Fredagskos

Fredagen er gjerne ukas høydepunkt, og fredagskosen er den beste måten å feire slutten på en lang arbeidsuke. Lad opp til helgen ved å slappe av i TV-sofaen sammen med familie, venner og noe ekstra godt. Vi har oppskriften på en alle tiders koselig kveld!

Nedenfor finner du oppskrifter på Skumboller, Kokos- og karamellpopcorn, Sjokolademilkshake med kanel, Sjokolade- og bringebærboller, Marshmallows, Cake pops, Syrlige bringebærremser, Muscovadotrøffel, Bars med sjokoladetrekk, Hvit sjokoladetrøffel med jordbær og kardemomme, Mug cake og Søte kokosbiter.


Skumboller

Skumboller

ca. 20-25 stykker
Ingredienser

10–15 hvetekjeks til bunnen

Marengsfyll
5 store eggehviter
2 ss Dansukker Sukker
2 gelatinplater

Sukkerlake
2 1/2 dl Dansukker Sukker
0,75 dl vann
1 dl Dansukker Glykosesirup

Topping
200 g mørk sjokolade
1/2 matolje
Strøssel, kokos, tørkede bringebær eller annen topping


Legg gelatinplatene i bløt.

Visp eggehvitene med 2 ss sukker til hvitt skum.

Bland vann, sukker og glykosesirup til sukkerlake i en liten kasserolle. La blandingen koke opp til 116 °C (bruk termometer).

Løs opp gelatinplatene i sukkerlaken.

Hell den varme sukkerlaken i en tynn stråle over eggehvitene mens du visper. Fortsett å vispe raskt til marengsen er avkjølt.

Tilsett smak etter behov
– 4 ts lakrispulver
– 1 ts vaniljesukker
– 4 ss moste frysetørkede bringebær og evt. litt rød karamellfarge.

Spre fyllet over kjeksbunnene som er skåret ut. Sett dem i fryseren.

Smelt sjokoladen, tilsett 1/2 ss matolje, og dypp skumbollene i sjokoladen.

Strø på toppingen du ønsker, f.eks. strøssel eller kokos.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kokos- og karamellpopcorn

Kokos- og karamellpopcorn

20 minutter
Ingredienser

2 ss kokosolje
1–2 dl popcorn (skal dekke grytens bunn)
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker
1/2 ts natron


Varm opp 1 ss kokosolje i en middels stor gryte.
Ha i popcorn til det dekker bunnen.
Ha på lokk, og rist litt av og til. La poppe til det er ferdig. Sett til side.
Ha sirup, sukker og 1 ss kokosolje i en liten gryte. Kok opp og la det koke i 3–4 minutter, eller til det begynner å tykne.
Ta gryten av varmen, bland inn natron og ha det raskt over popcornet, og bland.
Hell popcornet ut på et bakepapir, og la det avkjøles.

Tips
Holdbar i 3 dager i en lufttett boks.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokolademilkshake med kanel

Sjokolademilkshake med kanel

4-5 porsjoner
Ingredienser

Milkshake
8 dl sjokoladeis, kjøpt eller hjemmelaget etter oppskriften
2 dl melk
2 dl isbiter

Topping
Sjokoladesaus etter oppskriften
Vispet krem

Sjokoladesaus
3 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 1/2 dl kakao
2 dl vann
2 dl Dansukker Demerarasukker
1 klype salt
1 ts vaniljesukker
1 ts malt kardemomme

Sjokoladeis med kanel
8 store eggeplommer
3 1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ts vaniljesukker
3 1/2 dl melk
1 dl kakao
7 dl kremfløte 38 %
1 klype salt
2 ts malt kanel


Milkshake
Bland is og melk i en blender, og kjør alt til det er blandet. Tilsett isbitene til slutt.
Ha milkshake, krem og sjokoladesaus lagvis i et glass.
Topp med sjokoladesaus og krem.

Sjokoladesaus
Bland alle ingrediensene, og koke til sukkeret har løst seg opp. La koke i 3–4 minutter eller til sausen begynner å tykne. Ta av varmen.

Sjokoladeis
Visp eggeplommer og sukker i en bolle.
Varm opp melk og kakao nesten til kokepunktet. Ta gryten av platen, og hell langsomt i halvparten av den varme melken i eggeblandingen mens du hele tiden rører.
Hell den tempererte eggeblandingen i den resterende melken, og tilsett krem, kanel og salt. Varm opp under konstant omrøring til blandingen har tyknet (5–10 minutter).
La røren stå i kjøleskap i minst 6 timer eller helst over natten.
Bruk en ismaskin, eller sett i fryseren i minst 6 timer.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Sjokolade- og bringebærboller

Sjokolade- og bringebærboller

Ca. 40 stk.
Ingredienser

175 g smør, romtemperert
2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ts vaniljesukker
3 ss kakao
50 g finhakket mørk sjokolade
7 dl havregryn
1 ss konjakk eller eplejuice
2 ss frysetørkede bringebær, knuste

Pynt
100 g smeltet mørk sjokolade
Knuste frysetørkede bringebær


Rør smør og sukker smidig.
Bland inn kakao, sjokolade, havregryn og konjakk/eplejuice. Vend til slutt inn de frysetørkede bringebærene.
Form boller, dypp dem i smeltet sjokolade, legg på bakepapir og pynt gjerne med litt knuste frysetørkede bringebær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Marshmallows

Marshmallows

Ca. 100 stk.
Ingredienser

2 1/4 dl Dansukker Sukker
2 ss (40 g) Dansukker Glykosesirup
1/2 dl vann
7 gelatinark
3 (100 g) eggehviter
2 ss Dansukker Melis
ev. konditorfarge
2 dl Dansukker Melis
2 dl potetmel


Ha sukker, glykosesirup og vann i en tykkbunnet gryte, og kok til massen er 100 °C. Legg så gelatinarkene i bløt i rikelig med vann i 5 minutter. Hell av vannet, og smelt gelatinbladene. Ha eggehviter, melis og eventuelt farge i en bolle, og visp med elektrisk visp til blandingen er stiv. Når massen i gryten har nådd 127 °C, heller du den i eggehviteblandingen mens du fortsetter å vispe. Tilsett den smeltede gelatinen, og fortsett å vispe til røren er fast og blank og har begynt å kjølne. Bland melis og potetmel, og legg i en langpanne. Fyll røren i en sprøytepose, og sprøyt ut remser i langpannen. La stå og stivne i romtemperatur. Klipp remsene i biter i ønsket størrelse. Rull bitene i melisblandingen. Oppbevares i en boks ved romtemperatur.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Cake pops

Cake pops

ca. 25 stk.
Ingredienser

1/4 av ”Sjokoladekake i langpanne”
10 digestivekjeks
75 g kremost naturell eller Philadelphia ost
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
200 g sjokolade, valgfri sort
kakepynt
grillpinner i tre


Del grillpinnene i to og legg dem i vann. Mos eller miks kaken til den er i små, små smuler. Knus kjeksene, og bland dem med sjokoladekakesmulene. Arbeid inn osten og muscovadorørsukkeret. Form boller i ønsket størrelse som legges på et fat og settes i kjøleskapet. Smelt sjokoladen i vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovnen. Dypp den ene enden av pinnene i sjokoladen og la dem stå til tørk. (Fyll en bolle med risgryn og trykk pinnene nedi). Stikk en grillpinne, når sjokoladen har tørket, i hver kakebolle og dypp den så i den smeltede sjokoladen. Dypp bollene i kakepynt eller strø kakepynten på dem og sett dem for å stivne. Oppbevares kjølig.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Syrlige bringebærremser

Syrlige bringebærremser

ca. 15 stk.
Ingredienser

200 g frosne bringebær
10 gelatinark
1 1/2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Glykosesirup
1/2 ts sitronsyre

Pynt
1 1/2 dl Dansukker Sukker
1 krm sitronsyre
Skall av 1 ubehandlet lime


Dekk et brett med oljet bakepapir.

Tin bringebærene, og mos dem gjennom en finmasket sil slik at du får 1 dl bringebærsaft.

Legg gelatinplatene i kaldt vann, og sett til side.
Kok opp bringebærpuré, sukker og sirup i en gryte på sterk varme. La koke i omtrent 6 minutter, mål temperaturen til 107 grader og ta bort gryten fra varmen.

Fjern setning av varmen. Klem vannet ut av gelatinarkene, og rør dem ned i den varme bringebærblandingen. Tilsett sitronsyre, og rør om.

Smør røren tynt utover brettet med en bred slikkepott. La stivne i romtemperatur i minst 2 timer.

Bland sukker, sitronsyre og limeskall.
Skjær massen i ca. 2 cm brede remser med en kvass kniv, og vend i sukkerblandingen.

Oppbevar remsene i en stor boks uten lokk i romtemperatur.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Muscovadotrøffel

Muscovadotrøffel

Ca. 25 stk.
Ingredienser

200 g mørk sjokolade
1 dl kremfløte
5 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
25 g smør

Pynt
75 g smeltet mørk sjokolade
Dansukker Demerarasukker


Hakk sjokoladen.
Kok opp fløte og muscovadorørsukker, og ta dette av platen.
Ha den hakkede sjokoladen i fløte- og sukkerblandingen, og rør glatt. Ha i smøret, og rør blandingen glatt igjen.
Sett trøffelen i kjøleskap i minst 3 timer slik at den stivner.
Rull kuler av den stivnede trøffelen. Dypp dem først i smeltet sjokolade og deretter i demerarasukker.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Bars med sjokoladetrekk

Bars med sjokoladetrekk

Ca. 20–25 stykker 50 minutter
Ingredienser

Bars
1 dl mandler
1 dl hasselnøtter
3 dl peanøtter
25 g smør
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 dl sesamfrø
1 dl revet kokos

Sjokoladetrekk
200 g sjokolade
50 g smør

Pynt
hakkede nøtter


Sett ovnen på 150 °C.

Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin. Smelt smøret, og rør det inn i nøtteblandingen.

Bland i resten av ingrediensene, og rør til en tykk røre.

Fordel røren tynt i en bakepapirkledd form på 24 x 30 cm.

Stekes midt i ovnen i 20–25 minutter. La avkjøles.

Smelt sjokolade og smør over vannbad i mellomtiden.

Smør sjokoladeblandingen på nøttebunnen, og strø over hakkede nøtter. Sett i kjøleskapet.

Skjær i små bars.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hvit sjokoladetrøffel med jordbær og kardemomme

Hvit sjokoladetrøffel med jordbær og kardemomme

Ca. 25 stk.
Ingredienser

200 g hvit sjokolade
1 dl kremfløte
1/2 dl jordbærpuré
2 ts knust kardemomme
2 ss Dansukker Lys Sirup på flaske

Pynt
100 g smeltet hvit sjokolade
Frysetørkede jordbær
Knust kardemomme


Hakk sjokoladen, og sett til side.
Kok opp fløte, jordbærpuré, kardemomme og sirup.
Hell den varme fløten over den hakkede sjokoladen, og rør til en jevn røre. La stå kjølig i minst 4 timer.
Form til runde boller, og dypp i hvit sjokolade. Pynt med litt frysetørkede jordbær eller knust kardemomme.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Mug cake

Mug cake

2 stk.
Ingredienser

1 ts vaniljesukker
6 ss hvetemel
1/2 ts bakepulver
4 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ss kakao
30 g smeltet smør
4 ss melk
2 ss mørke sjokoladelinser


Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.
Smelt smøret, tilsett melken, og rør til en jevn blanding.
Vend inn sjokoladelinsene, og fordel deretter røren i to små, smurte kopper.
Stek i mikrobølgeovn på høy effekt i ca. 60 sekunder.
Server med vispet krem og bær.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Søte kokosbiter

Søte kokosbiter

Ca. 30 stk.
Ingredienser

1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 ss Dansukker Lys Sirup
1 dl revet kokos
2 dl hakkede mandler
1 dl søtet kondensert melk
200 g mørke sjokoladelinser eller hakket mørk sjokolade

Topping
Revet kokos
Hakkede mandler
Strøssel


Bland sukker, sirup, kokos, mandler og kondensert melk i en bolle.
Rull til små boller. La stå i kjøleskap i 30 minutter.
Smelt sjokoladen, og dypp bollene slik at de dekkes. Legg dem på bakepapir. Pynt med valgfri topping.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker