Baking med sitron og appelsin

Start året med friske innslag av situs i kaker og bakverk. Appelsin og sitron er smaker som hører vinteren til, og som fungerer veldig godt til baking. Sitrus er oppfriskende og syrlig, men passer også flott i kombinasjon med andre smaker som sjokolade og karamell. La deg inspirere av de gode oppskriftene våre.

Nedenfor finner du oppskrifter på Kremet sitronpai, Sjokoladekake i langpanne med innkokte klementiner, Sitronmousseterte med kiwi, Sitronruter, Sitrontarteletter, Italiensk sitronpai, Appelsinclafouti, Appelsinsjokoladekake med appelsinsorbet og pasjonsfruktsaus, Appelsin-cantuccini (italienske skorper), Appelsinkake med appelsincurd fyll, Sjokoladekake med appelsinfromasj og Fristende appelsinruter.


Kremet sitronpai

Kremet sitronpai

Søt, syrlig og enkel.
Ingredienser

2,5 dl økologisk hvetemel
1 ss Dansukker Lys Sirup
1 ss Dansukker Økologisk Sukker
1 ss vaniljesukker
100 g kaldt smør i terninger
1 eggeplomme

Fyll
2 egg
5 eggeplommer
2,5 dl Dansukker Økologisk Sukker
1 ss vaniljesukker
0,75 dl kremfløte
Sitronjuice av 3 sitroner, gjerne økologiske
Skall av 1 sitron, godt vasket
Dansukker Økologisk Melis til å sikte over når kaken er ferdig


Sett ovnen på 175 °C.

Bland mel og de andre ingrediensene til paiskallet i en kjøkkenmaskin til en fast, jevn deig.

Trykk ut deigen i en paiform med avtakbar bunn, 24–27 cm i diameter, og forstek den i ovnen i ca. 20 minutter.

Visp sammen egg, eggeplommer og sukker, tilsett kremfløten og til slutt sitronjuice og -skall.

Ha fyllet i paiskallet, og stek i ca. 30–35 minutter.

Avkjøles helt, gjerne i kjøleskapet slik at fyllet setter seg.

Sikt over melis før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladekake i langpanne med innkokte klementiner

Sjokoladekake i langpanne med innkokte klementiner

20 porsj.
Ingredienser

8 egg
12 dl Dansukker Sukker
2 ss vaniljesukker
1 ts salt
3 dl kakao
6 dl hvetemel
400 g smeltet smør

Tilbehør
10 klementiner
5 dl Dansukker Lys Sirup
3 dl vann
3 kanelstenger
9 stjerneanis
2 ss vaniljesukker

Pisket krem


Visp egg og sukker godt sammen. Bland sammen de tørre ingrediensene, og rør dem inn i eggeblandingen. Tilsett det smeltede smøret. Hell deigen i en langpanne med smurt bakepapir. Stek på nederste rille i ovnen ved 175 °C i ca. 35 minutter. Skrell klementinene nøye, fjern så mye som mulig av det hvite. Del klementinene i båter. Bland lys sirup, vann og krydder i en kjele og kok opp. Ha i klemtinene og slå av varmen på platen, men la kjelen stå der til det har blitt kaldt. Server kaken med klementinene og litt pisket krem.

Ønsker du ikke klementiner til kaken, kan du lage en lekker kokostosca isteden

600 g kokosmasse
5 dl Dansukker Sukker
3 dl Dansukker Lys Sirup
5 dl kremfløte
200 g margarin

Bland sammen ingrediensene til toscaen i en kjele og la det småkoke under omrøring i 5 minutter. Bre toscarøren på kaken etter 25 minutters steking, og stek i 10 minutter til. Avkjøl kaken før den skjæres i ruter. Legg kakestykkene i en boks med matpapir mellom hvert lag. Rutene kan gjerne fryses.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sitronmousseterte med kiwi

Sitronmousseterte med kiwi

8 porsjoner
Ingredienser

Bunn
300 g marsipan
3 egg

Fyll
4 plater gelatin
3 egg
1 1/2 dl (45 g) Dansukker Flormelis
2 dl kremfløte
saften av 2 små ubehandlede sitroner
1 dl kvarg (38 %)

Pynt
2 kiwier


Sett stekeovnen på 175 °C.

Begynn med bunnen. Riv marsipanen, og bland eggene i. Fordel massen i en springform (ca. 25 cm i diameter). Stek midt i ovnen i ca. 20 min. Avkjøl.

Lag fyllet. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann.

Skill eggehvitene fra plommene. Pisk plommene med flormelis. Pisk hvitene stive. Pisk fløten stiv.

Skyll og riv skallet på sitronene. Press saften ut.

Klem vannet ut av gelatinen, og varm den med sitronsaften i en kasserolle. La blandingen avkjøles litt.

Hell sitronblandingen ned i eggemassen under omrøring. Bland inn sitronskallet og kvargen. Rør inn fløtekremen og til slutt eggehvitene. Hell massen på marsipanbunnen, og la den stå kaldt i minst 3 timer før servering.

Pynt med skrelt kiwi i skiver. Kiwiene kan byttes ut med andre av sesongens frukter.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sitronruter

Sitronruter

25 stk.
Ingredienser

100 g smør eller margarin
125 g mel
30 g malte mandler
1/2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker

Fyll
2 egg
1 dl Dansukker Sukker
2 ss hvetemel
saft og skall av 1 ubehandlet sitron

Pynt
Dansukker Melis


Smør en firkantet springform, 23 x 23 cm, og strø den med mel, eller lag en form med samme størrelse av aluminiumsfolie. Sett ovnen på 175 °C.

Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av varmen og rør inn de andre ingrediensene. Trykk ut deigen i formen. Stekes midt i ovnen i 12 minutter. Ta ut og sett til side. Senk ovnstemperaturen til 150 °C.

Visp egg og sukker luftig. Tilsett mel og sitronskall. Rør til slutt inn sitronsaften. Hell røren over bunnen og stek den midt i ovnen i ca. 15 minutter. Fyllet skal stivne, men ikke bli brunt. Avkjøl kaken før den skjæres i ruter. Sikt melis over kakene før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sitrontarteletter

Sitrontarteletter

6-8 stk.
Ingredienser

3 3/4 dl hvetemel 
1/2 dl Dansukker Demerarasukker 
1 krm salt 
80 g smør eller margarin 
6 ss dl iskaldt vann 
6 ubehandlede sitroner 
1 1/2 dl Dansukker Sukker 
15 g smør eller margarin 
4 ss potetmel 
3 eggeplommer 
1 dl Dansukker Sukker

Pynt 
Påskegodt, for eksempel sjokolade egg 

matfett til formene 


Ha mel, sukker og salt i en bolle. Kutt matfettet i små biter, og bland dette i melblandingen. Tilsett vannet, og arbeid sammen til en deig. Legg deigen i en plastpose, og la den hvile i kjøleskapet 30 minutter. Trykk ut deigen tynt i 6–8 smurte tartelettformer. Prikk med en gaffel. Sett formene i kjøleskap i 30 minutter før de stekes midt i ovnen ved 200 °C (varmluft 175 °C) i ca. 15 minutter. 

Vask sitronene grundig. Riv skallet, og press ut saften. Spe ut saften med vann til totalt 3 1/2 dl. Bland 3 dl sitronsaft og -skall med sukker og matfett i en kasserolle, og småkok under omrøring til sukkeret har løst seg opp. Rør ut potetmelet i resten av sitronsaften. Rør dette ned i kasserollen, og gi et oppkok. Ha eggeplommerne i en bolle. Ta noen spiseskjeer av den varme kremen og legg den i bollen med eggeplommene, og bland sammen. Sil deretter blandingen ned i sitronkremen i kasserollen, og bland godt. Fordel kremen i de forstekte formene, og sett dem i kjøleskap i 30 minutter. Pynt. 

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Italiensk sitronpai

Italiensk sitronpai

ca. 8 porsj.
Ingredienser

400 g paideig
hvetemel til utbaking

Fyll
250 g ricottaost
250 g mascarponeost
1 ubehandlet sitron, saft og revet skall
125 g Dansukker Sukker
6 eggeplommer
6 eggehviter  


Kjevle ut deigen på melet bakebord til den blir ca. 5 cm større enn en form på 25 cm i diameter. Kle formen med deigen, og la deigen henge over kanten.

Bland sammen begge ostesortene med sitronsaft og –skall, samt halvparten av sukkeret og 5 av eggeplommene.

Stivpisk eggehvitene. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre i et par minutter. Vend dette inn i osteblandingen.

Hell fyllet i formen og brett inn deigkanten over fyllet. Visp sammen den siste eggeplommen og pensle kanten med denne.

Stek i ovn på midterste rille ved 175 °C i 30 minutter. Sett paien kjølig i minst 2 timer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Appelsinclafouti

Appelsinclafouti

6-8 porsjoner
Ingredienser

125 g mandelmel
1/2 dl hvetemel
1/2 krm salt
1 1/2 dl Dansukker Sukker
4 egg
4 eggeplommer
3 dl kremfløte
1–2 appelsiner

Pynt
Dansukker Melis


Bland mandelmel, hvetemel og salt i en bolle. Tilsett sukker, egg, eggeplommer og fløte, og visp til en kremaktig røre. Smør en større form eller 6–8 porsjonsformer, og hell i røren. Skrell og del appelsinene i skiver. Legg dem på røren. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i 20–25 minutter. Sikt over melis før servering. Smaker best lunkne.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Appelsinsjokoladekake med appelsinsorbet og pasjonsfruktsaus

Appelsinsjokoladekake med appelsinsorbet og pasjonsfruktsaus

8 personer
Ingredienser

Appelsinsjokoladekake
150 g sjokolade, helst med appelsinsmak
2 1/2 dl Dansukker Melis med sjokoladesmak
150 g usaltet smør
4 egg
1 ss Dansukker Melis

Appelsinsorbet
1 1/2 dl vann
75 g Dansukker Sukker
5 dl appelsinsaft (eller en jus)
1 sitron

Pasjonsfruktsaus
4 pasjonsfrukt
100 g Dansukker Sukker
4 dl appelsinsaft

Pynt
2 appelsiner


Appelsinsjokoladekake
Sett ovnen på 170 °C.
Smelt sjokolade, melis og smør over vannbad. Tilsett eggeplommene og pisk massen til den er tykk. Ta massen av varmen og rør den kald og glatt. Pisk eggehvitene med melis til en tykk marengs og vend marengsen inn i sjokolademassen. Ha røren i en rund form (ca 23 cm) smurt med smør. Stekes ved 170 °C i 30–40 minutter.

Appelsinsorbet
Kok opp vann med sukker. Kok opp appelsinsaften og reduser den til halvparten mens du skummer av. Bland sukkerlaken med appelsinsaften og smak til med sitronsaft. Sil laken og frys den i ismaskin eller i frysen under jevnlig omrøring.

Pasjonsfruktsaus
Kok appelsinsaft og sukker til en tyktflytende konsistens. Fjern frøene fra pasjonsfruktene og ha frukten i laken. Avkjøl laken. Ved servering skjærer du fileter av 2 appelsiner. Filetene marineres i passjonsfruktlaken og serveres sammen med sorbeten til appelsinsjokoladekaken.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Appelsin-cantuccini (italienske skorper)

Appelsin-cantuccini (italienske skorper)

ca. 50 stk.
Ingredienser

4 dl hvetemel
2 dl Dansukker Brun Farin
1 ts vaniljesukker
2 ss Cointreau eller Grand Marnier
revet skall av 1 usprøytet appelsin
2 ss smør eller margarin
2 egg
200 g skåldede mandler


Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Ha i likør, appelsinskall, matfett og egg og rør sammen til en deig. Arbeid inn mandlene. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Del deigen i to deler som formes til ruller, ca. 3 cm i diameter, på melet bakebord. Legg rullene på plate med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 12 minutter. Skjær i 1 1/2 cm brede stykker. Legg stykkene tilbake på platen og dekk med et bakepapir. Stek i 10 minutter til. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Appelsinkake med appelsincurd fyll

Appelsinkake med appelsincurd fyll

Ingredienser

Kake
225 g smør eller margarin
2 1/4 dl Dansukker Finkornet Sukker
5 egg
4 dl hvetemel
3 ss kakao
2 ts bakepulver
1 ss revet appelsinskall av økologisk appelsin

Til formen
1 dl mandelflak

Fyll
1 dl ferskpresset appelsinsaft

2 eggeplommer

2 dl Dansukker Syltesukker

100 g smør

Pynt
Dansukker Melis


Begynn med appelsincurden. Bland eggeplommer, syltesukker og appelsinsaft i en tykkbunnet kjele. Sett kjelen på platen og visp hele tiden til det begynner å tykne. Tilsett smøret i små biter under fortsatt visping. Ta kjelen av varmen. Sil appelsincurden og avkjøl den.

Smør en rund form, ca. 24 cm i diameter. Fordel mandelflak i formen.

Visp smør/margarin og sukker lett og luftig i en mikser. Tilsett eggene, ett om gangen, under konstant visping. Bland hvetemel, kakao og bakepulver og arbeid det inn i deigen sammen med appelsinskallet. Hell deigen i formen. Stek midt i ovn ved 175 °C i ca. 50 minutter. Avkjøl i formen. Del kaken i to bunner og bre appelsincurden på den ene. Legg den andre oppå, og la kaken stå minst en time før den serveres.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokoladekake med appelsinfromasj

Sjokoladekake med appelsinfromasj

12 stk.
Ingredienser

Kake
3 dl Dansukker Melis med sjokoladesmak
2 dl melk
125 g smør eller margarin
2 egg
2 ts vaniljesukker
3 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Fyll
3 dl kremfløte
3/4 dl Dansukker Gelésukker Multi
2 ss appelsinjuicekonsentrat

Pynt
2 appelsiner
1 dl vann
1/2 dl Dansukker Gelésukker Multi
1 1/2 dl kremfløte


Sett ovnen på 175 °C. Smør og strø en rund springform.

Skill eggene. Ha hvitene i en bolle, og visp dem stive. Vend hvitene inn i eggeplommene og melisen med sjokoladesmak.

Bland mel, vaniljesukker og bakepulver, og vend det ned i røren vekselvis med melken. Rør i matfettet. Hell røren i formen, og stek sjokoladekaken nederst i ovnen i ca. 1 time. Avkjøl kaken i formen før den deles i to bunner.

Legg den ene bunnen tilbake i formen. Kok 1 dl av fløten og gelésukkeret i et halvt minutt. Visp resten av fløten, men ikke for stiv, da blir fyllet grynete. Tilsett juicekonsentrat og gelésukkerblandingen, og bland godt. Hell fyllet i formen, og la det stivne i kjøleskap.

Legg den andre bunnen oppå. Skrell og del appelsinene i skiver. Legg dem oppå kaken.

Kok opp vann og gelésukker. Avkjøl noe før det has over appelsinene. Visp kremfløten stiv, og pynt kaken.

Appelsinene kan byttes ut med annen type frukt eller bær. Velg juice som passer smaksmessig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Fristende appelsinruter

Fristende appelsinruter

ca. 20 kaker
Ingredienser

3 3/4 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ss vaniljesukker
150 g smør eller margarin, romtemperert

Fyll
3 dl kremfløte
175 g smør eller margarin
2 dl Dansukker Demerarasukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
Revet skall av økologisk appelsin
1 ss appelsinjuicekonsentrat

Pynt
200 g Marabou Appelsinkrokan


Arbeid sammen ingrediensene til deigen, og trykk den ut i en lett smurt form, 20 x 30 cm. Stek midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter.

Vask appelsinen grundig, og riv skallet fint. Bland alle ingrediensene til fyllet i en kasserolle, og la det koke i ca. 20 minutter. Ta en kuleprøve og å sjekke om karamellen er passelig fast. Smør karamellrøren over bunnen. Settes i kjøleskap for å stivne.

Smelt sjokoladen over vannbad. Smør sjokoladen over karamellen. Når sjokoladen begynner å stivne, lager du et mønster i den med en gaffel. Oppbevares kjølig. Skjæres i ruter ved servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker