Matnyttig


Er det ferdigsyltede produktet for tynt?

Det skyldes for lite pektin i frukten og/eller for kort koketid. Hva gjør man da?
Man kan koke syltetøyet/marmeladen/geleen om igjen og tilsette ekstra pektin (geleringsmiddel).


Er syltetøyet/marmeladen ferdig?

Slik sjekker du om syltetøy og marmelade har passe konsistens: Sett et fat i kjøleskapet når du begynner å koke syltetøy eller marmelade. Hell litt syltetøy eller marmelade på fatet og sett det tilbake i kjøleskapet til avkjøling. Dra deretter en skje gjennom syltetøyet/marmeladen. Hvis sporet ikke flyter igjen, er det ferdig.


Gjærer saften?

Dette skyldes at frukten eller bærene er av for dårlig kvalitet, for lite sukker, for kort koketid, dårlig rengjorte flasker eller oppbevaring ved for høy temperatur.
Hvis saften nettopp er begynt å gjære, kan man redde den ved å koke den sammen med 1–2 dl sukker pr. liter saft.
Er saften derimot begynt å mugne, skal den kastes. Dette gjelder også syltetøy, marmelade og gelé.


Lag i etapper – lag aldri dobbel oppskrift

Lag aldri dobbel oppskrift. Dels fordi det blir tungt å røre, løfte osv, men også fordi koke- og tilberedelsestiden ikke vil bli riktig. Vil du lage mye, er det bedre å lage flere porsjoner eller fryse bærene ned og koke dem senere. Tenk å ha et kjøkken som dufter av bær eller frukt når høstvindene hviner rundt hushjørnene! Man kan jo bruke sommeren til noe bedre enn å stå inne og sylte og safte.


Noe å tenke på når du koker saft og syltetøy

Når du koker saft og syltetøy, skal du være nøye når du skummer av. Skummet inneholder bakterier og muggsopp og kan få katastrofale følger for saften, syltetøyet eller marmeladen din.


Saft- og syltetips

• Velg råvarer av god kvalitet
• Fjern frukt og bær som er skadd eller angrepet
• Vær nøye med hygienen
• Skum grundig! Skummet inneholder bakterier og muggsopp
• Fyll glass og flasker helt opp til kanten, slik at det blir så lite luft som mulig.


Sukrede bær holder seg lenge!

Sukre bærene du skal fryse ned eller legg dem i en sukkerlake. Husk at sukkerlaken skal være kald før du heller den over bærene. Usukrede bær holder seg 3–4 måneder i fryseren, mens sukrede bær holder seg i minst 1 år.