Bollebrød med svensk perlesukker

Smakfull og sommerlig bollebrød fylt med blåbærfyll og toppet med svensk perlesukker!
- Oppskrift Thea Bolstad
Bollebrød med svensk perlesukker
(0)

  • Denne oppskriften passer til en ca. 14 x 28 cm stor brødform.
  • Det beste resultatet får du om du bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok til å lage deigen.

Bolledeig:

  • • 100 g smør
  • • 1,5 dl melk
  • • 1,5 dl vann
  • • 50 g gjær
  • • 1 dl sukker fra Dansukker
  • • 1 ts kardemomme
  • • cirka 1 liter hvetemel

Fyll:

  • • 150 g cottage cheese
  • • 100 g blåbær
  • • finrevet skall fra 1/2 sitron
  • • saften fra 1/2 sitron
  • • 2 ts vaniljesukker

Topping:

  • • 1 sammenvispet egg til pensling
  • • Svensk perlesukker fra Dansukker

Begynn med å lage deigen:
Smelt smør og ha i melk og vann. Varm til 37 grader og rør ut gjæren. Tilsett sukker og kardemomme. Ha i melet litt etter litt og elt sammen i en kjøkkenmaskin til deigen slipper kanten på bollen. Sett deigen til heving og la den heve til den er dobbelt så stor, cirka 1 time.

Mens deigen hever kan du lage fyllet:
Det beste er om du kan bruke norske blåbær rett fra skogen, men det går også veldig fint an å bruke blåbærposene du finner i frysedisken på matbutikken og la den tine litt før du begynner å bake.

Bland sammen cottage cheese, blåbær, sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker. Kjør sammen med en stavmikser eller i en blender. Smak på fyllet for å sjekke om det er søtt nok. Om du vil kan du også ha i en håndfull hele blåbær i fyllet.

Kjevle ut deigen til et rektangel og smør fyllet jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Del i 6 striper nedover fra en langside til den andre og deretter over på midten av deigen (som på bildet). Da får du 12 stk deler.

Stable deretter 3 og 3 deler oppå hverandre slik at du får 4 stabler tilsammen. Del deretter disse i to på midten. Plasser deretter stablene stående bortover i en brødform med bakepapir.

La bollebrødet heve i 30 minutter på kjøkkenbenken før steking.

Pensle bollebrødet med sammenvispet egg og strø over det svenske perlesukkeret.

Stek på nederste rille i ovnen på 200 grader i 35-40 minutter. Ta gjerne et bakepapir over når den har stekt litt slik at den ikke blir for mørk på toppen før den er gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Bollebrødet kan fint fryses. Tine på kjøkkenbenken, i ovnen eller mikroen.