Matnyttig


Bake til juletreet

Bak små dekorative detaljer som får gjestene til å føle seg ekstra velkomne. Pent dekorerte pepperkaker til juletreet gir en koselig juleduft i hjemmet. Slipp kreativiteten løs når du stikker ut kaker i ulike former og pynter dem.

Glasur
4 dl Dansukker Melis
1 eggehvite
2 krm eddiksprit

Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster. Dekorér pepperkakene.


Bordkort

Bak bordkort av pepperkakedeig og skriv på gjestens navn med melisglasur. Kortene blir dessuten en liten ekstra godbit etter maten!

Glasur
4 dl Dansukker Melis
1 eggehvite
2 krm eddiksprit

Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster.

Fyll glasuren i en plastpose og sprøyt ut gjestenes navn på pepperkakene.


Florentinkaker

ca. 35 stk.

Ingredienser
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl kremfløte
40 g smør
1/2 dl hakkede valnøtter
1/2 dl hakkede mandler
1 dl tørkede, finhakkede aprikoser
små papirformer

Smelt sukker og sirup i en gryte. Tilsett fløte og smør og kok i et par minutter. Ta gryten av varmen og tilsett valnøtter, mandler og aprikoser. Hell deigen i små papirformer. Oppbevar florentinkakene i kjøleskap.


Frukt med frost

3 eggehviter
valgfri frukt
3 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Dansukker Melis
smørpapir

Ha eggehvitene i en skål og pisk dem lett. Pensle frukten med eggehviten (med brødpensel) og legg den på en rist (med smørpapir).

Sikt over et ganske tykt lag med sukker, enten bare farin eller en blanding av farin og melis (2/3 farin og 1/3 melis). La sukkeret tørke ordentlig, i ca. 1 time, før du anretter frukten forsiktig på et fat.


Gammeldags julemarsipan

Ingredienser
1 dl kremfløte
1/2 dl hvetemel
50 g mandler
300 g Dansukker Melis


Kok opp fløte og mel mens du rører godt. La det avkjøle. Skåld og finmal mandlene. Bland dem med melgrøten. Elt inn melis til det blir en smidig masse.

Form marsipanen til figurer, brød med fyll eller fylte sjokolader.

Forslag til fylte sjokolader:

1. Ta en halv porsjon marsipan og smak til med 5 ss rom. Del marsipanen i 40 biter, som rulles til kuler. Legg en halv valnøtt på hver kule. Dypp kulene i smeltet sjokolade.

2. Ta en halv porsjon marsipan og del den i 40 biter. Trykk bitene flate, legg en liten bit nougat på og rull marsipanen rundt. Dypp bitene i smeltet sjokolade.

3. Ta en tredel av en porsjon marsipan og bland den med finhakket, tørket frukt. Rull små kuler, som dyppes i smeltet sjokolade. Pynt med tynne strimler appelsinskall.

4. Ta en tredel av en porsjon marsipan og rull den til små kuler. Dypp kulene i smeltet sjokolade. Pynt med kakepynt.

5. Ta en tredel av en porsjon med marsipan og tilsett 3 ss likør. Form marsipanen til trekanter og dypp dem i smeltet, mørk sjokolade. Pynt med kakepynt.


Glasurfigurer

1 eggehvite
4 dl Dansukker Melis
Noen dråper sitronsaft

Tilbehør
Bånd
Glansbilder

Rør ingrediensene til glasuren sammen i en skål. Pisk glasuren glatt og fast med miksmaster. Lag hjerter, sirkler osv. på et ark bakepapir. Legg båndet dobbelt og fest det til glasurfigurene. Legg deretter et glansbilde oppå. Pynt evt. med små stjerner. La tørke.


Hus av sukkerbiter

Dansukker Sukkerbiter, brune og hvite

Glasur
4 dl Dansukker Melis
1 eggehvite
1/2 krm eddik

Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster. Ha glasuren i sprøytepose.

Lim sukkerbitene sammen med glasur og bygg hus, slott, kirker, borger osv.


Julepynt-kaker

ca. 150 stk.

2 dl Dansukker Lys Sirup • 2 1/4 dl Dansukker Sukker • 200 g smør • 1 stort egg • 2 ts knust nellik • 1 ts knust ingefær • 1 ts kanel • ca. 8 dl hvetemel • 1 1/2 ts bakepulver

Glasur

2 dl Dansukker Melis • 2-3 ts vann • 1 ts olje eller flytende margarin

Ha det gøy med barna og bak kjempefin julepynt til jul. Dere kan enten bruke pepperkakeformer, sjabloner som kan printes ut herfra eller lage egne mønstre i papir. Når nissene, stjernene og hjertene – eller hva dere har lyst til å lage – er ute av ovnen og avkjølt, kommer det som er aller morsomst: la barna dekorere kakene!

Smelt smør, sukker og sirup. Rør det sammen og la det avkjøles. Rør egget i. Løs opp bakepulveret i litt vann og rør det sammen med de øvrige ingrediensene. Så tilsetter du melet og rører deigen godt sammen. La den stå over natten. Kjevle deigen ut og stans ut figurer. Legg figurene på en stekeplate og stek kakene i ovnen på 200°C i ca. 8 minutter.

Glasur

Bland ingrediensene og ha glasuren over i en plastpose. Klipp av et hjørne og dekorér julepyntkakene.


Lag ditt eget juletre

Lag ditt eget juletre og sikt over melis slik at du får et snødekt juletre til kaffeselskapet eller til bruk som borddekorasjon.

100 g (1 dl) flytende margarin
3 egg
2 ½ dl Dansukker Sukker
1 ½ dl surmelk
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts malt ingefær
1 ts malt kryddernellik
2 ts malt kanel

Kle en langpanne med bakepapir. Sett ovnen på 200 °C. Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Tilsett margarinen og surmelken. Bland sammen mel, bakepulver og krydder og vend det inn i røren. Hell røren over i langpannen og stek i ca. 15 minutter. 

Bruk former til å stikke ut stjerner i ulike størrelser. Stable stjernene oppå hverandre. Sikt over melis – og du har en snødekt juletrekake til kaffeselskapet eller til bruk som borddekorasjon.

Du kan også laste ned malene våre. Lag da en dobbel porsjon av deigen og bak i to langpanner for å få tilstrekkelig med etasjer på juletreet ditt.


Lykter av pepperkaker

Lag små lykter av ferdigbakte pepperkaker. Lim sammen med glasur.

Glasur
4 dl Dansukker Melis
1 eggehvite
1/2 krm eddik

Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster. Ha glasuren i sprøytepose. Lim lyktene sammen med glasuren.


Pepperkakehus

2 dl Dansukker Lys Sirup
2 1/4 dl Dansukker Sukker
200 g smør
1 stort egg
2 ts knust nellik
1 ts knust ingefær
1 ts kanel
ca. 8 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Smelt smør, sukker og sirup. Rør det sammen og la det avkjøles. Rør egget i. Løs opp bakepulveret i litt vann og rør det sammen med de øvrige ingrediensene. Så tilsetter du melet og rører deigen godt sammen. La den stå over natten.

Last ned pepperkakehuset som PDF-fil her. Tegn malene til huset over på tykk kartong eller kraftig plast. Sett ovnen på 175°.

Kjevl ut deigen i ca. 3 mm tykkelse på bakepapir. Legg malene på deigen og skjær ut de ulike delene. Ta bort overflødig deig. Skjær eventuelt ut vinduer, men det er enklere å sprøyte glasur på for å markere vinduer.

Større deler stekes midt i ovnen i 10–15 minutter, mindre deler stekes i 5–7 minutter. Legg malene på de bakte delene slik at målene stemmer. Skjær eventuelt til kantene slik at de blir rette.

Når delene er avkjølt, settes de sammen med glasur. Både huset, taket og skorsteinen settes sammen hver for seg.

Når glasuren på de ulike delene er stivnet, setter man taket på huset og deretter "murer" man fast skorsteinen.

Glasur til pepperkakehus

1 eggehvite
2 kryddermål eddiksprit
3 1/2 – 4 dl Dansukker Melis

Visp sammen ingrediensene til en fast, seig røre med miksmaster. Bruk glasuren til å skjøte og pynte pepperkakehuset.


Pepperkaker i pose

Knytt et fint bånd om en stabel med hjemmebakte julekaker og pakk inn i cellofan – da har du en vakker og smakfull presang som vil bli satt pris på.

Pepperkaker
2 dl Dansukker Lys Sirup
2 1/4 dl Dansukker Strøsukker
200 g smør
1 stort egg
2 ts knust nellik
1 ts knust ingefær
1 ts kanel
ca. 8 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Smelt smør, sukker og sirup. Rør det sammen og la det avkjøles. Rør egget i. Løs opp bakepulveret i litt vann og rør det sammen med de øvrige ingrediensene. Så tilsetter du melet og rører deigen godt sammen. La den stå over natten. Kjevle deigen ut og stans ut figurer. Legg figurene på en stekeplate og stek kakene i ovnen på 200 °C i ca. 8 minutter.


Serviettringer

Lag vakre serviettringer av melisglasur som blir et søtt innslag på det julepyntede bordet.

Glasur
4 dl Dansukker Melis
1 eggehvite
2 krm eddiksprit

Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster.

Sprøyt ut kranser på et bakepapir. La tørke.


Sitrusmarmelade

Ingredienser
300 g sitroner
300 g appelsiner
200 g mandariner
200 g lime
5 dl vann
1 kg Dansukker Sukker
1/2 dl whisky (kan utelates)

Vask godt av fruktene og skrell dem. Skjær bort det hvite fra skallet og hakk både skall og frukt i små biter. Kok skall, fruktkjøtt og vann og sukker i 30 minutter uten lokk.

Ta gryten av varmen og skum godt av. Rør i whisky. Hell marmeladen på varme glass.


Snøkrystaller

Hvitt papir
Lim
Dansukker Strøsukker
Bånd til å henge opp med

Klipp papiret i biter av ønskede størrelser og brett dem til trekanter. Klipp ut hull i papiret slik at det blir snøkrystaller. Bre lim over den ene siden og dypp den i strøsukker. Bre deretter lim over den andre siden og dypp også denne i strøsukker. La tørke før du trer bånd gjennom snøkrystallen og henger den opp.


Snølandskap

Et vakkert snølandskap med søte rådyr blir en annerledes juledekorasjon.

Ha strøsukker i en lav, vid bolle og form ulike høyder slik at det blir et kupert snølandskap. Plasser rådyr i "snøen".

Eller hvorfor ikke pynte landskapet med nisser, snømenn og grantrær?

La fantasien blomstre!


Sukkerpakker til juletreet

Sukkerbiter, brune og hvite • glasur • bånd

’Lim’ sammen 8 sukkerbiter med glasur, lag en løkke av julebånd og fest den i midten. Bruk glasur i valgfri farge i sømmene slik at det ser ut som en pakke. La pakkene tørke før de henges på juletreet.