Tid for rabarbra

Nå skyter rabarbraen i været, og det er på tide å høste de første spede stilkene. Rabarbraen, som opprinnelig kommer fra Kina, ble tidligere ansett for å ha styrkende egenskaper. Rabarbrapai er en klassiker, men alternativene er mange og lekre. La deg inspirere av oppskriftene våre.

Nedenfor finner du oppskrifter på Limepai med graham og rabarbratopping, Rabarbramarmelade med kardemomme og vanilje, Karlsbaderboller med rabarbra, Minirabarbrapaier med varmvispet marengs, Rabarbramarmelade, Jordbær- og rabarbramuffins med smuldretrekk, Rabarbramargarita, Rabarbracurd, Rabarbraparfait, Rabarbrachutney, Rabarbrakompott med kanelis og Rabarbrasaft.


Limepai med graham og rabarbratopping

Limepai med graham og rabarbratopping

ca. 12 stykker 1 time + 3 timer i kjøleskap
Vil du at det skal være «litt mer mat» i limepaien? Da er denne limepaien med grahamsbunn og rabarbratopping midt i blinken for deg! Et friskt og godt alternativ til ettermiddagskaffen.
Ingredienser

Grahamsbunn
150 g smør
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
2 1/2 dl grahamsmel
1 dl hvetemel
1 eggeplomme

Limefyll
4 eggeplommer
300 g crème fraîche
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 1/2 ss maisennamel
Skallet av 1/2 lime, gjerne usprøytet
3/4 dl ferskpresset limesaft

Marinert rabarbra
2 rabarbrastilker
200 g jordbær
1 dl Dansukker Demerarasukker
Saften av 1/2 lime, gjerne usprøytet


Sett ovnen på 175 °C.

Skjær smøret i terninger og bland sammen alle ingrediensene til mørdeigen. Arbeid sammen deigen på et melet bakebord. Dekk over med plast og la hvile i kjøleskap i ca. 30 minutter. Trykk ut deigen i en avlang paiform med avtakbar bunn (ca. 13 x 36 cm).

Stek paiskallet midt i ovnen i ca. 10 minutter. I mellomtiden lager du fyllet. Visp sammen alle ingrediensene til en jevn røre.

Hell fyllet i paiskallet og stek i ytterligere 15–20 minutter midt i ovnen. Ta kaken ut og avkjøl.

La hvile i kjøleskap i ca. 3 timer. Skyll rabarbraen og jordbærene, og skjær dem i biter. Bland med demerarasukker og lime, og la stå i minst 30 minutter.

Dekorer paien med den marinerte rabarbraen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbramarmelade med kardemomme og vanilje

Rabarbramarmelade med kardemomme og vanilje

2 glass 25 minutter
Prøv deg gjerne frem med ulike krydder og smakstilsetninger, slik at du får rabarbramarmeladen akkurat slik du vil ha den. Denne rabarbramarmeladen med smak av kardemomme og vanilje passer til alt fra ristet brød til kakefyll.
Ingredienser

500 g rabarbra
500 g Dansukker Syltesukker
2 ts malt kardemomme
1 vaniljestang


Skyll rabarbraen og skjær den i skiver. Bland den deretter med syltesukker og kardemomme i en kasserolle.

Del vaniljestangen på midten og deretter en gang til på midten. Tilsett i kasserollen. La koke i 5 minutter.

Skum godt av. Ta ut vaniljestangen og miks marmeladen slik at det blir igjen litt biter.

Hell marmeladen over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Karlsbaderboller med rabarbra

Karlsbaderboller med rabarbra

ca. 40 små boller 3 timer
Karlsbaderboller lages med en litt fastere deig enn vanlige boller. Bak et sommerlig brød og fyll karlsbaderbollene dine med rabarbra!
Ingredienser

Boller
1 pk. gjær for søte deiger
2 1/2 dl melk
4 egg
250 g smør, romtemperert
1 1/4 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts salt
1 ts bakepulver
15–16 dl hvetemel

Kardemommefyll
100 g smør, romtemperert
1 1/2 ts kardemomme
1 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker

Rabarbrafyll
200 g rabarbra
2 ss Dansukker Sukker
2 ss vann
Pynt
1 egg

Glasur
2 dl Dansukker Melis
2 ss vann


Smuldre gjæren i en kjøkkenmaskin, og varm melken til 37 °C. Hell melken over gjæren, og rør ut. Skjær smøret i terninger, tilsett alle ingrediensene og miks sakte i noen minutter. Øk deretter hastigheten, og arbeid deigen videre i ytterligere 7 minutter.

La deigen hvile under et klede i 30 minutter. Gjør klar fyllet. Visp sammen alle ingrediensene til kardemommefyllet, og sett det til side. Lag deretter rabarbrafyllet. Skyll rabarbraen, og skjær den i biter. Kok dem med sukker og vann i en kasserolle i ca. 3 minutter. Miks og sett deretter til avkjøling.

Del deigen i to deler, og kjevle ut den ene delen til et rektangel på et melet bakebord. Smør et lag med kardemommefyll over hele rektangelet. Kutt den avlange delen på midten, og skjær deretter opp små firkanter på ca 8 x 8 cm.

Legg en klatt med rabarbrafyll midt på, og brett hjørnene inn mot midten. Sett knyttene på bakepapir, og legg et klede over. La heve i ca. 1 1/2 time. Gjør det samme med den andre halvparten av deigen.

Sett ovnen på 210 °C.

Pensle med vispet egg, og stek bollene midt i ovnen i ca. 10 minutter. La bollene avkjøles på rist.

Rør sammen glasuren og sprinkle den over bollene. Server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Minirabarbrapaier med varmvispet marengs

Minirabarbrapaier med varmvispet marengs

6–8 minipaier 1,5 time
Ingredienser

Deig
250 g smør
2 1/2 dl hvetemel
2 ss vann
2 ss Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker

Rabarbrafyll
400 g rabarbra
1/2 dl Dansukker Sukker

Marengs
3 eggehviter
2 dl Dansukker Sukker


Bland raskt sammen alle ingrediensene til en jevn paideig. Ha plast rundt, og la den hvile i kjøleskapet i 30 min. Sett ovnen på 200 °C.
Skyll og skrell rabarbraen, skjær den i små biter. Kok rabarbra og sukker i en gryte i 2 minutter.Smør formene, og trykk ut deigen med fingrene. Fordel rabarbraen i paiskallene, og stek nederst i ovnen i ca. 10–15 minutter. Ta ut paiene, og la dem hvile litt.
Gjør imens klart for marengsen ved å ha eggehviter og sukker i en tørr og ren bolle. Visp eggehvitene over vannbad, og la temperaturen stige til 50–65 °C. Kjenn på marengsrøren mellom fingrene. Den skal være uten sukkerkrystaller. Ha røren i en bolle, og visp marengsen til den har kjølnet og blitt luftig.
Ha røren i en sprøytepose med valgfri tupp, og sprøyt på paiene. Brenn av marengsen med en brenner.
Serveres med is eller vaniljesaus.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbramarmelade

Rabarbramarmelade

ca. 1 liter 25 minutter
Ingredienser

500 g rabarbra i biter
Saften av 1 økologisk sitron
500 g Dansukker Syltesukker
1/2 ts malt kardemomme 


Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp under omrøring i 4 minutter. Helles på varme, grundig rengjorte glass. Sett på lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Kardemommen kan erstattes av 1-2 ss revet, frisk ingefær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbær- og rabarbramuffins med smuldretrekk

Jordbær- og rabarbramuffins med smuldretrekk

ca 16 stykker
Ingredienser

Muffinsrøre
1 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
3 egg
100 g smeltet smør
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Revet skall av 1 sitron
4 dl hvetemel
1 dl yoghurt naturell
1 1/2 dl melk
10 jordbær i biter
2 rabarbrastilker i biter

Smuldretrekk
50 g smør
1 dl hvetemel
1 dl Dansukker Demerarasukker
1 ts malt kardemomme


Visp egg og sukker til luftig eggedosis.

Bland i smeltet smør, melk og yoghurt.

Bland hvetemelet med vaniljesukker og sitronskall. Rør til en jevn røre.

Rør de oppkuttede jordbærene og rabarbraen forsiktig inn i røren.
Fyll muffinsformene 2/3 fulle med røre.

Bland alle ingrediensene til smuldretrekket til en smuldrende deig, og fordel jevnt over muffinsrøren.

Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 20–25 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbramargarita

Rabarbramargarita

1 glass
Ingredienser

4 cl tequila
2 cl Cointreau
4 cl limejuice
4 cl rabarbrasirup
salt

Rabarbrasirup
3 rabarbrastilker i biter
3 1/2 dl vann
3 1/2 dl Dansukker Sukker


Begynn med rabarbrasirupen: La ingrediensene koke i rundt 15 minutter.

Sil gjennom en grov sil. Press rabarbraen forsiktig, slik at all saft renner ut. Avkjøl.

Rist tequila, Cointreau, limejuice og rabarbrasirup.

Server i cocktailglass med saltet kant.

Tips!
Du får finest saltrand ved å gni en sitronskive mot den utvendige kanten øverst på glasset, snu glasset opp-ned og strø på salt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbracurd

Rabarbracurd

cirka 1/2 liter
Ingredienser

500 g rabarbra
1 1/2 dl vann
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
2 krm kardemomme
2 egg
50 g mykt usaltet smør


Skyll rabarbraen, og kutt den i små biter. Kok rabarbraen til den er most. Visp eggene lett, og rør dem inn i mosen. Press mosen gjennom en sil og ned i en ren gryte. Tilsett syltesukker og kardemomme, og kok under omrøring i 2–3 minutter. Ta kasserollen fra platen, og tilsett smøret. Sett kasserollen i en bolle med kaldt vann, og visp med elektrisk visp til curden er helt avkjølt. Hell over på rene glass. Sett på lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbraparfait

Rabarbraparfait

4 porsjoner
Ingredienser

400 g rabarbra
1 dl vann
2 kvister estragon
1 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts vaniljesukker
2 1/2 dl lett crème fraîche


Skyll rabarbraen, og kutt den i biter. Ha rabarbraen i en gryte sammen med vannet og estragonen, og kok under lokk i 5 minutter. Bland i sukker, lys sirup og vaniljesukker. Avkjøl. Tilsett crème fraîche. Kjør blandingen i en ismaskin, eller hell den i en form og sett den i fryseren i minst 4 timer. Server gjerne noen jordbær til parfaiten.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbrachutney

Rabarbrachutney

Ingredienser

500 g rabarbra i biter
150 g rosiner
1 1/2 dl hvitvinseddik
3 dl Dansukker Sukker
2 ss revet, frisk ingefær
2 ts Colmans sennepspulver
1 ts salt
2 kryddermål kajennepepper


Bland alle ingrediensene i en kjele, og la det trekke på svak varme under lokk i 10 minutter. Rør om og kok under omrøring i ytterligere ca. 5 minutter til chutneyen får ønsket konsistensen. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbrakompott med kanelis

Rabarbrakompott med kanelis

4 porsjoner
Ingredienser

Is
4 eggeplommer
1 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
2 dl melk
1 1/2 dl kremfløte
1–2 ts malt kanel

Kompott
500 g rabarbra i biter
1/4 liter utblandet jordbærsaft eller annen saft
1 ss friskpresset sitronsaft
1 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
2 ss potetmel 


Visp sammen eggeplommer, sukker og vaniljesukker. Kok opp melk, kremfløte og kanel. Visp den varme melkeblandingen inn i eggblandingen. Sil gjennom en finmasket sil. Kjør blandingen i en ismaskin, eller sett den i fryseren i minst 5 timer. Rør av og til.

Ha rabarbrabitene, de to safttypene samt melis i en kasserolle, og kok til rabarbraen er mør. Rør i vaniljesukkeret. Rør ut potetmelet i litt kaldt vann, og hell det i, i en tynn stråle under omrøring for å jevne kompotten. Server kompotten lunken eller kald sammen med isen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rabarbrasaft

Rabarbrasaft

ca. 2 liter 45 minutter
Ingredienser

2 kg rabarbra
1 1/2 liter vann
saften av 1 sitron
1 kg Dansukker Sukker


Skyll rabarbraen. Kutt den i biter. Kok rabarbrabitene i vannet til de er helt myke. Ha dem i en silduk, og la renne av i 30 minutter. Vask kasserollen, og hell tilbake saften. Tilsett sukker og sitronsaft.

La koke til saften er helt klar. Skum godt av under kokingen. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på kork. Oppbevar kjølig.

Rabarbraen kan byttes ut med annen type frukt eller bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker