Hete retter fra Cuba

Varmt, hett og smaksrikt. Det svinger i salsatoner på kjøkkenet. Den karibiske matlagingen har røtter i mange kulturer – Afrika, Europa, Asia. Fremtredende ingredienser er chili, kokos, koriander og ingefær. Kjøtt og fisk marineres ofte med ulike krydder. Dessertene på det kubanske spisekartet består ofte av fersk frukt med smakstilsetning av sukker og en skvett rom.

Nedenfor finner du oppskrifter på Kokospanerte reker, Lime-timiankylling, Krabbekaker, Kubansk bønnesalat, Søtt kokosnøttbrød, Avokado og jordbærsalat, Demerara Rum Punch og Kokosis.


Kokospanerte reker

Kokospanerte reker

4 porsjoner
Ingredienser

20 store reker

Marinade
2 revne eller finhakkede hvitløksfedd
1 ss friskpresset sitronsaft
2 ts Dansukker Brun Farin
1/2 ts salt
1 ts sort pepper

Panering
4 ss kokosflak
2 ss finhakket gressløk
2 sammenvispede egg

Fritering
olje

Pynt
limebåter, bladpersille


Skrell rekene, men la gjerne halen være igjen. Bland sammen hvitløk, sitronsaft, brun farin, salt og pepper til marinaden i en bolle. Ha i rekene. La det stå i kjøleskap i ca. 1 time. Bland kokos og gressløk på en tallerken. Visp sammen eggene i en bolle. Dypp først rekene i de sammenvispede eggene og vend dem deretter i kokosblandingen. Friter dem i varm olje i ca. 1 minutt.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Lime-timiankylling

Lime-timiankylling

4 porsjoner
Ingredienser

4 stk. kyllingfilet
1/2 dl salatløk i skiver
2 ts frisk timian
2 finhakkede eller revne hvitløksfedd
saften av 1 lime
2 ts Dansukker Lys Sirup tilsatt 1 krm malt ingefær
2 ss flytende margarin
1 ts salt
2–3 krm sort pepper


Skjær opp filetene i den ene siden og brett dem opp. Legg dem i en smurt, ildfast form. Bland sammen salatløk, timian, hvitløk, limesaft, sirup, margarin, salt og pepper. Fordel blandingen over kjøttet. Dekk med plastfolie. Settes i kjøleskap et par timer, gjerne over natten.

Sett ovnen på 175 °C. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i 20 minutter. Ta av folien og øk varmen til 250 °C, og sett inn formen igjen slik at kyllingen får farge. Server med for eksempel ris med okra.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Krabbekaker

Krabbekaker

ca. 15 stk.
Ingredienser

225 g krabbekjøtt
2 dl moste poteter
1/2 dl friskt urtekrydder, f.eks. oregano
1/2 ts mild sennep
1 ts Dansukker Brun Farin
1/2 ts sort pepper
1/2 finhakket chili
1 sammenvispet egg

Til å dyppe i
hvetemel

Til steking
olje

Til pynt
limebåter, frisk basilikum


Ha alle ingrediensene i en bolle og rør til alt er blandet. Form små biffer som dyppes i hvetemel og stekes i olje. Server med tomatdipp.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kubansk bønnesalat

Kubansk bønnesalat

4-6 porsjoner
Ingredienser

1 boks kidneybønner
1 boks black eyed-bønner
1 boks kikerter
1/4 rød paprika i terninger
1/4 grønn paprika i terninger
5–6 reddiker i skiver
1 dl salatløk i skiver
1 ss tomatpuré
1 ss Dansukker Brun Farin
1 ts spisskummen
2 ss olje
1 ss hvitvinseddik
1 finhakket hvitløksfedd
1/2 ts, eller mindre, tabasco


Bland tomatpuré, farin, spisskummen, olje, eddik, hvitløk og tabasco i en serveringsbolle. Skyll bønner og kikerter i vann og la renne av. Bland bønner, kikerter og de andre ingrediensene i sausen i bollen. Rør om. La salaten stå i kjøleskap i minst 1 time før servering.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Søtt kokosnøttbrød

Søtt kokosnøttbrød

1 brød
Ingredienser

175 g smør eller margarin
1 1/4 dl Dansukker Demerarasukker
7 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 dl (115 g) kokosflak
1 ts brødkrydder
2 ts vaniljesukker
1 ss rom
2 egg
1 1/2 dl melk
1 ss Dansukker Sukker
2 ss vann
flytende margarin til formen


Et brød som oftest spises til jul. Smaker best sammen med et glass fruit punch eller en kopp varm sjokolade.

Sett ovnen på 175 °C. Smør en avlang form, ca 1 1/2 liter.

Bland matfett, demerarasukker, mel og bakepulver i en bolle. Tilsett kokosflak, brødkrydder, vaniljesukker, rom, egg og melk. Er deigen for fast, tilsettes litt mer melk. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Form til et avlangt brød og legg det i formen. Bland sukker og vann, og rør til sukkeret har løst seg opp. Pensle brødet med sukkeroppløsningen før det settes i ovnen. Stekes midt i ovnen i ca. 1 time.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Avokado og jordbærsalat

Avokado og jordbærsalat

4-6 porsjoner
Ingredienser

1 usprøytet appelsin, gjerne blodappelsin
1/2 dl Dansukker Lys Sirup tilsatt 1 ts revet frisk ingefær
2 avokadoer
2 bananer
250 g friske jordbær


Riv litt skall av appelsinen. Press deretter saften av appelsinen og hell den over i en serveringsskål sammen med sirupen. Skrell avokadoene, del dem i to og ta ut steinen. Skjær avokadoene i centimetertykke skiver. Skrell bananene og skjær dem i skiver. Skyll og fjern hamsen på jordbærene. Skjær dem deretter i to. Legg all frukten i skålen og bland den forsiktig med appelsinsaftblandingen. Strø over appelsinskallet.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Demerara Rum Punch

Demerara Rum Punch

4-6 glass
Ingredienser

1 1/2 dl appelsinjuice
1 1/2 dl ananasjuice
1 1/2 dl mangojuice
1 1/2 dl vann
2 1/2 dl mørk rom
1/4 dl Dansukker Demerarasukker
et par dråper angostura bitter
1 krm revet muskatnøtt

Pynt
isbiter
1 banan i skiver
1 appelsin i skiver


Bland all juicen i en bolle. Tilsett vann og rom. Rør inn muskat og demerarasukker. Tilsett is og fruktskiver. Server.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Kokosis

Kokosis

8 porsjoner
Ingredienser

400 g usøtet kondensert melk
400 g søtet kondensert melk
400 g kokosmelk
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 ts vaniljesukker
1 krm revet muskatnøtt

Pynt
kokosflak
ubehandlede limeskiver
sitronmelisse


Bland sammen de ulike melkesortene i en bolle. Rør inn farin, vaniljesukker og muskat. Sett bollen i fryseren 1–2 timer. Ta ut bollen med den halvfrosne massen og visp kraftig med en miksmaster til nesten dobbelt volum. Sett ismassen i fryseren igjen og la den stå i minst 5 timer. Ved servering lages det kuler av isen som strøs med kokosflak. Pynt med limeskiver og sitronmelisse.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

Flere oppskrifter på kubansk mat finner du her »