Lekker laks

Det møre og vakkert rosa laksekjøttet er naturlig rikt på smak og omega-3. Det passer utmerket både til steking, grilling og røyking. Her finner du lekre lakseoppskrifter både til forrett, hovedrett og til koldtbordet.


Grillet laksekotelett med urtesaus

Grillet laksekotelett med urtesaus

4 porsjoner
Ingredienser

4 laksekoteletter á 150 g

Marinade
Saft og revet skall av 1/2 ubehandlet lime
2 ss olje
1–2 ss Dansukker Brun Farin
1 ts salt
1–2 krm sort pepper

Saus
1 dl crème fraîche (lett)
1 dl kesam
Revet skall av 1/2 ubehandlet lime
2 dl slangeagurk, skrellet, uten kjerner og kuttet i terninger
1/2 dl hakket purre eller salatløk
1/4 dl finhakket kapers
1/4 dl finhakket dill
1/4 dl finhakket persille
1 ss finhakket oregano
1 ts Dansukker Melis


Bland sammen lime, olje, brunt sukker, salt og pepper til marinaden. Skyll laksen og legg den i en plastpose. Hell over marinaden, og legg kaldt i 1–2 timer før de grilles.

Saus
Bland sammen crème fraîche, kesam, agurk, salatløk, kapers, dill, persille, oregano og melis, og la dette trekke på et kaldt sted i minst 1 time.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Marinerte poteter med ferskrøkt laks

Marinerte poteter med ferskrøkt laks

4 porsjoner
Ingredienser

1 kg nypoteter

Marinade
2 ss rapsolje
2 ss hvit balsamicoeddik
1 ss Dansukker Melis
1 krm salt
½ ts grovmalt svartpepper
½ dl finhakket dill
½ dl finhakket persille
½ dl finhakket basilikum
1 dl finstrimlet salatløk

Saus
1 ss Colmans sennepspulver
2 ss Dansukker Melis
1 krm salt
2 dl crème fraîche

Pynt
1 dl raspet parmesan
200–300 g ferskrøkt laks i tynne skiver


Begynn med sausen. Bland sammen alle ingrediensene, og rør til en jevn blanding. Settes kaldt.

Bland sammen ingrediensene til marinaden i en bolle. Vask potetene og kok dem. Hell av kokevannet. Legg potetene i bollen med marinaden, og rør om. Strø over osten. Server potetene med laksen og sausen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Hete laksespyd

Hete laksespyd

4 porsjoner
Ingredienser

ca. 600 g laksefilet

Marinade og saus
1–2 røde chili finkuttet
1 dl lys soya
4 ss Dansukker Brun Farin
¾ olje

Pynt
Sesamfrø


Bland sammen chili, soya, brunt sukker og olje til marinaden. Sett til side halvparten, hell resten i en bolle. Kutt laksen i store biter, og legg dem i bollen med marinaden. Mariner i 1 time, rør om et par ganger.

Stek laksebitene i litt olje. Tre bitene på spyd, og rull dem i ristede sesamfrø. Server med salat, kokt ris og sausen.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Lakseruller med sherryyakisaus

Lakseruller med sherryyakisaus

8 porsjoner
Ingredienser
16 skiver kaldrøykt laks
2 pastinakker
4 avokadoer
saften av 2 sitroner
1 ss Dansukker Mørk sirup
4 ss olivenolje

Saus
1 dl soya
½ dl sherry
1 ss Dansukker Demerarasukker
1 revet eller finhakket hvitløksfedd

Pynt
salatblader
sitronbåter

Bland ingrediensene til sausen og la stå en times tid i romtemperatur. Rør av og til slik at demerarasukkeret løser seg ordentlig opp.

Sett ovnen på 225°. Skrell pastinakkene og skjær dem i staver, noen millimeter tykke. Legg stavene i en plastpose og hell over sitron, olje og sirupen. Knytt posen og rist slik at de dekkes av oljeblandingen. Legg stavene i en ildfast form og sett i ovnen i ca. 8−10 min.

Del avokadoene i to, fjern kjernene og grav ut fruktkjøttet. Mos kjøttet sammen med saften av sitronene. Bre lakseskivene ut på et skjærebrett. Legg en klatt avokadomasse og et par pastinakkstaver på hver skive. Rull sammen lakseskivene. Legg noen salatblader på hver asjett og legg lakserullene oppå disse. Pynt med sitron. Server sherryyakisausen til.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Laks med ingefærsaus

Laks med ingefærsaus

4 porsjoner
Ingredienser
4 laksefileter
sitronsaft
2 finhakkede hvitløksfedd
2 ts tørket estragon
1 ts Dansukker Demerarasukker
1 ts salt
½ ts sort pepper
4 sjalottløk
2 tomater
1 moden mango i terninger
1 ½ dl vann
2 ss Dansukker Lys Sirup tilsatt 1 ts revet frisk ingefær
25 g smør eller margarin

Legg laksen på et fat. Press over litt sitronsaft. Dryss over hvitløken. Bland estragon, demerarasukker, salt og pepper og dryss det over laksen. La laksen stå i kjøleskap i 1 time.

Ha løk, tomater og mango i en mikser/blender og kjør til en jevn blanding. Tilsett vann og sirup med ingefær.

Smelt matfettet i en stekepanne og brun laksen på begge sider. Hell over den miksede blandingen og la surre i 5 minutter. Legg laksen på varme tallerkener.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker