Kaffekos i vårsolen

Inviter til kaffekos i solen! Her har vi samlet de beste oppskriftene våre på bakverk og drikke for en deilig ettermiddag ute på balkongen, i parken eller i hagen.

Nedenfor finner du oppskrifter på Valmuekake med sitronglasur, Karlsbaderboller med rabarbra, Limepai med graham og rabarbratopping, Jordbærmuffins, Sommerwhoopies, Biscotti, Limonade, Jordbærlimonade, Iste med ingefærsmak og Iskaffe.


Valmuekake med sitronglasur

Valmuekake med sitronglasur

12–14 kakestykker 1 1/2 time
Valmuekake med sitron er en av de store klassikerne. Den er enkel å lage, og blir ekstra søt og god med sitronglasur.
Ingredienser

Valmuekake
125 g smør, romtemperert
3 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 ts vaniljesukker
3 egg
3 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
3 ss blå valmuefrø
1 dl crème fraîche
Saften av 1/2 sitron

Glasur
2 dl Dansukker Melis
Saften av 1/2 sitron

Pynt
Skallet av 1/2 sitron, gjerne usprøytet
Ferske blåbær


Sett ovnen på 175 °C.

Visp smør, sukker og vaniljesukker luftig i en bolle. Visp inn ett egg om gangen.

Bland hvetemel, bakepulver og valmuefrø i en bolle, og vend det inn i røren. Rør inn crème fraîche og sitronsaft.

Smør og strø en form på ca. 2 liter, og hell i røren. Stek kaken i nedre del av ovnen i ca. 50–60 minutter. Kontroller med en pinne.

Avkjøl. Rør sammen melis og sitron, og sprinkle over kaken. Pynt med finrevet sitronskall og ferske blåbær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Karlsbaderboller med rabarbra

Karlsbaderboller med rabarbra

ca. 40 små boller 3 timer
Karlsbaderboller lages med en litt fastere deig enn vanlige boller. Bak et sommerlig brød og fyll karlsbaderbollene dine med rabarbra!
Ingredienser

Boller
1 pk. gjær for søte deiger
2 1/2 dl melk
4 egg
250 g smør, romtemperert
1 1/4 dl Dansukker Lys Sirup
1 ts salt
1 ts bakepulver
15–16 dl hvetemel

Kardemommefyll
100 g smør, romtemperert
1 1/2 ts kardemomme
1 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker

Rabarbrafyll
200 g rabarbra
2 ss Dansukker Sukker
2 ss vann
Pynt
1 egg

Glasur
2 dl Dansukker Melis
2 ss vann


Smuldre gjæren i en kjøkkenmaskin, og varm melken til 37 °C. Hell melken over gjæren, og rør ut. Skjær smøret i terninger, tilsett alle ingrediensene og miks sakte i noen minutter. Øk deretter hastigheten, og arbeid deigen videre i ytterligere 7 minutter.

La deigen hvile under et klede i 30 minutter. Gjør klar fyllet. Visp sammen alle ingrediensene til kardemommefyllet, og sett det til side. Lag deretter rabarbrafyllet. Skyll rabarbraen, og skjær den i biter. Kok dem med sukker og vann i en kasserolle i ca. 3 minutter. Miks og sett deretter til avkjøling.

Del deigen i to deler, og kjevle ut den ene delen til et rektangel på et melet bakebord. Smør et lag med kardemommefyll over hele rektangelet. Kutt den avlange delen på midten, og skjær deretter opp små firkanter på ca 8 x 8 cm.

Legg en klatt med rabarbrafyll midt på, og brett hjørnene inn mot midten. Sett knyttene på bakepapir, og legg et klede over. La heve i ca. 1 1/2 time. Gjør det samme med den andre halvparten av deigen.

Sett ovnen på 210 °C.

Pensle med vispet egg, og stek bollene midt i ovnen i ca. 10 minutter. La bollene avkjøles på rist.

Rør sammen glasuren og sprinkle den over bollene. Server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Limepai med graham og rabarbratopping

Limepai med graham og rabarbratopping

ca. 12 stykker 1 time + 3 timer i kjøleskap
Vil du at det skal være «litt mer mat» i limepaien? Da er denne limepaien med grahamsbunn og rabarbratopping midt i blinken for deg! Et friskt og godt alternativ til ettermiddagskaffen.
Ingredienser

Grahamsbunn
150 g smør
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
2 1/2 dl grahamsmel
1 dl hvetemel
1 eggeplomme

Limefyll
4 eggeplommer
300 g crème fraîche
1 1/4 dl Dansukker Melis
1 1/2 ss maisennamel
Skallet av 1/2 lime, gjerne usprøytet
3/4 dl ferskpresset limesaft

Marinert rabarbra
2 rabarbrastilker
200 g jordbær
1 dl Dansukker Demerarasukker
Saften av 1/2 lime, gjerne usprøytet


Sett ovnen på 175 °C.

Skjær smøret i terninger og bland sammen alle ingrediensene til mørdeigen. Arbeid sammen deigen på et melet bakebord. Dekk over med plast og la hvile i kjøleskap i ca. 30 minutter. Trykk ut deigen i en avlang paiform med avtakbar bunn (ca. 13 x 36 cm).

Stek paiskallet midt i ovnen i ca. 10 minutter. I mellomtiden lager du fyllet. Visp sammen alle ingrediensene til en jevn røre.

Hell fyllet i paiskallet og stek i ytterligere 15–20 minutter midt i ovnen. Ta kaken ut og avkjøl.

La hvile i kjøleskap i ca. 3 timer. Skyll rabarbraen og jordbærene, og skjær dem i biter. Bland med demerarasukker og lime, og la stå i minst 30 minutter.

Dekorer paien med den marinerte rabarbraen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærmuffins

Jordbærmuffins

12 stk.
Ingredienser

4 dl hvetemel
2 1/2 ts bakepulver
1 1/2 dl flytende margarin
2 dl Dansukker Demerarasukker
3 egg
Saft og skall av 1 ubehandlet sitron
100 g hakket hvit sjokolade
1/2 liter (250 g) friske jordbær i biter

Pynt
1 1/2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
Jordbær


Bland hvetemel og bakepulver. Tilsett margarin, sukker, egg og sitronsaft og -skall. Bland. Tilsett sjokolade og jordbær. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl. Visp fløten stiv sammen med vaniljesukkeret. Skyll jordbærene. Sprøyt eller klatt på litt vispet krem på hver muffins. Pynt med jordbær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sommerwhoopies

Sommerwhoopies

ca. 50 stk.
Ingredienser

100 g romtemperert smør eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Sukker
4 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 egg
1 dl crème fraiche 35 %

Fyll
60 g romtemperert smør
3 dl Dansukker Melis
150 g Philadelphiaost eller kremost naturell
75 g bær, for eksempel bringebær eller blåbær


Rør smør og sukker mykt og lett. Tilsett de tørre ingrediensene. Rør i egg og crème fraiche og rør til deigen er glatt og jevn.
Ha deigen i en sprøytepose og sprøyt den ut i kaker på størrelse med en 20 kronemynt, på en stekeplate med bakepapir. Har du ikke sprøytepose, kan du bruke to teskjeer og legg deigen på med dem. Stek dem midt i ovnen på 175 grader i ca. 8 minutter. Pass på at kakene ikke svir seg i kantene. Avkjøl på rist.

Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel dette på halvparten av kakene. Legg resten av kakene oppå fyllet. Kakene bør spises nylagde.

Vaniljesukkeret i kakene kan erstattes av 1 ts malt kanel eller 1 ts kardemomme eller 2 ss kakao eller 75 g revet mandelmasse eller 1-2 ts revet sitron- eller limeskall eller 50 g finhakket sjokolade.

Bærfyllet kan erstattes av sjokoladefyll. Bytt ut bærene med ¾ dl sjokoladepålegg med nøtter, for eksempel nugatti, 2 ss likør for eksempel Xante pærecognac og 3 ss kakao.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Biscotti

Biscotti

Ca 40 stk.
Ingredienser

1 1/2 dl grovhakkede mandler
100 g smør
1 1/2 dl Dansukker Melis
revet skall fra 1 ubehandlet sitron
2 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver


Sett ovnen på 200 °C.
Pisk sammen smør og melis til en luftig masse. Tilsett eggene ett om gangen. Bland sammen de andre ingrediensene. Trill ut deigen i tre stenger på en bakeplate med bakepapir. Stek stengene midt i ovnen i ca 15 minutter. Skjær stengene i stykker på 3–4 cm. Stek stykkene på 200 °C i ytterligere ca 6 minutter på hver skorpeside, slik at de blir sprø. Oppbevares i beholder med tettsittende lokk.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Limonade

Limonade

ca. 6 glass
Ingredienser

Saft av 4 lime (ca. 1 dl)
Saft av 4 sitroner (ca. 2 1/2 dl)
Revet skall av 1 ubehandlet appelsin
1 dl Dansukker Sukker
Isbiter
1 liter mineralvann


Bland saftene med sukkeret i en mugge, og rør til sukkeret har løst seg opp. Tilsett appelsinskall, isbiter og mineralvann. Server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Jordbærlimonade

Jordbærlimonade

1 stor mugge: ca. 1 til 1,5 liter
Ingredienser

2 sitroner
1 lime
1/2 liter (ca. 250 g) jordbær
2 dl Dansukker Økologisk Sukker
5 til 7 dl vann
Isbiter


Rens og skyll jordbærene, press sitronene og limen, og legg alt i en stor mugge.

Tilsett 1 dl vann og sukkeret, og miks alt med en stavmikser.

Tilsett isbiter og fyll på med vann. Rør om.


Tips
Tilsett gjerne sitronmelisse eller mynte.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Iste med ingefærsmak

Iste med ingefærsmak

Ingredienser

100 g frisk ingefær i tynne skiver
1 1/2 liter vann
2 ss grønne teblader
200 g Dansukker Demerarasukker
2 lime i tynne skiver


Bland ingefær, vann og teblader i en kasserolle, og kok opp. Ta kasserollen bort fra varmen. La stå og trekke i 10 minutter. Tilsett sukkeret, og rør til det er oppløst. Sil bort teblader og ingefær. Sett i kjøleskap til servering. Ha i limeskivene.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Iskaffe

Iskaffe

2 glass
Ingredienser

2 dl sterk kaffe
2 dl iskald melk
3 ss Dansukker Demerarasukker
1 1/2 dl isbiter


Bland alt i en mikser, og kjør til isbitene er knust. Hell over i glass.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker