Afternoon Tea

Det blir sagt at det var dronning Katarina av Braganza som på midten av 1600-tallet tok med seg tradisjonen med å drikke ettermiddagste fra Portugal til England. Deretter spredde "Afternoon Tea" seg etter hvert til hele det britiske imperiet.
Det mest typiske innslaget i denne britiskinspirerte ettermiddagsskikken, bortsett fra selve teen, er nok sconesen. Men søte bakverk passer også godt som tilbehør.

Nedenfor finner du oppskrifter på Kremet sitronpai, Kokoskaker med bringebær-rose-syltetøy, Mammas mazarinkake, Scones, Jordbærmarmelade med grapefrukt, Jordbærkake, Makroner med bringebærkrem, Appelsinmarmelade med Earl Grey, Jordbærmuffins med jordbærglasur og Lemoncurd.


Kremet sitronpai

Kremet sitronpai

Søt, syrlig og enkel.
Ingredienser

2,5 dl økologisk hvetemel
1 ss Dansukker Lys Sirup
1 ss Dansukker Økologisk Sukker
1 ss vaniljesukker
100 g kaldt smør i terninger
1 eggeplomme

Fyll
2 egg
5 eggeplommer
2,5 dl Dansukker Økologisk Sukker
1 ss vaniljesukker
0,75 dl kremfløte
Sitronjuice av 3 sitroner, gjerne økologiske
Skall av 1 sitron, godt vasket
Dansukker Økologisk Melis til å sikte over når kaken er ferdig


Sett ovnen på 175 °C.

Bland mel og de andre ingrediensene til paiskallet i en kjøkkenmaskin til en fast, jevn deig.

Trykk ut deigen i en paiform med avtakbar bunn, 24–27 cm i diameter, og forstek den i ovnen i ca. 20 minutter.

Visp sammen egg, eggeplommer og sukker, tilsett kremfløten og til slutt sitronjuice og -skall.

Ha fyllet i paiskallet, og stek i ca. 30–35 minutter.

Avkjøles helt, gjerne i kjøleskapet slik at fyllet setter seg.

Sikt over melis før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kokoskaker med bringebær-rose-syltetøy

Kokoskaker med bringebær-rose-syltetøy

Ca. 16 stk.
Ingredienser

100 g romtemperert smør
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 ts vaniljesukker
1 egg
1 1/2 dl hvetemel
1/4 ts salt
3 1/2 dl revet kokos

Bringebær-rose-syltetøy
1 dl bringebærsyltetøy
1/2 ss rosevann


Sett ovnen på 150 °C.
Visp sammen smør, sukker og vaniljesukker. Tilsett egg, og rør til en jevn blanding.
Bland mel, salt og kokosflak i en egen bolle. Ha de tørre ingrediensene i smørblandingen, og rør sammen.
Rull til små boller, ca. 1 cm, og legg disse på bakebrett med papir. Stekes i 5 minutter.
Imens blandes bringebærsyltetøyet med rosevannet.
Ta ut kakene, og lag en liten fordypning i dem med baksiden av en skje eller en finger. Legg i en klatt bringebærsyltetøy.
Øk varmen til 175 °C, og stek kakene i ytterligere 8–10 minutter.
Ta ut kakene, avkjøl og nyt dem.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Mammas mazarinkake

Mammas mazarinkake

Ingredienser

200 g smeltet smør
2 egg
2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 dl Dansukker Melis
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts bittermandelolje
1 1/2 dl melk
50 g reven mandelmasse


Sett ovnen på 175 °C.

Kle en rektangulær form 30 x 23 cm eller rund form 26 cm med bakepapir.

Smelt smøret. Rør imens sammen egg og sukker i en bolle med en sleiv (ikke elektrisk visp).

Mål opp hvetemel og bakepulver i en bolle, og sett den til side.

Bland inn melk og bittermandelolje i det smeltede smøret.

Tilsett mandelmassen og melk/olje i eggeblandingen og deretter i smørblandingen.
Det gjør ingenting om det er litt klumper, de forsvinner under stekingen.

Ha røren i formen, og stek nederst i ovnen i 15-20 minutter.

Avkjøl, og sikt over litt melis.


Tips
Pynt med glasur eller smeltet sjokolade.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Scones

Scones

8 stykker
Ingredienser

2 dl melk
2 ss hvetekli
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts salt
1/2 dl flytende margarin
2 ts Dansukker Brun Farin


Legg hveteklien i en bolle og hell melken over. La stå i 10 minutter. Bland alt utenom margarinen i en skål, husk evt. smakstilsetning. Tilsett melkeblandingen og margarinen og arbeid sammen til en deig. Del deigen på midten og form til runde kaker som legges på plate med bakepapir. Skjær kakene slik at det blir 4 trekanter. Stek kakene midt i ovnen ved 275 °C i ca. 10 minutter. Deigen kan også has i muffinsformer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærmarmelade med grapefrukt

Jordbærmarmelade med grapefrukt

25 minutter
Ingredienser

1 stor grapefrukt
200 g friske jordbær
500 g Dansukker Syltesukker


Vask grapefrukten grundig.

Skjær den i tynne båter, som igjen skjæres i tynne skiver.

Tin jordbærene og skjær dem i mindre biter.

Bland grapefrukt- og jordbærbitene med syltesukkeret i en gryte, og kok i 10–15 minutter. Skum godt av.

Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevar mørkt og kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærkake

Jordbærkake

12 stykker
Ingredienser

200 g gulrøtter
200 g mandler
1 sitron
4 egg
1 krm salt
1 1/2 dl Dansukker Sukker
1 3/4 dl hvetemel

Krem
200 g Philadelphia-ost, naturell
1/2 dl Dansukker Melis
2 ts vaniljesukker
2 ts friskpresset sitronsaft

Pynt
Jordbær

Matfett til formen


Skrell og rasp gulrøttene. Mal mandler. Vask sitronen godt og rasp skallet fint. Skill eggene. Visp hvitene stive sammen med saltet. Visp eggeplommer og sukker hvitt og luftig. Bland de malte mandlene med melet og vend det inn i røren. Rør i gulrøttene. Vend inn eggehvitene. Ha røren i en smurt springform, ca. 24 cm i diameter. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.

Rør sammen ingrediensene til kremen. Bred kremen over den avkjølte kaken.

Skyll jordbærene og tørk dem på husholdningspapir. Legg jordbærene oppå kremen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Makroner med bringebærkrem

Makroner med bringebærkrem

Ca. 30 stk. 1,5 time
Ingredienser

Bunn
200 g mandelmasse
2 eggehviter
1 dl Dansukker Brun Farin

Smørkrem
3-4 ss bringebærsaft (4 dl friske eller frosne bringebær)
1 eggeplomme
3 dl Dansukker Melis
1 1/2 ss vaniljesukker
200 g smør, romtemperert

Pynt
250 g hvit sjokolade
Frysetørkede bringebær


Sett ovnen på 180 °C. Riv mandelmasse på et rivjern. Visp sammen mandelmasse, eggeplomme og brun farin til en jevn røre.
Klatt/sprøyt røren ut på et brett med bakepapir, ca. på størrelse med femkroner.  Stek i nederste del av ovnen i 10–12 minutter, avhengig av hvilken bunn du ønsker. Kortere tid, seigere bunn.
Varm bringebærene i en gryte under omrøring, og sil deretter bort kjernene, slik at du kun har saften igjen. Avkjøl.
Visp sammen eggeplomme, melis og vaniljesukker. Ha i det romtempererte smøret, litt om gangen, og visp i ca. 10 minutter. Tilsett bringebærsaften, og visp til en jevn og luftig røre. La stå i kjøleskapet i 20 minutter.
Smør ut smørkremen med en kniv eller skje på bunnene, og lag små topper. Sett makronene i fryseren i 20 minutter.
Smelt sjokoladen over vannbad, og dypp makronene. Strø over frysetørkede bringebær, og la stivne.
Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Appelsinmarmelade med Earl Grey

Appelsinmarmelade med Earl Grey

25 minutter
Ingredienser

Te, Earl Grey, 4 poser eller 2 ss te i løsvekt
1/2 dl vann
400 g fruktkjøtt av ubehandlet appelsin
400 g Dansukker Syltesukker


La Earl Grey-teen stå og trekke i 1/2 dl vann, sil av tebladene/ta ut posene.
Vask og skrell appelsinene, skjær ut fruktkjøttet og legg det i en gryte sammen med syltesukkeret og teen.
Ha eventuelt i noen strimler av skall.
La koke i 5–7 minutter, rør om av og til.
Ta gryten bort fra varmen. Skum godt av marmeladen.
Hell marmeladen over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærmuffins med jordbærglasur

Jordbærmuffins med jordbærglasur

16 store eller 24 små 1 time
Ingredienser

Muffins
200 g smeltet smør
4 egg, gjerne økologiske
3 dl Dansukker Økologisk Sukker
2 ss vaniljesukker
2 dl melk
Skallet av 1 sitron, gjerne økologisk
6 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 klype salt
1 dl friske jordbær i biter

Glasur
200 g romtemperert smør
5 dl Dansukker Økologisk Melis, siktet
2 ss jordbærpulver (finnes i velassorterte butikker)
300 g kremost
Saften av 1/2 sitron
3 ss jordbærsyltetøy


Muffins
Sett ovnen på 200 °C.
Smelt smøret.
Visp egg og sukker til luftig eggedosis.
Bland i smeltet smør, melk og revet sitronskall.
Bland hvetemel, bakepulver og salt, og sikt det ned i røren.
Skyll jordbærene og kutt dem i små biter. Vend bitene inn i røren.
Plasser papirformer i et muffinsbrett, og fordel røren jevnt i formene.
Stek muffinsene midt i ovnen i ca. 10 minutter eller til de er gylne (prøv med en kakenål, den skal være helt tørr når du drar den ut).
Sprøyt over glasuren før servering.

Glasur
Visp smør, siktet melis og jordbærpulver luftig.
Visp inn kremosten og sitronsaften.
Rør inn jordbærsyltetøyet.
Sprøyt eller smør glasuren på muffinsene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Lemoncurd

Lemoncurd

40 minutter
Friskt og syrlig. Smaker like godt som fyll i kake som på scones og ristet brød.
Ingredienser

2 dl friskpresset sitronsaft
3 egg
5 dl Dansukker Syltesukker
200 g smør


Press saften ut av sitronene. Bland egg, syltesukker og sitronsaft i en tykkbunnet kasserolle. Sett kasserollen på platen og visp hele tiden til det begynner å tykne.

Tilsett smøret i små klatter, og visp det inn i blandingen. Ta kasserollen bort fra varmen. Sil lemoncurden, og ha den deretter på varme, rene glass. Oppbevares i kjøleskap.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker