Knekkebrød

Når du først har begynt å bake ditt eget knekkebrød, vil det være vanskelig å slutte. Det er både sunt og godt, og ved å bruke ulike typer mel, frø og krydder er variasjonsmulighetene uendelige. Bruk et vanlig kjevle eller et rutekjevle for å få til det klassiske mønsteret i knekkebrødet.

Nedenfor finner du oppskrifter på Knekkebrød med frø, Knekkebrød med spisskummen, Glutenfritt helseknekkebrød, Krydret rugknekkebrød, Osteknekkebrød, Valmueknekkebrød og Knekkebrød.


Knekkebrød med frø

Knekkebrød med frø

Ingredienser

50 g gjær
5 dl lunkent vann
2 ss Dansukker Brun Farin
1 1/2 ts salt
4 dl hvetemel
8 dl grovt rugmel
3/4 dl linfrø
3/4 dl sesamfrø
3/4 dl solsikkefrø
3/4 dl hirseflak


Løs opp gjæren i lunkent vann i en bolle. Tilsett sukker, salt, hvetemel og grovt rugmel. Kna deigen godt. La heve i 1 time. Legg deigen på melet bakebord, og kna den godt. Del den i tre deler. Kjevle ut hver del med litt rugmel, slik at den ikke kleber. Når deigen er ca. 2 mm tykk, pensler du med vann og strør på frøene. Kjevle inn frøene, slik at de fester seg skikkelig. Kutt i biter. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Knekkebrød med spisskummen

Knekkebrød med spisskummen

20 stk.
Ingredienser

5 dl melk
3 ss Dansukker Lys Sirup
1 ts salt
1 ss malt spisskummen
25 g gjær
2 dl hvetemel
3 dl finmalt rugmel
7 dl grahamsmel


Varm opp melk, sirup, salt og krydder til 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle, hell over væsken, og rør til gjæren er oppløst. Arbeid inn melet til du har smidig deig. La heve under klede i 1 time.

Legg deigen på melet bakebord, og del den i 20 emner som kjevles til tynne leiver. Gå over med en mønsterkjevle, eller prikk dem med en gaffel. Legg på brett med bakepapir. Hvis du vil ha variasjon, kan du pensle over med litt vann og strø på valmuefrø eller sesamfrø før du steker knekkebrødet. Da får det en annen karakter. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 12–15 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Glutenfritt helseknekkebrød

Glutenfritt helseknekkebrød

4 leiver
Ingredienser

3 dl maismel
1 dl solsikkefrø
1 dl knust bokhvete
1/2 dl linfrø
1/2 dl sesamfrø
1 ts Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 egg
1/2 dl rapsolje
2 dl kokende vann


Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett egg, olje og vann. Arbeid sammen til en deig. Del deigen i fire deler. Kjevle ut hver del tynt mellom to bakepapir. Prikk med en gaffel. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Krydret rugknekkebrød

Krydret rugknekkebrød

40 stk.
Ingredienser

25 g, 1/2 pakke gjær
5 dl melk
3 ss Dansukker Lys Sirup
1 ts salt
1 ss malt eller knust fennikel
1 ss malt eller knust spisskummen
4 dl grovt rugmel
4 dl grahamsmel
3–3 1/2 dl finmalt rugmel


Varm opp melken til ca. 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle, og hell melken over. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett sirup, salt og krydder. Arbeid inn melet. La heve under klede i 1 time. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Del deigen i 40 biter som kjevles ut til tynne knekkebrød. Legg knekkebrødene på plater med bakepapir, og stek midt i ovnen ved 225 °C de har fått farge. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Osteknekkebrød

Osteknekkebrød

ca. 30 stk.
Ingredienser

25 g gjær
2 1/2 dl lunkent vann
2 ss Dansukker Mørk Sirup
2 dl revet smaksrik ost
5 dl hvetemel
1 dl havrekli
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø

Pynt
Flaksalt


Smuldre gjæren i en bolle og hell på vannet. Rør til gjæren er oppløst. Ha i sirup og ost. Arbeid inn de andre ingrediensene. La heve under bakeklede i 45 minutter. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Del den i to. Kjevle ut til tynne leiver som legges på plate med bakepapir. Skjær i ruter. Strø på flaksalt. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i 20–25 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Valmueknekkebrød

Valmueknekkebrød

ca. 20 stk.
Ingredienser

25 g gjær
3 1/2 dl lunkent vann
2 dl blandede frø etter eget valg
1 ss hel spisskummen
1/2 ts salt
2 ss Dansukker Brun Farin
2 dl finmalt rugmel
ca. 4 dl hvetemel
Valmuefrø


Smuldre gjæren i en bolle. Hell over vannet, og rør til gjæren er oppløst. Tilsett frø, spisskummen, salt og farin. Arbeid inn melet til deigen er ganske fast. La heve under klede i 1 time. Legg deigen på melet bakebord, og del den i 20 deler. Kjevle ut hver del til en tykkelse på 2–3 mm. Strø på valmuefrø, og kjevle dem fast med en mønsterkjevle. Stekes midt i ovnen på 250 °C til knekkebrødene har fått farge, ca. 8 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Knekkebrød

Knekkebrød

10–12 stykker
Ingredienser

100 g surdeig
2 dl lunkent vann
3 ss Dansukker Mørk Sirup
1 ts salt
1–2 ts anis, fennikel eller karve, kan sløyfes
2 dl hvetekli
2 dl Sammalt rug, grov
4 dl hvetemel

1 dl sesamfrø
1 dl linfrø

Oppskrift på surdeig finner du her


Hell vannet i en bolle, og ha i surdeigen. Bland i sirup, salt, eventuelt krydder og kli. Tilsett deretter rug- og hvetemel, og bearbeid deigen kraftig. Dekk til bollen, og la deigen heve i 2 timer. Sett inn en stekeplate midt i ovnen, og sett den på 250 °C. Legg deigen på melet bakebord, og rull den til en pølse som deles i biter. Kjevle hver del til en tynn leiv med et mønsterkjevle. Strø på sesam- og linfrø, og kjevle dem inn. Flytt leiven over på et bakepapir som dras over på den varme platen i ovnen. Stekes ca. 5 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevar brødene tørt. Frøene kan sløyfes.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker