Bak og ha det gøy sammen

Finnes det noe bedre enn hjemmebakte brød og kaker? Den gode duften som sprer seg og den deilige smaken av godt bakverk. Nå som høsten kommer, er det riktig koselig å bake hjemme sammen med andre. Samle familien til en hyggelig stund på kjøkkenet. Vi har valgt ut noen enkle oppskrifter på gode kaker og brød, som kan varieres etter smak og behag. La fantasien blomstre!

Nedenfor finner du oppskrifter på Snurrekaker på pinne, Minikokostopper med sjokolade, Mug cake, Kokos- og cashewboller, Stekepannebrød, Brownies i form, Sprø blåbærkakestykker, Syltetøykaker, Sjokolade/kokos-ruter, Rosinpletter og Sammenrørt brød.


Snurrekaker på pinne

Snurrekaker på pinne

Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker eller 1 dl Dansukker Melis
1 ss vaniljesukker
200 g smør eller margarin
1 egg
Rød konditorfarge
Strø
Pinner/spyd


Sett ovnen på 175 °C.

Arbeid sammen ingrediensene til deigen.

Del deigen, og farg den ene halvdelen med rød konditorfarge. La den andre halvdelen være ufarget.

Pakk de to deigene inn i plastfolie, og la dem hvile i kjøleskapet i 15 minutter.

Kjevle ut begge deigene, gjerne på bakepapir, og legg den røde oppå den hvite.

Rull forsiktig sammen fra langsiden, og rull deretter i strøet.

La hvile i kjøleskapet i 15 minutter. Skjær rullen i skiver, ca. 1/2 cm. Sett i en pinne i hver bit hvis du ønsker.

Stekes midt i ovnen i ca. 8 minutter. Avkjøl kakene på rist. Oppbevar småkakene tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Minikokostopper med sjokolade

Minikokostopper med sjokolade

Ca. 40 stk.
Ingredienser

75 g romtemperert smør
2 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
7 dl revet kokos
Eggehviter fra 3 store egg
Revet skall av 1 ubehandlet lime

Topping
100 g mørk sjokolade
Kokosflak


Sett ovnen på 200 °C.
Rør smør og sukker mykt.
Tilsett kokos og eggehviter, og bland godt. Rør inn limeskallet.
Klatt ut røren, og form til små topper på et brett med bakepapir. Stekes i 8–12 minutter midt i ovnen.
Ta ut av ovnen, og avkjøl. Smelt sjokoladen og spre den over. Strø på kokos.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Mug cake

Mug cake

2 stk.
Ingredienser

1 ts vaniljesukker
6 ss hvetemel
1/2 ts bakepulver
4 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ss kakao
30 g smeltet smør
4 ss melk
2 ss mørke sjokoladelinser


Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.
Smelt smøret, tilsett melken, og rør til en jevn blanding.
Vend inn sjokoladelinsene, og fordel deretter røren i to små, smurte kopper.
Stek i mikrobølgeovn på høy effekt i ca. 60 sekunder.
Server med vispet krem og bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kokos- og cashewboller

Kokos- og cashewboller

Ca. 30–40 stk.
Ingredienser

Fruktpuré
500 g frosne bær etter eget valg
3 dl Dansukker Gelésukker Multi

Boller
250 g cashewnøtter
4 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
6 dl revet kokos

Pynt
Revet kokos


Til fruktpureen blandes bær og sukker i en gryte. La koke i 5 minutter, kjør i blender, sil og sett i fryseren.
Til bollene kjøres nøtter, sukker og kokos i blender. Tilsett frossen fruktpuré til ønsket konsistens. Massen skal kunne rulles til små boller.
Rull bollene i kokos.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Stekepannebrød

Stekepannebrød

10 stykker
Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
1 dl hvetespirer
1/2 ts salt
2 ts vanis, fennikel eller karve, kan sløyfes
1 ts natron
50 g flytende margarin
2 dl kulturmelk
3 ss Dansukker Mørk Sirup


Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett margarin, kulturmelk og sirup, og arbeid sammen til en deig. Legg deigen på melet bakebord, og form den til en rull. Kutt i 10 biter. Kjevle ut hver bit til en rund kake, gjerne med mønsterkjevle, eller prikk med en gaffel. Stek kakene 1 1/2 minutt på hver side i en tørr, middels varm stekepanne.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Brownies i form

Brownies i form

ca. 25 stk. 45 minutter
Ingredienser

2 egg
2 dl Dansukker Brun Farin
100 g smør eller margarin
100 g mørk sjokolade
1 1/2 dl hakkede valnøtter
2 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker
1 ts bakepulver 


Visp egg og sukker lett sammen. Smelt smør eller margarin og rør det inn i eggeblandingen. Bryt sjokoladen i biter og smelt den over vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovn. Rør sjokoladen inn i deigen. Bland hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Hakk valnøttene og rør det inn i deigen sammen med melblandingen. Hell deigen i små former (muffinsformer) og stek dem i ovnen på midterste rille ved 200 °C i ca. 12 minutter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sprø blåbærkakestykker

Sprø blåbærkakestykker

1 brett på 20 x 30 cm, ca.16 kaker
Ingredienser

6 1/2 dl mel
1/2 ts kanel
1 1/2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 ts vaniljesukker
2 ss melk
125 g smør i biter
6 1/2 dl blåbær eller andre bær
1 ss saft av sitron
1 1/2 ss potetmel


Sett ovnen på 175 °C.

Bland mel, 1 dl sukker, kanel, vaniljesukker og melk i en bolle.
Ha i smørbitene, og kna til en smuldrete, porøs masse.

Legg halvparten av smuldredeigen i en ovnfast form med bakepapir, og klem slik at deigen henger sammen.

Bland bærene med sitronjuicen og resten av sukkeret, og fordel over bunnen. Tilsett potetmel hvis du bruker frosne bær.

Hell resten av smuldredeigen over bærene, og trykk ut deigen forsiktig.

Stekes i ovnen i rundt 30–35 minutter eller til skorpen begynner å få farge.

La kaken avkjøle seg, og skjær den deretter i firkanter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syltetøykaker

Syltetøykaker

Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker eller 1 dl Dansukker Melis
200 g smør eller margarin

syltetøy


Arbeid sammen ingrediensene til deigen. La deigen stå kaldt i 30 minutter. Rull små boller av deigen og legg dem i små papirformer. Lag et lite hull i hver bolle, og legg en klatt syltetøy i hullet. Stek kakene midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Kakene avkjøles på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokolade/kokos-ruter

Sjokolade/kokos-ruter

20 stykker
Ingredienser

3 egg
2 1/2 dl Dansukker Sukker
2 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ss kakao
2 ts bakepulver
1 dl vann
100 g smør eller margarin

Kokosrøre
75 g smør eller margarin
3 dl kokosflak
2 1/2 dl Dansukker Melis
2 små egg

Pynt
Dansukker Melis


Smør og strø mel i en liten langpanne, ca. 20 x 30 cm.

Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Bland mel, bakepulver og kakao og vend ned i røren. Kok opp vann og matfett og tilsett i sjokoladerøren. Hell røren i formen og stek nederst i ovnen ved 200 °C i 20 minutter. Bland alle ingrediensene til røren i en kasserolle og la småkoke under omrøring til en tykk røre.

Ta ut kaken og øk ovnstemperaturen til 225 °C. Smør kokosrøren over sjokoladekaken, sett formen midt i ovnen og stek i ytterligere 10 minutter til kaken har fått fin farge. Avkjøl kaken før den skjæres i biter. Sikt melis over kaken før servering. Egner seg til frysing.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Rosinpletter

Rosinpletter

ca. 45 stk.
Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker
1/2 ts bakepulver
1 dl rosiner
150 g smør eller margarin
1/2 dl kremfløte

Til utbaking
1 1/2 - 2 dl Dansukker Sukker 


Bland sammen alle de tørre ingrediensene samt rosiner. Del kaldt smør eller margarin i mindre biter og smuldre dem inn i melblandingen. Tilsett fløten og arbeid det sammen til en deig som bør hvile i minst en time i kjøleskapet.

Del deigen i to deler som formes til pølser på ca. 3 cm i diameter. Skjær pølsene i halvcentimeter tykke skiver. Hell sukkeret på et bakepapir og legg skivene på sukkeret og kjevl lett på dem til de er ca. 6 cm i diameter. Snu kakene så det kommer sukker på begge sidene. Legg kakene på stekeplate med bakepapir og stek i ovnen på midterste rille ved 200 °C i ca. 7 minutter. Avkjøl dem på rist. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sammenrørt brød

Sammenrørt brød

2 stykker
Ingredienser

2 dl sammalt hvete, fin
7 dl siktet rugmel
1 dl havregryn
1/2 dl hvetekli
1 dl solsikkefrø
1 ss anis, fennikel eller karve, kan sløyfes
1 ts salt
4 ts natron
1 l kulturmelk
3/4 dl Dansukker Mørk Sirup


Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett kulturmelk og sirup, og bland godt. Fordel massen i to smurte, avlange former. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 1 time.

Variasjoner
tilsett 3 dl revne gulrøtter eller rødbeter eller
2 dl tørkede tranebær eller
revet skall av en appelsin

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker