares kaldt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Chilisirup

Chilisirup

1 liten glasskrukke 25 minutter
Vil du ha en dessert som varmer litt ekstra? Chilisirupen er god å ringle over ferske bær, på is eller som smakstilsetning i eplepai.
Ingredienser

2 chilier
2 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl vann


Skyll og hakk opp chilien. Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kasserolle. La koke i 5 minutter. Rør om av og til.

Hell over sirupen i en ren glasskrukke med lokk. Avkjøl uten lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rotfruktmarmelade med timian

Rotfruktmarmelade med timian

2 glass 30 minutter
Rotfrukter kan brukes til det meste. Denne herlige rotfruktmarmeladen med timian er flott tilbehør til sommerens grillbuffet. Varier rotfruktmarmeladen etter smak og behag.
Ingredienser

500 g valgfrie rotfrukter
2 ss vann
3–4 ss eddik (12 %)
250 g Dansukker Syltesukker
1 ss frisk timian


Skrell rotfruktene og riv dem på et rivjern. Kok dem med vann og eddik i en kasserolle i 3 minutter. Miks og tilsett syltesukker og timian.

La koke i ytterligere 4 minutter. Skum godt av, og hell syltetøyet over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sommerkonservering

Sommerkonservering

Ingredienser

3 squash
6 paprika i ulike farger
6 tynne gulrøtter
1 lite blomkålhode
10 små løk
1 hvitløk (kan sløyfes)
ca. 5 cm pepperrot
1 dl salt

Lake
1 1/2 liter eddik lys 7%
7 dl Dansukker Sukker
3 ss sennepsfrø


En knasende og frisk blanding som smaker fortreffelig til grillmat.

Skyll grønnsakene, og skjær dem i passelig store biter. Skrell løken og hvitløken. Legg alle grønnsakene i en bolle, og strø på saltet. La stå kaldt i ett døgn. Skyll av saltet. Kok opp vann, og la grønnsakene koke i et par minutter. Paprika og squash trenger bare dyppes i det kokende vannet. Ha grønnsakene på varme, rene glass. Bland ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Skum av. Hell den varme laken over grønnsakene. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.
Holder seg flere måneder i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Innlagte sitroner

Innlagte sitroner

Ingredienser

2 kg økologiske sitroner
10 dl vann
1 dl havsalt
1/2 dl hvitvinseddik
2 dl Dansukker Sukker
2 laurbærblader
1 kanelstang
3 kryddernelliker
1 ts hel pepper 


Vask sitronene nøye og legg dem på varme, grundig rengjorte glass. Bland alle ingrediensene til laken og kok opp. Hell den varme laken over og lukk godt til. La dem modne i minst fire uker før de serveres.

Sitronene kan også deles i fire båter eller skjæres i skiver. Disse vil være klare til å spises allerede etter 1-2 uker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hvitløksagurker

Hvitløksagurker

ca. 1 1/2 kg
Ingredienser

15 normalt store sylteagurker eller 30 små
1 løk
2 røde chilifrukter
10 fedd hvitløk

Lake
2 1/2 dl vann
4 dl eddik
2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl salt
1 bit fersk pepperrot


Vask agurkene nøye. Skrell løken, del den i to og skjær den i skiver. Skyll chili, del dem på langs og ta bort frøene.
Skrell hvitløken. Bland agurk med løk, hvitløk og chili i godt rengjorte glass.

Bland sammen ingrediensene til laken og kok den opp. Avkjøl den før den helles over agurkene. Ha et par pepperotbiter i hvert glass. Lukk igjen. La det stå i 4 uker før servering. Oppbevares kaldt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltede cocktailtomater

Syltede cocktailtomater

ca. 1 kg
Ingredienser

1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3–4 kvister frisk timian

Lake
4 1/2 dl eddik 7%
1/2 dl vann
3 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 kanelstang
1 ts finkuttet fersk ingefær
3 kryddernelliker 


Skyll tomatene. Del dem, og strø på saltet. La dem stå kaldt i 3–4 timer. Skyll av saltet, og legg tomatene på et håndkle for å renne av. Ha tomatene på varme, rene glass. Legg i et par timiankvister. Bland alle ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Skum av. Sil laken over tomatene. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltet løk

Syltet løk

Ingredienser

1 kg sylteløk eller annen type småløk
2 kinesiske hvitløk (solo)
5–6 kvister frisk timian
1 rød chili
1 dl eplecider
13 dl eplecidereddik
5 dl Dansukker Sukker
1 kanelstang
1 stjerneanis
10 hvite pepperkorn
1/2 ts salt 


Ha løken i kokende vann. Hell av vannet, og skyll løken i kaldt vann. Skrell dem. Skrell og del hvitløkene i skiver. Del chilien, fjern kjernene og kutt den i tynne strimler. Bland eplecider, eplecidereddik, sukker og krydder i en kasserolle, og kok opp. Skum av. Legg løken lagvis med hvitløk, timian og chili på varme, rene glass. Hell på den varme laken. Sett på lokk. Oppbevares kjølig. La det stå en uke før det spises. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rødkålsalat

Rødkålsalat

Ingredienser

1 kg strimlet rødkål
1 dl salt
1 rød chili
4 dl hvitvinseddik
2 dl vann
1–1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts grovmalt sort pepper
1 krm malt kryddernellik
2 ts raspet fersk ingefær 


Legg kål og salt lagvis i en bolle, og la det stå over natten. Skyll kålen i kaldt vann til alt saltet er borte. Skyll chilien, og fjern kjernene. Skjær den i tynne strimler, og bland den med kålen. Legg kålblandingen på et glass. Kok opp eddik, vann, sirup, pepper, nellik og ingefær. Avkjøl i 5 minutter før den helles på glasset. Sett på lokk. Oppbevares i kjøleskap. Godt til bl.a. grillet svin og kylling. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

3-døgnsagurk

3-døgnsagurk

Ingredienser

1 kg slangeagurk
1/2 dl gule sennepsfrø

Smakstilsetning
3–4 kvister dill eller 2 kinesiske hvitløk (solo) samt 2 røde chili

Lake
5 dl eddik 7%
4 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl salt
1/2 ts hvite pepperkorn


Vask agurkene grundig. Kutt dem i centimetertykke skiver. Skrell og del hvitløkene. Skyll chili og dill. Legg agurkskiver lagvis på glass med sennepsfrø og dill eller hvitløk og chili. Bland ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Hell laken over agurkene. Agurkene er klare etter 3 døgn.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Marinert agurk

Marinert agurk

4 porsjoner
Ingredienser

1 slangeagurk
1 dl friskpresset sitronsaft
1 dl hvitvinseddik
1 dl Dansukker Sukker
1 rødløk
1/2 dl hakket persille
2 krm salt
2 krm grovmalt sort pepper


Skrell agurken, del den på langs og fjern frøene. Kutt de delte agurkene i centimetertykke biter. Skrell og del løken. Skjær den i skiver. Legg agurk, løk og persille i en serveringsskål. Bland sitronsaft, eddik, sukker, salt og pepper, og hell dette over blandingen i skålen. La stå i minst 1 time før servering. Server til grillet kjøtt, gjerne litt sterkt krydret.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker